Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, Nieznany24 napisał(a):

Mój lekarz również dołączył mi mirtazapine. Teraz biorę 30mg seroxatu z rana i 30mg Mirtor przed snem. Zasypiam bez problemu a sny jakieś takie przyjemne. Każdej nocy coś mi się śni i pamiętam każdy detal snu. W każdym razie po tygodniu przyjmowania mirtoru i sercowaty stany depresyjne się znacznie zmniejszyły aż do dziś😁 bo po podniesieniu paro lęki wróciły a mimo wszystko stanów depresyjnych nie mam więc myślę że mirtazapina robi dobrą robotę.

Mi się wydaje że na 60mg czułam się lepiej.tylko elektrowstrząsy wszystko popsuly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

57 minut temu, Adwentystka napisał(a):

Mi się wydaje że na 60mg czułam się lepiej.tylko elektrowstrząsy wszystko popsuly

Ile miałaś tych ew? Ja 16. One nie tyle psują nastrój, co często nie pomagają. Może na początku ich wykonywania się poprawić, albo tak jak u mnie gdzieś po 6. zabiegu, a po zakończeniu wszystko błyskawicznie wróciło do stanu poprzedniego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Jurecki napisał(a):

To co traktujesz za wyjście ze złego samopoczucia?

Ja benzo biorę tylko w sytuacji gdy czuję się bardzo źle, a wiem, że muszę być w formie, bo np. mam spotkanie w pracy czy muszę coś zrobić ważnego i wiem, że moje samopoczucie mogłoby się odbić negatywnie na kimś. A takie sytuacje zdarzają się może z 2x w roku?

Jak źle się czuję, ale mam wolne i jestem w domu, czy nawet w pracy, ale wiem, że już nie wydarzy się najprawdopodobniej nic co by wymagało ode mnie nie wiadomo czego to nie biorę nic. Po prostu akceptuję gorszy czas, staram się odwrócić uwagę od samopoczucia, etc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 godzin temu, lorana napisał(a):

Ile miałaś tych ew? Ja 16. One nie tyle psują nastrój, co często nie pomagają. Może na początku ich wykonywania się poprawić, albo tak jak u mnie gdzieś po 6. zabiegu, a po zakończeniu wszystko błyskawicznie wróciło do stanu poprzedniego.

Miałam 4 tylko bo po trzecim dostałam tak silnych lęków,I trzepało  mną jak w padaczce.musielismy po 4 przestac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Adwentystka napisał(a):

6 tygodni mija,paro nie działa.wiązalam ogromne nadzieję że zadziała 

pisales ze odstawiasz z lekarzem paro i masz mirte?

W dniu 14.08.2024 o 18:46, lorana napisał(a):

to samo po TMS, tylko , że Elektrowstrząsy sa na NFZ a TMS kosztuje 19000zł 😕 to dopiero zawód

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Od 3 dni biorę 10 mg Seroxatu ( paroksetyna ) mam straszne objawy uboczne m.in mgła umysłowa , senność , zmęczenie , suche oczy, zab koncentracji oraz uwagi , brak skupienia .

Cierpię na zab organiczne depresyjno - lękowe oraz zab obsesyjno - kompulsyjne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, od ponad miesiąca jestem na 20mg paroksetyny, która pomaga na lęki, ale występują u mnie problemy natury seksualnej. Poranne erekcje całkowicie zanikły, a podczas seksu, gdy już jakoś uda się uzyskać erekcję to po pewnym czasie następuje spadek pożądania i zanik erekcji, w ogóle nie można dojść do finału. I tak od początku kuracji tą paroksetyną. Czy to się jeszcze może w ogóle poprawić, ewentualnie jak zaradzić temu nie ukrywam dużemu problemowi?

Po pewnym czasie przy suplementacji cynku i selenu erekcja powraca , tak było w moim przypadku, a mam 55 lat, no i partnerka musi dać silny bodziec. Gorzej z orgazmem, dojście jest długie, za to płeć piękna jest bardzo zadowolona z kilku orgazmów.

Edytowane przez ramar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 godzin temu, Pecio napisał(a):

Witam

Od 3 dni biorę 10 mg Seroxatu ( paroksetyna ) mam straszne objawy uboczne m.in mgła umysłowa , senność , zmęczenie , suche oczy, zab koncentracji oraz uwagi , brak skupienia .

to wręcz normalne, uboki, mijaja po ok 2 tyg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 godzin temu, Pecio napisał(a):

Witam

Typowe skutki uboczne na początku kuracji tym lekiem. Zazwyczaj mijają do Twoich tygodni od pierwszej dawki. Musisz uzbroić się w cierpliwość a napewno wszystko minie. W moim przypadku pierwsze dwa tygodnie to był istny koszmar (chyba najgorszy okres mojego życia)… nasilone lęki, ból głowy, potliwość, delirium i długo by jeszcze wymieniać. Tak czy siak po ścianach chodziłem i byłem bliski rezygnacji z seroxat. Przetrzymałem, dziś mija 17 dzień i wszystko wraca do normy. Po około 2 tygodniach uboki odpuściły a co najważniejsze moje samopoczucie się poprawia (miedzyinnymi lęki które tak bardzo mnie męczyły w końcu odpuściły) a to dopiero 17 dzień terapii tym lekiem. Więc głowa do góry, nie poddawaj się!!! Warto to wszystko przeczekać. Będzie dobrze:great:

13 godzin temu, ramar napisał(a):

Witam, od ponad miesiąca jestem na 20mg paroksetyny, która pomaga na lęki, ale występują u mnie problemy natury seksualnej. Poranne erekcje całkowicie zanikły, a podczas seksu, gdy już jakoś uda się uzyskać erekcję to po pewnym czasie następuje spadek pożądania i zanik erekcji, w ogóle nie można dojść do finału. I tak od początku kuracji tą paroksetyną. Czy to się jeszcze może w ogóle poprawić, ewentualnie jak zaradzić temu nie ukrywam dużemu problemowi?

Po pewnym czasie przy suplementacji cynku i selenu erekcja powraca , tak było w moim przypadku, a mam 55 lat, no i partnerka musi dać silny bodziec. Gorzej z orgazmem, dojście jest długie, za to płeć piękna jest bardzo zadowolona z kilku orgazmów.

Lek ten skutecznie kastruje, niestety. Gdzieś kiedyś wyczytałem że nawet po odstawieniu leku może być problem z powrotem libido do stanu przed kuracji. W moim przypadku też takie objawy nieporządne są tylko że ja się tym nie martwię zbytnio. Dla mnie najważniejsze jest aby lek doprowadził mnie do całkowitego zdrowia psychicznego i w tym momencie sprawy natury sexualnej schodzą na drugi plan. Oby Twoja partnerka to zrozumiała. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 19.08.2024 o 10:30, daammk1 napisał(a):

Mitrazrpina ma aktywować czy zmniejszyć lęki do paroks? Bral ktoś coś do paro na zmniejszenie zamulenie lub aktywizacje? 

Mirta  i to i to.Zalezy w jakiej dawce ale ,od 30 mg powinna aktywizowac i uspokajac lęki.Pozdrawiam i trzymam kciuki .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie. Jestem w szpitalu 2 miesiące. Odwyk od paro miałam pół roku. Teraz znowu biorę od 1.5 miesiąca +kwetiapinę +pramolan. Pomagają tylko trochę te leki. Lekarze chcą wdrożyć wenle ale na szybko. Szybko zejść z paro 60 mg i wenle wdrożyć. Boję się skutków odstawiennych. I przy okazji wejścia na wenle. Jak przyszłam do szpitala to po 2 tyg dali mi 40 mg paro za chwilę już 60 czyli w ciągu tygodnia byłam już na paro. Kiedyś mi pomagał 13 lat. I w sumie zastanawiam się czy to nie jest drastyczne takie schodzenie z paro i czy nie za szybko. Może jeszcze by zadziałała lepiej? Co o tym myślicie. Czy nie powinni najpierw kombinować z paro + inne leki? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

21 minut temu, Adwentystka napisał(a):

Kurcze sama nie wiem.tak szybko by mirta zadziałała?Tak szybko ?około 2 tygodnie i totalna zmiana?

W mojej przygodzie z mirtazapiną zadziałała jeszcze szybciej. Przy pierwszym podejściu to był niecały tydzień i czułem się rewelacyjnie. Niestety po krótkim czasie weszła w interakcje z Fevarinen (lekarz nie powinien łączyć razem tych dwóch lekarstw). Moj stan się pogorszył diametralnie do tego stopnia że nie byłem w stanie funkcjonować. Całkowite odstawienie Fevarinu i zastąpienie go Seroxatem do tego powrót do Mirty. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 23.08.2024 o 13:59, Adwentystka napisał(a):

Kurcze sama nie wiem.tak szybko by mirta zadziałała?Tak szybko ?około 2 tygodnie i totalna zmiana?

oczywiście 2 tyg może czasem być odpowiednie, a jak samopoczucie i lęki?

W dniu 23.08.2024 o 14:30, Nieznany24 napisał(a):

W mojej przygodzie z mirtazapiną zadziałała jeszcze szybciej. Przy pierwszym podejściu to był niecały tydzień i czułem się rewelacyjnie. Niestety po krótkim czasie weszła w interakcje z Fevarinen (lekarz nie powinien łączyć razem tych dwóch lekarstw). Moj stan się pogorszył diametralnie do tego stopnia że nie byłem w stanie funkcjonować. Całkowite odstawienie Fevarinu i zastąpienie go Seroxatem do tego powrót do Mirty. 

o witaj w klubie, mi też lekarz nie powiedział nic o interakcji Fevarinu z innym lekiem co doprowadziło do stanów zapalnych i wylądowałem na sor, no i nagłe pogorszenie psychiczne, nie wiem czy psychiatra nie moze się doedukowac z czym i co nie wolno łączyć? ja nie czytałem bo uznałem że lekarz wie co robi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 minut temu, AnnoDomino34 napisał(a):

o witaj w klubie, mi też lekarz nie powiedział nic o interakcji Fevarinu z innym lekiem co doprowadziło do stanów zapalnych i wylądowałem na sor, no i nagłe pogorszenie psychiczne, nie wiem czy psychiatra nie moze się doedukowac z czym i co nie wolno łączyć? ja nie czytałem bo uznałem że lekarz wie co robi.

Chyba każdy z nas szukający pomocy ufa lekarzowi prowadzącemu jednak jak widać nie każdy lekarz powinien pomagać osobom potrzebującym pomocy. W chwili obecnej zaufałem kolejnemu i zobaczymy jakie będą tego efekty. Dziś 20 dzień na seroxat i poprawa jest jednak nie do końca mnie zadowalająca. No nic…. Czekam nadal na ten wielki przełomowy dzień w którym to odzyskam moje życie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, AnnoDomino34 napisał(a):

Dzisiej jestem pobudzona,niespokojna,nie mogę usiedziec na miejscu.boję się że poprawa była chwilowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Adwentystka napisał(a):

Dzisiej jestem pobudzona,niespokojna,nie mogę usiedziec na miejscu.boję się że poprawa była chwilowa

Dwa kroki do przodu i jeden wstecz, ponownie dwa kroki do przodu i jeden wstecz. Myśl pozytywnie a krok po kroku napewno dotrzesz do upragnionego celu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi