Skocz do zawartości
Nerwica.com

Jak długo bierzecie/braliście leki psychotropowe?

eleniq

Rekomendowane odpowiedzi

Od kwietnia 2021, wcześniej byłem bardzo przeciwny temu i zapierałem się rękami i nogami, że po moim trupie. Przemogłem się dopiero jak bylem na etapie, że całe dnie zaległem w łóżku, nie jadłem nic i miałem problem żeby wstać z łóżka i się wykąpać. I to też z trudem, poszedłem do psychiatry za namową mojego terapuety, gastrologa, lekarki rodzinnej i kolegi.

Edytowane przez Raccoon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, acherontia styx napisał(a):

+/- 11 lat, ale powoli będę się z nimi żegnać ;) czas pożyć bez sztucznych wspomagaczy :D

Ja też na szczęście nie wymagam bezterminowego leczenia farmakologicznego. Jednak na obecnym połączeniu, zdaniem mojego lekarza, muszę wytrzymać co najmniej rok, góra 2 lata. Chodzi o to, że to połączenie leków, które biorę ma mi pomóc w odbudowie mózgu uszkodzonego nadmiarem stresu. No i też tego połączenia leków nie wolno brać zbyt długo, bo może zacząć pojawiać się lęk i jego szeroko pojęte konsekwencje. To naprawdę ciekawa kombinacja lekowa. Czuję jej dobroczynne działanie na mój układ nerwowy. 

Godzinę temu, mienta napisał(a):

jak to jest, że niektórzy mogą odstawić leki, a ja muszę je brać nawet będąc w ciąży... :(

U niektórych przewlekła choroba psychiczna jest wywołana pierwotnymi, determinowanymi czysto biologicznie zaburzeniami funkcjonowania receptorów neuroprzekaźników i wymaga to farmakologicznego modulowania aktywności tych receptorów do końca życia.

Zaś niektórzy mają jedynie wtórne, uwarunkowane czynnikami zewnętrznymi i przy tym w pełni odwracalne zmiany w funkcjonowaniu mózgu wywołane przewlekłym stresem, które mogą wymagać leczenia farmakologicznego ograniczonego czasowo do kilku miesięcy lub nawet kilku lat, lub w bardzo rzadkich przypadkach nawet i kilkunastu lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, eleniq napisał(a):

U niektórych przewlekła choroba psychiczna jest wywołana pierwotnymi, determinowanymi czysto biologicznie zaburzeniami funkcjonowania receptorów neuroprzekaźników i wymaga to farmakologicznego modulowania aktywności tych receptorów do końca życia.

Zaś niektórzy mają jedynie wtórne, uwarunkowane czynnikami zewnętrznymi i przy tym w pełni odwracalne zmiany w funkcjonowaniu mózgu wywołane przewlekłym stresem, które mogą wymagać leczenia farmakologicznego ograniczonego czasowo do kilku miesięcy lub nawet kilku lat, lub w bardzo rzadkich przypadkach nawet i kilkunastu lat.

Dziękuję za wyjaśnienie. Miłego dnia. 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakieś 14 lat, z przerwami. Były takie okresy, że rzucałam leki. I tak się zastanawiam, czy to moje branie leków od 15roku życia nie wpłynęło na późniejsze rozchwianie mózgu. Mając 15/16 lat brałam benzo latami i mocne antydepresanty. W liceum podejrzewano borderline, nadal byłam na lekach i chodziłam na terapię.

Po liceum dostałam derealizacji i rzuciłam leki, bo chciałam schudnąć. No i schudłam dużo, miałam energię ale nadal byłam zagubiona. Po kilku latach nie brania leków dostałam psychozy pierwszej.

No i tak to się kręci.

Ja juz zapewne nigdy nie poczuję smaku życia nie bedac na tych lekach. I tak nie czuję się sobą, jestem cały czas w zawieszeniu.

Edytowane przez Verinia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi