Skocz do zawartości
Nerwica.com

Naiwność - masz się za naiwnego lub byłeś kiedyś naiwny?

Dalila_

Rekomendowane odpowiedzi

Strasznie naiwna i głupia. Wierzyłam, że coś mogę znaczyć dla mężczyzny, a okazałam się nikim plus jeszcze pełno innych informacji. Owszem, mam swoje błędy i się do nich przyznaję, ale najbardziej poznaje się kogoś na końcu. Teraz już podziękuję za coś takiego plus wykorzystanie wszystkiego pod koniec co powiedziałam bo zaufałam- głupia idiotka. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 minut temu, Melodiaa napisał(a):

KGB?

Pięknie to jest wszystko opisałeś i mam podobne spostrzeżenia 🙂

Trafiłaś. W momencie kiedy pisałem to pierwsza jaka mi przyszła na myśl. Tutaj można posłużyć się innym przykładem od wyboru do koloru. Tak na szybko FSB, GRU, BND, CIA, MI6 -  tutaj już pojawia się cyferka 😀

Dziękuję za miłe słowa 🙂

@Krejzi1 dziękuję bardzo 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Krejzi1 napisał(a):

Lubimy tak myśleć, bo to jest dla nas psychologicznie wygodne. Na pewno wygodniejsze niz świadomość, ze 2 klatki obok mieszka świr, który planuje atak na dzieciach przedszkolnych z maczetą. A dobry był, dzień dobry mówił, z dobra praca.

Potwory to nie my i nie obok nas. Ta jasne 

Ale pytanie dotyczyło większości. Czy większość ludzi jest dobra. Ja nie przeczę przecież, że świrów nie brakuje. Ba... jest ich całkiem dużo. Ale nie uważam, że większość

🗨️ Dołącz do naszej grupy na czacie:

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

27 minut temu, Prince of darkness napisał(a):

rafiłaś. W momencie kiedy pisałem to pierwsza jaka mi przyszła na myśl. Tutaj można posłużyć się innym przykładem od wyboru do koloru. Tak na szybko FSB, GRU, BND, CIA, MI6 -  tutaj już pojawia się cyferka 😀

Dziękuję za miłe słowa 🙂

Nie trafiłam. Po prostu wiedziałam :D Druga myśl CIA ale pierwsza zawsze najlepsza.

11 minut temu, Verinia napisał(a):

To nie podejrzliwość tylko mizantropia.

Ups

Jak pokonasz sam siebie to już nic nie stanie Ci na drodze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Prince of darkness napisał(a):

stałem się kimś, kto odruchowo analizuje motywy, szuka drugiego dna i z podejrzliwością przygląda się ludzkim intencjom

Ja nad wieloma osobami że tak powiem nie zastanawiam się wcale. Co innego gdy to ktoś bliski czy ważny w życiu, wtedy z podejrzliwoscia przyglądam się ludzkim intencjom

Chodziło o moment, w którym zrozumiałem mechanizmy rządzące tym światem - to, jak często interes okazuje się silniejszy od lojalności, a wygoda ważniejsza od zasad.

No ja ogólnie jaki jest ten świat chyba zaczęło do mnie docierać no w wieku licealnym powiedzmy. Gdy człowiek dorasta to wystarczająco wydedukuje ujowych rzeczy 

Zdarza się również, że już wcześniej dostrzegam sygnały ostrzegawcze - drobne cechy charakteru, które w moich oczach zapalają czerwoną lampkę

Interesujące, potrafisz napisać jakie cechy czy musisz mieć konkret sytuację 

czy życie bez bezgranicznego zaufania jest lepsze?

Chyba nie... w końcu można porównać zakochanie czy szczęście do stanu beztroski. Ta beztroska też musi się wiązać właśnie z takim zaufaniem do ukochanych osób czy przyjaciół wtedy czerpiesz z życia. Twoja beztroska wersja siebie jest radosna i cieszyc się umie z jakiś rzeczy chwil miejsc niczym szczęśliwe dziecko :D

Im wyższy mur budujemy wokół siebie, tym trudniej nas zranić, lecz jednocześnie coraz trudniej komukolwiek naprawdę do nas dotrzeć. Bezpieczeństwo ma swoją cenę, a często jest nią samotność.

Ha ja mam taki mur chyba :D całe życie sama 

Tą dewize młodszy brat przejął kiedyś całkowicie chyba xD chrl w sensie. Ładna wypowiedź tygrysku. Aż się musiałam odnieść 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@shadow_now innym temacie mówiłeś że niezdrowo mam xd

@shadow_no

@Żaba Monika

@Krejzi1

To że jestem osobą podejrzliwa i nieufna nie znaczy że czegoś się boję. Biorę pod uwagę że mogę zostać zamordowana, a jakbym nie była podejrzliwa to bym była nieświadoma zagrożenia tak sądzę. Ja po prostu znając je ignoruje je bo takie rzeczy się zdarzają na świecie i jeśli tak skończę to skończę. Ale wiem że jestem lekkomyslna bo trochę jakby szansę że zgine tragicznie w wypadku zwiększam tym że tragicznie zabita xd co w sumie musi być mało empatyczne wobec moich bliskich. Widzicie a mam się za osobę skrajnie empatyczną ale tylko niekiedy, a to chyba znaczy że mam empatię wybiorcza 

Jakby sam fakt podejrzliwosci i nieufności nie musi się przekładać na działanie. Tak sądzę. W środku myśli się kotlują a na zewnątrz możesz działać przez inne pobudki pędzony 

Edytowane przez Dalila_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Dalila_ napisał(a):

@shadow_now innym temacie mówiłeś że niezdrowo mam xd

@shadow_no

@Żaba Monika

@Krejzi1

To że jestem osobą podejrzliwa i nieufna nie znaczy że czegoś się boję. Biorę pod uwagę że mogę zostać zamordowana, a jakbym nie była podejrzliwa to bym była nieświadoma zagrożenia tak sądzę. Ja po prostu znając je ignoruje je bo takie rzeczy się zdarzają na świecie i jeśli tak skończę to skończę. Ale wiem że jestem lekkomyslna bo trochę jakby szansę że zgine tragicznie w wypadku zwiększam tym że tragicznie zabita xd co w sumie musi być mało empatyczne wobec moich bliskich. Widzicie a mam się za osobę skrajnie empatyczną ale tylko niekiedy, a to chyba znaczy że mam empatię wybiorcza 

Jakby sam fakt podejrzliwosci i nieufności nie musi się przekładać na działanie. Tak sądzę. W środku myśli się kotlują a na zewnątrz możesz działać przez inne pobudki pędzony 

Ale jednak, żeby się z kimś spotkać to trzeba tej osobie zaufać, że nas nie zamorduje. Pomimo wiedzy, że taka możliwość istnieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Dalila_ napisał(a):

Biorę pod uwagę że mogę zostać zamordowana, a jakbym nie była podejrzliwa to bym była nieświadoma zagrożenia tak sądzę.

Ale naiwnie i świadomie ignorujesz red flagi a wręcz do nich lecisz prosząc się o guza. Wg mnie blisko tu do naiwności.

Ale trzeba też wziąć poprawkę na koktajl cukierków jakie bierzesz bo w sumie nie wiadomo do końca ile w tym jest prawdziwej Ciebie 

🗨️ Dołącz do naszej grupy na czacie:

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

47 minut temu, shadow_no napisał(a):

Ale pytanie dotyczyło większości. Czy większość ludzi jest dobra. Ja nie przeczę przecież, że świrów nie brakuje. Ba... jest ich całkiem dużo. Ale nie uważam, że większość

To poczucie ze większość jest dobra, to właśnie to co wyżej napisałam. Nikt tego nie policzył , wiec większość / mniejszość to nadal subiektywne odczucia 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 minut temu, Żaba Monika napisał(a):

Ale jednak, żeby się z kimś spotkać to trzeba tej osobie zaufać, że nas nie zamorduje. Pomimo wiedzy, że taka możliwość istnieje.

19 minut temu, shadow_no napisał(a):

Ale naiwnie i świadomie ignorujesz red flagi a wręcz do nich lecisz prosząc się o guza. Wg mnie blisko tu do naiwności.

Ale trzeba też wziąć poprawkę na koktajl cukierków jakie bierzesz bo w sumie nie wiadomo do końca ile w tym jest prawdziwej Ciebie 

Nie zgadzam się że ufam randomowym osobom z neta. Nie ufam im nie znam ich tak naprawdę tylko mnie to nie rusza. Jakbym nie miała do nich żadnych odczuć czy do tej sytuacji. Może faktycznie leki powodują jakieś wady w emocjach xd braki, niewzruszenie, nie wiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

49 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Ja nad wieloma osobami że tak powiem nie zastanawiam się wcale. Co innego gdy to ktoś bliski czy ważny w życiu, wtedy z podejrzliwoscia przyglądam się ludzkim intencjom

Jeżeli dobrze zrozumiałem to masz na myśli kogoś dla Ciebie ważnego. Oczywiście trzeba pewne rzeczy rozgraniczyć. Nie da się postępować jednowymiarowo. To by było zbyt powierzchowne. Skupianie uwagi na wszystkich to tak naprawdę na nikim. I chyba nie będzie zbytnim nadużyciem, że pewien krąg ludzi jest dla każdego najważniejszy. Dlatego przypatrujemy się osobom kluczowym w naszym życiu, ponieważ zależy nam na nich jak i mamy wobec nich jakieś oczekiwania. Pozostali jakby to źle nie zabrzmiało z racji braku oddziaływania na nas nie maja znaczenia chyba, że kurtuazyjne jako element trzeciego planu naszej wędrówki. Można wysnuć dość logiczny wniosek, że nawet fizycznie poznanie ponad 8 miliardów ludzi byłoby problematyczne - taka lekka dygresja i pytanie retoryczne. 

Godzinę temu, Dalila_ napisał(a):

No ja ogólnie jaki jest ten świat chyba zaczęło do mnie docierać no w wieku licealnym powiedzmy. Gdy człowiek dorasta to wystarczająco wydedukuje ujowych rzeczy

U mnie przełom końca szkoły podstawowej, a początkiem gimnazjum. 

Interesujące, potrafisz napisać jakie cechy czy musisz mieć konkret sytuację 

Tutaj pole do interpretacji jest bardzo szerokie. Moim zdaniem do takich zachowań można zaliczyć: 

- brak spójności między słowami, a czynami. Jedno robisz, a drugie mówisz;

- stawianie własnego interesu ponad lojalność według własnego upodobania; 

- ktoś łatwo zdradza innych, obgaduje ich lub zmienia zdanie zależnie od korzyści;

- pojawiają się drobne sygnały sugerujące manipulację, nieszczerość lub instrumentalne traktowanie ludzi;

- osoba nie została jeszcze poddana próbie lojalności, więc świadomie wstrzymujesz się z pełnym zaufaniem.

Tą dewize młodszy brat przejął kiedyś całkowicie chyba xD chrl w sensie.

Z pewnością pewne elementy się pojawiają. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi