Magnez ...

Alternatywne sposoby leczenia. Akupresura, akupunktura, homeopatia, bioenergoterapia itp.

przez kataśka 11 sty 2008, 14:23
1)Gdy czułam się źle, nic mi się nie chciało kolega polecił mi magnez. Na kilka dni dawkę uderzającą a potem regularnie ale mniejszą.
2)Lekarz na moją nerwicę narządów wew. zapisał mi magnez z potasem + witaminkę B +milocardin.
Zadziałało.
W pierwszym i drugim przypadku zadziałało.
Dalej łykam.
Nawet jeżlei to jest efekt palcebo to i tak się nie przejmuję. Ważne, że działa. :D i czuję się lepiej.
Co do sportu tu magnez jest też baaardzo dobry. Zwłaszcza na zakwasy i przykurcze.
Sama zaczęłam biegać i ćwiczyć aby mieć mniejszą wyżywkę na bliskich. ;)
Offline
Posty
12
Dołączył(a)
12 mar 2007, 12:40
Lokalizacja
piękna okolica Poznania

przez cinnamon_inspiration 11 sty 2008, 22:50
Właściwości lecznicze
Magnez katalizuje wiele procesów życiowych w ustroju, jest czynnikiem wzrostu, działa tonizująco, jest czynnikiem regenerującym żywe komórki, przywraca równowagę psychiczną i układu nerwowego, nerwu trójdzielnego, układu współczulnego, drenuje wątrobę powiększając ilość wydzielanej żółci, jest antyseptykiem wewnętrznym i zewnętrznym, regulatorem równowagi wapniowej, a w zależności od okoliczności może być antagonistą wapnia, wzmacnia reakcje obronne organizmu, zwalcza uczulenia, zwalcza procesy starzenia się, zwalcza podatność organizmu na powstawanie nowotworów, zwalcza miażdżycę i zakrzepy, działa profilaktycznie na zapalenie żył w sytuacjach pooperacyjnych, po połogach, przywraca moczowi odczyn kwaśny, gdyż obniża alkalozę krwi, bierze udział w procesie termoregulacji, rozpuszcza kamienie nerkowe, wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, stabilizuje układ chromosomalny, zmniejsza toksyczność jonów cynku, ułatwia wydalanie ołowiu z organizmu, co chroni przed ołowicą, współdziała z żelazem dwuwartościowym, które jest centralnym jonem cząsteczki hemoglobiny, współdziała z glikolem, który odtwarza upośledzoną sekwencję aminokwasów w lipidowych osłonkach mielinowych u chorych na SM, działa przeciwstresowo, przeciwanafilaktycznie, przeciwzapalnie, ochrania przed promieniowaniem jonizującym, pobudza fagocytozę, działa relaksująco i znieczulająco, osłabia arteriosklerozę i obniża poziom cholesterolu, działa odtłuszczająco, chroni przed uszkodzeniem mięśnia sercowego, utwardza wodę pitną czyniąc ją zdrowsz ą i korzystną dla niedociśnieniowców niezależnie od wieku, działa korzystnie przy białaczkach i przy hemoroidach, usuwa nieprzyjemny zapach potu, a często i skurcze w nogach, usprawnia pracę gruczołów wydzielania wewnętrznego, a więc tarczycy, przytarczyc, przysadki, nadnercza itp., łagodzi i uspokaja bezsenność i zdenerwowanie, działa przeciwwymiotnie i przeciwbiegunkowo, przywraca wewnętrzny spokój organizmowi, broni organizm przed zakażeniami, reguluje pracę przewodu pokarmowego, działa korzystnie na proces krzepnięcia krwi, na powstanie estrogenów, przeciwdziała schorzeniom pęcherza moczowego, zapaleniom prostaty i jej przerostowi, normalizuje funkcjonowanie trzustki i woreczka żółciowego, przeciwdziała zaburzeniom wzrostu u młodzieży, zaburzeniom u kobiet karmiących.
Wskazania lecznicze
Alergia, astenia ogólna, choroby skóry, śluzówek ust, nosa, gardła, neurologiczne, psychiczne, układu sercowo-naczyniowego, przewodu pokarmowego, trzustki, dróg żółciowych, hematologiczne, infekcyjne, układu płciowego, prostaty, układu moczowego, wątroby, układu oddechowego, przemiany materii, nowotworowe, kobiece, wieku starczego, drżenia mięśni, konwulsje, dna, zwyrodnienia stawów, osłabienia wzroku i słuchu, arytmia serca, kamica nerkowa, hemoroidy, niedoczynność gruczołów wydzielania wewnętrznego, bezsenność, biegunki, SM.

Zapotrzebowanie
Ludziom zdrowym zaleca się 350 mg dziennie dla mężczyzn, 300 mg dla kobiet (karmiące i w ciąży - 450 mg).
Wprawdzie sam organizm jest producentem magnezu, o czym świadczy fakt, iż wydala tego pierwiastka więcej niż pobiera, nie mniej jednak należy dbać o to, by wraz z pożywieniem nasz ustrój otrzymywał potrzebną mu dawkę Mg. Do artykułów spożywczych bogatych w magnez należą: kakao, czekolada, migdały, orzechy, soja, jęczmień, mąka pszenna razowa, kukurydza ryż; pokarmy o umiarkowanej ilości magnezu: makrele, łososie, śledzie, makaron, mąka pszenna, banany, rodzynki, suszone śliwki, suszone brzoskwinie, groch, selery, ziemniaki w skórce; względnie ubogie w magnez: cielęcina, wołowina, nerki, halibut, jabłka, gruszki, winogrona, wiśnie, melony, śliwki, pomarańcze, brzoskwinie, brokuły gotowane, kapusta, grzyby, cebula, rzodkiewka, sałata, pomidory, ogórki, jaja, mleko, śmietana, masło.
Mg występuje również w ziołach, a jego bogatszym źródłem są m.in. wrotycz, fiołek trójbarwny, przytulia biała, przelot złocisty, bobrek trójlistny, korzeń czarnego dzikiego bzu, dzika róża.

Niedobór magnezu powoduje liczne zaburzenia i choroby organizmu i objawia się nadmierną pobudliwością nerwowo - mięśniową, skłonnością do drgawek, pewnymi zaburzeniami układu nerwowego, zaburzeniami dotyczącymi serca i naczyń krwionośnych. Niedobór magnezu sprzyja chorobom psychicznym, nerwicowym, neurologicznym, stanom skurczowym, padaczkom, drgawkom. Skutki niedoboru są groźne i niekiedy, zwłaszcza jeśli nie nastąpiło w porę rozpoznanie, mogą prowadzić do kalectwa, a nawet być przyczyną zgonu (w szczególności w przypadku SM).
Z mniej ostrych, ale dokuczliwych objawów występują: poranne zmęczenie nawet po wielu godzinach snu , pocenie się w nocy, nieprzyjemne sny lub bezsenność, arytmia serca, bóle stawów, dziąseł, zębów, wrażliwość na zmiany pogody, mrowienie w nogach i rękach, drgania powiek, utrata równowagi, nagłe zawroty głowy, wypadanie włosów, próchnica zębów, łamanie się paznokci, bóle głowy, zmęczenie, trudności w skoncentrowaniu myśli, zmienność nastroju, osłabienie układu odpornościowego.
Alkohol zwłaszcza w nadmiarze, przyczynia się do utraty magnezu, a jego przyswajanie staje się utrudnione w przypadkach nadmiernego spożywania witaminy D, wapnia i białka. Zapas magnezu w organizmie wyczerpuje się w nadczynności nadnerczy i przytarczyc. Przyswajanie magnezu utrudnia wiele środków farmaceutycznych.

Dla organizmu również szkodliwy jest nadmiar magnezu. W większych ilościach wykazuje on właściwości toksyczne, nadto hamuje odkładanie wapnia w organizmie. Lekarz zapisujący pacjentowi magnez staje więc przed delikatnym problemem.

Nie ma obawy przedawkowania magnezu za pośrednictwem codziennego pożywienia, bowiem nasza powszednia dieta jest uboga w ten pierwiastek i raczej należy dokładać starań, by tak dobierać produkty spożywcze, by dostarczać ustrojowi konieczna ilość Mg. Na naszym stole goszczą produkty oczyszczone, rafinowane, a więc niekiedy niemal zupełnie pozbawione tego pierwiastka. Klasycznym przykładem jest sól używana w kuchni. Ponieważ związki magnezowe powodują zawilgocenie soli kuchennej, toteż przyjął się zwyczaj jej rafinowania i rugowania z niej tego nadzwyczaj cennego pierwiastka. Bardzo wiele magnezu, bo aż 78 %, traci oczyszczone ziarno zbóż, fasolka szparagowa przerobiona na konserwę traci 56 %. Biały cukier zawiera 200 razy mniej magnezu niż ciemna melasa. Na niedobór magnezu narażeni są mieszkańcy okolic, gdzie występuje woda miękka. Ma ona niekorzystny wpływ na serce. Natomiast woda twarda, dolomitowa, zawierająca w przybliżeniu dwa razy więcej wapnia niż magnezu, ma dobroczynny wpływ na serce. Ludzie korzystający z wody twardej mają na ogół niższe ciśnienie krwi, powolniejszy rytm serca, oraz niższy poziom cholesterolu od konsumentów wody miękkiej, nadto ich ciśnienie wraz z wiekiem nie wzrasta.
Posty
273
Dołączył(a)
06 lut 2007, 18:18

przez ane23 12 sty 2008, 11:57
cinnamon dzięki za artykuł.
Czy ktoś wie jaka jest dopuszczalna dawna magnezu ? Chodzi o to ile mogę brać tabletek (mg) , tak profilaktycznie, aby nie zrobić sobie krzywdy ?
Offline
Posty
93
Dołączył(a)
06 gru 2007, 00:32
Lokalizacja
Warszawa

Doradca Nerwica.com

przez Doradca Nerwica.com
Polecam tych psychologów i psychoterapeutów z Twojej okolicy
Doradca Nerwica.com

przez cinnamon_inspiration 12 sty 2008, 12:29
zapotrzebowanie jest 300 mg dla kobiet , ale ja mam ten preparat z magnezem i jest napisane "wysoka dawka 160mg dawkowanie 1 tab 1xdziennie" bo chodzi o to pewnie ze nie masz wiecej jesc dziennie, bo z jedzeniem reszte przyjmujesz? mysle, ze te 160 to w sam raz, chociaz zastanawialabym sie czy nerwowe osoby nie potrzebuja wiecej, bo zuzywamy go wiecej niz normalne osoby. mozeby sie ktos jakiegos lekarza spytal?
Posty
273
Dołączył(a)
06 lut 2007, 18:18

przez tomakin 12 sty 2008, 12:47
Jeśli nie ma problemów z nerkami, teoretycznie można jeść ponad 500 mg / dzień, grubo ponad 500. Gorzej z witaminą B6, powyżej 15 tabletek magnezu / dzień staje się toksyczna. Owszem, nerwowe osoby potrzebują dużo dużo więcej, dawka w ogóle zaczyna się od 500 mg. To samo dotyczy sportowców.

I nie róbcie wynalazków typu magnez + kwasy omega, akurat kwasy omega nie mają tu nic do rzeczy, organizm bez najmniejszych problemów sam je potrafi syntetyzować. Nie potrafi za to "wytwarzać" żelaza, cynku, witaminy B12 i paru innych rzeczy, których niedobór wywołuje nerwicę lękową.
Offline
Posty
737
Dołączył(a)
21 paź 2007, 18:49

przez ane23 13 sty 2008, 12:12
tomakin napisał(a):Jeśli nie ma problemów z nerkami, teoretycznie można jeść ponad 500 mg / dzień, grubo ponad 500. Gorzej z witaminą B6, powyżej 15 tabletek magnezu / dzień staje się toksyczna. Owszem, nerwowe osoby potrzebują dużo dużo więcej, dawka w ogóle zaczyna się od 500 mg. To samo dotyczy sportowców.

I nie róbcie wynalazków typu magnez + kwasy omega, akurat kwasy omega nie mają tu nic do rzeczy, organizm bez najmniejszych problemów sam je potrafi syntetyzować. Nie potrafi za to "wytwarzać" żelaza, cynku, witaminy B12 i paru innych rzeczy, których niedobór wywołuje nerwicę lękową.


na moim napisano:
1 tabl. powl. zawiera 470 mg mleczanu magnezu (48 mg Mg) i 5 mg witaminy B6.
biorę 4 tabletki dziennie. Martwi mnie tylko ta B6, jest dostępny sam magnez bez dodatków ?
Offline
Posty
93
Dołączył(a)
06 gru 2007, 00:32
Lokalizacja
Warszawa

przez tomakin 13 sty 2008, 12:56
Witamina B6 zaczyna szkodzić w dawkach powyżej 100 mg / dzień. Zaczyna, co oznacza, że teoretycznie nawet dawka 1000 mg może nie zaszkodzić. W praktyce oznacza to, że nawet 20 tabletek nie jest w stanie zrobić Ci krzywdy, co najwyżej mdłości dostaniesz.

B6 bardzo ułatwia wchłanianie magnezu, więc się nie przejmuj i bierz dalej 4 tabletki. Na pewno nie zaszkodzi a pomóc może.
Offline
Posty
737
Dołączył(a)
21 paź 2007, 18:49

przez cinnamon_inspiration 13 sty 2008, 13:49
tomakin napisał(a):Jeśli nie ma problemów z nerkami, teoretycznie można jeść ponad 500 mg / dzień, grubo ponad 500. Gorzej z witaminą B6, powyżej 15 tabletek magnezu / dzień staje się toksyczna. Owszem, nerwowe osoby potrzebują dużo dużo więcej, dawka w ogóle zaczyna się od 500 mg. To samo dotyczy sportowców.

I nie róbcie wynalazków typu magnez + kwasy omega, akurat kwasy omega nie mają tu nic do rzeczy, organizm bez najmniejszych problemów sam je potrafi syntetyzować. Nie potrafi za to "wytwarzać" żelaza, cynku, witaminy B12 i paru innych rzeczy, których niedobór wywołuje nerwicę lękową.


Magnez organizm tez potrafi sam stworzyc, co nie zmienia faktu, że mozemy cierpiec na jego niedobor, tak samo z kwasami omega3. Skopjuje co napisalam w innym poscie odnosnie tego, co napisal w swopjej ksiazce pewien psychiatra:

to jest tak, ze jedzenie tłuszczy,ktore w temperaturze pokojowej sa w stanie stalym, powoduje, ze tak samo odkladaja sie w mozgu, tzn sciany komorek sa wtedy grubsze i na odwrot, jedzenie kwasow, ktore w temperaturzer pokojowej sa w stanie plynnym powoduje, ze scianki komorek sa ciensze i latwiej dochodza do niej bodzce i łatwiej takie komorki sie miedzy soba komunikuja.

robiono badania - malo kwasow omega 3 powoduje, zalęknienie, niemożnośc nauki nowych zadań, panike w sytuacjach stresowych, i obnizanie poziomu doznan w sferze przyjemnosci. Gd na świecie spozyie kwasow omega 3 spadlo, liczba depresji zacznie wzrosla.

natomiast nadmiar innego kwasu - kwasu omega 6 jest szkodliwy.

dlatego mieso (zaiwrajace kwasy omega 6) zaleca jesc nie wiecej jak 3 razy w tygodniu a jako oleju uzywac oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek, natomiast najnajwiecej omega 3 czyli: ryby (tunczyk, losos, sardynka, makrela, sledz), szpinaku, siemie lniane.
Posty
273
Dołączył(a)
06 lut 2007, 18:18

przez tomakin 13 sty 2008, 19:15
jikes, organizm sam potrafi stworzyć magnez, ciekawa teoria

wiesz, że do stworzenia pierwiastków wymagany jest mały reaktor jądrowy? Energia wymagana do takiego procesu obróciła by w pierzynę pół Warszawy.

Aha, przez 15 lat nie jadłem praktycznie w ogóle kwasów ani omega 3, ani omega 6, organizm bez żadnego problemu je sobie syntetyzował. Żadnych z wymienionych objawów nie miałem :)
Offline
Posty
737
Dołączył(a)
21 paź 2007, 18:49

przez cinnamon_inspiration 14 sty 2008, 00:16
tomakin napisał(a):jikes, organizm sam potrafi stworzyć magnez, ciekawa teoria

wiesz, że do stworzenia pierwiastków wymagany jest mały reaktor jądrowy? Energia wymagana do takiego procesu obróciła by w pierzynę pół Warszawy.

Aha, przez 15 lat nie jadłem praktycznie w ogóle kwasów ani omega 3, ani omega 6, organizm bez żadnego problemu je sobie syntetyzował. Żadnych z wymienionych objawów nie miałem :)


Cytuje co przeczytałam na necie:

Wprawdzie sam organizm jest producentem magnezu, o czym świadczy fakt, iż wydala tego pierwiastka więcej niż pobiera, nie mniej jednak należy dbać o to, by wraz z pożywieniem nasz ustrój otrzymywał potrzebną mu dawkę Mg.


Jak kłamią to nie moja wina :D
A ile osob tyle reakcji na brak lub obecnosc omega3.wole polegac na doswiadczeniu psychiatry, ktory przeprowadzal badania niz jednej osoby. jak pomoze to super jak nie to nie :) zawsze beda jakies plusy z jedzenia rybek.
Posty
273
Dołączył(a)
06 lut 2007, 18:18

przez Marcel79 14 sty 2008, 00:26
Łykam magnez regularnie od dawna,najpierw mi pomagal,a ostatnio już nie pomaga,nie wiem,czy się przyzwyczaiłem,czy po prostu mam teraz więcej stresów...
Offline
Posty
43
Dołączył(a)
08 gru 2007, 15:45

przez tomakin 14 sty 2008, 00:48
marcel, magnez to nie jedyny pierwiastek którego są niedobory we współczesnej diecie, przeczytaj cały wątek.

Na necie często bredzą, taki urok internetu. Ale co jak co, teorii o "produkcji magnezu" nie spodziewałem się. Tego w podstawówce uczą przecież, ehhh...

Jeszcze co do omega3 - sorki, tych badań nie przeprowadził psychiatra, tylko producent syntetycznych kwasów omega3, który chce żebyś je kupiła i zapłaciła za to kasę. Tak się składa, że w naturalnym pokarmie człowieka praktycznie w ogóle nie ma omega3, bo niby skąd mają być - przez 99,9% swojego rozwoju nie jedliśmy ryb.
Offline
Posty
737
Dołączył(a)
21 paź 2007, 18:49

przez cinnamon_inspiration 14 sty 2008, 14:00
Nie trzeba jeśc kapsulek, można jeść ryby, szpinak, siemie. I akurat nie możemy sami produkować tych kwasów, to jest bzdura, pewnie ją znalazłeś na internecie co ;)? Wlasnie wrocilam do lektury (czlowieka, ktory jest i psychiatra i neurologiem, a ponadto uczniem czlowieka, ktory zdobyl Nobla) i jest tam napisane:

"Owe kwasy tłuszczowe, ktorych organizm nie moze sam produkowac, maja tak zasadnicze znaczenie dla budowy i rownowagi mozgu." Szukalam tez w internecie i bylo podobnie napisane, tzn, nie produkujemy sami omega3.
A badania opisane w ksiązce nie pochodza od firm farmaceutycznych.

A w ogole wez sie tak nie podniecaj, ze ktos je ryby. Sam nie jestes przekonany do omega3 to super, ale nie najezdzaj na innych. Pozwol ze sama sobie zdecyduje, co mi sie podoba. :lol:
Posty
273
Dołączył(a)
06 lut 2007, 18:18

przez tomakin 14 sty 2008, 20:41
Lech Wałęsa też zdobył Nobla, a nie potrafi się nawet podpisać jak należy.

Doczytaj jeszcze o tych kwasach omega 3, a najlepiej idź do porządnej szkoły. I nie rób ludziom wody z mózgu, najpierw wmawiasz że magnez potrafimy syntetyzować, co jest bzdurą oczywistą dla każdego, kto skończył podstawówkę, potem wmawiasz że nie potrafimy syntetyzować omega 3 - co jest z kolei bzdurą dla każdego, kto uważał na lekcjach biologii w szkole średniej.

magnezu nie syntetyzujemy, z omega 3 sprawa jest trochę bardziej złożona - musimy dostarczyć kwas alfa-linoleowy (niemal w ogóle nie występuje w rybach, za to występuje praktycznie w każdym innym żarciu), z którego organizm potrafi już syntetyzować kwas eikozapentaenowy oraz dokozaheksaenowy.
Offline
Posty
737
Dołączył(a)
21 paź 2007, 18:49

Sortuj wg

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

Przeskocz do