Skocz do zawartości
Nerwica.com

Spamowa wyspa

Etna

Rekomendowane odpowiedzi

platek rozy, no skoro masz wpisane to w rozpoznaniu to dermatolog musi być pewny, ze to to. Miałam jakiś czas temu w poradni pacjentkę z dużą zmianą na twarzy w okolicy oka, też dostała skierowanie, ale do onkologa, bo okulistka wolała się upewnić, ze jest to reakcja alergiczna a nie rozwija się właśnie rak podstawnokomórkowy. Z tym, że dla mnie wpisywanie w rozpoznani dokładnego rodzaju nowotworu bez pobrania wycinka i badania histopatologicznego to jak wróżenie z fusów :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

platek rozy, nie denerwuj się, bo na razie nie ma czym. Jeśli zmiana nie jest duża, to chirurg Ci to wytnie w poradni w znieczuleniu miejscowym i po 2h wrócisz do domu. Wyślą do badania histopatologicznego, po 3 tygodniach będziesz miała wynik i wtedy można się zaczać martwić jak z histopatologii przyjdzie opis nieprawidłowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

platek rozy, wszystko zależy od tego jakie to jest duże, gdzie się znajduje. Jeśli jest duże, to może być tak, że będziesz musiała się położyć do szpitala, bo oni muszą wyciąć zmianę z marginesem, a jak dużo muszą wyciąć to może być konieczny przeszczep skóry. Jak zmiana jest w trudno dostępnym miejscu to jakoś inaczej dziada usuwają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

acherontia-styx, tak , to wiosna bylo malutkie bo ja pamietam ze wtedy juz z tym poszlam ale mi lekarka powiedziala ze to nic ( ja wtedy mialam tam jakby strupek i pomyslalamz e moze faktycznie sie tylkoz adrapalam) a po tych slonecznych dniach i upalach w ktore chodzilam tylko w rzeczach na ramiaczkach to sie tak powiekszylo :shock: i zrobilo sie jakby taki nablonek przezroczytsty byl na skorze :shock::shock:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

platek rozy, normalne. Na to się nie umiera ;) spokojnie ;)

a takie coś rzeczywiście może się zrobić ze zwykłego zadrapania.

Jak masz obciążenia rodzinne, to jak pisałam wcześniej. Zapisz się do poradni genetycznej. Oni wtedy oceniają ryzyko wystąpienia poszczególnych nowotworów i regularnie wzywają na badania, te badania są za darmo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z braku biurka rozkładam wszystkie papieruchy i teczki na łóżku, aktualnie na samym środku siedzi Panna Kota i mruga.

Rozwaliła się szafka w kuchni.

Sądzę, że wykopanie się spod tego wszystkiego nie jest możliwym.

No nic, odpaliłam kawę i ulubioną płytkę Iron Maiden i czekam aż ogar na mnie sam spłynie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

acherontia-styx, zapytam gdzie u mnie taka przychodnia .Dziekuje :*********

Zejde tam podczas tego wyciniania jak juz dzis mialam miekkie nogi ze ledwo szlam do lawki az mi wode trzeba bylo podac :bezradny:

i to jeszcze takie cuda tuz przed tym stazem w UM , zebym miala wiecej nerwow :silence::silence::silence: dzis to bym najchetniej wziela benzo zeby sie znieczulic . Szlam i w zyciu nie myslalamz e mi wpisza nowotwor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

platek rozy, tu Ci wklejam co jest potrzebne do przyjęcia np. poradni poznańskiej:

Poradnia Genetyczna prowadzi badania mające na celu wykrycie i objęcie opieką onkologiczną rodzin, w których występuje zwiększone ryzyko powstawania nowotworów uwarunkowanych dziedzicznie. Badania genetyczne pozwalają wykryć zagrożenie nowotworowe przed pojawieniem się objawów klinicznych, zwiększając poprzez odpowiedni program badań kontrolnych szansę wczesnego wykrycia i całkowitego wyleczenia choroby.

Zakres działalności Poradni Genetycznej:

• wykrywanie zwiększonej predyspozycji do zachorowania na nowotwory uwarunkowane dziedzicznie na podstawie szczegółowego wywiadu rodzinnego (rozpoznawanie zespołów nowotworów dziedzicznych)

• ocenianie ryzyka zachorowania na nowotwory złośliwe na podstawie wyników testów genetycznych (zakres wykonywanych testów DNA: BRCA1, BRCA2, CHEK2, NOD2, NBS1, p16, CYP1B1, ATM, P53, STK11, PTEN, APC, VHL, MSH2, MLH1, MUTYH, MTHFR, TSC1 i TSC2)

• program badań kontrolnych w celu wczesnego wykrycia nowotworów złośliwych występujących w rodzinach wysokiego, dziedzicznie uwarunkowanego ryzyka zachorowania

Poradnia Genetyczna gwarantuje objęcie opieką onkologiczną kobiet z grupy podwyższonego i wysokiego ryzyka zachorowania na nowotwory złośliwe (pacjentki Poradni Genetycznej są kierowane do Pracowni Diagnostyki Chorób Piersi OPEN na badania mammograficze, USG piersi i konsultacje z onkologiem; istnieje również możliwość wykonywania USG tarczycy i USG jamy brzusznej).

Warunki przyjęcia na wizytę do Poradni Genetycznej:

konsultacja wstępna – wizyta płatna 50 zł (lub 30 zł dla osób pochodzących z rodzin z mutacją markerową)

- do Poradni Genetycznej nie jest wymagane skierowanie od lekarza

Na konsultację prosimy zabrać dowód osobisty oraz dostępną dokumentację medyczną potwierdzającą nowotwory w rodzinie, a wcześniej jak najdokładniej ustalić występowanie zachorowań wśród krewnych (rodzaj nowotworu, wiek rozpoznania, wiek zgonu). Podstawą badania genetycznego jest zwykłe pobranie krwi obwodowej (nie trzeba być na czczo).

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Och jaka jestem zadowolona! Okazało się w antykwariacie, że młody coś tam za swoje stare książki dostał, bo w dobrym stanie, to jeszcze większośc pozycji udało nam się kupic używanych ( akurat ktoś przyniósł nawet cwiczenia niepopisane). :yeah:

U mnie zrobiło się pochmurno i duszno, wyszłam z tego antykwariatu to byłam mokra. :(

Zabieram się za obiad.

platek rozy, Kochana moja, słuchaj Acherontii i nie przejmuj się na zapas. Trochę ludków z mojego otoczenia szło z takim rozpoznaniem jak Ty, mały zabieg i po nerwach.

Dla zajęcia głowy napisz jak wczorajsza wycieczka? Gośc jest jeszcze?

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kosmostrada, Tak jest , to znaczy w Krakowie bo dzis u mamy byl , ja rano u Madzi a pozniej w te pedy do lekarki ....Ale wieczorem sie widzimy bo ma przyjsc do mnie.

Wycieczka fajna , bylismy w Ojcowe tak pochodzic bo tam pieknie , i na kawie bylismy oraz jeszcze zwiedzalismy taki odrestaurowany browar ... Pozniej w domku ugotowalismy zielone curry po tajsku i ogladalismy film. :smile::smile:

Kochana a TY juz po pracy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kosmostrada, ja mam pokój jak po cyklopie... tfu, cyklonie :P Ale wytarłam biurko i stolik przy łóżku, teraz spróbuję tam ułożyć mniej rzeczy niż było 8)

Sprzedaż książek mi się opłaciła, więc będę kontynuować ten proceder. Przed rozpoczęciem roku akademickiego dam ogłoszenie z z lekturami ze studiów, chcę żeby trafiły w dobre ręce :mhm:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cyklopka, Wg mojej właśnie czytanej książki "magia sprzątania", powinnaś każdą rzecz dotknąc i sprawdzic czy Ci sprawia radośc. Jeśli nie lub umiarkowanie, to won... :P

Ja tak macałam wczoraj skarpetki, rajstopy i bieliznę po rozłożeniu na łóżku. :mrgreen: ... Sporo wywaliłam.

platek rozy, Tak mi się serce raduje, że masz taką atrakcję... :105:

Byłam w pracy, ale krótko, bo okazało się, że moje biurko jest okupowane przez dwie osoby. Niewiele zrobiłam, muszę iśc jutro. :bezradny: Ale przyzwyczajam się przynajmniej do chodzenia do pracy, w końcu 2 miechy urlopu, można zapomniec jak to jest. ;)

JERZY62, To miłej imprezki! :great:

A jutro terapia. :zonk: Już mi niefajnie. Co za czort?...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi