Skocz do zawartości
Nerwica.com

WENLAFAKSYNA (Alventa, Exyven, Efectin ER, Efevelon SR, Faxigen XL, Faxolet ER, Lafactin, Oriven, Prefaxine, Symfaxin ER, Velaxin ER, Venlafaxine Aurovitas/ Bluefish XL, Venlectine)

Miss Worldwide

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Ona_w_leku napisał(a):

U mnie te zawroty nie mijają póki nie wezmę kolejnej dawki leku. Nie ustępują, raczej się nasilają z czasem :( ciężko je opisać, to takie zawroty, prąd, bardzo dziwne uczucie, nieprzyjemne okropnie.

może po prostu nie regularnie bierzesz....a jak zappmnisz wziac to juz akurat normalne ze takie cos moze wystapic. Leki bierze sie regularnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@zburzony dziękuję za rady, pomyślę o rozmowie z lekarzem, ale zmieniać leku nie chce bo bardzo cieszę się że stanu, który udało mi się na nim osiągnąć 🙂

poki co cieszę się, że nieprzyjemne uczucie mija, nie mniej jednak powiedzmy, że jestem przezorna i wolę być ubezpieczona 🙂

@tadeusz.chory leki biorę regularnie. Może doprecyzuje. Biorę je ok 7 rano. Niestety wcześnie wstaje bez większego powodu, np. jednego dnia o 6, a innego o 4🙂 wstając rano, przed wzięciem leków odczuwam ten "stan".

Gdybym pominęła dawkę, to raczej szybko bym się zorientowała po mdlosciach, wymiotach, zawrotach głowy, ogromnej dekoncentracji i kręgu obsesyjnych myśli ☺️

Edytowane przez Ona_w_leku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem dzisiaj fragment artykułu na temat łączenia wenlafaksyny z bupropionem, rzekomo ma to powodować znaczny wzrost poziomu dopaminy w mózgu. Stosuję takie połączenie od paru tygodni ale nic takiego nie zauważyłem póki co. Przeciwnie, czuję raczej apatię i anhedonię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, zburzony napisał(a):

Przeczytałem dzisiaj fragment artykułu na temat łączenia wenlafaksyny z bupropionem, rzekomo ma to powodować znaczny wzrost poziomu dopaminy w mózgu. Stosuję takie połączenie od paru tygodni ale nic takiego nie zauważyłem póki co. Przeciwnie, czuję raczej apatię i anhedonię.

Teoria teorią a często nic z tego nie wynika. Niby sertralina od 200 też ma działać na dopamine a chyba nikt tego nie doświadcza. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 19.05.2024 o 20:12, mio85 napisał(a):

Levamilnacipran lub milnacipran brał ktoś? Dostępne w Polsce? To ponoć taka wenlafaksyna bez dużych  skutków ubocznych

Ja bralam ponad miesiac jest dobry,aktywuje bardzo i na poczatku cisnienie podnosil ale tez z czasem mialam wrazenie ze mnie zoobojetnial totalnie(emocjonalnie)az za bardzo,czulam tylko te noradrenaline pustą,naped do zycia ale taki bez radosci odcięło mnie od mojego JA.😆

W dniu 20.05.2024 o 13:01, Ona_w_leku napisał(a):

Hej, od około roku biorę wenle w dawce 300mg. Coraz częściej rano przed wzięciem leku odczuwam coś jakby efekt odstawienia (silne zawroty głowy, rozstrojenie ). Czy to może oznaczać, że dawka powinna być zwiększona? Czy nastawiać się na zmianę leku?

Cierpię na lęk uogólniony i to już mój któryś z kolei lek. Do tej pory najlepszy jaki brałam. 

Tez tak mialam na Wenli.Wstajac rano mialam wrazenie ze jestem juz na glodzie.Bralam tabsa i mijalo.Ale bylo to nie fajne uczucie jakby wczorajsza dawka juz nie dzialala i trzeba szybko z rana wziasc nową,bo organizm sie domaga ,inaczej beda objawy abstynencji...🤗Pozdrawiam wszystkich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Nerwowy222 napisał(a):

Biorę efectin 75mg przez 2 miesiące było dobrze ale teraz robi się gorzej może za mała dawka ważę 110 kg 

jak myślicie 

my możemy mysleć, ale nie doradzimy.. od razu by moderator wkroczył hehe, lekarz dobiera dawkę do wagi ciała

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

39 minut temu, Nerwowy222 napisał(a):

15 lat brałem parosketyna była silniejsza od wenli.Ale przestała działać podobno najmocniejsza Wenla jest średnia biorę 75efectin było dobrze 2 miesiące teraz już gorzej jaki lek jest silniejszy ?

Leki to loteria...na każdego działają inaczej. Tutaj najlepiej sprawdza metoda prób i błędów.

19 godzin temu, AnnoDomino34 napisał(a):

my możemy mysleć, ale nie doradzimy.. od razu by moderator wkroczył hehe, lekarz dobiera dawkę do wagi ciała

Czuwam dzień i noc 😎

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biore efectin juz 3 miesiace pierwsze 2miesiace brałem 75mg  było dobrze teraz jak by gorzej   teraz 75+37 ale rano jak wstaje to dostaje lękow i arytmi 120 uderzen tak jak by lek nie wystarczal I się wyplukiwal moze tez z nerwow nie wiem ale seroxat paroksetyna był silniejszy lepiej działał.Teraz pytanie jaki lek mi zaproponuje psychiatra liczę na jakiś mocniejszy ten jak by nie działał nie wiem mam ciężka nerwice serce wariuje przy napadach paniki.Jestem załamany mam natrętne myśli o lękach 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 20.06.2024 o 08:50, Nerwowy222 napisał(a):

Biore efectin juz 3 miesiace pierwsze 2miesiace brałem 75mg  było dobrze teraz jak by gorzej   teraz 75+37 ale rano jak wstaje to dostaje lękow i arytmi 120 uderzen tak jak by lek nie wystarczal I się wyplukiwal moze tez z nerwow nie wiem ale seroxat paroksetyna był silniejszy lepiej działał.Teraz pytanie jaki lek mi zaproponuje psychiatra liczę na jakiś mocniejszy ten jak by nie działał nie wiem mam ciężka nerwice serce wariuje przy napadach paniki.Jestem załamany mam natrętne myśli o lękach 

a nie mówił lekarz o zwiększeniu dawki? to co opisujesz może dawka za mała, on ma potencjał do 300mg nawet ten lek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 21.06.2024 o 17:08, AnnoDomino34 napisał(a):

a nie mówił lekarz o zwiększeniu dawki? to co opisujesz może dawka za mała, on ma potencjał do 300mg nawet ten lek

Rano jak wezmę o 10 godzinie 75mg jest dobrze i zaczynam się słabo czuć koło 18 jak by lek przestawał działać 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

ja mam pytanie dlaczego mam szumy w głowie lub uszach po wenlafaksynie?po duloksetynie to samo.wystarczy wezmę najmniejsze dawki i już pojawiają się szumy w dzień może nie są tak dokuczliwe ale gdy kładę się do łóżka to ciężko mi zasnąć bo tak szumi ? Gdzieś czytałem że przez noadrenaline ale np miamseryne brałem w dawce 60-90 i nie miałem szumow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Pozwolę sobie podbić. Zszedłem jakoś 3 tygodnie temu ze 150 do 112 ze względu na dobijającą mnie potliwość. 
Potliwość narazie nie minęła, ale powoli zaczynam odczuwać...spadek motywacji do czegokolwiek (oprócz tego psychicznie czuje się ok). 
Doradźcie coś. Poprawi się to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Moj mąż choruje na depresję, teoretycznie od półtora roku ale myślę że choroba zaczęła się dużo wcześniej. Na Velaxinie jest od września zeszłego roku, dawka co trzy miesiące sukcesywnie zwiększana, teraz bierze od miesiąca Velaxin rano w dawce niecałe 200 ,na noc auromitre 30mg. Pierwsze tygodnie zauwazalna poprawa przy tej dawce, w tym tygodniu spadek formy. Dodatkowo dostaje suplementy Cynk ( wypadanie włosów), vit D3, kompleks z grypy B oraz omega 3 . Szczerze powiedziawszy szukam pomocy jak mu pomóc. Totalnie wyprany z uczuć, na szczęście przy tej dawce trochę mniej zdenerwowany, bym powiedziała że spokojniejszych,libido minus 10 od września.Czy mam wprowadzić jeszcze jakieś suplementy, poczekać na efekty leku? Przeczytałem chyba cały wątek, szukam wskazówek jak mogę go wyrwać z objęć depresji! 

Edytowane przez Mzona
Zmiana tekstu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 26.07.2024 o 20:20, Mzona napisał(a):

Witam. Moj mąż choruje na depresję, teoretycznie od półtora roku ale myślę że choroba zaczęła się dużo wcześniej. Na Velaxinie jest od września zeszłego roku, dawka co trzy miesiące sukcesywnie zwiększana, teraz bierze od miesiąca Velaxin rano w dawce niecałe 200 ,na noc auromitre 30mg. Pierwsze tygodnie zauwazalna poprawa przy tej dawce, w tym tygodniu spadek formy. Dodatkowo dostaje suplementy Cynk ( wypadanie włosów), vit D3, kompleks z grypy B oraz omega 3 . Szczerze powiedziawszy szukam pomocy jak mu pomóc. Totalnie wyprany z uczuć, na szczęście przy tej dawce trochę mniej zdenerwowany, bym powiedziała że spokojniejszych,libido minus 10 od września.Czy mam wprowadzić jeszcze jakieś suplementy, poczekać na efekty leku? Przeczytałem chyba cały wątek, szukam wskazówek jak mogę go wyrwać z objęć depresji! 

nie możemy tutaj dawać porad medycznych , od tego jest lekarz i warto sie do niego zwrócić, bo może zlecić np zmiane leku jeśli dany lek nie poprawia stanu pacjenta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, daammk1 napisał(a):

Z antydepresantów jeszcze wenla mnie ciekawi. Ktoś ma porównanie do np. sertraliny? 

Działaniem podobne leki , wenla ma lepsze dawkowanie ,no i snri więc od pewnych dawek czuć noradrenalinę , mocniejsza niż sertra ale w odstawce masakra 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odstawiał ktoś gwałtownie wenlaflaksyne 300 mg na zero?? Ma to jakiś wpływ na serce jeśli ktoś cierpi na lekkie kołatania serca tzw. dodatki nadkomorowe?? Muszę zrobić detox ale żeby to zrobić to najpierw mam wejść na 300 mg wenlaflaksyny i potem na zero od razu.. na razie biorę 37.5 mg wenli, w półtorej miesiąca chce wejść na 300 mg i potem gwałtownie na zero żeby receptory odwrazliwic.. czyli niecałe dwa miesiące będę brał wenlaflaksyne z czym że w najwyższej dawce to jakieś dwa a tygodnie nie dluzej, czy to może jakoś zaszkodzić sercu czy raczej nie odczuje?? Ktoś robił podobnie???

Edytowane przez Pawel.770

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi