Skocz do zawartości
Nerwica.com

PUSTKA W GŁOWIE, UTRATA MONOLOGU WEWNĘTRZNEGO, APATIA I ANHEDONIA

ziomek423

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

4 lata temu zrobiła mi się pustka w głowie po tym jak brałem wenlafaksynę i paliłem sporo marihuany.

Do tego dochodzi utrata wyobraźni, pustka emocjonalna, apatia, anhedonia. Antydepresanty zacząłem brać 9 lat temu na depresje z derealizacją.Początkowo mnie wyciągnęły z tej depresji,ale ja cyklicznie wracałem do marihuany kontynuując branie antydepresantów a z czasem zaczęla pogłębiać się pustka i objawy ww. Czy to może być depresją czy co to wgl jest? Miał lub ma ktoś podobnie? ktoś wie czy to jest uleczalne? miałem 7 miesiecy przerwy od tego stanu kiedy brałem pochodne mefedronu ,teraz nie ćpam i pustka wróciła i trzyma się już 10 miesięcy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to jakieś zaburzenie osobowości np. z ppgraniczna. Tam występuje chroniczną pustka plus skłonności do uzależnień. Może wina nadużywania marihuany. Derealizacja która miałeś też odcina od emocji. Sama mam derealizacje od około 10 lat. Nauczyłam się z tym żyć bo w moim przypadku już raczej się z niej nie wyleczę 

Najlepiej skonsultować się ze specjalistą w celu weryfikacji ewentualnego zaburzenia potem możesz myśleć co dalej. Ja tu za wiele nie pomogę bo nie wiem skąd Ci się to wzięlo i jakie masz inne problemy które mogą się na siebie nakładać. 

Pustka i derealizacja wraz z anhedonią występuje np często w nerwicy czy depresji. Jest to tryb ovrony mózgu przed nadmiarem bodźców czy stresu. I człowiek na tą pustkę. Mało czuje i wszystko zwalnia ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że nierozważne stosowanie substancji działających na ośrodkowy układ nerwowy (źle dobranych leków psychotropowych czy substancji narkotycznych) może mieć swoje przykre konsekwencje przez bardzo długi czas po odstawieniu danej substancji. To czy i po jakim czasie mózg wróci do tego prawidłowego stanu jest prawie niemożliwe do przewidzenia u danej osoby i jest sprawą mocno indywidualną. Ale nie jest niemożliwym by mózg nie mógł się w pełni zregenerować nawet po bardzo silnym czynniku stresowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w czasach gimnazjum przedawkowałem dopalacz,  ktory palilem nieswiadomie. I dostałem od niego silnej anhedonii, uczucia pustki w głowie, problemów z pamięcią, nerwicy lękowej. I przez 12 lat mózg dalej mi się nie zregenerował. Rozmawiałem z psychiatra na to zaburzenie może pomóc neurostymulacja tps, bądź tms. Z tym że tps lepiej wpływa na poprawę myślenia od tmsu. Bo tpsem się pobudza wieksza część kory przedczolowej od tmsa. I pobudza się mózg głębiej do 8 cm, gdzie tps tylko na 3 cm. Ale najlepiej łącznie je zastosować tak mi powiedzial Doktor. Ja chce spróbować tych stymulacji, ale aktualnie pracuje za granicą a chciałem tu jakiś czas pobyć. A stosowanie tmsu lub tpsu wiąże się z ryzykiem pogorszenia lęków, depresji, anhedonii. Więc jak narazie wstrzymuje się z tymi zabiegami a jak zwolnię się z pracy to bym chcial tps tms zastosować. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 godzin temu, Pssd98 napisał(a):

Ja w czasach gimnazjum przedawkowałem dopalacz,  ktory palilem nieswiadomie. I dostałem od niego silnej anhedonii, uczucia pustki w głowie, problemów z pamięcią, nerwicy lękowej. I przez 12 lat mózg dalej mi się nie zregenerował. Rozmawiałem z psychiatra na to zaburzenie może pomóc neurostymulacja tps, bądź tms. Z tym że tps lepiej wpływa na poprawę myślenia od tmsu. Bo tpsem się pobudza wieksza część kory przedczolowej od tmsa. I pobudza się mózg głębiej do 8 cm, gdzie tps tylko na 3 cm. Ale najlepiej łącznie je zastosować tak mi powiedzial Doktor. Ja chce spróbować tych stymulacji, ale aktualnie pracuje za granicą a chciałem tu jakiś czas pobyć. A stosowanie tmsu lub tpsu wiąże się z ryzykiem pogorszenia lęków, depresji, anhedonii. Więc jak narazie wstrzymuje się z tymi zabiegami a jak zwolnię się z pracy to bym chcial tps tms zastosować. 

To kurde miałeś podobnie do mnie... Ja też w gimnazjum przedawkowałam tzw tajjfuna. 

Od tamtej pory mój mózg jest zryty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale mam wiarę w to że neurostymulacja rozwiąże mi ten problem. Bo tps jest bardzo skuteczny w poprawianiu funkcji poznawczych mozgu. 

10 minut temu, Verinia napisał(a):

To kurde miałeś podobnie do mnie... Ja też w gimnazjum przedawkowałam tzw tajjfuna. 

Od tamtej pory mój mózg jest zryty

Jeszcze przyjmowanie antydepresantow pogebilo moją anhedonie, do tego odebrały mi popęd seksualny do dziewczyn. Przyjmowanie leków  w moim przypadku było nieodpowiednim wyborem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ziomek423 @Verinia Na ten stan co mamy może pomóc cerebrolizina. Rozmawialem wlasnie z Doktorka Neurolog. Poleciła mi ten lek do stosowania  najlepiej z apfa gpc. Do tego ważna jest dieta odpowiednia. Jedzenie odpowiedniej ilosci ryb, ograniczenie jedzenia przetworzonych produktów. Sumpelemtacja Omegą 3 w dawkach 1000mg dziennie, wit d3 do tego, do tego regularne uprawianie sportu 4-5 razy w tygodniu. I dobrze by było zastosować protokół tms saint, lub tps. Tak mi Doktorka powiedziała, ze neurostymulacja podobno nie wywoluje prawie w ogole efektów uboczmych tak mi powiedziała, ale nie każdemu pomaga. Około 65% osobom pomaga.

Wlasnie zastanawiam się nad zastosowaniem cerebrolizyny. Tylko problem jest taki, że to jest lek, który podaje sie domiesniowo przez zastrzyk. A ja nie umie robic zastrzyków musiałbym gdzieś do pielegniarek chodzić na zastrzyk. A pracuje za granicą w systemie 6 tygodni pracy i 2 tyg w domu. Więc musiałbym w niemczech sobie samemu zastrzyki robic, a nie potrafiłbym raczej. Jeszcze się zapytam czy moglbym np rozdzielic ta terapie. Bo Doktorka mi powiedziała, że stosuje się ten lek raz w roku przez, 20 dni 5 razy w tygodniu. Moze moglnbym robic ta terapie na 10 zastrzykow przez 10 dni. I po 6 tygodniach, znowu zrobic 10 zastzykow. To jest lek, który regeneruje komorki starszym ludziom po roznych chorobach neurogeneracyjnym i dziala bardzo skutecznie. Więc może nam by pomógł. Doktorka mi powiedzial ze dobrze ten lek przed neurostymulacja zastosować. Ale jak narazie chce sprobowac amisulpirydu, bo mam duza anhedonie polekową. I potem w niemczech sprobować pindololu, leku na obnizenie cisnienia,byc moze z mikrodawkami snri, bo pindolol bo jest antagonistą receptora 5ht1a. A wyczytalem ze ten lek przywraca funckje seksualne u osob ktore mają obnizone libido po lekach ssri/snri i w polaczeniu z ssri/snri moze wyleczyc czesciowo PSSD. A ja mam anhedonie po stosowaniu duloksetyny wraz z prawie 0 libido. A bardzo mi zalezy na wyleczeniu się z tego PSSD, bo nie potrafie pogodzić się z tym, że mam bardzo niskie zainteresowanie się kobietami, naszczęscie nie zerowe, jak opisywalo na tym forum wiele uzytkownikow. Ale mam bardzo niski jednak popęd i muszę z tego problemu wyjść.

Poprawka. Doktorka mi zaleciła stosowanie cerebrolizyny z cholina CDP, a nie apfa gpc jak wyżej napisałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi