Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

Nic związanego z tematami 'nerwica', 'stres', 'depresja', 'psychologia' itd.
W końcu nie tylko psychologią człowiek żyje. ;)

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

Avatar użytkownika
przez linka 12 maja 2011, 10:01
shinobi, Nieno, bo zaraz wyjdzie że sama wiesz codziennie stoję za garami i robię super ekologicznie - na szybkiego, to ta zupa lepsza na 100% niż Vifon albo kebab z budki :mrgreen:

-- Cz maja 12, 2011 9:03 am --

Ostatanio zrobiłam gar buliony, kurak, wołowina, warzywa i masa ziół, i gotowałam bardzo długo, żeby był bardzo esencjonalny, dużo wody odparowało. Schłodziłam, wlałam w foremki do kostek lodów i teraz mam w zamrażarce własne kostki rosołowe 8)
Zawsze trzeba działać. Źle czy dobrze, okaże się później. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się...
Avatar użytkownika
Offline
Przyjaciel forum
Posty
11446
Dołączył(a)
10 gru 2007, 14:11
Lokalizacja
Rivia

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

przez shinobi 12 maja 2011, 10:05
linka, dobrze, że wyjasniłaś to i owo, bo już zaczynałem myśleć, że makaron nazywasz pastą, a filiżankę trzymasz zręcznie w dwóch paluszkach przyozdobionych rzecz jasna spektakularnymi tipsami. ;)

:mrgreen:

A co do mojej zupki: była pyszna, żaden Vifon nie może z nią konkurować! :D
shinobi
Offline

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

przez Sabaidee 12 maja 2011, 10:05
shinobi napisał(a):Zrobiłem wczoraj coś jakby krupnik.

A jaką ma moc? :twisted:
Sabaidee
Offline

Doradca Nerwica.com

przez Doradca Nerwica.com
Polecam tych psychologów i psychoterapeutów z Twojej okolicy
Doradca Nerwica.com

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

przez shinobi 12 maja 2011, 10:07
Niestety, to nie ten krupnik. :?
shinobi
Offline

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

przez Sabaidee 12 maja 2011, 10:28
Zakąska do krupniku z kalmarów

Oczyszczone, umyte kalmary obgotować 20 minut w osolonej wodzie. Odcedzić, niech sobie wystygną. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe o trochę większej konsystencji. Kalmary kroimy na pierścienie o wysokości ok. 1,5 cm, zanurzamy w cieście i fru na gorącą patelnię. Smażymy na dość głębokim tłuszczu roślinnym na złoty kolor. Spożywać można zarówno na ciepło jak i na zimno. Mnie bardziej smakują na zimno podane z jakimś ostrym sosem np. tatarskim.
Sabaidee
Offline

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

Avatar użytkownika
przez linka 12 maja 2011, 10:49
Sabaidee, Obrazek
Ja wcinam takie cudeńka z jakimś sosem chilli zawsze.....

W ogóle ze nie się znajomi śmieją, bo jestem fanem wszelkiego morskiego stworzenia, nikt nigdy nie chce ruszać małży, krewetek, ośmiorniczek, kalmarów i całej tej reszty a ja to uwielbiam..... :mrgreen:
Zawsze trzeba działać. Źle czy dobrze, okaże się później. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się...
Avatar użytkownika
Offline
Przyjaciel forum
Posty
11446
Dołączył(a)
10 gru 2007, 14:11
Lokalizacja
Rivia

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

przez Sabaidee 12 maja 2011, 11:00
linka, obrazka nie będzie, bo ja nie mam zdolności do przystrojenia tego. Jestem jednak świadomy, że taki usmażony pierścień kalmara daje niesamowite możliwości do upiększenia. Trochę drygu, fantazji, zmysłu kulinarnego i można stworzyć cudeńko.
Sabaidee
Offline

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

Avatar użytkownika
przez wiejskifilozof 13 maja 2011, 10:27
A u mnie dziś ryba po grecku :mrgreen:
Avatar użytkownika
Offline
Posty
16548
Dołączył(a)
15 sie 2009, 16:08

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

Avatar użytkownika
przez dogomaniaczka 24 sie 2011, 18:41
szukam inspiracji na wieczór , coś prostego, bez wyszukanych składników bo bazarek już zamknięty :P :pirate:
Avatar użytkownika
Offline
Posty
6074
Dołączył(a)
21 maja 2011, 13:42

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

Avatar użytkownika
przez *Monika* 24 sie 2011, 18:43
dominika92, naleśniki z owocami , albo z serem, albo powidłami, polane śmietanką lub gęstym jogurtem. :105:
Obrazek
Avatar użytkownika
Offline
Główny Moderator
Posty
18813
Dołączył(a)
16 paź 2009, 19:20
Lokalizacja
Ślązaczka z krwi i kości

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

Avatar użytkownika
przez dogomaniaczka 24 sie 2011, 18:45
Monika1974, mmm :105: dobre ale trochę kaloryczne :mrgreen:

myślę o jakiejś sałatce i zwyczajnych kanapkach..tak jak w domku rodzinnym..rok temu się wyprowadziłam i jakoś tak tęskno mi się zrobiło za zwykłymi kanapkami , bo my z P. raczej nie jadamy, w lodówce tylko światło, a w domku zawsze coś było, a to jakaś szyneczka,kabanosik, bagietka, soczek :105:
Avatar użytkownika
Offline
Posty
6074
Dołączył(a)
21 maja 2011, 13:42

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

przez Sabaidee 24 paź 2011, 20:00
Zrobiłem dziś gulasz "po mojemu". Wyszedł dobry, więc podaję przepis:
Kilogram łopatki wieprzowej umyć, odsączyć, pokroić na kawałki wielkości pudełka od zapałek, wrzucić do szklanej miski. Obrać i pokroić drobno 3 ząbki czosnku, a następnie rozetrzeć z płaską łyżeczką soli. Dodać ziół prowansalskich, pieprzu ziołowego i wszystko dokładnie wymieszać z mięsem. Całość skropić dokładnie oliwą lub olejem, przykryć i wstawić do lodówki na przynajmniej 12 godzin. Następnego dnia mięso obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni. Wykorzystujemy do tego celu oliwę, którą dzień wcześniej skrapialiśmy mięso. Przekładamy do dużego gara. Do tego gara wrzucamy jak leci: pokrojone na plasterki i uduszone 2 cebule. Powtarzam uduszone, a nie przyjarane na szybko. Cebula musi się dusić ok. 20 minut pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Na to: dwie papryki (jedna zielona, druga czerwona) pokrojone w kostkę, dwa średniej wielkości pomidory również pokrojone, garść Vegety lub czegoś podobnego (ja używam "warzywko"), pieprz, sproszkowana czerwona ostra papryka w ilości "jak kto lubi", ziele angielskie, liść laurowy. Całość zalewamy 1/2 litrem wrzącej wody, stawiamy na niewielkim ogniu i pod przykryciem dusimy, aż mięso będzie miękkie. Podajemy z ziemniakami lub np. kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym.
Sabaidee
Offline

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

przez paradoksy 24 paź 2011, 20:14
jaaaammmmmi, chyba jak będę w domu zrobię gulasz, ale po swojemu :mrgreen:
paradoksy
Offline

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

Avatar użytkownika
przez _wovacuum_ 24 paź 2011, 20:15
Sabaidee, brzmi bardzo smacznie :D ja zawsze zapominam obtoczyc mieso na gulasz w màce-a podobno to podstawa!!cebulè dusisz osobno? czy razem z mièsem?
Avatar użytkownika
Offline
Posty
538
Dołączył(a)
17 wrz 2011, 19:40
Lokalizacja
Belgia

Sortuj wg

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości

Przeskocz do