Skocz do zawartości
Nerwica.com

LAMOTRYGINA(Epitrigine, Lamilept, Lamitrin, Lamitrin S, Lamotrix, Symla)

turkawka

Czy lamotrygina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

103 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy lamotrygina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      75
    • Nie
      24
    • Zaszkodziła
      13

Rekomendowane odpowiedzi

Lamotrygina+pregabalina+fluoksetyna.

Nie piłam alkoholu od prawie roku.

Dziś idę na dużą , ważną imprezę i na ostatnią chwilę zaczynam gorączkowo myśleć… czy przy takim zestawie leków mogę sięgnąć po alkohol?

Czy nic mi się nie stanie? 
Nie mam jak skontaktować się z moim lekarzem…. I zaczynam panikować.

Że może jednak nie jest to najlepszy pomysł…

Edytowane przez Leighana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Leighana napisał(a):

Dziś idę na dużą , ważną imprezę i na ostatnią chwilę zaczynam gorączkowo myśleć… czy przy takim zestawie leków mogę sięgnąć po alkohol?

Lamotrygina i fluoksetyna na pewno nie wchodzą w niebezpieczne interakcje z alkoholem. Co do pregabaliny, to nie wiem już, ale podejrzewam, że alkohol może nasilić hamujące działanie pregabaliny na układ nerwowy. Ja bym przy Twoim zestawie w ogóle nie pił alkoholu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Leighana napisał(a):

Wiesz, że picie może spowodować "reset" leczenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Leighana napisał(a):

czy przy takim zestawie leków mogę sięgnąć po alkohol?

Takie rzeczy trzeba ustalać z lekarzem. Nie wiemy czy coś się stanie. To, że mi lekarz na niektórych z wymienionych przez Ciebie leków pozwolił pić alkohol, nie znaczy, że pozwoliłby każdemu.

Jedyne co wiadomo to to, że może być tak, że popłynięcie z alkoholem może skończyć się zjazdem samopoczucia za 2-3 dni trwającym kilka dni.

1 godzinę temu, eleniq napisał(a):

Co do pregabaliny, to nie wiem już, ale podejrzewam, że alkohol może nasilić hamujące działanie pregabaliny

Akurat w tym przypadku jest odwrotnie :D pregabalina nasila działanie alkoholu :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 minut temu, acherontia styx napisał(a):

Akurat w tym przypadku jest odwrotnie :D pregabalina nasila działanie alkoholu :D 

No w sumie tak. Bo czasem już sama pregabalina u niektórych wywołuje stany podobne do tych, jakie ma człowiek po spożyciu alkoholu. W ulotce jest nawet o tym informacja.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 godzin temu, Szalony Kojot napisał(a):

Nie. Tego nie wiedziałam.

I nie sądziłam , że jednorazowe wypicie kilku drinków może aż tak namieszać? 🫨

Czyli każdy , kto raz na kilka miesięcy sięga po alkohol jest z góry skazany na niepowodzenie leczenia? ☹️😳

Wczoraj nie odważyłam się napić….

chyba już nigdy nie wrócę do „normalności” imprezowej 🤣☹️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć! Chciałem się Was zapytać o rozłożenie dawkowania lamotryginy. Wiem, że to jest pytanie bardziej do lekarza, ale do sedna...

Chodzi o to, że lekarz zalecił mi zmniejszenie lamotryginy do 100mg/d, z racji obniżonego kwasu foliowego. Wiem, że lamotryginę można podawać raz lub dwa razy dziennie co 12h, jednak zastanawiam się, która opcja będzie lepsza. Mam w domu sporo opakowań lamotryginy po 100mg, ale też wykupiłem tabletki po 50mg. Tych tabletek nie można podzielić. Mógłbym wobec tego brać dwa razy dziennie po 50mg (tu oczywiste, że rano i wieczorem) albo też raz dziennie 100mg (i tu mam dylemat - rano czy wieczorem było by lepiej).

Który z tych 3 sposobów dawkowania wydaje Wam się najrozsądniejszy? 50-0-50, 100-0-0 czy 0-0-100? Bo też będę brał kwetiapinę na wieczór, a podobno jej stężenie ulega zmniejszeniu przy braniu lamotryginy, dlatego pytam o porę dawkowania lamotryginy tutaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 11.10.2024 o 22:22, mio85 napisał(a):

I jak wrażenia na tej lamotryginie? Może pomóc na lęki i depresję sama?

na leki nie pomaga za to pomgól o dziwo na depresję, poprawił nastrój, ale ten lek rozkręca się baaaardzo długo, tylko dla cierpliwych, lekarz wspomniał, że to najdłużej rozkręcający sie lek - pełne działanie po 3-4 miesiącach.. ja jestem po 2 miesiącach i faktycznie dopiero teraz czuje działanie a chciałem juz go wywalać

W dniu 23.09.2024 o 20:48, Szalony Kojot napisał(a):

żeś nastraszył tu osoby.. nie wpomniałes ze ten reset jest na kilka dni.. albo picie czyli cały czas alko i branie leków - pełna zgoda, ale nie przesadzajmy, że parę drinków okazjonalnie robi reset lekczenia;)

W dniu 24.09.2024 o 15:00, Leighana napisał(a):

Nie. Tego nie wiedziałam.

I nie sądziłam , że jednorazowe wypicie kilku drinków może aż tak namieszać? 🫨

Czyli każdy , kto raz na kilka miesięcy sięga po alkohol jest z góry skazany na niepowodzenie leczenia? ☹️😳

Wczoraj nie odważyłam się napić….

chyba już nigdy nie wrócę do „normalności” imprezowej 🤣☹️

on pisał o piciu pewnie w sensie częstym - owszem to resetuje działanie leku, ale nie takie okazjonalne - przez 3 dni możesz czuć  jakby lek nie działał - potem wraca wszystko do normy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 2.11.2024 o 09:45, Hooded Spirit napisał(a):

od jakich dawek lamotrygina dziala antydepresyjnie/nootropowo ?

Też jestem ciekaw. Na ten moment mam nastrój typu "dajcie mi tory i pociąg". Nie mam siły wstać z łóżka. Wizytę u głowologa mam dopiero we wtorek. Jak nic nie odpierdzielę, to może doczekam. Nie wiem czy mi zwiększy dawkę, czy dołoży jakiegoś antydepresanta. W sumie to w dupie to mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś wie czy Wenlaflaksyna 300 mg i arypiprazol 15 mg spowalniają metabolizm lamotryginy i w ten sposób odstawiona lamotrygine mogłaby się wypłukiwać dłużej z organizmu? Czy może to być np. ponad dwa a tygodnie zamiast 7 dni aż się lamo "ulotni" z ustroju?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

39 minut temu, zburzony napisał(a):

Zauważył ktoś przeciwdepresyjne działanie lamotryginy? Rzekomo takie posiada, ale brałem ją rok w dawce do 300 mg z innymi lekami i nie czułem tego, a kiedy odstawiłem z dnia na dzień nie było żadnej różnicy.

W moim odczuciu działała przeciwdepresyjnie, ale na takiej zasadzie, że pomagała jedynie na zaburzenia myślenia i koncentracji występujące w depresji. Wydaje mi się, że ta lamotrygina swoje pełne działanie ujawnia tylko w połączeniu z lekiem przeciwdepresyjnym albo  neuroleptykiem. Ja już jej nie biorę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Ja jestem na 25 mg esci i lęki jakby wycięło , ale zostało jeszcze takie  napięcie psychiczne takie dziwne niemożność relaksu   , dziś lekarz dodał mi do tego lamotrygina ale jak poczytałem o skutkach ubocznych że może się pojawić zespół stevensa - johnsona , a jeszcze wczoraj miałem robiony rezonans głowy z kontrastem i też skutkiem ubocznym może być właśnie ten zespół . Ale czy jest sens wogole dodawania takiego stabilizatora do esci czy on zniweluje te napięcie psychiczne ?  Czy u was to zadziałało ? Ktos to stosował z esci ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy można zaczac zażywać lamotrygine od 50 mg a nie od 25 mg? Kiedyś zazywałem przez ponad dwa tygodnie i zaczynałem od 25 mg a po dwóch tygodniach na kilka dni zwiększyłem do 50 mg i nie miałem wysypki żadnej, czy jak zacznę od 50 mg to nic mi się nie stanie, l karz kazał od 25 mg ale podobno się zaczyna od 50 mg czasami tak pisze w ulotce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi