Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

Nic związanego z tematami 'nerwica', 'stres', 'depresja', 'psychologia' itd.
W końcu nie tylko psychologią człowiek żyje. ;)

Re: Poproszę o przepisy ;)

przez PhilosophyOfLife 10 paź 2010, 14:56
na prosbe Wioli daje przepisik na salatke Marokanska:)
Składniki:15 dkg kaszki kuskus,15 dkg groszku zielonego mrożonego,5 dkg rodzynek,pomarańcza, mała zielona papryka,mały pęczek dymki z szczypiorkiem,0,5 ogórka węża,kilka liści sałaty,sól pieprz

Sos:skórka otarta z pomarańczy,1,4 łyżeczki suszonej mięty,0,5 szkl. jogurtu naturalnego
Ciekawostka;Kuskus na deser
Kuskus przyrządza się również z sosami owocowymi i na słodko - z cukrem, cynamonem oraz mlekiem. Na Sycylii i w Tunezji jada się go także z rybą. Arabowie ze względów religijnych nie piją alkoholu, więc popijają kuskus mlekiem. Można jednak zastąpić go lekkim wytrawnym winem, białym albo różowym. Kuskus to znakomity dodatek do sałatek, przystawek, zup, dań głównych i deserów (znakomicie smakuje z miodem albo cukrem, orzechami i suszonymi owocami).


Ja ostatnio zamiast kaszki dodalam zolty ryz(bazyliowy smak).Nie moglam jej poprostu znalezc w sklepie;/Moze zle szukalam.Nie mam pojecia jakby bylo ze zwykla kaszka.Warto poprobowac.Smacznego!!!

[Dodane po edycji:]

mam malego bzika na punkcie salatek.Bardzo lubie salatke cesar.
Bardzo latwa do przygotowania.
-kurczak gotowy,pokrojony,zamarynowany w lyzce oleju i papryki,sol,pieprz(usmazone)
-salata jaka kto lubi
-sos cesar mozna kupic gotowy w sklepie,lub samemu przyrzadzic tj;

2 łyżki majonezu
1 przeciśnięty ząbek czosnku
3 rozgniecione widelcem fileciki anchois
2 łyżki drobno startego parmezanu
kilka kropel sosu Worcestershire
Jak ktos lubi grzanki mozna dodac je do salatki.Smacznego!!!
PhilosophyOfLife
Offline

Re: Poproszę o przepisy ;)

przez wovacuum 15 paź 2010, 21:28
hej :D zbieram przepisy kuchni wegetarianskiej dla swojej pociechy,wièc jesli macie takowe -to bardzo o nie proszè :D dzièkujè z gory :yeah:
wovacuum
Offline

Re: Poproszę o przepisy ;)

przez PhilosophyOfLife 27 paź 2010, 16:18
Sledz pod pierzynka-
Skladniki:sledzie solone matijasy,
buraki,
ziemniaki,
jajka,
cebula,
majonez,
sol,
pieprz,
pietruszka natka

Opis przygotowaniaczas przygotowania: do 45 min1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, nastepnie obieramy i tarkujemy na duzych oczkach. Podobnie postepujemy z burakami.

2. Jajka gotujemy na twardo, oddzielamy bialka od zoltek. Cebulke kroimy w kosteczke. Sledzie kroimy w male kawalki.

3. W misce (najlepiej szklanej) lub na plaskim talerzu, najpierw ukladamy starte ziemniaki, doprawiamy sola i pieprzem i smarujemy warstwe majonezu. Nastepnie nakladamy warstwe sledzi, warstwe cebulki, majonez, warstwa burakow, doprawiamy sola i pieprzem, znow majonez, nastepnie tarkujemy bezposrednio bialka na wierzch, sol i pieprz, znow majonez i na srodek tarkujemy zoltka. Posypujemy pietruszka. Smacznego :)
:mrgreen:

[Dodane po edycji:]

Zalaczam zdjatko:)
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
PhilosophyOfLife
Offline

Doradca Nerwica.com

przez Doradca Nerwica.com
Polecam tych psychologów i psychoterapeutów z Twojej okolicy
Doradca Nerwica.com

Re: Poproszę o przepisy ;)

Avatar użytkownika
przez linka 25 lis 2010, 15:22
Spaghetti Carbonara -
Składniki na 1 osobę:
- makaron ( jaki lubicie, ilościowo nie wiem...no tak na jedną osobę)
- pół cebuli
- 3-4 plastry boczku, ewentualnie szynki
- 100ml śmietany ( 12% - 30% - jak wolicie)
- ząbek czosnku
-2 żółtka
-2 łyżki startego żółtego sera
-sól pieprz
Przygotowanie:
wstawiamy wodę na makaron w tym czasie kroimy w drobną kostkę cebulę, w grubą kostkę boczek, smażymy. Wrzucamy makaron do wody i gotujemy. Śmietanę łączymy z żółtkami, czosnkiem i startym żółtym serem, solą i pieprzem. Gdy makaron się ugotuje odlewamy wodę ( nie przelewamy chłodną wodą!) dodajemy cebulę i boczek, wstawiamy na maleńki gaz i wlewamy śmietanę z żółtkami. Mieszam aż sos zgęstnieje, można wyłączyć gaz wcześniej - sos sam dojdzie i smacznego !!
Zawsze trzeba działać. Źle czy dobrze, okaże się później. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się...
Avatar użytkownika
Offline
Przyjaciel forum
Posty
11446
Dołączył(a)
10 gru 2007, 14:11
Lokalizacja
Rivia

Re: Poproszę o przepisy ;)

przez Lili-ana 02 gru 2010, 00:29
Zupa afrykańska(wegetariańska) - moje dzieciaki ją uwielbiają, jest przepyszna!!!

Składniki:
1 szklanka posiekanej cebuli
1 szklanka posiekanej czerwonej lub zielonej papryki
3 ząbki utartego czosnku
2 łyżki oleju
4 szklanki wody
2 szklanki posiekanych ziemniaków
1 szklanka posiekanych pomidorów
1/4 łyżeczki startych skórek z cytryny
1 łyżka soku cytrynowego
papryka w proszku
pieprz
sól
posiekana zielona pietruszka do posypania

Udusić pierwsze 3 składniki na oleju z małą ilością wody, dodać pozostałą ilość wody i resztę składników (oprócz pietruszki), a następnie gotować całość przez 30 minut. Podawać posypane pietruszką.


Przepis z http://www.puszka.pl polecam!! - są tam świetne przepisy kuchni wegetariańskiej i wegańskiej.
Lili-ana
Offline

Re: Poproszę o przepisy ;)

przez dogomaniaczka 21 gru 2010, 09:49
przepis na risotto doksy :mrgreen: :mrgreen: jeszcze nie próbowałam ale podobno dobre :mrgreen: :mrgreen: nie brać sobie wszystkiego do serca :mrgreen: :mrgreen:


<paradoksy> potrzebujesz ryz 3 torebki
<domi> xDD
<ALEKSOLO> 3?
<paradoksy> ok 30 dg miecha mielonego
<domi> miesa mielonego?!
<ALEKSOLO> dla pulku wojska calego?
<paradoksy> 2 kostki rosolowe
<domi> a nie jakas piers z kurczaka czy co
<paradoksy> XDD
<paradoksy> ja robie na cala patelnie
<paradoksy> :P
<paradoksy> mielone
<paradoksy> /cenzura/, nie pyskuj
<paradoksy> mielone
<paradoksy> :PPP
<ALEKSOLO> XD
<domi> hahahah
<ALEKSOLO> hahahah
<paradoksy> przyprawy
<paradoksy> no i tak
<paradoksy> gotujesz wode w czajniku
<domi> a jakie warzywa czy cu
<paradoksy> aha
<paradoksy> warzywa na patelnie
<paradoksy> XDDD
<ALEKSOLO> popieprzyc posolic i za okno wypierdolic !
<paradoksy> no
<ALEKSOLO> xD
<domi> hahaha
<domi> no i koty se zjedza
<domi> risotto doksy
<domi> xD
<paradoksy> dobra cicho
<paradoksy> XD
<paradoksy> zalewasz zagotowana woda ryz w garnku
<domi> mielone to spaghett z ryzem jakies
<paradoksy> i troche zeby spuchl
<paradoksy> ja wiem lepiej, cicho
<ALEKSOLO> heh
<paradoksy> w miedzy czasie
<paradoksy> wrzucasz warzywa na patelnie
<ALEKSOLO> klikasz na ircu
<ALEKSOLO> :D
<paradoksy> i tak
<paradoksy> XDDD
<paradoksy> tez XD
<paradoksy> bierzesz 2 kostki rosolowe
<domi> hahahahha
<paradoksy> rozpuszczasz w goracej wodzie
<paradoksy> dodajesz przyprawy wg uznania
<paradoksy> ja polecam 1 kg curry
<paradoksy> XD
<domi> kocham curryyy
<paradoksy> no ite warzywa zalewasz ta kostka rosolowa
<paradoksy> dodajesz miecho
<paradoksy> niech sie gotuje
<ALEKSOLO> i wodke
<domi> hahahha
<domi> wisniowke
<ALEKSOLO> bez wodki ni /cenzura/
<paradoksy> podlewasz to wszystko co chwile ta kostka
<paradoksy> na koncu dodajesz ryz
<domi> podlewasz xD
<paradoksy> i gotujesz wszystko razem
<paradoksy> no bo ta kostka rosolowa wyparuje
<ALEKSOLO> i dajesz bucowi do sprobowania
<paradoksy> a to sie musi ugotowac
<domi> hahahah
<ALEKSOLO> jak przezyje to mozna jesc
<ALEKSOLO> xD
<domi> podlewa to sie kwiatka
<domi> :P
<paradoksy> ALEKSOLO, :((((((((((( :P
<domi> jak nie przezyje to trudno
<domi> xD
<paradoksy> dobra, gotujesz to wszystko a jak sie nie przyjara
<domi> zostawic dla nastepnego buca xD
<paradoksy> to na wierzch trzesz ser zolty
<paradoksy> i gotowe
<paradoksy> XD
dogomaniaczka
Offline

Poproszę o przepisy ;)

Avatar użytkownika
przez linka 03 mar 2011, 15:32
Dam przepis na coś co mi baaardzo smakowało, sama takie upichciłam ostatnio:
Gumbo z Luizjany

Gumbo to gęsty gulasz z warzywami, mięsem i owocami morza, bardzo popularny w stanie Luizjana w USA.

2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
2 cebule, drobno posiekane
niecała szklanka posiekanego selera
0.5 kg okry (okra to inaczej ketmia jadalna albo lady's fingers - warzywo w formie wielokątnych strączków z pikantnymi bialymi nasionami w środku. W Polsce okrę można kupić w sklepach z zywnością orientalną).
ćwierć kostki masła
ćwierć szklanki mąki
0.25 kg wołowiny pokrojonej w kostkę albo kurczaka
2 litry wody
1 puszka pomidorów (z zalewą)
1 łyżeczka cukru
2 łyżki posiekanej naci pietruszki
1 gałązka świeżego tymianku
szczypta soli
2 listki laurowe
pół łyżeczki pieprzu cayenne
pół łyżeczki czarnego pieprzu
25 dag pikantnej, mocno wędzonej kiełbasy, pokrojonej w grube plastry (w oryginalnym przepisie używa się kiełbasek Andouille, specjalności z Luizjany)
25 dag filetów z kraba
0.5 kg krewetek
1 łyżeczka ostrego sosu albo proszku chili
kilka łyżek sosu Worcestershire albo maggie
pół cytryny

W rondlu rozpuścić masło. Usmażyć cebulę, czosnek, seler i okrę, często mieszając. Odstawić. W drugim dużym garnku zrobić zasmażkę z masła i mąki (czyli usmażyć mąkę w maśle, mieszając). Dodać warzywa z rondla i wołowinę. Dusić aż warzywa będą miękkie, a mięso przybierze kolor brązowy. Dodać wodę, pomidory z puszki wraz z zalewą oraz cukier. Doprawić pietruszką, tymiankiem, liśćmi laurowymi, solą i pieprzami. Zagotować, potem zmniejszyć ogień i dusić przez 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.
Dodać krewetki, mięso kraba i kiełbasę. Dodać ostry sos i maggi, a także sok z cytryny. Gotować jeszcze przez kilkanaście minut, podawać gorące z ryżem.

No i tak, okry oczywiście nie dodałam, mięsko z kraba - drogaśne to zakupiłam surimi - oszukiwane, no i zamiast tej kiełbaski z Luizjany dałam coś co się zwie Chorizo. Niby dużo składników ale jakby się odjęło przyprawy i zieleninę niewiele zostaje ;). Przepyszny gulasz, najlepszy "jak postoi i się przegryzie" no i jednogarowe danie :mrgreen:
Zawsze trzeba działać. Źle czy dobrze, okaże się później. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się...
Avatar użytkownika
Offline
Przyjaciel forum
Posty
11446
Dołączył(a)
10 gru 2007, 14:11
Lokalizacja
Rivia

Poproszę o przepisy ;)

przez NoOneLivesForever 03 mar 2011, 16:10
Brzmi rewelacyjnie, jak tylko zacznę się czuć lepiej, to przysięgam, że to zrobię, tak jak w przepisie. Obrazek
NoOneLivesForever
Offline

Poproszę o przepisy ;)

Avatar użytkownika
przez linka 03 mar 2011, 16:19
Generalnie dla ludziów o mocnych kubkach smakowych, ja lubię ostro, dlatego to fajny pomysł na zimne dni, bo z dużą ilością pieprzu kajeńskiego - rozgrzewa jak mało co :mrgreen:
Zawsze trzeba działać. Źle czy dobrze, okaże się później. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się...
Avatar użytkownika
Offline
Przyjaciel forum
Posty
11446
Dołączył(a)
10 gru 2007, 14:11
Lokalizacja
Rivia

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

Avatar użytkownika
przez bretta 30 mar 2011, 23:43
nie wiem czy można reklamować i linki dawać, ja bardzo lubię korzystać z przepisów z tego bloga;)
zasadniczo próbowałam tylko babki i muffinki więc co do reszty się nie wypowiadam, ale były bardzo dobre!
I polecam zobaczyć galerię tortów:D

http://aliner.blox.pl/html
Kiedy myślę i nic nie wymyślę, to sobie myślę, po co ja tyle myślałem, żeby nic nie wymyślić. Przecież mogłem nic nie myśleć i tyle samo bym wymyślił.
Avatar użytkownika
Offline
Posty
2134
Dołączył(a)
13 mar 2011, 01:40
Lokalizacja
Katowice

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

przez paradoksy 18 kwi 2011, 09:29
linka, ja robię carbonara trochę inaczej i wychodzi pyszne.

różnice:

zamiast boczku daję podgardle - też tłuste jak boczek, a przepyszne. no i tanie ;)

podsmażam podgardle z cebulą aż się zeszkli i zalewam kostką rosołową rozpuszczoną w szklance wody.
gotuję to chwilę - aż trochę kostka odparuje.

mieszam w salaterce 1 jajko + trochę śmietany, doprawiam
wyłączam patelnie z podgardlem, dolewam śmietanę z jajkiem, mieszam
wlewam na makaron i mieszam.

pyyycha.
spróbuj tak.


a ja mam pytanie odnośnie smażonego kalafiora - robił ktoś?
bo przeglądam przepisy na necie i w niektórych jest napisane, żeby do jajka dodać mleka i obtoczyć go w tym, a gdzie indziej piszą, że samo jajo wystarczy.
no i oczywiście bułka tarta.
paradoksy
Offline

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

Avatar użytkownika
przez linka 18 kwi 2011, 09:36
paradoksy, ja robię często - różnicy nie ma za bardzo czy dodasz mleko/ śmietanę do jajka czy nie - jak jej dodasz mleko to tego rozbełtanego z jajkiem starczy na większą ilość kalafiora - o :)
Zawsze trzeba działać. Źle czy dobrze, okaże się później. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się...
Avatar użytkownika
Offline
Przyjaciel forum
Posty
11446
Dołączył(a)
10 gru 2007, 14:11
Lokalizacja
Rivia

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

przez paradoksy 18 kwi 2011, 09:37
no to dodam duuuużo mleka, żeby M. się najadł :mrgreen:

a smażysz na oleju czy na jakiejś margarynie/maśle?
dużo tego do smażenia?

edit:

kurde- korci mnie

moja ciocia kiedyś jak robiła schabowe to do panierki - bułki tartej- dodawała sezamu.
przepyszne to wychodziło. no i takie chrupiące.mmmmmmmmmm.
zastanawiam się czy nie spróbować tak z tym kalafiorem :twisted:
paradoksy
Offline

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

Avatar użytkownika
przez linka 18 kwi 2011, 09:48
paradoksy, No z sezamem jest pyszne - tylko trzeba uważać żeby się nie przypaliło, super też wychodzi jak się do bułki tartej doda drobno pokruszonych płatków kukurydzianych - wtedy wychodzi panierka jak z KFC :mrgreen: ( no, prawie).

Ja zwykle smażę na oleju bo masło/margaryna mi się pali na patelni, względnie na Plancie ( ale droga :P więc raczej na oleju).
No i jak gotujesz kalafiora to ja np zamiast soli daje jarzynki i łyżkę masła do gotowania - wtedy jest taki bardziej aromatyczny :mrgreen:

Ale mi ochoty narobiłaś dziś.....idę po kalafiora..... :mrgreen:
Zawsze trzeba działać. Źle czy dobrze, okaże się później. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się...
Avatar użytkownika
Offline
Przyjaciel forum
Posty
11446
Dołączył(a)
10 gru 2007, 14:11
Lokalizacja
Rivia

Sortuj wg

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości

Przeskocz do