Skocz do zawartości
Nerwica.com

Brak poczucia bezpieczeństwa i nadmierna potrzeba kontroli wszystkiego

Wrwsw

Rekomendowane odpowiedzi

Jak brak poczucia bezpieczeństwa wiąże się u Ciebie z OCD?

Ja miałem kiedyś OCD, jak np. kompulsywne mycie rąk, i to zachowanie było reakcją "uspokajającą", bo przekierowywało uwagę z myślenia o zagrożeniu (fobia społęczna + nieajne doświadczenia ze szkoły) na inne czynności zastępcze.

Więc OCD wynikało z braku poczucia bezpieczeństwa, ale powiązania w drugą stronę nie widzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak trafiłam 10 lat temu do psychiatry to usłyszałam że mam silna potrzebę kontroli. Chodziło bardziej o kontrole wagi albo regularność okresu. Teraz np. Przez bakteriofobie ciągle kontroluje ręce (co dotykałam i czego moge dotknąć). Jeśli chodzi o poczucie bezpieczeństwa to najwieksze odczuwam jak czuje się zaakceptowana (np. jestem zakochana). 

Godzinę temu, forget-me-not napisał(a):

Ja miałem kiedyś OCD, jak np. kompulsywne mycie rąk, i to zachowanie było reakcją "uspokajającą", bo przekierowywało uwagę z myślenia o zagrożeniu (fobia społęczna + nieajne doświadczenia ze szkoły) na inne czynności zastępcze.

Jak to się stało, że już nie masz OCD i nie masz potrzeby kompulsywnego mycia rąk?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba odpuścić te rzeczy na które nie ma się wpływu. 

Większość myśli kreuje wydarzenia które nigdy nie mają miejsca w rzeczywistości.

To wszystko dzieje się w umyśle.

Trzeba to obserwować ale nie reagować emocjami na nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 7.09.2024 o 12:30, bei napisał(a):

Jak trafiłam 10 lat temu do psychiatry to usłyszałam że mam silna potrzebę kontroli. Chodziło bardziej o kontrole wagi albo regularność okresu. Teraz np. Przez bakteriofobie ciągle kontroluje ręce (co dotykałam i czego moge dotknąć). Jeśli chodzi o poczucie bezpieczeństwa to najwieksze odczuwam jak czuje się zaakceptowana (np. jestem zakochana). 

Jak to się stało, że już nie masz OCD i nie masz potrzeby kompulsywnego mycia rąk?

To co opisałem, ta sytuacja miała miejsce już dawno temu, kiedy chodziłem do szkoły, ponad 15 lat temu . A chodzenie do szkoły wywoływało u mnie bardzo duży lęk i stres, nie bez powodu.

Od tamtego czasu nie byłem nigdy narażony na tak duże stresory.

Samo OCD natomiast, podejrzewam, że się u mnie jakoś przepoczwarzyło. Tj. zachowania kompulsywne przekszałciły się bardziej w kompulsywny, perfekcjonistyczny sposób myślenia. Czyli z OCD zrobiło się OCPD, rozwinęły się we mnei cechy osobowości anankastycznej. 

Teraz zresztą już nie są tak nasilone jak kiedyś, kiedyś potrafiłem jeden post na forum internetowe pisać kilka godzin, żeby był dopracowany i wszystko się zgadzało xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, forget-me-not napisał(a):

To co opisałem, ta sytuacja miała miejsce już dawno temu, kiedy chodziłem do szkoły, ponad 15 lat temu . A chodzenie do szkoły wywoływało u mnie bardzo duży lęk i stres, nie bez powodu.

Od tamtego czasu nie byłem nigdy narażony na tak duże stresory.

Samo OCD natomiast, podejrzewam, że się u mnie jakoś przepoczwarzyło. Tj. zachowania kompulsywne przekszałciły się bardziej w kompulsywny, perfekcjonistyczny sposób myślenia. Czyli z OCD zrobiło się OCPD, rozwinęły się we mnei cechy osobowości anankastycznej. 

Teraz zresztą już nie są tak nasilone jak kiedyś, kiedyś potrafiłem jeden post na forum internetowe pisać kilka godzin, żeby był dopracowany i wszystko się zgadzało xD

U mnie też bakteriofobia zaczęła się w czasach szkolnych, z tym że u mnie nie minęła po zakończeniu nauki. Może faktycznie była trochę mniejsza gdy miałam inną mniej stresująca pracę, ale to ciężko ocenić, bo wtedy brałam leki, a teraz nie biorę.

U mnie OCD też się zmienia, z tym że mam bardziej wrażenie, że po prostu dochodzą nowe rzeczy, a stare nie bardzo mijają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi