Skocz do zawartości
Nerwica.com

Które emocje czujesz najczęściej (skala emocji Hawkinsa)

digital extasy

Rekomendowane odpowiedzi

Skala emocji Hawkinsa - W dużym skrócie zakłada ona, że niektóre stany emocjonalne (np. wstyd, poczucie winy, strach czy złość) bardziej nas osłabiają, a inne (odwaga, akceptacja, miłość czy spokój) sprzyjają lepszemu samopoczuciu i rozwojowi.

Wiem, że ta koncepcja nie jest uznawana za naukowo potwierdzony model psychologiczny, dlatego traktuję ją bardziej jako ciekawą metaforę i punkt do refleksji niż obiektywną prawdę.

Jestem ciekawy Waszych opinii :D Zgadzacie się z kolejnością emocji na tej skali?

Czy zauważacie u siebie, że jedne emocje pomagają w lepszym samopoczuciu, a inne utrzymują Was w lęku lub złym samopoczuciu?

A może macie doświadczenia z pracą nad stopniowym przechodzeniem od strachu i złości do większej akceptacji lub spokoju? Chętnie poczytam Wasze przemyślenia :D 

Wrzucam poniżej infografikę.

image.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

27 minut temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

Uuu, ale odkrywcze. Pierdolety jakieś.

Już stąd znikam i nie przeszkadzam 😉

Hmm, pierdolety to chyba tematy na kafe :D

30 minut temu, digital extasy napisał(a):

*Na poziomie 310, zamiast "Ośmio" ma być "Ochota", obrazek źle pokazał 😬

Tak błędy są pewnie komputer tłumaczył czy coś. Tak samo jest to pewnie chodzi o jakieś jestestwo, żywotność 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się zgadzam z tym oprócz arogancji nie kojarzy mi się z rozpaczą. I dała ją bym po złości gdzieś. Zdecydowanie najgorsze uczucia to wstyd, żal i strach

To samo przeczytałam zamiast neutralność to "normalnosc", i się bardzo zdziwiłam, bo mi się nie kojarzy z satysfakcją i zaufaniem lol :D to chyba nie za dobrze xd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi