Skocz do zawartości
Nerwica.com

ARYPIPRAZOL (Abilify, Abilify Maintena, Apiprax, Apra, Apra-swift, Aribit, Aribit ODT, Aricogan, Aripilek, Arypiprazole Aurovitas/ Orion/ +pharma/ Sandoz, Aspixor, Arypiprazol Glenmark, Aryzalera, Asduter, Explemed)

plasticsurgery

Czy arypiprazol pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

95 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy arypiprazol pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      62
    • Nie
      16
    • Zaszkodził
      28

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałam wczoraj Abilify... na razie dawka 5 mg przez tydzień, na natrętne myśli...jak nie znikną po tygodniu mam zwiększyć do 10 mg. Mam zażywać wieczorem...na razie po jednej tabletce 0 działania, zobaczymy co dalej. Trochę się dygam, no ale biorę. Biorę też SNRI. 

Abilify ma być typowo na natręctwa myślowe...

Nie wiem ktoś brał w takim celu? Przeczytałam parę pierwszych stron wątku i nie znalazłam nic na ten temat. 

Trochę się dygam tego leku.

Mam deprę i nerwicę lękową. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę się komuś wygadać,więc piszę tutaj.Dostalam Abilify w zastrzykach na CHAD(bo nie chce brać tabletek)Przez miesiąc, półtora wszystko było dobrze.Po 2 zastrzyku mam chyba manie,ciągle mam uśmiech na twarzy,boję się ,że trafię do szpitala przez ten uśmiech.Pisalam do lekarki,mówi żeby wziąć 3 zastrzyk i się uśmiechem nie przejmować.Dala mi lekarka Depakine,ale już chyba na mnie D.nie dzialaLekarka mówi,że jak nie wezmę zastrzyku to mam sobie szukać innego lekarza.Strasznie boję się ,że trafię do szpitala przez Abilify Z drugiej strony nie chce zmieniać lekarza.Wizyta dopiero 1 października,chyba zwariuje do tego czasu wizyta w formie rozmowy tel,bo nie ma miejsc stacjonarnie na terazZ drugiej strony parę razy ta lekarka wyciągnęła mnie z czarnej d.,..Pójdę na ten zastrzyk,ale boję się.Co mam robić,jakieś rady?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, cytrynka84 napisał(a):

Muszę się komuś wygadać,więc piszę tutaj.Dostalam Abilify w zastrzykach na CHAD(bo nie chce brać tabletek)Przez miesiąc, półtora wszystko było dobrze.Po 2 zastrzyku mam chyba manie,ciągle mam uśmiech na twarzy,boję się ,że trafię do szpitala przez ten uśmiech.Pisalam do lekarki,mówi żeby wziąć 3 zastrzyk i się uśmiechem nie przejmować.Dala mi lekarka Depakine,ale już chyba na mnie D.nie dzialaLekarka mówi,że jak nie wezmę zastrzyku to mam sobie szukać innego lekarza.Strasznie boję się ,że trafię do szpitala przez Abilify Z drugiej strony nie chce zmieniać lekarza.Wizyta dopiero 1 października,chyba zwariuje do tego czasu wizyta w formie rozmowy tel,bo nie ma miejsc stacjonarnie na terazZ drugiej strony parę razy ta lekarka wyciągnęła mnie z czarnej d.,..Pójdę na ten zastrzyk,ale boję się.Co mam robić,jakieś rady?

Przecież skoro się boisz manii tzn. że jej nie masz, spokojnie... normalnie idź na trzeci zastrzyk 

57 minut temu, lorana napisał(a):

u niektórych już od 5 mg

u mnie póki co 0 działania na 5 mg czwarty dzień 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, cytrynka84 napisał(a):

Anona,dzięki za odpowiedź.Chyba zwariuje z niepewności,co będzie dalej i strachu przed szpitalem.Najgorsze,że  za bardzo nie mam na ,co zmienić,bo po innych lekach się strasznie tyje.A miałam kiedyś anoreksję.

Wydaje mi się, że niepotrzebnie się nakręcasz. Masz dobry nastrój, uśmiech na twarzy i to jest złe? Moim zdaniem super, poza tym lekarka Cię zna i wiedziałaby że jesteś w manii, nie jesteś, tylko boisz się, że jesteś. Myślę, że tutaj akurat zadziałał lęk, a nie chad 😉 Skoro lek w zastrzyku na Ciebie dobrze działa to tylko się cieszyć, nie ma powodu do niepokoju. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sęk w tym,że nie widziałam się z lekarka od 3 miesięcy czyli od czasu kiedy biorę zastrzyki,bo nie było miejsc stacjonarnie Tylko rozmawiałam z nią przez tel.Telefonicznie przecież manii nie zobaczy ostatni raz się z nią widziałam jak mi przepisywała zastrzyki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanie odnośnie odstawienia tej substancji w razie czego? Jeśli mam ją dodatkowo przepisaną w dawce max 10mg do SSRI jest problem z odstawieniem? Ktoś ma jakieś doświadczenia ? 

3 minuty temu, cytrynka84 napisał(a):

Sęk w tym,że nie widziałam się z lekarka od 3 miesięcy czyli od czasu kiedy biorę zastrzyki,bo nie było miejsc stacjonarnie Tylko rozmawiałam z nią przez tel.Telefonicznie przecież manii nie zobaczy ostatni raz się z nią widziałam jak mi przepisywała zastrzyki.

Nie znam się, ale zakładam, że dałoby się to wyczuć przez telefon. Zresztą jak masz wątpliwości to możesz przecież zapytać rodziny jak oceniają Twoje zachowanie 😉 Ale skoro martwisz się o manię, to na bank jej nie masz moim zdaniem. Gdybyś ją miała pewnie nawet nie pisałabyś o tym tutaj. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

48 minut temu, anona napisał(a):

A ja mam pytanie odnośnie odstawienia tej substancji w razie czego? Jeśli mam ją dodatkowo przepisaną w dawce max 10mg do SSRI jest problem z odstawieniem? Ktoś ma jakieś doświadczenia ? 

Nie. Ja brałam arypiprazol kiedyś z SSRI i odstawiłam w sumie z dnia na dzień, ale ja na arypiprazolu się czułam gorzej niż bez niego, także jedyne co czułam to poprawę 😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, cytrynka84 napisał(a):

Rodzina też źle ocenia mój stan.Mowia,że nie można mieć bez przerwy uśmiechu na twarzy i mają rację.A ja umieram że strachu.

Ja to bym chciała takie wieczny uśmiech. Nie zamkną Cię za to... W jakiej dawce bierzesz?

Abilify biorę 15mg. Gdyby nie to, że biorę jeszcze do tego haloperidol(we wtorek będę się próbowała go u psychiatry pozbyć), to bym fruwała. Zawsze robi mi lekką hipomanię. Jest naprawdę dobrym lekiem.

W dawce 30mg juz jest mocniejsze działanie przeciwpsychotyczne, więc już nie jesteś taki pobudzony.

Edytowane przez Verinia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rodzina też źle ocenia mój stan.Mowia,że nie można mieć bez przerwy uśmiechu na twarzy i mają rację.A ja umieram że strachu.

Ja uważam, że gdybyś miała manię na pewno nie myślałabyś o tym czy masz czy nie. I nie pisałabyś tutaj. Zresztą jesteś pod opieką lekarza przecież, on też odpowiada za Twój stan. 

5ty dzień na 5 mg abilify...czuję się lepiej, ale natręty dalej obecne i ruminacje, nie wiem, jak nie przejdzie to mam zwiększyć dawkę od poniedziałku na 10 mg. Generalnie nastrój nie jest zły, nie płaczę, nie jestem zalękniona. Spróbuję wejść na te 10 mg i zobaczymy. Tym bardziej że mówicie, że bez problemu z tego da się zejść. 

Jestem też cały czas w terapii więc próbuję też nad sobą pracować, teraz już mi jest dużo łatwiej, bez lęku. 

Obecny mój zestaw leków jest 'imponujący' 🤦 Na stałe duloksetyna 120 mg i parogen 20 mg. 

I teraz pregabalina 50-50-50 mg i na wieczór póki co 5 mg abilify ... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, anona napisał(a):

Ja uważam, że gdybyś miała manię na pewno nie myślałabyś o tym czy masz czy nie. I nie pisałabyś tutaj. Zresztą jesteś pod opieką lekarza przecież, on też odpowiada za Twój stan. 

A ja uważam, że jeśli cos niepokoi trzeba się jednak skonsultować z lekarzem. To nie jest prawda, że jak nadciąga zwyżka nie ma się świadomości, że coś się dzieje. Oczywiście, że się wie i to jest ten moment, kiedy można się jeszcze wyciszyć. Czasem się po prostu nie chce, bo stan hipomanii jest fajny. Ale to nie jest tak, że się nie czuje tego, że nadciąga mania. Poza tym tylko ktoś bliski, który jest na co dzień z chorym może zobaczyć zmianę nastroju. Przez telefon można oszukać nawet lekarza (można to zrobić nawet twarzą w twarz). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Dryagan napisał(a):

A ja uważam, że jeśli cos niepokoi trzeba się jednak skonsultować z lekarzem. To nie jest prawda, że jak nadciąga zwyżka nie ma się świadomości, że coś się dzieje. Oczywiście, że się wie i to jest ten moment, kiedy można się jeszcze wyciszyć. Czasem się po prostu nie chce, bo stan hipomanii jest fajny. Ale to nie jest tak, że się nie czuje tego, że nadciąga mania. 

Aha, no jak mówiłam ja się nie znam. Pisałam jak czuje 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osoba świadoma swojej choroby i znająca siebie w przypadku CHAD wie, że zaczyna się dziać coś niepokojącego. 

Owszem, tak jak napisano już wyżej, hipomania jest fajna, w końcu kto nie chciałby być szczęśliwy, mieć masy energii etc. i nie zawsze chory chce pacyfikować ten stan, ale wtedy ponosi konsekwencje utrzymywania się w rozkręconej hipo-/manii, bo każda nienaturalna zwyżka, kończy się finalnie depresją - że tak powiem, równowaga w przyrodzie musi być zachowana.

Znam osobę, u której ja hipomanię jestem w stanie rozpoznać po tym jak pisze do mnie wiadomości na messenegerze, bo na żywo raczej nie mamy okazji się widywać. Także jeśli otoczenie zauważa coś się dzieję, to to tym bardziej jest czas na ocenę lekarza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kontakt z lekarka i ona upiera się ,że mam brać Abilify.1 października znowu wizyta w formie rozmowy tel.Bede się z nią widzieć dopiero w połowie października,tylko jak do tego czasu wytrzymam,nie mam pojęcia :( I jeszcze w poniedziałek mam iść na kolejny zastrzyk z Abilify,bo jak nie to mam szukać innego lekarza :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 minut temu, cytrynka84 napisał(a):

Mam kontakt z lekarka i ona upiera się ,że mam brać Abilify.1 października znowu wizyta w formie rozmowy tel.Bede się z nią widzieć dopiero w połowie października,tylko jak do tego czasu wytrzymam,nie mam pojęcia :( I jeszcze w poniedziałek mam iść na kolejny zastrzyk z Abilify,bo jak nie to mam szukać innego lekarza :(

A tam gdzie idziesz na zastrzyk nie będzie innego lekarza? Może wtedy powiedz o swoich wątpliwościach 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, cytrynka84 napisał(a):

Mam kontakt z lekarka i ona upiera się ,że mam brać Abilify.1 października znowu wizyta w formie rozmowy tel.Bede się z nią widzieć dopiero w połowie października

Zawsze można sprawdzić czy lekarz nie przyjmuje w jakiejś innej poradni/gabinecie prywatnym i spróbować w drugim miejscu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tydzień na 5 mg, leki ssri robią swoje, nie czuje się, źle, natręty jakieś tam są ale nie zwracam na nie uwagi. Dzisiaj mam wejść na 10 arypiprazolu i się zastanawiam czy to zrobić bo się dygam oczywiście. Na 5tce działania brak, brak uboków. 🤷 Nie wiem czy jest sens wchodzić na 10tkę, ale spróbuję chyba, najwyżej odstawię. 

Wchodzić na tą 10tkę? Dygam się trochę 😁 No ale tak mam zalecone od lekarki mojej, najwyżej odstawię heh 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaczęłam brać i po jednej połówce okropnie źle się poczułam, mdłości, napady lęku, senność, poty i ból głowy, zniosłabym resztę chociaż straszna, gdyby nie te mdłości. Czy ktoś miał podobnie? Niestety nie dam rady tego brać dalej bo kolejne dwa dni w tym stanie to nie do wytrzymania. Dostałam te lek na nerwice natręctw i lęki,chociaż wg mnie ten jej podkręca lęki więc nie kumam mojej lekarki. Zła jestem, że nie dam rady dalej z tym lekiem:-( 

W dniu 19.09.2024 o 19:46, Thaly napisał(a):

Mam brać 5 mg Abilify* ale strasznie się boję cukrzycy, miniudaru  i zakrzepicy? Czy ktoś zna ten temat i może pocieszyć? 

To tylko głupia ulotka, ale czy chociaż trochę prawdy ma w sobie? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi