Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 17.07.2024 o 21:26, Thaly napisał(a):

Że niektóre osoby mają skurcz mięśni gardła przy tym leku i że może tak być, ja się wystraszyłam i odstawiłam lek bo w piątek mam wesele i nie chciałam iść taka odrealniona , odstawienie spotęgowało ten ból/ skurcz ale podratowałam się hydroksyzyną i myślę że to mix lękowych  objawów, bo miałam wrażenie że się duszę i że całe gardło mi zesztywniało. Kiedyś brałam sertraline i nie dawała takich objawów ale mam na spokojnie wrócić do połówki po tych uroczystościach piątkowych także zobaczę czy to minie z czasem brania…

To pewnie uboki, które mijają, ja miałem tez podobne na innym leku, oraz cięzko się połykało jakby w gardle stawało wszystko,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie bolało gardło i migdały jakby mnie ktoś ze skóry obdzierał i głowa później, może jakiegoś wirusa złapałam, w każdym razie jak odstawiłam lek to pokryło się to z końcem tych objawów plus minus, nie wiem co robić bo każdy SSRI który brałam bardzo mnie przeoruje, albo nasila na maksa objawy alergii sezonowej, że oczy chce wydrapać tak swędzą, do tego drżenia w sercu i zamazane widzenie i taki stan jak na kacu kilka tygodni plus wybudzanie się o 4 nad ranem a co najgorsza to poza lekką redukcją lęku i poprawa zdolności do koncentracji to nigdy nie dostałam nic od tych leków więcej. Cały czas siedzę w domu, nie jeżdżę samochodem od 11 lat, nie czuję nic tylko pustkę i działam jak robot i co kupię to oddaje lub się maltretuje że mogłam wybrać lepiej takie ciągłe analizy. Brałam 150 sertraliny 1,5 roku, 50 fevarinu, coś tam próbowałam z leków i wiele lat terapii też za mną a ja ciągle w miejscu:-( cały czas mi się moja twarz nie podoba nie mam zdjęć, żadnych wspomnień z życia bo nie mogę patrzeć na moje miny i brak urody, odwagi do operacji plastycznych też nie mam…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymiana escitalopramu na fluoksetynę.

Ktoś z Was to zaliczył i był zadowolony?

Po escitalopramie prawie wyłysiałam☹️

musiałam zmienić lek.

Od miesiąca biorę fluoksetynę i sama nie wiem… chyba ataki paniki się czają. 
Mam od jutra zwiększyć dawkę do 30mg.

Macie z tym lekiem jakieś doświadczenia? (Teraz kłamcie proszę , że tak i że jest cudowny ;))) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie.

Moje pytanie polega na tym iz mam zmieniony lek Parogen na Escipram i chciałem zapytać Was serdecznie czy ktoś z Was brał ten lek ?

Przez pierwszy tydzień mam brać lek Escipram w dawce 10 mg a po drugim tygodniu juz 20 mg....

Moje rozpoznanie to zaburzenia lękowe, oraz zespół obsesyjno-kompulsywny (inne natręctwa) 

Proszę o pomoc oraz pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie serdecznie.

Mam miec odstawiony lek Parogen , i przez jeden tydzień mam brać nowy lek Escipram w dawce 10 mg a od drugiego tygodnia mam brac lek Escipram w dawce 20 mg

Czy ktoś miał stycznośc z tym lekiem? Czy są jakieś duze skutki uboczne z tym lekiem?

Mam zaburzenia obsesyjno-kompulsywne i zaburzenia lękowe prosze o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie to jeszcze raz ja

Pomózcie mam mieć lek Escipram w dawce 10 mg a po tygodniu mam mieć zwiększony z 10 na 20 mg.

Chciałem Was zapytać czy dawka 20 mg oraz jeden tydzień brania dawki 10 mg po tygodniu 20 mg nie jest za duza dawką Escitalopramu.???

Poczytałem triochę Forum i tak się zastanawiam i wystraszyłem się czy ten lek nie wywoła u mnie mocnych skutków ubocznych typu mocny niepokój lub bardzo silny lęk. Bo wyczytałem ze duzo ludzi ma po nim zaostrzenie objawów.

Równiez mam nadcisnienie i tachykardie serca czy ten lek podnosi cisnienie i akcje serca?

Leczyłem się parogenem przez ostatnie lata,gdzie ten parogen został mi zminimalizowany do 20 mg.

Czytałem tez ze Escitalopram to silny lek mocniejszy od Paroxetyny.

Aktualnie biore rano Parogen 20 mg, 1 gram absenor, Pregabalina 150 mg rano , leki ciśnieniowe

noc :

olzapina 20 mg, chlorprotixen 5 tabletek po 50 mg, pregabalina 300 mg, absenor 1 gram hydroxyzyna doraźnie i leki ciśnieniowe

Cierpie na ostre natręctwa (napadowe myśli aby skoczyć z okna, lub z jadącego auta) oraz na mocne lęki (przed zwariowaniem) i się tak zastanawiam czy mój lekarz nie pospieszył się za bardzo z Escitalopramem proszę napiszcie czy ten lek moze spowodować silne zaostrzenie się moich objawów.

Hm. nie wiem moze lek Citalopram był by dla mnie dobry ;) 

Proszę dajcie znać 🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, kulfon808 napisał(a):

Czytałem tez ze Escitalopram to silny lek mocniejszy od Paroxetyny.

Nie wiem gdzie taką mądrość przeczytałeś, ale to akurat jest bardzo dalekie od prawdy.

proszę napiszcie czy ten lek moze spowodować silne zaostrzenie się moich objawów.

Początkowo może, jak każdy inny lek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 24.07.2024 o 20:29, Meya napisał(a):

To zależy, co komu dolega 😉 Jak miałam bulimię, był wspaniały. Poza tym byłam po tym bardzo pobudzona, wesoła. Ale jak miałam nerwicę lękową, to już po 1 tabletce dostałam ataku paniki i więcej nie wzięłam.

Ehhh współczuję 🙁 A ile czasu brałaś escitalopram?

Bioxetin biorę drugi tydzień i ataków paniki może nie mam… ale jestem na pewno bardziej nerwowa. 😟 

Trudno. Wezmę dziś wreszcie większą dawkę. Umrzeć nie umrę.

Escitalopram brałam jakieś 2 miesiące. Może trochę więcej.

Gdyby nie wypadanie włosów , to wiązałam z nim spore nadzieje 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej a czy wypadanie włosów po Escitalopramie jest u duzo procent ludzi ? jak myślicie

i czy zawsze jest lęk przy braniu escitalopramu na poczatku leczenia ?

Wyczytałem w ulotce też ze Escitalopramu nie mozna brać jeśli się bierze leki na serce ktore zmniejszaja bicie (akcje) serca, ja takie leki biorę na tachykardie serca dokładnie lek Sobycor 2x dziennie to czy powinnem brać moj Escipram który został mi przepisany początkowo 10 mg przez tydzien a po tygodniu 20 mg Escipramu proszę dajcie znać 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, kulfon808 napisał(a):

hej a czy wypadanie włosów po Escitalopramie jest u duzo procent ludzi ? jak myślicie

Wyczytałem w ulotce też ze Escitalopramu nie mozna brać jeśli się bierze leki na serce ktore zmniejszaja bicie (akcje) serca, ja takie leki biorę na tachykardie serca dokładnie lek Sobycor 2x dziennie to czy powinnem brać moj Escipram który został mi przepisany początkowo 10 mg przez tydzien a po tygodniu 20 mg Escipramu proszę dajcie znać 😀

Wypadanie włosów po esci to jakieś bajki.Nawet bym powiedział że ich stan się poprawił bo mniej stresów i lepsze odżywianie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, kulfon808 napisał(a):

Ale powiedziałeś psychiatrze, jakie masz dolegliwości i jakie leki jeszcze przyjmujesz? Jak masz wątpliwości, skontaktuj się z lekarzem. Co do lęku na początku leczenia ja nie miałem żadnego, tyle że wtedy leczyłem się na depresję a nie na lęki, więc może dlatego. 

A włosy, jak to włosy po ssri. Chyba trochę loteria. Jednemu będą wypadać, drugiemu nie. Ja nie zauważyłem u siebie wypadania włosów akurat po esci, ale po innych lekach już tak. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej a czy wypadanie włosów po Escitalopramie jest u duzo procent ludzi ?

Wg danych instytutu danych z dupy 21,37% ludzi wypadają włosy po escitalopramie.

Może można, może nie można. A prawidłowej odpowiedzi udzieli Ci lekarz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 18.04.2024 o 03:26, zburzony napisał(a):

Czy to prawda że citalopram to tylko taka słabsza i gorsza wersja escitalopramu?

W dniu 18.04.2024 o 22:00, powerade33 napisał(a):

Prawda esci jest dwa razy silniejszy . 

Escitalopram jest 2 razy mocniejszy biorąc pod uwagę ilość substancji 1 do 1. Bo Citalopram to mieszanina racemiczna dwóch stereoizomerów. Ale ma za to 2 razy większe dawkowanie. Więc w maksymalnej dawce Citalopramu jest zawarta maksymalna dawka Escitalopramu + R-citalopram odpowiadający za działanie antyhistaminowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Biore juz ponad 2 tygodnie Escipram (escitalopram) w dawce 2 tabletek po 10 mg, czy na poczatku leczenia (w moim przypadku jeden tydzien brany escipram w dawce 10 mg,a po tygodniu 2 tabletki po 10 mg) mieliscie tez tak jak ja ze lek Was pobudzał i niemogliscie sobie miejsca znalesc w domu?

Nie mogę się jak narazie skupic na niczym ani na filmie ani na grach komputerowych chwile pogram wylaczam gre chwile ogladne film i wylaczam i dalej inna czynnosc mi chodzi po głowie..

U lekarza nie byłem z tym poniewaz lekarz mi powiedzial abym 3 tygodnie poczekal az lek zacznie calkowicie dzialać. Poradzcie coś. Pozdrawiam serdecznie 🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kulfon808takie pobudzenie jest bardzo możliwe przy tym leku, pewnie stąd trudności w koncentracji. Ja po escitalopramie byłem kiedyś pobudzony przez krótki czas ale nie miałem problemów z koncentracją, to znaczy nie większe niż zwykle. Sądzę że to minie z czasem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Biore juz ponad 2 tygodnie Escipram (escitalopram) w dawce 2 tabletek po 10 mg, czy na poczatku leczenia (w moim przypadku jeden tydzien brany escipram w dawce 10 mg,a po tygodniu 2 tabletki po 10 mg) mieliscie tez tak jak ja ze lek Was pobudzał i niemogliscie sobie miejsca znalesc w domu?

Nie mogę się jak narazie skupic na niczym ani na filmie ani na grach komputerowych chwile pogram wylaczam gre chwile ogladne film i wylaczam i dalej inna czynnosc mi chodzi po głowie..

U lekarza nie byłem z tym poniewaz lekarz mi powiedzial abym 3 tygodnie poczekal az lek zacznie calkowicie dzialać. Poradzcie coś. Pozdrawiam serdecznie 🙂 

Na początku pobudza ,trzeba trochę poczekać.Bralem na początku też Asparganian (magnez +potas).Esci to antydepresant więc jednym z pierwszych pozytywnych oznak to więcej energii po przebudzeniu i łatwiej wstać z łóżka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 21.08.2024 o 12:22, Handzik napisał(a):

Hej. Wie ktoś może, escitalopram jest bardziej przeciwlękowy czy przeciwdepresyjny?

Jest taki i taki , SSRI działają uspokajając i sedując , jeżeli masz anergie i brak sił noradrenalina by dała radę , po SSRI jest taki serotoninowy kokon 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi