Skocz do zawartości
Nerwica.com

czy istnieją leki na depresję które nie wpływają negatywnie na jakość życia

mbp230413

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.

Od jakiegoś czasu przyjmuje trittico. Niestety, ale po pierwsze mam wrażenie, że lek nie przynosi aż tak dobrego efektu jak oczekiwany, a ponadto bardzo mnie "zamula". Ciężko rano wstać, jest się przez cały dzień takim spowolnionym.

Czy istnieją jakieś inne leki, które nie mają tego typu skutków ubocznych i nie wpływają negatywnie na funkcje seksualne ? (tak jak trittico, problemy seksualne są jedną z podstaw mojej depresji więc nie chcę jeszcze spotęgować tego problemu lekami)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, mbp230413 napisał(a):

Dzień dobry.

Dzień dobry,

9 godzin temu, mbp230413 napisał(a):

Dzień dobry.

Od jakiegoś czasu przyjmuje trittico. Niestety, ale po pierwsze mam wrażenie, że lek nie przynosi aż tak dobrego efektu jak oczekiwany, a ponadto bardzo mnie "zamula". 

Proponuję zażywanie witamin. Poniżej podaję link do filmu temu poświęconego 

10 godzin temu, mbp230413 napisał(a):

Czy istnieją jakieś inne leki, które nie mają tego typu skutków ubocznych i nie wpływają negatywnie na funkcje seksualne ? 

Proponuję regularne ćwiczenia oraz korzeń maca w proszku.

Życzę miłego dnia i powodzenia,

John

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Suplementy raczej na depresję mogą nie wystarczyć, choć witaminy warto brać aby nie mieć niedoborów!

Trittico pogarszało mi pamięć, więc nie zazywalam go długo, a co poleca lekarz, konsultowałes z nim te problemy? Jest dużo innych SSRI, nie wszystkie mają takie efekty uboczne, choć żaden nie jest od nich wolny zwłaszcza podczas rozpoczęcia terapii. 

Edytowane przez Cognac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 7.07.2023 o 08:35, mbp230413 napisał(a):

Dzień dobry.

Od jakiegoś czasu przyjmuje trittico. Niestety, ale po pierwsze mam wrażenie, że lek nie przynosi aż tak dobrego efektu jak oczekiwany, a ponadto bardzo mnie "zamula". Ciężko rano wstać, jest się przez cały dzień takim spowolnionym.

Czy istnieją jakieś inne leki, które nie mają tego typu skutków ubocznych i nie wpływają negatywnie na funkcje seksualne ? (tak jak trittico, problemy seksualne są jedną z podstaw mojej depresji więc nie chcę jeszcze spotęgować tego problemu lekami)

Hej.

Nie wiem czy są takie leki. Trochę ich już przeszłam przez te 20 lat. Niestety na mnie praktycznie wszystkie leki SSRI działały jak kastrator 😏 też mnie to strasznie drażni. Senna i bez motywacji jestem niemal ciągle się ją biorę paro,a to chyba jeden z najsilniejszych leków🤔 do tego lekarz dorzucił mi esci właśnie na to by trochę mnie pobudzało do działania bo inaczej to chyba wcale z łóżka bym nie wstała.

Jeśli czujesz że jest coś nie tak to warto rozmawiać z lekarzem o tym, zawsze można spróbować inne leki, zmienić dawkę czy coś dodać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja też biorę paroksetynę w największej dawce, to prawda, że kastruje, pierwsze tygodnie masakra.. ale po po pewnym czasie potrafi wyciszyć. Biorę też lamitrin i takie połączenie sprawia, że są okresy ocierające się o normalność:-)

na sen pół tabletki ketrelu, w ciągu pół godziny trzeba dotrzeć do łóżka, bo w innym przypadku można przespać noc na kanapie, krześle, podłodze:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy istnieją jakieś inne leki, które nie mają tego typu skutków ubocznych i nie wpływają negatywnie na funkcje seksualne ?

Tak, są. Ja takie biorę 🙃 ale to kwestia indywidualna, także podawanie nazw nie ma sensu, bo co na mnie działa super, na Ciebie może działać fatalnie pod względem uboków. Kwestia dobrania leków dobrego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć! Z leków przeciwdepresyjnych wpływających na funkcje seksualne w najmniejszym stopniu wymienia się: fluwoksaminę, bupropion, mianserynę, mirtazapinę, moklobemid, agomelatynę, tianeptynę, wortioksetynę. Leki powinny być przyjmowane w jak najniższych skutecznych dawkach, by zminimalizować ryzyko wystąpienia zaburzeń seksualnych.

Można też spróbować farmakoterapii kombinowanej, najczęściej poprzez dołączenie do leku przeciwdepresyjnego z grupy SSRI/SNRI neuroleptyku atypowego (kwetiapina, arypiprazol), bądź drugiego leku przeciwdepresyjnego (mianseryny, mirtazapiny) albo też cyproheptadyny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry.

Na mnie zdecydowanie najlepiej ze wszystkich leków zadziałał wellbutrin bupropion zero skutków ubocznych wszystko w normie libido również

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry.

Myślę, że moklobemid może spełnić twoje oczekiwania. Nie zaburza w żadnym stopniu funkcji seksualnych, czy poznawczych i ogólnie poprawia napęd. Musiałbyś zrezygnować z innych leków przeciwdepresyjnych, czy np. tramadolu (moklobemid jako inhibitor MAO wchodzi w wiele niebezpiecznych interakcji z lekami) i przy ewentualnym wejściu na większe dawki zwracać uwagę na niektóre rodzaje pożywienia. Lekarz powinien cię o wszystkim poinformować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi