Skocz do zawartości
Nerwica.com

ile płacicie za prywatną sesję psychoterapii

joasik01

Rekomendowane odpowiedzi

depresja24h, ja placilem 100 zl i chodzilem 3 razy w tyg. kiedys

wychodzi 1200 zł miesięcznie ja nawet tyle oficjalnie nie zarabiam. ;)

tak ale to był pojebany psycholog który można powiedzieć mną manipulował; nigdy więcej psychoanalitycznych farmazonów !

nie pomogło....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

100 / 45 minut.

Mam ambiwalentne uczucia. Tzn psychoterapeuta bardzo dobry, ale wiecie, często wychodziłam rozbita na maksa i ogólnie bardzo do niczego. Czekanie w takim stanie na kolejną sesję przez cały tydzień było nieraz ponad moje możliwości. Z drugiej strony pewien progres nastąpił. Całkiem niemały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

100 / 45 minut.

Mam ambiwalentne uczucia. Tzn psychoterapeuta bardzo dobry, ale wiecie, często wychodziłam rozbita na maksa i ogólnie bardzo do niczego. Czekanie w takim stanie na kolejną sesję przez cały tydzień było nieraz ponad moje możliwości. Z drugiej strony pewien progres nastąpił. Całkiem niemały.

- oj tak tak... frustrację pogłębia fakt, że jakby płacisz za swoje gorsze samopoczucie. Ale to pozory. Jeśli jest "gorzej" to znaczy, że terapia działa. Wierz mi - bywa ciężko i to farmazony, ale z czasem kryzysy będą płytsze, a i z samopoczuciem sobie poradzisz. Nie tylko tym między sesjami, ale też takim w życiu. Trzymam kciuki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra Psychoterapia zdecydowanie nie może byc dobra poniżej 100zł na godzine . każdy z czegos musi żyć . Gdybym dobrze zarabial; to pierwsze co zapisałbym sie na masaże i chodził do terapeutki bechawioralnej ( dobrej w swojej dziedzinie )i zaczął ćwiczyc Hata Jogę . :smile::smile::smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kalebx3, netto czy brutto?

To dlaczego terapeuci decydują się na współpracę z NFZ skoro na prywatnych sesjach więcej zarabiają? Tylko z chęci niesienia pomocy innym, niekoniecznie zamożnym osobom?

Czyli w odniesieniu do Twojego wcześniejszego postu uważasz, że żadna terapia prowadzona na NFZ nie może być dobra?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dlaczego terapeuci decydują się na współpracę z NFZ skoro na prywatnych sesjach więcej zarabiają?

- myślę, że dla ZUSu :)

No ja właśnie w tym temacie to się na razie słabo orientuję :oops: .

Ale nie ma takiej możliwości żeby składać na emeryturę mając tylko praktykę prywatną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dlaczego terapeuci decydują się na współpracę z NFZ skoro na prywatnych sesjach więcej zarabiają?

- myślę, że dla ZUSu :)

No ja właśnie w tym temacie to się na razie słabo orientuję :oops: .

Ale nie ma takiej możliwości żeby składać na emeryturę mając tylko praktykę prywatną.

- jest, ale wtedy trzeba odprowadzać wyższe składki, no i zakładać działalność gospodarczą... generalnie łatwiej jest być gdzieś na etacie, a na prywatnej mieć czysty zysk. Oczywiście nie neguję tego, że terapeuci pracują na NFZ także dlatego, żeby pomagać tym, którzy na prywatną terapię nie mają pieniędzy. Tak też zapewne jest :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A skąd wiesz, że 21 zł ;)) ???

Podejrzewam też, że wiele z nich wcale nie jest tam dla ZUS'u ... ponieważ PEWNIE nie pracują na etacie.

Jeśli lekarze w większości mają umowy cywilno prawne, to psychoterapeuci pewnie też.

Oszczędności ... yahh.

Co do terapii na NFZ - to w DOBRYCH ośrodkach (a tych jest niewiele!) też są różne limity i to jedyny minus.

Bo jeśli jest dobry terapeuta - to czy pracuje "prywatnie" czy dla NFZ - to będzie taki sam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo jeśli jest dobry terapeuta - to czy pracuje "prywatnie" czy dla NFZ - to będzie taki sam.

- jestem o tym przekonana. Moja terapeutka też poza prywatną praktyką pracuje na NFZ i jestem pewna, że w szpitalnym gabinecie nie ubywa jej kompetencji ani zaangażowania :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja płacę w Warszawie prywatnie 100 zł za wizytę czyli standard jak na warszawskie warunki, u tego samego terapeuty 80zł jeśli wizyta jest przed południem.

Za to powiem co mnie ostatnio zaskoczyło - dostałem telefon do psychiatry, który ewentualnie mógłby mi zaproponować farmakoterapię, czego na razie nie chcę, ale chodzi o koszt wizyty - 200 zł.

Rozumiem, że Warszawa, ale bez przesady, wątpię żeby to było tyle warte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi