Skocz do zawartości
Nerwica.com

Wezwania do wojska 2025 kat A a pozniejsza choroba depresja?

newuser999

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć mam pytanie do was.Aktualnie mam lat 32 i na komisji byłem chyba w 2011r dostałem tam kategorie A zdolny do służby z tym,że wtedy nigdzie się ogólnie nie leczyłem.I od 8lat ogólnie leczę się psychicznie depresje itp zaburzenia różne i co teraz gdyby np przyszło wezwanie? niby mam A w człowiek niezdolny bo się gorzej już porobiło z człowiekiem niż w latach tych co byłem na komisji tej pierwszej obowiązkowej to wtedy byłem bez leków itp

co  myślicie?  np leki musze brać o tej i tej porze jedne usypiają drugie nie itp to jak iść i jeszcze leki brać.To trzeba by nic nie brać tak jak kiedyś to było 

Edytowane przez newuser999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok rozumiem i to wszystko lekarka powinna mi przygotować? bo historię całą ona skseruje czy na nowo musi opisać itp? i drugie pytanie jest sens się na razie wychylać z czymś takim do komisji wojskowej? czy poczekać jak rozwinie się sytuacja? bo może to dobrowolne będzie czy jak tak nie ze z przymusu wszyscy? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie nie wprowadzają poboru do armii i nie ma planu przywrócenia poboru. Mowa o dobrowolnych ćwiczeniach wojskowych, nie o powrocie skoszarowania itd.

A jeśli mimo wszystko masz obawy, to zbierz dokumenty z historii choroby, i będziesz mógł je przedstawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 minut temu, newuser999 napisał(a):

ok rozumiem i to wszystko lekarka powinna mi przygotować? bo historię całą ona skseruje czy na nowo musi opisać itp? i drugie pytanie jest sens się na razie wychylać z czymś takim do komisji wojskowej? czy poczekać jak rozwinie się sytuacja? bo może to dobrowolne będzie czy jak tak nie ze z przymusu wszyscy? 

Najlepiej z potwierdzeniem zgodności z oryginałem. I nie ma sensu się w to bawić teraz. Jestem w tej samej sytuacji, co Ty. Dopiero jak będą mnie chcieli przetrenować to występuję o komisję bo autentycznie z moją pourazową nogą sobie na przykład nie pobiegam i nie poskaczę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 godzin temu, newuser999 napisał(a):

Cześć mam pytanie do was.Aktualnie mam lat 32 i na komisji byłem chyba w 2011r dostałem tam kategorie A zdolny do służby z tym,że wtedy nigdzie się ogólnie nie leczyłem.I od 8lat ogólnie leczę się psychicznie depresje itp zaburzenia różne i co teraz gdyby np przyszło wezwanie? niby mam A w człowiek niezdolny bo się gorzej już porobiło z człowiekiem niż w latach tych co byłem na komisji tej pierwszej obowiązkowej to wtedy byłem bez leków itp

co  myślicie?  np leki musze brać o tej i tej porze jedne usypiają drugie nie itp to jak iść i jeszcze leki brać.To trzeba by nic nie brać tak jak kiedyś to było 

Zasadniczo w świetle ustawy o obronie ojczyzny, kategoria raz przyznana w wieku lat 18 zostaje z nami aż do ukończenia bodajże 60 lat i nie podlega przez te wszystkie kolejne dekady życia jakiejś urzędowej weryfikacji. W teorii więc osoba, która dostała kat. A w wieku lat 18 dla wojska jest ciągle zdrowa i sprawna w stopniu umożliwiającym służbę, niezależnie czy ma lat 30, 40, czy 59 ;) Zgodnie z ustawą o obronie ojczyzny, jeżeli Twój stan zdrowia uległ zmianie możesz złożyć wniosek o komisję lekarską, do którego załączasz zaświadczenie lekarskie. Lekarz ma obowiązek wydać Tobie dokumentację medyczną, więc to żaden problem, że nie masz w domu żadnych dokumentów. Po prostu zgłaszasz mu taką potrzebę (prywatnie niekiedy wydanie zaświadczenia jest odpłatne). To w teorii. W praktyce nie wiem jakby to miało wyglądać, gdyby ktoś z tzw. rezerwy pasywnej (bo osoby z przydziałem mobilizacyjnym to trochę inna bajka) dostały teraz wezwanie na ćwiczenia, a wcześniej nie wnioskowały o zmianę kategorii. Logicznym byłaby ocena zdrowia takiego wezwanego. Ale nie doszukujmy się logiki, tam gdzie jej nie ma.

12 godzin temu, acherontia styx napisał(a):

Weźta nie siejcie paniki, bo nie ma powodów. 
Ja mimo, że jestem kobietą, to z racji zawodu też powinnam przejść obowiązkową kwalifikację wojskową. No to tak obowiązkowa, że od 12 lat nadal mnie nie wezwali nawet 🤣

Dokładnie. Nie stresujcie się tym, bo to tylko bardziej Wam zaszkodzi, niż pomoże w procesie zdrowienia. Rząd ma w ogóle problemy w komunikowaniu swoich zamiarów i swojej polityki, przydałby się premierowi porządny rzecznik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze jeden problem ze zmianą kategorii. Otóż nie wystarczy zaświadczenie od jednego specjalisty, przykładowo od psychiatry. Trzeba zrobić obiegówkę po wszystkich możliwych specjalistach i zebrane dokumenty przedstawić na komisji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 minut temu, mienta napisał(a):

Jest jeszcze jeden problem ze zmianą kategorii. Otóż nie wystarczy zaświadczenie od jednego specjalisty, przykładowo od psychiatry. Trzeba zrobić obiegówkę po wszystkich możliwych specjalistach i zebrane dokumenty przedstawić na komisji.

W ten sposób  to można i u dwudziestu lekarzy wylądować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Grouchy Smurf napisał(a):

W ten sposób  to można i u dwudziestu lekarzy wylądować.

Mój mąż choruje przewlekle i chciał zmienić kategorię, to jak mu powiedzieli, że ma objechać całą Warszawę po specjalistach, to zrezygnował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 minut temu, mienta napisał(a):

Mój mąż choruje przewlekle i chciał zmienić kategorię, to jak mu powiedzieli, że ma objechać całą Warszawę po specjalistach, to zrezygnował.

Specjalnie tak robią, 01110011 01101011 01110101 01110010 01110111 01111001 01110011 01111001 01101110, żeby zniechęcić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mienta No właśnie. A w ogóle jaka patola. Jak jest pierwsza komisja przeprowadza pseudobadanie, które sprowadza się do tego, że jak ktoś ma się dwie ręce, dwie nogi dają kategorię A. Gdy chce się zmienić, to nagle wymagają rzeszy specjalistów. Pi...olić tę instytucję. W tym wypadku przekształcę powiedzenie i powiem: jak Bóg Kubie, tak Kuba Bogu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Grouchy Smurf Niestety, kary za uchylanie się są srogie. Ale ja sobie nie wyobrażam, żeby mąż mnie teraz zostawił na kilka miesięcy, kiedy jestem w ciąży, albo tuż po urodzeniu dziecka. Już nie mówiąc o tym, że on bierze codziennie garść leków, bez których umarłby w męczarniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi