Skocz do zawartości
Nerwica.com

Mgła mózgowa i nerwica?

supersebaa

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, Noire Panthere napisał(a):

W międzyczasie zatrudniała się dodatkowo na część etatu w innych miejscach i też chodziła na zwolnienia - ZUS uznał wszystkie te umowy za fikcyjne i sam wniósł do sądu o wyłudzanie świadczeń.

Pierwsze słyszę żeby ktoś podczas pobytu na L4 zatrudniał się w innych pracach na niepełny etat... No jestem w ciężkim szoku. 

10 minut temu, Noire Panthere napisał(a):

od 2 lat więcej jej nie ma niż jest, bo ma problemy ze stawami. Już dawno mogłaby rozwiązać umowę z taką osobą bo wykorzystała już cały okres zasiłkowy plus wymagane minimum 3 miesiące świadczenia rehabilitacyjnego, czyli art. 53 KP już dawno miałby zastosowanie

Nie daj Boże chorować na stawy itd. albo być po jakiejś nieudanej operacji. Wtedy jak nie dojdziesz do siebie w wyznaczonym czasie to lądujesz pod mostem.

To nie jest kraj dla chorujących ludzi. 

Ładnie operujesz paragrafami. Tak coś czułam że jesteś kimś od prawa pracy czy tam HR. 

17 minut temu, Noire Panthere napisał(a):

znikała, nie informując w ogóle o tym że idzie na zwolnienie (przypominam że obowiązkiem pracownika jest poinformowanie pracodawcy najpóźniej w 2 dniu zwolnienia o nieobecności, ale z zasady niezwłocznie),

Dokładnie tak. Przecież nikt nie ma ukrytej kamery żeby wiedzieć co u kogo się dzieje.

18 minut temu, Noire Panthere napisał(a):

Ulubionym momentem na znikanie bez słowa były gorętsze okresy w pracy

Tak myślę że np. w piekarniach gorące okresy to chyba są głównie przed świętami. A u ciebie w pracy to kiedy? 

20 minut temu, Noire Panthere napisał(a):

wychodząc z pracy, w tramwaju np. już problemu nie miała z czytaniem, tak samo jak w pracy z siedzeniem na telefonie. 

A jakie dowody możesz mieć na takiego pracownika z tramwaju? Monitoring z kamerek tramwajowych czy może ta osoba publikowała w trakcie przejazdu komunikacja wiejską wpisy na soszial midjach? Ale to trzeba by mieć tracking GPS takiej osoby albo śledzenie osoby w tramwaju przez innego pracownika tudzież hakowanie czyjegoś telefonu. 

Nie wiem czy podjęłabym się śledzenia innego pracownika w tramwaju. Śliska sprawa. 

29 minut temu, Noire Panthere napisał(a):

Chcesz udawać chorobę? To udawaj konsekwentnie a nie wybiórczo. 

Z tym tekstem to się zwróć do opisywanych przez ciebie osób, a nie do mnie. Lejce ci się pomyliły. 

31 minut temu, Noire Panthere napisał(a):

wtedy większa szansa że ktoś uwierzy

Są na tym świecie historie które się nie śniły nawet starożytnym mędrcom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, mała_mi123 napisał(a):

Ładnie operujesz paragrafami. Tak coś czułam że jesteś kimś od prawa pracy czy tam HR.

Jestem i nie jestem ;) na co dzień nie pracuje w kadrach, ale mam kwalifikacje w tym kierunku. 

1 minutę temu, mała_mi123 napisał(a):

Pierwsze słyszę żeby ktoś podczas pobytu na L4 zatrudniał się w innych pracach na niepełny etat... No jestem w ciężkim szoku. 

Czas przestać żyć złudzeniami że wszyscy są uczciwi i szczerzy a ze zwolnień korzystają tylko w przypadku rzeczywistej potrzeby.

3 minuty temu, mała_mi123 napisał(a):

Tak myślę że np. w piekarniach gorące okresy to chyba są głównie przed świętami. A u ciebie w pracy to kiedy? 

Wrzesień, marzec i koniec czerwca, ale to też nie polega na tym, że trzeba siedzieć w pracy po godzinach. Wręcz przeciwnie, u mnie nie ma nadgodzin, w ogóle. Jak zdarzy się raz na kilka miesięcy od wielkiego dzwonu, że trzeba zostać dłużej (mi się przez ostatni rok zdarzyło raz, że musiałam zostać dłużej...30 minut), to następnego dnia sobie to po prostu odbierasz przychodząc później lub wychodząc wcześniej.

6 minut temu, mała_mi123 napisał(a):

Dokładnie tak. Przecież nikt nie ma ukrytej kamery żeby wiedzieć co u kogo się dzieje.

No są osoby uważające że odkąd weszły e-ZLA to już nie trzeba informować pracodawcy bo przecież ma zwolnienie na PUE ;)  no nie, nadal trzeba.

8 minut temu, mała_mi123 napisał(a):

Nie wiem czy podjęłabym się śledzenia innego pracownika w tramwaju. Śliska sprawa. 

Ale nikt nikogo nie śledził. Świat jest mały, nawet w dużym mieście wojewódzkim ;) nigdy nie wiesz kto znajomy pojedzie danym tramwajem. A przy specyfice pracy w mojej firmie, z 90% osób nie widzisz się na co dzień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 minut temu, Noire Panthere napisał(a):

Ale nikt nikogo nie śledził. Świat jest mały, nawet w dużym mieście wojewódzkim ;) nigdy nie wiesz kto znajomy pojedzie danym tramwajem. A przy specyfice pracy w mojej firmie, z 90% osób nie widzisz się na co dzień.

No chyba że nie ma się znajomych. A to że widzisz kogoś w tramwaju jak patrzy w telefon to chyba nie świadczy o niczym. 

W sumie osoba ta mogłaby stwierdzić że mgła mózgowa zmusza ją do jazdy komunikacja zbiorowa a nie samochodem. Tak też może być.

Skoro z 90% osób nie widzisz się na co dzień to zapominasz jak wyglądają. Przynajmniej ja tak mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

38 minut temu, mała_mi123 napisał(a):

Wtedy jak nie dojdziesz do siebie w wyznaczonym czasie to lądujesz pod mostem.

To też nie jest tak. Pracując na UOP w sumie możesz chorować 1,5 roku: 182 dni zwolnienia + 12 miesięcy świadczenia rehabilitacyjnego. Dalej owszem, pozostaje jedynie renta chorobowa. Owszem, pracodawca może rozwiązać umowę po upływie 3 miesięcy świadczenia rehabilitacyjnego, ale ten sam Kodeks Pracy, który mu na to pozwala, mówi również, że w momencie odzyskania zdolności masz prawo wnosić o przywrócenie do dotychczasowej pracy, a o tym już mało kto wie, a jeszcze mniej rzeczywiście korzysta z tej opcji. No i na to też jest określony czas tylko.
Te okresy się różnią oczywiście trochę w zależności od stażu pracy w danej firmie albo tego czy zachorujesz w okresie po ustaniu zatrudnienia, ale mówię na przykładzie przysłowiowego Kowalskiego który pracuje już w danym miejscu powyżej 6 miesięcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwię się że ZUS/ KRUS jeszcze nie wprowadzili aplikacji na wzór tej która była w czasie covidu (zdjęcie na potwierdzenie przebywania na kwarantannie). Przychodzi ci powiadomienie PUSH i musisz do 5 minut zrobić fotkę dokumentującą co robisz na L4 w danej chwili. Czy wyglądasz na chorego czy nie bardzo. Plus ta aplikacja lokalizowałaby miejsce przebywania właściciela. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, mała_mi123 napisał(a):

Dziwię się że ZUS/ KRUS jeszcze nie wprowadzili aplikacji na wzór tej która była w czasie covidu (zdjęcie na potwierdzenie przebywania na kwarantannie). Przychodzi ci powiadomienie PUSH i musisz do 5 minut zrobić fotkę dokumentującą co robisz na L4 w danej chwili. Czy wyglądasz na chorego czy nie bardzo. Plus ta aplikacja lokalizowałaby miejsce przebywania właściciela. 

Nie do końca by to było weryfikowalne. Na L4 "chodzącym" (a jednak większość takich jest) masz prawo wyjść do sklepu,apteki czy na spacer bo to zostało określone jako czynność dozwolona. 
Selfie w sklepie na dziale z mrożonkami, to byłyby hit :D 

Edytowane przez Noire Panthere

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwisz się? Przecież chyba po to żeby właśnie można było oszukiwać. Doją oj doją w naszym kraju

1 minutę temu, Noire Panthere napisał(a):

Nie do końca by to było weryfikowalne. Na L4 "chodzącym" (a jednak większość takich jest) masz prawo wyjść do sklepu,apteki czy na spacer bo to zostało określone jako czynność dozwolona. 

Lepsze selfi w Biedrze niż na Kanarach

I lokalizację do tego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 minut temu, Noire Panthere napisał(a):

w momencie odzyskania zdolności masz prawo wnosić o przywrócenie do dotychczasowej pracy, a o tym już mało kto wie, a jeszcze mniej rzeczywiście korzysta z tej opcji. No i na to też jest określony czas tylko.

Może ludzie świadomie z tego rezygnują. Skoro ktoś nie ma sentymentów i nie patrzy na twoją chorobę, to po co wracać w takie miejsce. 

Struktura wieku/ struktura demograficzna jest aktualnie taka, że większość ma L4 ze względu na schorzenia. 

Minęły już czasy masowej ucieczki ciężarnych na L4 po kilku miesiącach pracy. 

7 minut temu, Noire Panthere napisał(a):

Lubisz kosteczki lodu, zupełnie jak ja 😂😂

Skoro można iść do sklepu to kto komu zabroni. Można zrobić nawet selfie z mintajem.

Edytowane przez mała_mi123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, mała_mi123 napisał(a):

Minęły już czasy masowej ucieczki ciężarnych na L4 po kilku miesiącach pracy. 

Polecam wejść na grupę Matki kontra ZUS to zobaczysz jak minęły 🤣 kiedyś tam weszłam bo mi się wyświetliła na fejsie - ciekawe doświadczenie🤣

Skoro ktoś nie ma sentymentów i nie patrzy na twoją chorobę, to po co wracać w takie miejsce. 

Ja zawsze mówię że każdy medal ma dwie strony: jasne, pracownik chciałby mieć jednak ciągłość zatrudnienia, nawet w przypadku choroby, jednak pracodawca też musi dbać o ciągłość pracy w firmie - to nadal jest umowa biznesowa a nie sentymentalna, a przy kosztach prowadzenia działalności w naszym kraju no nie każdy może sobie pozwolić na kierowanie się sentymentami czy tylko dobrym sercem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I standardowo z rozmowy np. o mgle mózgowej mamy dyskusje o zasadności L4 i że lepsze Polskie gówno w polu niż fiołki w Neapolu.

Nie wiem jak podzielić ten temat ale jeśli macie jakieś patenty na mgłę mózgową to możecie śmiało wrócić do początku i się nimi podzielić. Zapraszam

🗨️ Dołącz do naszej grupy na czacie:

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Dziwisz się? Przecież chyba po to żeby właśnie można było oszukiwać. Doją oj doją w naszym kraju

W tym kraju proszę pani doi się kasę w ten sposób że politycy na stołkach w samorządach nie chodzą teoretycznie na urlopy wypoczynkowe a potem po zakończonej kadencji mają do wypłaty ekwiwalent za niewykorzystany urlop w wartości takiej że możesz zbierać szczenę z podłogi. Ale nie tylko politycy. Obczaj sobie ten artykuł 

https://www.fakt.pl/pieniadze/kontrola-nik-w-urzedach-84-mln-zl-za-zalegle-urlopy-wiemy-gdzie-padl-rekord/w071wvk

Btw, a propos dojenia, czytałam kiedyś nawet taki wyrok sądu który kwestionował świadczenie chorobowe pracownika którego kontrola zastała w obejściu gdy szedł z jedzeniem do zwierząt gospodarskich. Stwierdzono że dźwiganie kostek z sianem nie wpłynie na przyspieszenie jego powrotu do zdrowia. 

Nie samymi miastami człowiek żyje. 

11 minut temu, Noire Panthere napisał(a):

Polecam wejść na grupę Matki kontra ZUS to zobaczysz jak minęły 🤣 kiedyś tam weszłam bo mi się wyświetliła na fejsie - ciekawe doświadczenie🤣

Nie wiem gdzie ty widzisz te ciężarne. U nas na wsiach rodzi się ostatnio średnio 1 dziecko rocznie na jedną wieś. 

Edytowane przez mała_mi123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 minut temu, Noire Panthere napisał(a):

jednak pracodawca też musi dbać o ciągłość pracy w firmie - to nadal jest umowa biznesowa a nie sentymentalna, a przy kosztach prowadzenia działalności w naszym kraju no nie każdy może sobie pozwolić na kierowanie się sentymentami czy tylko dobrym sercem. 

No wiadomo. Ale może też wtedy zatrudnić na okres abstynencji chorego kogoś na czas określony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi