Skocz do zawartości
Nerwica.com

BUPROPION/AMFEBUTAMON (Bupropion Neuraxpharm, Oribion, Welbox, Wellbutrin, Zyban)

nella31

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebowałem leku, który dodałby mi energii, motywacji i po którym nie przytyje. Dziś jest 17 dzień na 150 mg Welbox. Energia jest, motywacja też, myśli samobójcze minęły, od tygodnia uprawiam regularnie sport. Duża poprawa, z tym co było wcześniej - brak energii, senność, ch** myśli. Póki co skutkiem ubocznym jest zwiększona potliwość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy odczuliscie różnicę w działaniu po przejściu z Wellbutrinu na generyki? Czytam, że z bupropionem producenci mają problem, żeby odtworzyć mechanizm działania w wersji extended release i pacjenci akurat w przypadku tej substancji czują kolosalną różnicę na niekorzyść przy stosowaniu zamienników. Mój psychiatra sugeruje zamiennik bo wg niego jest słabszy więc może mnie aż tak mocno nie będzie pobudzal i generował lęków. Pół biedy jakby były słabsze, ale różnice dotyczą głównie zdecydowanie większej ilości skutków ubocznych i ich wìększej intensywności. Który lepszy: Bupropion Neuraxpharm czy Welbox?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś moja pani doktor dołączyła mi 150mg Welbox do Paroksetyny 45mg w celu zniwelowania skoków nastroju (w przeciągu kilku sekund od w miarę normalnego samopoczucia do rozmyślania jakby to zrobić aby było szybko i bezboleśnie a  po chwili znów dobre samopoczucie wraca)
 Dodam że jestem dość trudnym przypadkiem bo nadal zmagam się z uzależnieniem od benzo (7 tygodni bez oksazepamu) plus depresja i nerwica  lękowa. 
Paroksetyna z Pregabaliną niszczy moje lęki które pojawiają się już tylko sporadycznie (uffff…🥰)
Na sen Mirtazapina 7,5 mg ( uwielbiam ten cukierek… sny są przepiękne😊

I mam  nadzieję że Welbox doskonale wkomponuje się do tego zestawu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, mio85 napisał(a):

Bierzecie na noc czy w dzień? Może, lepiej na noc,  żeby przebolec te skutki uboczne i lęki żeby nie dokuczaly w ciągu dnia. Chyba, że jak wezmę godzinę przed snem to nie będę mógł spać.

leki dopaminergiczn bierze się zawsze rano, bo mogą powodować bezsenność w nocy brane wieczorem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytałem na zagranicznych forach i różnie z tym jest powiem Wam niektórzy po przeskoczeniu na branie na noc o dziwo lepiej spali mając wcześniej problemy ze snem kiedy brali rano. Ja na szczęście narazie nie mam problemów w tej kwestii   ale to dopiero 3 dzień. W ogóle myślałem, że przy moich lękach już pierwsza tabletka spowoduje u mnie ich nasilenie przez tą  noradrenaline jednak nic takiego nie ma miejsca na szczęście.  Choć lekarz mówi, że właściwe działanie leku i reakcja organizmu przyjdzie najwcześniej w 4 tygodniu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po tygodniu na Welboxie moje odczucia i przemyślenia są takie: nie czuję kompletnego żadnego oddziaływania na organizm. Oczywiście mówię tu o skutkach ubocznych bo nic więcej po tygodniu nie można stwierdzić.  Jest to bardzo dziwne ponieważ moje ciało jest bardzo wrażliwe na działanie jakichkolwiek substancji wpływających na psychomotorykę. Każde Ssri po 3-4 dniach od razu powodowało u mnie zwiększenie lęku i inne typowe skutki uboczne. Nawet Hydroxyzyna mocno mnie zamula. Tu byłem przygotowany na to samo, szczególnie że względu na noradrenalinowe działanie leku. Nic takiego się nie dzieje. Nie dzieje się też nic co jest charakterystyczne dla działania tego leku - mam apetyt, śpię lepiej niż na Sertralinie, nie mam drżenia rąk, palpitacji serca, nadpobudliwości, lęk się nie zwiększył, libido nie podskoczyło, nie mam wstręt do papierosów. Moim zdaniem prawdą jest to co mówił lekarz że generyki bupropionu są o wiele słabsze, a moim zdaniem mogą też działać w niewłaściwy sposób. Niepotrzebnie więc balismy się przepisania Wellbutrinu. Jak miałem kilka lat temu Blister Wellbutrinu to jego działanie czułem już po 3 dniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 23.10.2024 o 12:52, karolsty22 napisał(a):

Potrzebowałem leku, który dodałby mi energii, motywacji i po którym nie przytyje. Dziś jest 17 dzień na 150 mg Welbox. Energia jest, motywacja też, myśli samobójcze minęły, od tygodnia uprawiam regularnie sport. Duża poprawa, z tym co było wcześniej - brak energii, senność, ch** myśli. Póki co skutkiem ubocznym jest zwiększona potliwość.

Gratuluję błyskawicznej dobrej kondycji.....tyle, że to nie po leku, bo żaden lek tak szybko nie działa. Jak widać samo przekonanie o jego skuteczności robiły swoje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, mich.9 napisał(a):

Gratuluję błyskawicznej dobrej kondycji.....tyle, że to nie po leku, bo żaden lek tak szybko nie działa. Jak widać samo przekonanie o jego skuteczności robiły swoje.

Bzdura z dupy wzięta. Niekiedy lek może na kogoś zadziałać od pierwszej tabletki, tak miałem z duloksetyną, aż sam nie mogłem w to uwierzyć. A bupropion zaczyna działać bardzo szybko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 30.11.2024 o 11:44, mio85 napisał(a):

Nie dzieje się też nic co jest charakterystyczne dla działania tego leku - mam apetyt, śpię lepiej niż na Sertralinie, nie mam drżenia rąk, palpitacji serca, nadpobudliwości, lęk się nie zwiększył, libido nie podskoczyło, nie mam wstręt do papierosów. 

ja miałam te efekty dopiero na dawce 300mg, na 150 nie było czuć działania. niektóre były pozytywne, ale na dłuższą metę lek się u mnie nie sprawdził - powodował głównie wieczny wkurw a słabiutkie/żadne działanie antydepresyjne.

aha i brałam oryginalny bo wtedy generyków nie było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po duloksetynie byłem bardzo pobudzony, szczęka latała mi na wszystkie strony i ciężko było usiedzieć w miejscu, podobnie jakbym nażarł się amfetaminy.

Po bupropionie od pierwszej tabletki pojawiła się bezsenność, napięcie mięśni i niepokój, ale też silne skupienie uwagi typowe dla stymulantów. Gdyby bupropion nie dawał na początku żadnych efektów to by go ludzie nie ćpali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 dni na Welboxie i ja już nic nie wiem o tych lekach. Wybitnie noradrenalinowy bupropion działa na mnie tak samo jak fluoksetyna na początku brania tylko paradoksalnie wszystko jest jakby o polowę mniej intensywne - też mam lęki, ale są mniejsze, nie mam problemów ze spaniem, na fluoksetynie spałem 3-4 godziny i nie był to spokojny sen. Mimo lęku i niepokoju, nie mam drżenia rąk i mięśni, nie ma też derealizacji. Niestety kastruje mnie tak samo jak fluo. Jak to możliwe, że Ssri bardziej podbija noradrenaline niż Bupropion? Nikt mi już nie wmówi, że fluoksetyna działa tylko na serotoninę, jakieś liczby w internecie pokazujące blokadę  czy też siłę blokady NET to tylko teoria. Ja czuję, że fluoksetyna mocno podnosi noradrenalinę i pewnie dodatkowo działa na jeden z receptorów powodujących lęk - stąd to wybitne działanie prolękowe i pobudzające. Bupropion przez samą noradrenalinę jeszcze w generyku wywołuje "tylko" niepokój i zdenerwowanie.  Niestety z depresją nic nie robi, choć wiem, że więcej czasu trzeba by na tym posiedzieć. Ale nie wiem czy będę w stanie wyczekać. Rok już czekam na poprawę, trzeci lek, człowiek po takim czasie naprawdę wariuje i nie ma już cierpliwości. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 4.12.2024 o 11:15, zburzony napisał(a):

Po duloksetynie byłem bardzo pobudzony, szczęka latała mi na wszystkie strony i ciężko było usiedzieć w miejscu, podobnie jakbym nażarł się amfetaminy.

Po bupropionie od pierwszej tabletki pojawiła się bezsenność, napięcie mięśni i niepokój, ale też silne skupienie uwagi typowe dla stymulantów. Gdyby bupropion nie dawał na początku żadnych efektów to by go ludzie nie ćpali.

To prawda.. większość stymulantów działa już na drugi dzień a bupropion może działać już po 3 godzinach od zażycia, sam tak miałem jak zażyłem kiedyś 150 mg welboxu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lekarz przepisal mi wellbutrin 150 na nerwice lękowa, somatyczna ,czy ten lek sprawdzi się w takim schorzeniu ,przeglądam te 190 stron i nie mogę znaleźć nic na ten temat .

Czy ten lek wycisza chore nerwy , chodzi mi o czyste objawy cielesne duszności,niepokoj ,nieustanne zmęczenie ,pocenie rąk, zanizone libido itp .Biorę już 2.5 tyg mam średnie skutki uboczne tj bóle głowy ,oczu,lekkie zaburzenia widzenia, niepewnosc,zaburzenia snu,poprostu czy jest sens faszerowania się tym lekiem przez 6-8 miesiecy ,brałem kiedyś ssri ale źle ta grupę lekow toleruje 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

56 minut temu, Geeman napisał(a):

Lekarz przepisal mi wellbutrin 150 na nerwice lękowa, somatyczna ,czy ten lek sprawdzi się w takim schorzeniu ,przeglądam te 190 stron i nie mogę znaleźć nic na ten temat .

Czy ten lek wycisza chore nerwy , chodzi mi o czyste objawy cielesne duszności,niepokoj ,nieustanne zmęczenie ,pocenie rąk, zanizone libido itp .Biorę już 2.5 tyg mam średnie skutki uboczne tj bóle głowy ,oczu,lekkie zaburzenia widzenia, niepewnosc,zaburzenia snu,poprostu czy jest sens faszerowania się tym lekiem przez 6-8 miesiecy ,brałem kiedyś ssri ale źle ta grupę lekow toleruje 

Bupropion na nerwicę ?? Kto ci to przepisał ? To lek na aktywizację na depresję gdzie nie możesz ruszyć się z łóżka , nie zadziała raczej na wyciszenie nerwicy .. to jednak noradrenalina i dopamina w czystej postaci. Jak nie tolerujesz SSRI może warto spróbować pregabaliny ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepisal mi to psychiatra z gdanska,Mam pregabaline jako lek wspomagający wellbutrin , nie brałem jej jeszcze bo słyszałem że ma dużo skutków ubocznych,powiedz mi czy pregabalina działa jak xanax doraźnie czy trzeba ja brac dłużej i czekać na efekty ? 

Czyli co mam odstawić ten wellbutrin bo źle się po nim czuje jeszcze bardziej mam wk*** trochę mnie pobudził ale ja tego nie chce, chce się wyciszyć ,Ten psychiatra powiedział że to zacznie działać po ok 4-6 tyg mam czekać czy odstawić już sam nie wiem

Jeden pozytywny objaw po tym wellbutrinie jest to że zmniejszył mi trochę chroniczne zmęczenie czyli ciężkie oczy i częsta sennosc

A powiedz mi jeszcze jaki jest dobry lek na nerwice ssri może warto się przemęczyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

40 minut temu, Geeman napisał(a):

Przepisal mi to psychiatra z gdanska,Mam pregabaline jako lek wspomagający wellbutrin , nie brałem jej jeszcze bo słyszałem że ma dużo skutków ubocznych,powiedz mi czy pregabalina działa jak xanax doraźnie czy trzeba ja brac dłużej i czekać na efekty ? 

Czyli co mam odstawić ten wellbutrin bo źle się po nim czuje jeszcze bardziej mam wk*** trochę mnie pobudził ale ja tego nie chce, chce się wyciszyć ,Ten psychiatra powiedział że to zacznie działać po ok 4-6 tyg mam czekać czy odstawić już sam nie wiem

Jeden pozytywny objaw po tym wellbutrinie jest to że zmniejszył mi trochę chroniczne zmęczenie czyli ciężkie oczy i częsta sennosc

A powiedz mi jeszcze jaki jest dobry lek na nerwice ssri może warto się przemęczyć?

Nie pregabalina nie działa jak Xanax. Trzeba ją brać regularnie najlepiej dwa X2 dziennie przez to że ma krótki czas półtrwania w organizmie.Prega to bardzo dobrze tolerowany lek z niewielką ilością skutków ubocznych w dawkach leczniczych , oczywiście jakieś skutki uboczne są ale nie jest to lek który powoduje jakieś anomalie w organizmie a z doświadczenia lek bardzo skutecznie działa na wszelkie objawy które opisałeś. Sam biorę pregabalinie z przerwami od 1.5 roku i chwałę sobie ten lek.Kazdy ssri oprócz fluoksetyny i fluwoksaminy jak dla mnie osobiście jest warty uwagi przy nerwicy. Oczywiście początek kuracji SSRI bywa trudny bo sam to przechodziłem kilka razy ale potem leki działają i wyciszają. Zależy tylko jak mocne są dolegliwości i jakie objawy istnieją , do tego lekarz dobiera. Z doświadczenia escitalopram to jest lek bardzo dobry na nerwicę lękową a jest bardzo dobrze tolerowany 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, hopefully.00 napisał(a):

Nie pregabalina nie działa jak Xanax. Trzeba ją brać regularnie najlepiej dwa X2 dziennie przez to że ma krótki czas półtrwania w organizmie.Prega to bardzo dobrze tolerowany lek z niewielką ilością skutków ubocznych w dawkach leczniczych , oczywiście jakieś skutki uboczne są ale nie jest to lek który powoduje jakieś anomalie w organizmie a z doświadczenia lek bardzo skutecznie działa na wszelkie objawy które opisałeś. Sam biorę pregabalinie z przerwami od 1.5 roku i chwałę sobie ten lek.Kazdy ssri oprócz fluoksetyny i fluwoksaminy jak dla mnie osobiście jest warty uwagi przy nerwicy. Oczywiście początek kuracji SSRI bywa trudny bo sam to przechodziłem kilka razy ale potem leki działają i wyciszają. Zależy tylko jak mocne są dolegliwości i jakie objawy istnieją , do tego lekarz dobiera. Z doświadczenia escitalopram to jest lek bardzo dobry na nerwicę lękową a jest bardzo dobrze tolerowany 

A powiedz mi jeszcze proszę czemu nie flueksetyna bo on jako pierwsze przepisal mi seronil ale wziąłem jedna tabletke co jest nie tak z ta grupa lekow ,mam cały czas to w szafie czyli nie polecasz tego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, acherontia styx napisał(a):

Nie mów rzeczy, których nie jesteś w stanie stwierdzić ze 100% pewnością. Oczywiście że może spowodować i jestem tego żywym dowodem. Tylko pregabalina zapewniła mi zapewniła wizytę na SORze, zakaz wszelkiej aktywności fizycznej, włącznie ze spacerami, przeprosiny kardiologa, że nie da rady mnie przyjąć tego samego dnia, tylko następnego po upewnieniu się, że nie dzieje się nic niedobrego i to podczas pierwszej fali pandemii gdzie dostanie się do lekarza na NFZ graniczyło z cudem. A dlaczego? Zaburzenia rytmu serca zagrażające życiu. Jest o tym informacja nawet w ulotce. Rzadkie działanie niepożądane, ale możliwe.

Rzeczywiście pisałaś kiedyś o tym. Aż ciekawe jaki mechanizm zadziałał że miał wpływ na serducho w takim stopniu ale co człowiek to inny.

Godzinę temu, Geeman napisał(a):

A powiedz mi jeszcze proszę czemu nie flueksetyna bo on jako pierwsze przepisal mi seronil ale wziąłem jedna tabletke co jest nie tak z ta grupa lekow ,mam cały czas to w szafie czyli nie polecasz tego ?

Nie mówię że nie polecam bo ja być może byłem zbyt mało wytrwały ale lek się strasznie długo ładował , na lęk wolnopłynący u mnie nie znalazł zastosowania po 3 miesiącach bo tyle było czekania. Owszem działał antydepresyjnie i nie miałem poczucia że lek mnie uspokaja i seduje tylko działał tak pomiędzy ale lęki i tak były;)) chociaż akurat wtedy miałem ogólny zły stan psychiczny więc nie przypisywałem aż tak tego lekom ;pp ale przynajmniej utrzymał mnie na powierzchni.Potem zmieniłem na escitalopram i odczułem znaczącą poprawę w lęku ale lek już działał bardziej uspokajająco i przyblokował  trochę emocje co w tamtym okresie sobie chwaliłem bo uwolniłem się trochę od bajzlu w głowie który wtedy panował. Fluwoksaminy wogóle nie ruszaliśmy z lekarzem bo stwierdził że szkoda mojego czasu chyba że była by to ostatnia deska ratunku. Z SSRI jeszcze tylko nie próbowałem paroksetyny ale nigdy nie było u mnie tak źle i też boje się tego leku xD 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi