Skocz do zawartości
Nerwica.com

Spamowa wyspa


Etna

Rekomendowane odpowiedzi

kosmostrada, Tak Kochana Ania Na fb jest . Nie wiem czemu nie pisze tutaj , moze zdecydowala sie odpoczac. :bezradny:

 

Wlasnie sie umylam chwile temu i nasmarowalam mascia .

Chyba dzis bede w kuchni siedziala i grzala sie przy wlaczonej kuchence podczas gotowania.

Wiesz nie mam nic specjalnego w planach > pojde do apteki bo masc mi sie konczy i chce jescze kupic jakies zdrowe kultury bakterii na brzuszek bo cos ostatnio nie domaga i mi go wydyma po wielu rzeczach ktore moglam jesc normalnie. Pozniej troche ogarne i popatrze za ogloszeniami o prace w necie.

a Ty co po pracy bedziesz robila?

 

Planuje na sobote upoec ciasto z batata :mhm:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

platek rozy, ciasto z batata... brzmi niezwykle. :105:

 

No to masz taki normalny spokojny dzionek. Ja po pracy mam nadzieję, że uda mi się tym razem przekimac. Prawdopodobnie na 17tą będę musiała do roboty wrócic, ale może uda mi się wywinąc.

Mam zaproszenie na imprezę na wieczór. Ale nie idę, bo nie mam nastroju, żadna ze mnie teraz gwiazda, a i wypic nawet winka nie mogę... :bezradny: Żebym jeszcze szła z przyjaciółmi, to zawsze mogłabym pogadac, posłuchac, a tu towarzystwo mi znane pobieżnie. Kiedyś by mi to nie przeszkadzało, ale teraz nie jestem w stanie się wysilic.

 

Idę się pomalowac, zmienic swetrzysko na coś bardziej wyjściowego i do pracy rodacy...

Do wieczora!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

kosmostrada, Kochana trzymaj sie :********* juz Ci dam przepis na to ciacho.

 

600g batatów

1banan

2jajka całe

6białek

50g odżywki białkowej czekoladowej/nie musi byc

40g kakao

40g maki ryzowej

1łyzeczka płaska proszku do pieczenia

50g bakalie/zurawina/orzechy/sliwka

1/2 tabliczka gorzkiej czekolady 90%

Migdał dla ozdoby

Cukier/miod/stevia/ksylitol/do wyboru jak kto chce i ile

U mnie miod 1łyzeczka

 

Bataty gotujemy do miekkosci studzimy widelcem dziabiemy. Banan to samo.

 

Wrzucamy wszystko razem kręcimy na koniec białka i bakalie. Do formy wysmarowanej oliwa przelewamy ok 180st 50min i podgladamy. Na jeszcze cieple ciasto wylewamy gorzka czekolade sypiemy migdal. Ja zostawiam w cieplym piekarniku bo lubię jak mi czekolada w dziurki wpadnie.

 

Smacznego

Mniam!

 

 

a tak ono wyglada :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

kosmostrada, Kochana trzymaj sie :********* juz Ci dam przepis na to ciacho.

 

600g batatów

1banan

2jajka całe

6białek

50g odżywki białkowej czekoladowej/nie musi byc

40g kakao

40g maki ryzowej

1łyzeczka płaska proszku do pieczenia

50g bakalie/zurawina/orzechy/sliwka

1/2 tabliczka gorzkiej czekolady 90%

Migdał dla ozdoby

Cukier/miod/stevia/ksylitol/do wyboru jak kto chce i ile

U mnie miod 1łyzeczka

 

Bataty gotujemy do miekkosci studzimy widelcem dziabiemy. Banan to samo.

 

Wrzucamy wszystko razem kręcimy na koniec białka i bakalie. Do formy wysmarowanej oliwa przelewamy ok 180st 50min i podgladamy. Na jeszcze cieple ciasto wylewamy gorzka czekolade sypiemy migdal. Ja zostawiam w cieplym piekarniku bo lubię jak mi czekolada w dziurki wpadnie.

 

Smacznego

Mniam!

 

 

a tak ono wyglada :)

 

11218173_954710024580211_3155382605664674827_n.jpg?oh=8f00f78167f4b2a1028969856a870337&oe=561A87DC

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

PannaNatalia, Murzynek bez użycia miksera

 

 

350g mąki

3 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

200g cukru

2 jaja roztrzepane widelcem

1 szklanka mleka

250g dżemu o dowolnym smaku (np. wiśniowy, truskawkowy)

90g oleju

 

Biała polewa:

 

125 g cukru pudru

2 łyżki gorącego mleka

12 g margaryny

 

Wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki, tak aby miały temperaturę pokojową. Włączyć piekarnik – 180°C – grzałka góra, dół.

Do większej miski przesiać mąkę z kakaem. Dodać proszek, sodę i szczyptę soli – wymieszać łyżką . Dodać cukier i ponownie wymieszać.

W mniejszej misce roztrzepać jaja, następnie dodać olej, mleko, dżem i wszystko wymieszać łyżką.

Do suchych składników wlać mokre i wymieszać łyżką, aż wszystko się dobrze połączy.

Przelać masę do foremki .Piec ok. 55 minut. Po tym czasie wyciągnąć z pieca i wystudzić. Ciasto można posypać cukrem pudrem, lukrem lub polać polewą .Cukier i mleko wymieszać aż do uzyskania gęstej polewy, dodać roztopioną margarynę i połączyć z masą.

 

Ciasto jogurtowe- bez użycia miksera

 

Nie wiem jak wy ale ja uwielbiam to ciasto . Najlepsze jest to że składniki odmierza się kubeczkiem z jogurtu 200 gramowym .

 

Składniki:

 

1 mały 180 g kubeczek jogurtu papaja- limonka - Dostałam od Jogurty Magda . Umyłam kubeczek po jogurcie i używałam go do odmierzania składników:

 

3 kubeczki mąki

2 kubeczki cukru

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 jaja

1 kubeczek oleju rzepakowego

cukier puder do posypania po wierzchu

 

 

Wykonanie:

 

Do misy wkładamy jogurt , dodajemy jaja i olej, mieszamy to.

Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

 

Składniki mieszamy na jednolitą masę .

 

Przekładamy do formy silikonowej , rozprowadzamy równo na całej powierzchni.

 

Piekłam ciasto 50 minut w 170 stopniach. Formę miałam średnica 20 cm okrągła.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

CIASTO Z JABŁKAMI (BEZ JAJEK, BEZ UŻYCIA MIKSERA)

 

SKŁADNIKI:

 

2.5 szklanki mąki pszennej (może być też orkiszowa)

250 g masła (tylko lekko schłodzonego, by nie było zbyt twarde)

2/3 szklanki cukru pudru

200 g serka homogenizowanego waniliowego słodzonego (lub mascarpone + 1/3 szklanki cukru pudru)

1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

 

DODATKOWO:

 

6-7 dużych jabłek

cynamon

cukier puder do posypania

 

 

 

WYKONANIE:

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.

Blachę o wymiarach 20-30 cm wysmaruj lekko olejem i wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli masz większą blachę, po prostu nie wykładaj ciastem blachy do końca.

W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia.

Dodaj pokrojone w drobną kostkę masło, zagnieć ręką gładkie ciasto.

Na koniec dorzuć serek waniliowy lub mascarpone i wtedy dodatkowe 1/3 szklanki cukru pudru) znowu zagnieć ciasto.

Podziel ciasto na dwie części, jedną trochę większą.

Większą część rozwałkuj i wyłóż nią blachę lub rozgnieć na niej ciasto ręką.

Na wierzch ułóż obrane, wydrylowane i przekrojone na pół jabłka - wydrążoną częścią w dół.

Posyp je obficie cynamonem i ułóż na nie rozwałkowaną drugą część ciasta.

Ciasto piecz przez około 55-60 minut (ja piekłam 50 minut), aż będzie złociste.

Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

platek rozy-dzięki kochana! :) Ja Murzynka zawsze robiłam z gotowanej masy(mleko+masło+kakao+cukier)po przestygnięciu dodawałam resztę składników.Te z jabłkami to coś ala szarlotka?Uwielbiam klasyczną szarlotkę z kruszonką :)

 

W sobotę wypróbuję ciasto jogurtowe,nie jadłam go nigdy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

PannaNatalia, znalazlam

Muffinki z czekoladą bez użycia miksera

 

Składniki :

 

2 szklanki mąki

70g cukru

1 szklanka mleka

1/4 szklanki oleju

2 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

esencja waniliowa

 

Przygotowanie :

 

1. Do miski wbij jajka. Wlej olej, mleko i esencję. Dokładnie połącz składniki.

 

2. Do drugiej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszaj i wlej do masy jajecznej. Dokładnie połącz składniki.

 

3. Ciasto przelej do papilotek na 2/3 wysokości foremek. Każdą muffinkę posyp kropelkami czekolady.

 

4. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

cyklopka, mam taki odchył ;) Ostatnio mnie serowarstwo pochłonęło. A sorbety bardzo lubię :smile:

PannaNatalia, mogę pożyczyć mikser. Jednak, będę chciał trochę lodów w zamian (smak dowolny, byle słodki).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×