Skocz do zawartości
Nerwica.com
Ten temat

Samotność

ixi

Rekomendowane odpowiedzi

Znowu muszę coś napisać , bo po prostu zaczynam wariować. Niby wszystko było dobrze , bo zacząłem się powolutku zmieniać tzn . czułem się lepiej niż zwykle , w końcu zaczynałem wierzyć w coś , aż tu nagle poznałem kogoś i żeby było ciekawiej zostałem przez tą osobę oszukany . Znowu wróciłem do swojej "skorupy" i wpadłem w taki stan że nie radziłbym się do mnie zbliżać nikomu z zewnątrz :twisted: To wszystko jest gówno warte i samotność w tym wypadku jest jedynym lekarstwem wrrr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde tak siedzę sobie teraz przed nocną zmianą i patrze na ludzi z "fejsbuka" w moim wieku (l.24) głównie znajomi i zazdroszczę bo coraz więcej z nich już albo pochajtani albo mieszkają razem a co niektórzy mają bobasa a ja odkąd się rozstałem nie mogę sobie życia ułożyć a rozstałem się już hmm około 4 lata "?" nawet już nie pamiętam... Gotuję sam dla siebie ,na spacer wychodzę tylko z psem ,każdy ma swoje życie i już nawet nie chce mi się nikomu narzucać .. zmieniłem sobie właśnie dietkę ,robie różne sałatki i ogólnie zdrowe rzeczy ,palenie fajek rzuciłem miesiąć temu po 5 latach ,biegam (też sam :) ) i tak się zastanawiam... na co to komu ?? tak dla siebie się starać troszkę to bezsensu mi się wydaje ... :( smutno mi bardzo i w dodatku na nocke do pracy ... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

disgraziato napisał(a):
Kurde tak siedzę sobie teraz przed nocną zmianą i patrze na ludzi z "fejsbuka" w moim wieku (l.24) głównie znajomi i zazdroszczę bo coraz więcej z nich już albo pochajtani albo mieszkają razem a co niektórzy mają bobasa a ja odkąd się rozstałem nie mogę sobie życia ułożyć a rozstałem się już hmm około 4 lata "?" nawet już nie pamiętam... Gotuję sam dla siebie ,na spacer wychodzę tylko z psem ,każdy ma swoje życie i już nawet nie chce mi się nikomu narzucać .. zmieniłem sobie właśnie dietkę ,robie różne sałatki i ogólnie zdrowe rzeczy ,palenie fajek rzuciłem miesiąć temu po 5 latach ,biegam (też sam :) ) i tak się zastanawiam... na co to komu ?? tak dla siebie się starać troszkę to bezsensu mi się wydaje ... :( smutno mi bardzo i w dodatku na nocke do pracy ... :(

No mnie "pociesza" jedynie fakt że znam parę osób po 30 , którzy mają ten sam problem . Ja jakoś nie mogę się pogodzić z tym faktem , podobnie jak Ty , bo jednak to nie jest życie jak robi się wszystko dla siebie hmmm Ja powoli się zbieram w sobie , bo ostatnio miałem dużego pecha co do kobiet i będę się starał znowu coś zmienić . Jak dla mnie grunt to nie odpuszczać mimo wszystko :) i życzyć pozostałym powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

disgraziato napisał(a):
tak dla siebie się starać troszkę to bezsensu mi się wydaje ...

No właśnie dla siebie się starać jest naprawdę warto! Dla innych - okej, jeśli już jest związek i pokazujemy, że nam zależy. Ale jeśli jest ktoś sam, to tym bardziej najlepiej starać się nie wyglądać jak mokra od wód Saraswati wąsata dzifka z jedną brwią :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla siebie! Warto wybić sobie z głowy staranie się dla kogoś bo to my żyjemy a nie uzależniajmy swojego szczęścia i sensu od innych osób czy szczególnie od jednej. Ciężko w sobie wypracować ten tok myślenia ale wtedy nie ma problemów z podejściem do życia lub co najmniej nastrój jest dużo lepszy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dar napisał(a):
dla siebie! Warto wybić sobie z głowy staranie się dla kogoś bo to my żyjemy a nie uzależniajmy swojego szczęścia i sensu od innych osób czy szczególnie od jednej. Ciężko w sobie wypracować ten tok myślenia ale wtedy nie ma problemów z podejściem do życia lub co najmniej nastrój jest dużo lepszy ;)
:great: o to to dokładnie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie warto uzależniać się emocjonalnie od nikogo i dla nikogo poświęcać (chyba, że poświęcanie się daje satysfakcję i spełnienie). Nawet ukochana osoba może stać się źródłem cierpień, jeśli nadmiernie się od niej uzależnimy. Nie wolno dla innych rezygnować ze swoich marzeń i potrzeb. Trzeba żyć przede wszystkim dla siebie, starać się dla siebie i myśleć o sobie i swoich potrzebach. Jak najczęściej robić wszystko to co daje poczucie szczęścia i realizować swoje pragnienia. Wtedy także osoby nam bliskie będą szczęśliwsze, bo będą miały obok siebie człowieka szczęśliwego.

Wiem coś o tym, połowę życia straciłam próbując uszczęśliwić wszystkich dookoła błędnie sądząc, że ja w tym wszystkim jestem najmniej istotna, drugą połowę męczę się z chorobą, do której sama nieświadomie się doprowadziłam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby macie racje.. Ale smutno jest gdy masz zamiar w planie ugotować jakiś obiad bądź jakąś fajną kolacje a później siadasz do niej sam .. to wtedy się płakać chce bo nikt nawet tego nie oceni mimo starań .. albo ostatnio miałem sytuacje ,że wyszedłem z kumplem na piwko i on po godzinie musiał iść do dziewczyny a to była sobota i słońce i nawet nie wiedziałem co mam robić ,iść do domu zaprzepaścić taką pogodę na weekend czy siedzieć sam jak debil i liczyć na szczęscie.. a wiec wziąłem psa poszedłem po drugie piwo i przespacerowałem się. Weekendy są smutne cały tydzień na nie czekam ,wizualizuje czego to ja nie porobie a w praniu wychodzi ,że nawet nie mam co robić i z kim :). W gimnazjum ,liceum zawsze miałem jakaś dziewczyne ,pełno kumpli a później olałem ziomków bo wolałem przebywać z moją miłością. Miłość się skonczyła ,kumpli praktycznie brak i tak własnie zostałem w dupie czarnej sam^^ Pozdrawiam wszystkich ! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja z własnego doświadczenia mogę powiedzieć że faktycznie starania się dla innych i zaprzepaszczenia swoich planów jest czymś potwornym . W sumie dzięki wam się znowu zmotywowałem do roboty , bo jakoś cholernie mi głupio jak mam tkwić ciągle w tym samym miejscu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

disgraziato napisał(a):
Niby macie racje.. Ale smutno jest gdy masz zamiar w planie ugotować jakiś obiad bądź jakąś fajną kolacje a później siadasz do niej sam .. to wtedy się płakać chce bo nikt nawet tego nie oceni mimo starań ..

Życie dla siebie nie oznacza życia w samotności. Chodzi tylko o to, by będąc w związku (czy innych relacjach międzyludzkich) nie poświęcać wszystkiego (swojego JA) dla partnera, by pozostać SOBĄ i nadal SIEBIE realizować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopadło mnie dziś poczucie osamotnienia. Niby pragnę kontaktu z ludźmi, nowych znajomości, rozmowy, zwykłej obecności, chcę się zaangażować, ale najwyraźniej walczę sama ze sobą. Może to lęk przed odrzuceniem, bo w mojej głowie pojawiają się myśli; nie jesteś dość mądra, zabawna, rozrywkowa, błyskotliwa. Patrzę na rodziców i widzę jak rzadko spotykają się z kimkolwiek. Narzekają. Mówię, będę inna, ale najwyraźniej zmierzam w tym samym kierunku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ambivalentna - Pewnie się to nie pocieszy ale wiedz,że nie jesteś sama :)

Widać ,że masz chęci no i świadomość z czego wynikają Twoje lęki a to już coś.Nie wszyscy którzy mają z tym problem mają tego świadomość.

Każdy z nas jest inny,na swój sposób wyjątkowy,Trochę więcej wiary w siebie :) Lęk przed odrzuceniem może wynikać z tego ,że Twoi rodzice nie spełnili Twoich potrzeb takich jak - poczucie akceptacji,bezpieczeństwa i miłości i boisz się ,że ktoś może postąpić podobnie w stosunku do Ciebie jak się otworzysz.Ale nawet jeśli zdarzy się,że zostaniesz wyśmiana,obrażona,odrzucona w jakiś sposób- to pomyśl czy to jest powód ,żeby nie próbować i nie szukać ludzi ,którzy Cie zrozumieją,pokochają taka jaka jesteś.Bo na pewno są tacy ludzie na świecie.Życie mamy jedno przypuszczalnie :) Jeśli masz w sobie chęć życia a wydaje mi się ,że tak jest to próbuj,żyj,popełniaj błędy,strzelaj gafy,daj sobie na tzw luz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi