Skocz do zawartości
Nerwica.com

Kultura jazdy na drodze

Dalila_

Rekomendowane odpowiedzi

Mówią że w Polsce nie ma kultury jazdy na drodze. Ja nie mam porównania bo nie byłam za granicą, ale wy pewnie macie. Jak jest tam? Bo takie Indie to jest brudel i chaos ale chyba wszyscy zadowoleni. No i krowa ma pierwszeństwo. Za to w niektórych krajach się chyba za wolno znowu jeździ nie pamiętam UK? Włochy? 

Najgorsze jest jak ktoś siedzi na dupie. Widzieliście to nagranie z wypadku? Chłopak młody ze stresu wjechał pod pociąg prosto bo autobus mu na dupie siedział i jeszcze do tego go popędzal zjeb. A to że nawet karetki nie wezwał tylko odjechał to chyba znaczy że psychol 

Warszawiacy również nie używają kierunku bo som z wawy hehe som lepsi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W UK podobno kierowcy częściej przepuszczają np. pieszych albo na skrzyżowaniach czy zakrętach niż w Polsce, tak słyszałem.

Z kolei tutaj w PL zdarza się, że jak idę sobie na piechotę i docieram do pasów z tym czerwonym, że kierowca się musi zatrzymać, to czasem korzystam i macham ręką, że dziękuje, a czasem mam kaprys, że nie wiem, czy się zatrzyma i mnie denerwuje ten nakaz zatrzymywania się, to udaje, że idę dalej albo staję daleko od pasów, a kierowca już się gotuje do zatrzymania się i nie wie, co robić, a ja sobie myślę, jedź i tyle, to raz się na mnie wydzierał jakiś gość z auta, tzn. nie pamiętam, co mówił, ale miał chyba zamknięte okno i coś tam gadał do mnie wkurzony, że nie przechodzę na pasach, a czasem wolę poczekać jak przejadą niż takie zatrzymywanie się.

Wydaje mi się, że w każdym kraju głupków na drogach nie brakuje, ale w Polsce wielu kierowców mają niską kulturę jazdy, gdzie indziej pewnie też... To tak jak z internetem i co ludzie wypisują za komentarze np. na facebook o ludziach z chorobami psychicznymi albo emerytach starych, bo teraz jest łatwy dostęp do internetu, tak samo myślę o samochodach, też wielu kierowców mają niską kulturę! Może się mylę :P

Dla mnie kulturalny to jest ktoś, kto np. na zakręcie się zatrzyma i mnie przepuści, czy to idę pieszo czy chce skądś wyjechać, a ci, co jadą dalej i mają gdzieś to buraki i 0 kultury. Takie mam skojarzenia. :D

PS. Nagrania nie widziałem, ale to brzmi przykro... Kierowca autobusu pewnie był starszy i już presja, łatwo czemuś takiemu ulec... Ciekawe czy tego gościa spotkała jakaś odpowiedzialność karna... Koszmarnie to brzmi w ogóle.

Edytowane przez KochamElcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi