Skocz do zawartości
Nerwica.com

Potrzebuję czegoś na pomoc w skupieniu

Grouchy

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

jestem na ostatniej prostej z nauką do egzaminu ale nadal mam problemy ze skupieniem. Czeka mnie m.in część pracy z tekstem gdzie przez 90 minut muszę obczaić i rozpracować kilka tekstów i za chiny nie jestem w stanie tyle wytrzymać w skupieniu, bo jest to duży wysiłek intelektualny. Doradźcie mi proszę co bierzecie i co Wam pomaga w skupieniu i podkręceniu zdolności poznawczych. 

Wiem, że pozalekowym sposobem na pomoc w skupieniu jest ograniczenie mediów społecznościowych a już na pewno skrolowania :P

Chicken-hearted

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U siebie widzę, że przed takim wysiłkiem intelektualnym dobrze robi... Odpoczynek. Zawsze jest więcej energii gdy przed jakimś zadaniem robię coś zupełnie innego co angażuje inne obszary mózgu.

Ale sam się łatwo dekoncentruje więc złotej rady nie mam... Najczęściej wpadam we "flow" sam z siebie gdy po prostu robię to co lubię albo jak mam jakiś problem który mi nie daje spokoju i muszę go rozwiązać. Wtedy mogę siedzieć wiele godzin bez przerwy nie robiąc nic innego.

Z suplementów fajnie na głowę robi lecytyna

🗨️ Dołącz do naszej grupy na czacie:

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam może medytację, oczyszczenie umysłu i większy digital minimalizm.

Też mam problemy ze skupieniem się, jak czytam książkę albo gram w grę, to po 20 minutach muszę sprawdzić, czy ktoś mi odpisał w internecie i to na telefonie czy coś, to jest dramat jakiś. Albo reddit oglądam i też pół dnia marnuje na czytanie jakichś beznadziejnych komentarzy, chociaż czasami ktoś wrzuci jakieś zabawne foto albo napisze coś śmiesznego i brechtam. :D 

Ja np. jak mam grać w Tibię to jestem rozkojarzony i mam problem, ale sobie wkładam słuchawki, odpalam mój odtwarzacz za 2000 i tak pół dnia mogę grać w gierkę, słuchając sobie jakiejś nowej płytki i jest spoko. Ostatnio nawet z rana czytam książki.

A jeszcze rok czy dwa lata temu jak czytałem książkę, to zaraz nie myślałem o tym, co czytam, tylko wybiegałem myślami do innego świata i 5 stron przeczytałem, a ja nie wiem o czym.

Może kofeina pomaga na skupienie, jakiś elektryk monster ultra bez cukru w białej puszcze, ja sobie dwie pierdyknę i jest mi dobrze, ale jestem przyzwyczajony do kofeiny i energetyków, nowicjuszowi może po dwóch puszkach serce wysiąść. Dobre są też proszki przedtreningówka dla pakerów, tam jest kofeiny dużo też i witamin. Może jakiś magnez. 

No i smartfon mam prawie cały czas wyłączony,  jak sobie słucham muzyki z głośników, to wyłączam neta i nie ma nikogo, polecam.

Nie wiem, co doradzić, ale jest lepiej ze skupieniem, niż było. :P Z mediów społecznościowych nie korzystam, a ze smartfonów przerzuciłem się na laptopa, bo pisanie na klawiaturze fizycznej i dużym ekranie to jest to jednak. 

Edytowane przez KochamElcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, shadow_no napisał(a):

lecytyna

Ok, poczytam sobie

2 godziny temu, Dalila_ napisał(a):

Studenci przed sesją podobno biorą amfetamine

A może thiocodin?

Godzinę temu, KochamElcie napisał(a):

monster ultra bez cukru w białej puszcze

Mój ulubiony

31 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Energetyki

One pozwolą mi się skupić czy raczej

pobudzą fizycznie? Dobra, jutro wypije sobie 2 białe monstery i spróbuję zrobić cały 90 minutowy test z 8 zadań. W dodatku długofalowo zacznę brać lecytynę.

Edytowane przez Grouchy

Chicken-hearted

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, Grouchy napisał(a):

Ok, poczytam sobie

A może thiocodin?

Mój ulubiony

One pozwolą mi się skupić czy raczej

pobudzą fizycznie? Dobra, jutro wypije sobie 2 białe monstery i spróbuję zrobić cały 90 minutowy test z 8 zadań. W dodatku długofalowo zacznę brać lecytynę.

Nie no jak kodeine. Pobudzą to może będziesz chciał szybciej je zrobić 

Monstery są najmniej smaczne. Black czy tiger

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monster ma więcej witamin z B niż inne energetyki.

Ale i tak najlepszy pre-work out powder z kofeiną i witaminy typu multiwitamina.  😜

Moje ulubione. trochę tego jest, ale tam też kofeiny dużo i witamin, kreatyna itp. 

Edytowane przez KochamElcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poczytaj o zielonej herbacie i jej wpływie na skupienie i pracę inteletualną

🦋 "Zawsze byłam nietypową dziewczyną. Mam duszę kameleona, bez kompasu moralnego, bez stałej osobowości: tylko niezdecydowanie tak szarokie i chwiejne jak ocean (...) Kim jesteś? Czy jesteś w kontakcie ze swoimi najciemniejszymi fantazjami? Czy stworzyłeś sobie życie, w którym możesz je doświadczać? Ja tak. Jestem cholernie szalona. Ale jestem wolna." ~ Lana del Rey 🦋

texaslanadelreyride_Easy-Resize.com(1).jpg.4f9fb1c96547d6a44ae14ffdd1b53da4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

51 minut temu, Verinia napisał(a):

poczytaj o zielonej herbacie i jej wpływie na skupienie i pracę inteletualną

Sama powinnam o tym poczytać bo nawet nie wiedziałam, że tak działa. Poza tym nigdy nie piłam. Oj...Chodziło mi o yerbe. 

Edytowane przez Kryształ40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

52 minuty temu, Grouchy napisał(a):

Piję yerbę

Zielona herbata inaczej działa.

🦋 "Zawsze byłam nietypową dziewczyną. Mam duszę kameleona, bez kompasu moralnego, bez stałej osobowości: tylko niezdecydowanie tak szarokie i chwiejne jak ocean (...) Kim jesteś? Czy jesteś w kontakcie ze swoimi najciemniejszymi fantazjami? Czy stworzyłeś sobie życie, w którym możesz je doświadczać? Ja tak. Jestem cholernie szalona. Ale jestem wolna." ~ Lana del Rey 🦋

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Zielona herbata poprawia skupienie i koncentrację dzięki synergii kofeiny (teiny) i aminokwasu L-teaniny. Zapewnia to długotrwały wzrost energii i jasność umysłu – bez nagłych skoków ciśnienia i późniejszego zjazdu, które często wywołuje kawa."

ja biorę L-teaninę w kapsułkach, ale zielona herba jest najlepsza, bo ma jeszcze teinę 🙂 

wgl aminokwasy rządzą

są strony, gdzie jes milion tego typu rzeczy

Sama będę w piątek zamawiać coś 🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Grouchy spróbuj mocnej zielonej, ale liściastej. Są w biedrze z pigwą. Pij rehularnie. Zamów jakieś aminokwasy, jakie Ci się spodobają i testuj :P 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Grouchy jest jeszcze kakao ciemne.

Kakao i teobromina działają łagodnie pobudzająco, poprawiają nastrój i zwiększają koncentrację bez wywoływania nerwowości, która często towarzyszy piciu kawy. Wpierają jasność umysłu dzięki rozszerzaniu naczyń krwionośnych i stymulacji układu nerwowego, a także wyzwalają w mózgu cząsteczki szczęścia.

Główne mechanizmy wpływu kakao na psychikę obejmują:

Teobromina: Delikatny stymulant układu nerwowego o długotrwałym działaniu. Poprawia skupienie, motywację i pamięć, rozszerza naczynia krwionośne, dotleniając mózg. W przeciwieństwie do kofeiny nie powoduje skoków ciśnienia ani lęków. [1

Anandamid: Naturalny neuroprzekaźnik (nazywany cząsteczką błogości), który wchodzi w interakcję z receptorami kannabinoidowymi w mózgu, wywołując uczucie spokoju i poprawiając nastrój.

Fenyloetyloamina (PEA): Hormon naturalnie wytwarzany podczas zakochania. Zwiększa poziom energii, polepsza samopoczucie i wzmaga koncentrację. [1]

Tryptofan i magnez: Aminokwas będący prekursorem serotoniny (hormonu szczęścia). W połączeniu z wysoką dawką magnezu skutecznie redukuje objawy stresu i napięcia psychicznego. 

Tylko to kakao pijemy w ilości kilku łyżek, a nie z jednej łyżeczki :P  Zalewasz gorącą wodą, możesz dodać mleka jak chcesz.

I zielona herba i kakao jest wszędzie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, Grouchy napisał(a):

Wiem, że pozalekowym sposobem na pomoc w skupieniu jest ograniczenie mediów społecznościowych a już na pewno skrolowania :P

Metoda pomodoro - przy ograniczeniu czasowym na wykonanie zadania  trudna do zastosowania ale nadal możliwa.

Zadbanie o podstawy, czyli nawodnienie, sen. Eliminacja rozpraszaczy - to przede wszystkim.
Z energetykami ja akurat byłabym ostrożna - zależy jak reagujesz na nie, bo może się skończyć wewnętrznym rozedrganiem jak ja to mówię i efekt będzie odwrotny do zamierzonego.

Z leków czy innych suplementów bądź substancji nic nie polecę, bo nie stosowałam nigdy, a nawet jak stosowałam to nie zauważyłam wpływu żadnego na poprawę w tej kwestii.

A no i np. rozwiązywanie krzyżówek, sudoku etc. - ale to w dłuższej perspektywie efekt przyniesie jeśli już - chodzi po prostu o nauczenie mózgu koncentracji na zadaniu.

Edytowane przez Noire Panthere

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przewietrzyć sie

zielona herbata - krotko parzona 

energetyki w ogóle nie działają na mnie na koncentrację prócz walenia serca nic z tego nie mam. Już szybciej jakaś cola mnie pobudzi. Ale czy to pobudzenie powoduje koncentrację? Raczej fakt nieusypiania jako start 😀

schować telefon do drugiego pokoju 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 godzin temu, Verinia napisał(a):

@Grouchy jest jeszcze kakao ciemne.

Kakao i teobromina działają łagodnie pobudzająco, poprawiają nastrój i zwiększają koncentrację bez wywoływania nerwowości, która często towarzyszy piciu kawy. Wpierają jasność umysłu dzięki rozszerzaniu naczyń krwionośnych i stymulacji układu nerwowego, a także wyzwalają w mózgu cząsteczki szczęścia.

Główne mechanizmy wpływu kakao na psychikę obejmują:

Teobromina: Delikatny stymulant układu nerwowego o długotrwałym działaniu. Poprawia skupienie, motywację i pamięć, rozszerza naczynia krwionośne, dotleniając mózg. W przeciwieństwie do kofeiny nie powoduje skoków ciśnienia ani lęków. [1

Anandamid: Naturalny neuroprzekaźnik (nazywany cząsteczką błogości), który wchodzi w interakcję z receptorami kannabinoidowymi w mózgu, wywołując uczucie spokoju i poprawiając nastrój.

Fenyloetyloamina (PEA): Hormon naturalnie wytwarzany podczas zakochania. Zwiększa poziom energii, polepsza samopoczucie i wzmaga koncentrację. [1]

Tryptofan i magnez: Aminokwas będący prekursorem serotoniny (hormonu szczęścia). W połączeniu z wysoką dawką magnezu skutecznie redukuje objawy stresu i napięcia psychicznego. 

Tylko to kakao pijemy w ilości kilku łyżek, a nie z jednej łyżeczki :P  Zalewasz gorącą wodą, możesz dodać mleka jak chcesz.

I zielona herba i kakao jest wszędzie. 

Tylko nie łączcie kochani PEA (m.in kakao, lub syntetyczna PEA) z inhibitorami MAO - można sobie łatwo kuku zrobić - wręcz zabić. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Połączenie PEA (fenyloetyloaminy) i IMAO (inhibitorów oksydazy monoaminowej) jest skrajnie niebezpieczne, ponieważ IMAO blokują rozpad PEA, co prowadzi do gwałtownego, toksycznego wzrostu poziomu neuroprzekaźników. Może to wywołać zagrażający życiu przełom nadciśnieniowy, silny ból głowy, wymioty oraz zespół sercowo-naczyniowy.
Ryzyka i skutki
  • Brak rozpadu substancji: Enzymy MAO normalnie niszczą PEA bardzo szybko. Inhibitory MAO zatrzymują ten proces.
  • Nadmiar dopaminy i noradrenaliny: Ciężkie pobudzenie układu krążenia, niebezpieczny skok ciśnienia tętniczego i tachykardia.
  • Zagrożenie życia: Ryzyko udaru mózgu lub zawału serca. "

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi