Forum Psychologiczne

Nerwica Depresja Psychologia

depresja, nerwica, forum psychologiczne

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina |  

Temat: Książki

Napisz nowy temat Odpowiedz

Strona 12 z 15 [ Postów w tym temacie: 269Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna

Reklama

suknie ślubne hemoroidy kosmica.pl
Psychologiczny blog
PSYCHOTERAPIA I HIPNOZA - WARSZAWA

- Reklama u nas »
Autor

Książki

Re: Książki
Post 19 Sty 2010, 14:19 
Cytuj:
Ok może Ci się nie podobać > ja wole wstrzymać się z oceną puki nie jestem czegoś pewny

Tez tak zwykle robie, przynajmniej staram sie.
Chyba czytalem inna ksiazke, musze poszukac, bo moze rzeczywiscie mi sie pomylilo.

Post 22 Sty 2010, 14:15 

Od: 20 Lip 2009, 06:46
Miejscowość: Szczecin
Ostrzeżenia: 0
Ja również polecam Potęga teraźniejszości - Eckhart Tolle oraz pozaostałe pozycje tego autora

Post 22 Sty 2010, 19:01 

Od: 14 Sty 2010, 21:58
eovo napisał(a):
Ja również polecam Potęga teraźniejszości - Eckhart Tolle oraz pozaostałe pozycje tego autora

Możesz przybliżyć mniej więcej o czym jest ta książka? :)

Post 22 Sty 2010, 19:34 
Silver7: Moim zdaniem ta ksiazka jest rewelacyjna, dala mi duzo do myslenia (to znaczy do nie myslenia, jak przeczytasz, to zrozumiesz), to nie sa jakies tam Secrety, gdzie autorzy obiecuja Ci spelnienie wszystkch marzen, jesli tylko.... bedziesz w to mocno wierzyl.

Tematyka tej ksiazki jest poznanie tego, jak funkcjonuje umysl, autor pisze, ze naturalnym stanem umyslu jest cisza, ze kultura w jakiej zyjemy sprawila, ze wszyscy wciaz, bez przerwy myslimy, co nie jest wcale takie oczywiste i co odciaga nas od "tu i teraz". Gdy umysl sie zesrodkuje i strumien mysli na moment sie zatrzyma, wtedy jestesmy wlasnie tu i teraz, a nie w wyobrazonej przyszlosci, lub wspomnieniach. Autor ksiazki cierpial przez lata na depresje i wyleczyl sie w ciagu jednego dnia.

Post 22 Sty 2010, 19:58 

Cokolwiek myślisz,
pomyśl odwrotnie
Paul Arden

teraz to zaczynam

Post 22 Sty 2010, 20:01 

W ciągu jednego dnia? :) Sam się zastanawiałem czy takie coś jest możliwe jeżeli odkryjemy w sobie co tak naprawdę nas denerwuje, smuci i przestaniemy żyć właśnie przeszłością i przeszłością. Czasami czuję, że za dużo myślę, tyle informacji pojawia się na raz, mnóstwo myśli - szkoła, dawny związek, piękne chwile z byłą dziewczyną, zamartwianie się, że więcej nie będzie takich chwil, bo już z nią nie będę -> smutek, przygnębienie, a tu trzeba się uczyć na kolokwium i znów powód do smutku, bo nie można się skupić na niczym konkretnym. Wczoraj właśnie uciekałem od nauki(miałem do zaliczenia 6 wejściówek zaległych i nie wierzyłem, że mi się uda i że coś umiem - nic mi nie wchodziło do głowy). Dziś cieszę się, bo udało mi się zaliczyć:)
Wciąż szukam czegoś co można nazwać tożsamością - nie wiem do końca kim jestem, na ile jestem silny, w czym dobry, aby poświęcić temu więcej czasu i stać się samodzielnym, stać się sobą(mam niską samoocenę). Mam nadzieję, że ta książka pomogłaby mi w czymś - dojściu do siebie:)

Post 22 Sty 2010, 20:14 

W ciągu jednego dnia?

taki szybki nie jestem,potęgę terazniejszości czytałem dawno ale wróce napewno

Post 22 Sty 2010, 21:06 
Cytuj:
W ciągu jednego dnia? :)

No dobrze, zeby byc scislym, w ksiazce jest napiasane, ze w ciagu jednej nocy ;) To nie jest wcale takie smieszne, mi z pomoca tej (ale takze wielu innych o podobnej tematyce) ksiazki udalo sie pozbyc czesci nerwicy, duzej czesci i to w ciagu kilku chwil.

Cytuj:
Wciąż szukam czegoś co można nazwać tożsamością - nie wiem do końca kim jestem, na ile jestem silny, w czym dobry, aby poświęcić temu więcej czasu i stać się samodzielnym, stać się sobą(mam niską samoocenę). Mam nadzieję, że ta książka pomogłaby mi w czymś - dojściu do siebie:)

No to zle trafiles, ta ksiazka moze pomoc Tobie co najwyzej utracic aktualna tozsamosc, bo taki jest jej cel i przeslanie ;)

Post 22 Sty 2010, 21:28 

Gringo napisał(a):
Cytuj:
ta ksiazka moze pomoc Tobie co najwyzej utracic aktualna tozsamosc, bo taki jest jej cel i przeslanie ;)

O kurde:) A już myślałem czy ją zamówić.. :) Nie wiem, kurde, może by się przydała - aby coś zyskać trzeba coś stracić..
Zastanawiam się jeszcze nad takimi tytułami jak: "Podróż w głąb siebie. Kolejny krok ku świadomemu życiu" "Wewnętrzne przebudzenie. Pierwsze kroki ku świadomemu życiu" (obie Colin P. Sisson), oraz "Mowa ciszy" Eckhart Tolle
Coś polecicie na niską samoocenę, niską pewność siebie, skłonność do irytacji, zamartwianie się, aby ktoś bliski nie popełniał błędu, życie przeszłaścią?? :) Wiem, że to śmieszne pytanie, bo nie uleczy się wszystkiego czytaniem książek i nie ma recepty na wszystko, ale..

Post 22 Sty 2010, 21:48 
Cytuj:
O kurde:) A już myślałem czy ją zamówić.. :) Nie wiem, kurde, może by się przydała - aby coś zyskać trzeba coś stracić..
Utrata tozsamosci to utrata poczucia swojego wizerunku, przestajesz myslec o sobie w sposob w jaki do tej pory to robiles, przestajesz czuc siebie samego w sposob w jaki do tej pory to sie odbywalo, ale nie przez analizowanie popelnionych bledow, swoich lekow, traum, itd. tylku wlasnie przez bycie tu i teraz. To dluzszy temat, a ksiazke jak najbardziej polecam.

Cytuj:
Zastanawiam się jeszcze nad takimi tytułami jak: "Podróż w głąb siebie. Kolejny krok ku świadomemu życiu" "Wewnętrzne przebudzenie. Pierwsze kroki ku świadomemu życiu" (obie Colin P. Sisson), oraz "Mowa ciszy" Eckhart Tolle
Coś polecicie na niską samoocenę, niską pewność siebie, skłonność do irytacji, zamartwianie się, aby ktoś bliski nie popełniał błędu, życie przeszłaścią?? :) Wiem, że to śmieszne pytanie, bo nie uleczy się wszystkiego czytaniem książek i nie ma recepty na wszystko, ale..

Czytalem wszystkie :) z wyjatkiem "Podróż w głąb siebie. Kolejny krok ku świadomemu życiu", ale ta i tak jest przeznaczona dla tych, ktorzy sa zapoznani z "Wewnetrznym przebudzeniem", tak jakby kontynuacja i w dodatku napisana specyficznym jezykiem zwiazanym z poprzednia ksiazka i jakimis dodatkowymi kursami, ktore autor prowadzi/l. Bez znajomosci "Wewnetrznego ..." nie radze czytac.
Jest taka metoda samorozwoju (przezwyciezania swoich slabosci, odkrywania potencjalu, itd.) - INTEO, ktora zrobiono na podstawie metod Collina Sisson'a, podobno bardzo dobra, ale nie stosowalem, bo w mojej okolicy nikt sie tym nie zajmuje. Maja strone w necie, mozesz zajrzec, w Polsce chyba dosyc popularna, ale nie znam nikogo kto by w tym uczestniczyl.

"Mowa Ciszy" - Tolle'a to jakby rozszerzenie tresci zawartych w "Potedze Terazniejszosci", jesli nigdy nie czytales niczego zwiazanego z medytacja, filozofiami wschodu, to moze byc malo zrozumiala, bo tam caly czas autor pisze o ciszy :) ale moim zdaniem rowniez dobra.

Post 22 Sty 2010, 22:49 

Gringo dzięki wielkie :) Nie ma to jak pogadać z kimś bogatym w wiedzę na interesujące tematy :)
Wciąż czegoś szukam i nawet zastanawiałem się nad poczytaniem trochę o jodze i medytacji - ciekawi mnie czy osiągnąłbym stan wyciszenia. Ale wszędzie pierwsze co każą zrobić to uwierzyć, że tego chcemy, stosować się do reguł bez których przestrzegania nie osiągniemy celu, bla bla bla. Aż tak głęboko w to nie pójdę, bo aż tak mnie to nie interesuje, aby zmieniać otoczenie itd;)
Jeszcze raz wielkie dzięki:):):)

Post 24 Sty 2010, 11:26 
Forum psychologiczne

Od: 07 Gru 2009, 10:42
Miejscowość: Szczytno/Olsztyn
"Potęga Teraźniejszości" jest na internecie w formie ebooka. Po co kasę wydawać?

a medytacja to najprostsza rzecz pod słońcem, tylko wymaga czasu by przyniosła owoce...

______
To BE YOURSELF is all that you can do

Czat naszej grupy medytacyjnej:
http://www.flash-chat.pl/chat.php?chatID=GrupaMedytacyjna

Post 24 Sty 2010, 11:30 
Forum psychologiczne

Od: 04 Gru 2009, 17:24
Miejscowość: Miasto korków pozbawione
To jest swietna pozycja :)

http://chomikuj.pl/SANDEMO/BIBLIOTEKA/B ... *85+ludzie

______
K.Vonnegut: "Rozmawiając ze mną wcale nie musisz być świrem... Ale miałbyś dużo łatwiej!"

Post 24 Sty 2010, 11:47 

Majster słyszałem o tej książce i już od dawna mam ją w .pdf Niestety to nie to samo co usiąść wieczorem i trzymając w rękach zaczytać się przy żarówkowym świetle dlatego na razie nie przeczytałem swoich książek właśnie w formacie .pdf, a mam ich całą płytę dvd:) M.in. kilka pozycji twórcy "Obudź w sobie olbrzyma".

"Potęgi teraźniejszości" niestety nie znalazłem jako eBooka.

Post 24 Sty 2010, 11:50 
Forum psychologiczne

Od: 04 Gru 2009, 17:24
Miejscowość: Miasto korków pozbawione
"W co graja ludzie" mam w domu na papierze, ale jakos musialem zapodac link, zeby kazdy mogl chociaz troszke przekartkowac ;)

______
K.Vonnegut: "Rozmawiając ze mną wcale nie musisz być świrem... Ale miałbyś dużo łatwiej!"

Post 24 Sty 2010, 15:47 
Cytuj:
"Potęga Teraźniejszości" jest na internecie w formie ebooka. Po co kasę wydawać?

na przyklad tu: http://chomikuj.pl/Cuda24h/Eckhart+Toll ... zo*c5*9bci

Cytuj:
a medytacja to najprostsza rzecz pod słońcem, tylko wymaga czasu by przyniosła owoce...

Ty chyba nie miales depresji/nerwicy, wiec moze Ci sie tak wydawac, ze to cos latwego.

Post 26 Sty 2010, 15:46 

A i polecam jeszcze książkę "Tunele" :D

Post 27 Sty 2010, 07:49 
Forum psychologiczne

Od: 22 Paź 2009, 06:44
Miejscowość: Warszawa
Moja psychiatra powiedziała,żebym przeczytała książkę "Uratuj mnie" o kobiecie z podobnymi problemami,tylko bardziej nasilonymi.Mówi,że pomoże mi to pewne rzeczy zrozumieć...Czytał ktoś?

Post 28 Sty 2010, 00:17 
Forum psychologiczne

Od: 18 Lis 2009, 19:43
Miejscowość: Warszawa
słowianka a jaki autor ?

______
Dawna ESTER :)

"I mówię do Was: wstań,nie skupiaj się na słabościach i wątpliwościach,wyprostuj się...Wstań i idż". (Jan Paweł II, 1986)

Wyświetl:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 269 ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna