Skocz do zawartości
Nerwica.com

Szalone precle z pieprzem i ziemniakami

Krejzi1

Rekomendowane odpowiedzi

Bardziej skupiam się na odpoczynku, nie przepadam za Wielkanocą i tym jedzeniem więc nic specjalnego, byle było coś związane symbolicznie ale będę odliczać dni do dnia z prawem do normalnego jedzenia 😝

Godzinę temu, Elciaa napisał(a):

2 synów wraca w niedziele wieczorem to chyba się wezmę za sprzątanie i gotowanie. 🫣

To na dyngusa będą ;) 

Jedyne słuszne święta dla mnie to Boże narodzenie jednak;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

56 minut temu, KochamBabkęBożą napisał(a):

Moze zapros do siebie Lezaka na weekend, Elcia xD

Zart :D 

Gdyby leży nie był z Podlasia a Śródmieścia jak deklaruje to niegłupi pomysł 😝

1 minutę temu, Lucy32 napisał(a):

Mam wolne.W De.Wielki piątek zawsze dniem wolnym.Wszystko zamknięte.

A to z czym prokrastynacja? Z jadłem? Nie dziwię się 

Edytowane przez Krejzi1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Krejzi1 napisał(a):

Ja coś tam szykuje ale minimalistycznie

Ja tez,nie bede sie urabiać przy garach.Ani piec 3 ciast.Teraz mozna wszystko kupic.A co trzeba samemu zrobic to się zrobi jutro.Np Sałatkę. Kiedyś przygotowanie Świąt ,to baby w kuchni stały od trzech dni, żeby nagotować żarła ,i jeszcze posprzątać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Lucy32 napisał(a):

Ja tez,nie bede sie urabiać przy garach.Ani piec 3 ciast.Teraz mozna wszystko kupic.A co trzeba samemu zrobic to się zrobi jutro.Np Sałatkę. Kiedyś przygotowanie Świąt ,to baby w kuchni stały od trzech dni, żeby nagotować żarła ,i jeszcze posprzątać.

Dokładnie i wielka spina. Mnie sie podoba ta moda na luźne święta, jakieś wyjazdy itd a nie zażynanie się. Święta maja być dla ludzi a nie odwrotnie. Z pieczeniem mam to samo, nie lubię, wolę kupić jak ktoś to robi lepiej za mnie.:D w ogóle nie przepadam za ciastami, ale będzie bo ‚wypada’. Jak mi się zachce zrobię sernik ale to kompletnie bez spiny i jak będzie czas i ochota;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasztety tez lubię,ale sama bym nie robiła,za duzo z tym roboty i czasochlonne.

Ciasto jak mówi Krejzi,jak mi sie zachce to upiekę 😅(tez sernik)a resztę dokupie jak trza będzie.

Mam bliziutko do Polskiego sklepu,a tam wybor ciast i nawet mazurki,ktorych i tak nie lubię 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja nie wiem, nie znam sie na tych swiatecznych potrawach, ale bigosu nie jadlem chyba ze 2 lata :D 

Caly gar bigosu juz, ale dzisiaj mam glodowke, jade na jakims syropie z woda, to nie jem :P Jutro sie najem :D 

Haha moja babcia pasztety juz wczoraj upiekla :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, KochamBabkęBożą napisał(a):

No ja nie wiem, nie znam sie na tych swiatecznych potrawach, ale bigosu nie jadlem chyba ze 2 lata :D 

Caly gar bigosu juz, ale dzisiaj mam glodowke, jade na jakims syropie z woda, to nie jem :P Jutro sie najem :D 

Haha moja babcia pasztety juz wczoraj upiekla :D 

Podrzuć jakis babciny przepis,to może zrobię wkoncu(kiedys)😅

Te pasztety 

Edytowane przez Lucy32

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, KochamBabkęBożą napisał(a):

Wiem, ze bulke do pasztetu dodaje xD Bylem ostatnio 2 sklepie po dwie. No i jakies miesa :D 

Troche wstydze sie zapytac haha :D 

Może by spisała na kartce.Teraz przepisow pełno w necie ale nie wiadomo który najlepszy.A babcine są zawsze najlepsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze uda mi sie wyhaczyc przepis, to wrzuce ; p 

10 minut temu, Lucy32 napisał(a):

Może by spisała na kartce.Teraz przepisow pełno w necie ale nie wiadomo który najlepszy.A babcine są zawsze najlepsze.

Babcia ma spisane w zeszycie jakies przepisy haha, kilka tygodni temu pączki piekla, to byly przepyszne :D 

Cieple i rozplywaly sie w ustach normalnie, cos pieknego :P 

Spoko zapytam moze przy jedzeniu swiatecznym o ten pasztet, to zgarne przepis :D 

Edytowane przez KochamBabkęBożą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Babka już upieczona, bo musi być na jutro do koszyczka. Jutro zrobimy sernik tak jak zawsze - ja gniotę kruche a Misiaczek kręci masę serową. Od rana biegałam za dzieciorami wytykając im brudy w kątach pokoików 😛 Teraz gotuje się mięso na galart i marchewka do sałatki. Jajka się studzą, wieczorem zrobimy pisanki i baranka z masła. Teraz w końcu usiadłam z ziółkami zebrać siły na wieczorną liturgię. Wczoraj msza trwała 2 godziny i 15 minut 🫣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 minut temu, KochamBabkęBożą napisał(a):

Babcia mi mówiła, że ten pasztet to jakiś wypas, gałka muszkatułowa, czosnek, jak zgarnę przepis, to wrzucę 😜

Wracasz do babci do Polski? I jeszcze na pyszności? Fajnie;)

A może masz babcie za granicą 

2 godziny temu, Krejzi1 napisał(a):

Bigos na Wielkanoc ? To ciekawe 

Tez się je bigos u mnie. Też pasztet. I też zimne nóżki. Ale pasztet chyba jednak bardziej wielkanocny może coś pomyliłam xd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi