Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

Nic związanego z tematami 'nerwica', 'stres', 'depresja', 'psychologia' itd.
W końcu nie tylko psychologią człowiek żyje. ;)

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

przez paradoksy 18 kwi 2011, 09:50
w tesco po 3, 49 sztuka :mrgreen:

dzięki ;)

-- 18 kwi 2011, 09:50 --

hehe, co znalazlam


shadow_no napisał(a):
Razorbladerka_ napisał(a):Podsyłajcie rózne, najrózniejsze przepisy waszych ulubionych dań, potraw, przekąsek, sałatek, surówek, deserów a ja bede kombinowac i byc moze nawet kiedys zaprosze na degustacje ;]


Czuję się zaproszony na degustacje. Poniżej przedstawiam przepis na moje śniadanie, nazwałem je:

Śniadanie Shada

-Wode wstawić do czajnika elektrycznego (jak kliknie tzn. że jest już gotowa)
-Do kubka (koniecznie kubka!) wsypać 1,5 do 2,5 łyżeczki kawy Jacobs Velvet lub Nescafe Gold
-Zalać wcześniej wstawioną wodę do 4/5 wysokości kubka.
-Wymieszać wstępnie 2x w prawo oraz 2x w lewo przeciągając łyżeczką od dołu do góry podczas półobrotu.
-Zalać mlekiem (zostawić widełki 3-4 mm dla wygodniejszego transportu).
-Wsypać jedną łyżeczkę cukru.
-Zamieszać 6x w jedną i 6x w drugą stronę.
-Zostawić łyżeczkę w kubku.

Druga część śniadania:
-Wyjąć papierosa z paczki
-Używając zapalniczki lub innego źródła ognia (nie polecam spawarki oraz junkersa - może spalić brwi po odkręceniu wody przez domownika) odpalić go

Takie oto śniadanie może nie daje siły na cały dzień ale z pewnością rozbudzi i poprawi nam nastrój przed zabraniem się do pracy.




:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
paradoksy
Offline

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

przez NoOneLivesForever 18 kwi 2011, 17:53
Jak coś ugotujecie to wstawcie fotki no.
NoOneLivesForever
Offline

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

przez paradoksy 18 kwi 2011, 20:25
ja nie mam kiedy fotek zrobić, bo zaraz wszystko zostaje wchłonięte :mrgreen:
paradoksy
Offline

Doradca Nerwica.com

przez Doradca Nerwica.com
Polecam tych psychologów i psychoterapeutów z Twojej okolicy
Doradca Nerwica.com

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

przez NoOneLivesForever 18 kwi 2011, 20:32
Bo ty za szybko wszystko wchłaniasz, wchłaniaj jak ja, powoli, z zamysłem, delektując się każdym kęsem, z uczuciem no. :D
NoOneLivesForever
Offline

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

przez paradoksy 18 kwi 2011, 20:33
ale to nie ja tak wchłaniam :lol:
paradoksy
Offline

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

przez NoOneLivesForever 18 kwi 2011, 20:43
głodzą cię tam :cry:





;) :P
NoOneLivesForever
Offline

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

przez paradoksy 18 kwi 2011, 22:42
Gołąbki z ziemniakami


czas: 80 minut
liczba porcji: 4

składniki:

8 liści kapusty włoskiej
1/2 kg ziemniaków
1 duża cebula
1 jajko
3 czubate łyżki mąki
majeranek
sól, pieprz


przyrządzanie: Ziemniaki obrać i przygotować jak do placków ziemniaczanych, czyli zetrzeć na tarce (razem z cebulą), wymieszać z jajkiem, mąką i przyprawami. Liście kapusty włoskiej gotować dwie, trzy minuty w osolonej wodzie aż zmiękną. Po osączeniu ściąć twarde części głąbów, tak by nie podziurawić liści. Tak przygotowane liście nadziewać ziemniaczanym farszem, nakładać 1-2 łyżki farszu (w zależności od wielkości liścia). Starannie składać w kwadratowe paczuszki, tak, by nie wypływał farsz. Umieścić w dużym rondlu w ten sposób, by ściśle do siebie przylegały. Dusić około 40 minut pod przykryciem z dodatkiem niewielkiej ilości wody.

uwagi: Można podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym. Gołąbki nie przywrą do dna rondla, kiedy na dnie umieścimy liście kapusty. Do nadzienia można dodac nieco startego żółtego sera.



:105:
jeszcze nie robiłam, ale na pewno niedługo spróbuję :twisted:
paradoksy
Offline

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

Avatar użytkownika
przez into the void 20 kwi 2011, 00:06
paradoksy napisał(a):

a ja mam pytanie odnośnie smażonego kalafiora - robił ktoś?
bo przeglądam przepisy na necie i w niektórych jest napisane, żeby do jajka dodać mleka i obtoczyć go w tym, a gdzie indziej piszą, że samo jajo wystarczy.
no i oczywiście bułka tarta.


polecam do jajka dodać trochę mleka i mąkę ( + np. "ziarenka smaku" lub inną "wegete" ) - żeby wyszło takie jakby ciasto naleśniokowe ale luźniejsze... i dopiero wtedy do bułki tartej.. mmm

a kalafior oczywiście ugotować wczesniej w osolonej wodzie.. i tak na pół twardo zeby się nie rozwalał..

smażę na oleju
Avatar użytkownika
Offline
Posty
151
Dołączył(a)
17 mar 2011, 22:31

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

przez NoOneLivesForever 20 kwi 2011, 00:34
Mam przez was ochotę na kalafior z bułką tartą, a kalafiora nigdzie pod ręką nie ma. :evil:
NoOneLivesForever
Offline

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

Avatar użytkownika
przez bretta 20 kwi 2011, 00:39
NoOneLivesForever, ja mam kalafior, a nie mam ochoty, mogę odstąpić;):P
Kiedy myślę i nic nie wymyślę, to sobie myślę, po co ja tyle myślałem, żeby nic nie wymyślić. Przecież mogłem nic nie myśleć i tyle samo bym wymyślił.
Avatar użytkownika
Offline
Posty
2134
Dołączył(a)
13 mar 2011, 01:40
Lokalizacja
Katowice

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

przez NoOneLivesForever 20 kwi 2011, 00:54
Zanim bym dojechał z Kujawsko-Pomorskiego to by chyba się już nie nadawał do spożycia. :smile: Może znajdę gdzieś bliżej.

-- 20 kwi 2011, 00:02 --

Dzięki za propozycję. :smile:
NoOneLivesForever
Offline

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

Avatar użytkownika
przez bretta 20 kwi 2011, 01:13
no fakt... całkiem możliwe:p


a co do kulinarnych. Ogólnie lubię piec i gotować, ale ostatnio z braku czasu zaczęłam korzystać z 'gotowców' i śmiało mogę polecić babeczki, każdy smak i każda firma (to dość istotne, w cenach się różnią, ale w smaku to to samo;))!

a z domowych to jeszcze bym poleciła bardzo szybką i fajną sałatkę z makaronem z zupek chińskich. jutro wrzucę bardziej szczegółowy przepis jeżeli ktoś chce;)
Kiedy myślę i nic nie wymyślę, to sobie myślę, po co ja tyle myślałem, żeby nic nie wymyślić. Przecież mogłem nic nie myśleć i tyle samo bym wymyślił.
Avatar użytkownika
Offline
Posty
2134
Dołączył(a)
13 mar 2011, 01:40
Lokalizacja
Katowice

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

Avatar użytkownika
przez Dariusz_wawa 20 kwi 2011, 07:06
bretta napisał(a):no fakt... całkiem możliwe:p


a co do kulinarnych. Ogólnie lubię piec i gotować, ale ostatnio z braku czasu zaczęłam korzystać z 'gotowców' i śmiało mogę polecić babeczki, każdy smak i każda firma (to dość istotne, w cenach się różnią, ale w smaku to to samo;))!

a z domowych to jeszcze bym poleciła bardzo szybką i fajną sałatkę z makaronem z zupek chińskich. jutro wrzucę bardziej szczegółowy przepis jeżeli ktoś chce;)

Tylko proszę o szybkie podanie przepisu , jadlem rewelacja.Już mi slinianki zaczynają pracować.
Każda uratowana dusza jest powodem do wielkiej radości
Avatar użytkownika
Offline
Posty
6098
Dołączył(a)
04 lut 2011, 11:10
Lokalizacja
Bliżej ziemi

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

przez paradoksy 20 kwi 2011, 12:12
takie sałatki to można wymyślać i dodawać różne składniki wg upodobania

też robiłam taką sałatkę, ale wolę np. z ryżem - bardziej sycąca ;)

składniki:
ugotowany ryż
czerwona fasolka z puszki
pomidory z puszki / świeże
szczypiorek
szynka pokrojona w kostkę
kukurydza z puszki

dodać majonez, śmietanę i przyprawy wedle upodobania (ja do sosu dodaję jeszcze odrobinę chrzanu i obowiązkowo czosnek granulowany)
a składników dajemy ile chcemy :mrgreen:



ja wczoraj zrobiłam fajny obiadek :mrgreen:

panga obtaczana w mleku z jajkiem, 2 łyżkami mąki, panierka "nuggetsy z ryby", trochę bułki tartej i koperku... usmażona :105: :105: :105: :105: :105: :105: :105:
+ młode ziemniaczki z koperkiem
i smażony kalafior :twisted:

sycące a nie drogie.
paradoksy
Offline

Sortuj wg

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

Przeskocz do