Skocz do zawartości
Nerwica.com

Wybory na prezydenta.

wiejskifilozof

Na kogo zagłosujesz w II turze?  

68 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na kogo zagłosujesz w II turze?

• Dudę
      34
    • Komorowskiego
      20
    • Na nikogo- pójdę na wybory, ale oddam "pusty" głos na znak protestu
      4
    • Na Magdę Gessler
      6
    • Nie idę na II turę wyborów
      13

Rekomendowane odpowiedzi

neon, jaki ich jest tak dużo, to nawet lepiej, na pewno chętnie sami sfinansują swój ukochany Kościół....

To kiedy zaczniecie praktykować siódme przykazanie i przestaniecie mnie okradać wszechobecni katolicy? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niczego nie muszę. ;) Wy nawet nie wiecie, kiedy Chrystus się narodził... To wszystko jest umowne, a tak naprawdę jego narodziny datowane są wcześniej (kilka, kilkanaście lat przed naszą erą). Jakiś czas temu wyszła taka fajna encyklopedia chrześcijaństwa i tam to wszystko jest ładnie opisane.

Wiemy, wiemy. To są już niuanse, i że dokładniejsze badania lub przypuszczenia mówią o nieco wcześniejszych narodzinach.

Jednak interesuje Cię ten temat, skoro czytasz publikacje o chrześcijaństwie... gdzieś, coś w zakamarkach serca jednak nie daje spokoju i sięgasz do źródeł. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z przykrością muszę wspomnieć moją serdeczną znajomość z osobą, która, jak się okazało po jakimś czasie, jest praktykującą katoliczką, zagorzałą zwolenniczką PIS-u, i w momencie mojej krytycznej wypowiedzi na temat religii w szkole / pamiętałam jak moi Synowie musieli spędzać godzinę na korytarzu szkoły/, a nie w salach katechetycznych, zostałam przez Nią zaatakowana, bym nie obrażała kościoła, bo nic o nim nie wiem, nie rozumiem, itd...i to był koniec naszego koleżeństwa, nie z mojej strony. Ja byłam zszokowana i zastanawiałam się, skąd taka reakcja gwałtowna, nadwrażliwość...niechęć. Nie jest możliwa prawdziwa przyjaźń osób o różnych światopoglądach jednak, bo różnice są tak ogromne, nie do pokonania, zrozumienia. Najczęściej ktoś udaje, inny próbuje, ale ktoś też w jakimś momencie nie wytrzymuje ;) Przykre to było dla mnie...

Jestem ateistką o lewicowych poglądach, nie lewackich, wszystkich ludzi szanuję, nie mam uprzedzeń do Katolika, Protestanta, Żyda, Murzyna, Chińczyka i często zastanawiam się /nieskromnie zapytam/, czy dlatego nie zasługuję na szacunek, zrozumienie...?

Interesuje mnie przede wszystkim spokój w kraju...gdy czytam większość wypowiedzi w tym wątku, jestem przerażona brakiem zdolności do dyskusji, wymiany opinii, skłonności do obrażania innych, przekonania, że racja jest po mojej stronie, oni to....itd. Smutne to wszystko ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

neon, jaki ich jest tak dużo, to nawet lepiej, na pewno chętnie sami sfinansują swój ukochany Kościół....

To kiedy zaczniecie praktykować siódme przykazanie i przestaniecie mnie okradać wszechobecni katolicy? :P

Nie martw się, tez jestem za opodatkowaniem kościoła, i jestem ateistą. Po drugie to nie tylko katolicy ale wszystkie kościoły są dotowane. Żyjemy w kraju demokratycznym, niestety, jeżeli większość chce , żeby taka działalność była dotowana, to powinno tak być.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest możliwa prawdziwa przyjaźń osób o różnych światopoglądach

no dla lewaków to niemożliwe,ale naszczęście większości ludzi jeszcze fanatyzm mózgu nie wyżarł i mają więcej tolerancji.peace;)

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i w momencie mojej krytycznej wypowiedzi na temat religii w szkole / pamiętałam jak moi Synowie musieli spędzać godzinę na korytarzu szkoły/, a nie w salach katechetycznych, zostałam przez Nią zaatakowana, bym nie obrażała kościoła, bo nic o nim nie wiem, nie rozumiem, itd.

jasaw, bo znaczna część ludzi, zwłaszcza starszych, nadal żyje komuną, a w komunie, to się przecież wyrzucało religię ze szkół...

Zastanawiam się czemu nie ma leczenia z "traumy komunistycznej", patrząc jak to odbiło się na psychice wielu ludzi.

Po drugie to nie tylko katolicy ale wszystkie kościoły są dotowane
Coś nie wydaje mi się, że wszystkie kościoły i związki wyznaniowe, prowadzą indoktrynację religijną w szkołach, za publiczne pieniądze i mają kapelanów wszędzie, gdzie tylko się da?

Żyjemy w kraju demokratycznym, niestety, jeżeli większość chce , żeby taka działalność była dotowana, to powinno tak być.
Neon, tylko jakoś sobie nie przypominam sobie, kiedy ta większość miała okazję wypowiedzieć swoje zdanie na ten temat..i pewnie nie będzie mieć nigdy okazji, gdy ew. prezydent Duda zakaże referendów światopoglądowych ...a swój( Kościoła swego) światopogląd uczyni jedynym słusznym i wszystkich obowiązującym. :bezradny: Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie wkurza cały czas mylenie pojęć i nazywanie Pis-u partią prawicową. Jest to partia narodowo-katolicko-konserwatywna partia socjalistyczna. Spójrzcie na ich program gospodarczy i nie nazywajcie ich więcej prawicowymi, bo są bardziej lewicowi od SLD w kwestiach gospodarczych.

Co do wyborów, to teraz mam wątpliwości, kto je wygra. Do niedawna byłem pewny, że to będzie Duda, ale teraz nie jestem tego taki pewien. Jednak głosuje na Dudę, chociaż ręką mi będzie drżała, gdy będę musiał oddać głos na tego socjalistę. Lepszy jest jednak od tego matoła, który się nawet nie potrafi zachować za granicą i głosuje ciągle za ustawami szkodliwymi dla Polski.

JESZCZE RAZ PONAWIAM PYTANIE, BO ZADAWAŁEM JE 20 RAZY I NIE DOSTAŁEM ODPOWIEDZI. PROSZĘ WYBORCÓW PO O WYMIENIENIE POZYTYWNYCH REFORM WPROWADZONYCH PRZEZ PLATFORMĘ I SUKCESÓW BRONISŁAWA KOMOROWSKIEGO JAKO PREZYDENTA. Może teraz ktoś odpowie, ale wątpię, bo wyborcy PO najrzadziej czego używają, to argumenty. To trochę jak gra z małpą w szachy. Ty starasz się grać uczcicwie, a nagle małpa przewraca wszystkie szachy i twierdzi, że wygrała. Mogę założyć się, że nikt nie odpowie, bo takowe sukcesu po prostu nie istnieją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jasaw, gdyby wprowadzić leczenie z religii, to problem z nienawiścią na tym tle i nie tylko, też by się rozwiązał, a nawet z czasem, nie miałby okazji zaistnieć. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JESZCZE RAZ PONAWIAM PYTANIE, BO ZADAWAŁEM JE 20 RAZY I NIE DOSTAŁEM ODPOWIEDZI. PROSZĘ WYBORCÓW PO O WYMIENIENIE POZYTYWNYCH REFORM WPROWADZONYCH PRZEZ PLATFORMĘ I SUKCESÓW BRONISŁAWA KOMOROWSKIEGO JAKO PREZYDENTA. Może teraz ktoś odpowie, ale wątpię, bo wyborcy PO najrzadziej czego używają, to argumenty. To trochę jak gra z małpą w szachy. Ty starasz się grać uczcicwie, a nagle małpa przewraca wszystkie szachy i twierdzi, że wygrała. Mogę założyć się, że nikt nie odpowie, bo takowe sukcesu po prostu nie istnieją.

Padłam :lol: Coś na rzeczy jest ;)

Dokładnie... przez tyle stron wątku i nadal zero konkretów :bezradny: Nikt Ci nie odp. bo ja już w Twoim imieniu ponawiałam pytanie i... cisza :?

Powoli mam dość tych wyborów, które jeszcze bardziej nas dzielą! Dobranoc ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie... przez tyle stron wątku i nadal zero konkretów :bezradny: Nikt Ci nie odp. bo ja już w Twoim imieniu ponawiałam pytanie i ... cisza :?

Bo kuźwa nikt nie jest za PO? Zrozumcie w końcu że ludzie głosują na Bronka bo nie chcą Dudy a nie że Bronek jest guru. :hide:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hans, a możesz podać jakiś przykład dążeń Kaczyńskiego do państwa wyznaniowego?

A piątek zapowiadał się tak przyjemnie... ;)

Zgodzisz się ze mną, że PiS to Jarosław Kaczyński, nie na darmo jest tam prezesem. I Kaczyński chce, by to głos Kościoła był decydujący w wielu sprawach światopoglądowych (eutanazja >, aborcja , in vitro , tabletka "po"), a te kościelne zapatrywania nie zawsze idą w parze z tym, czego chce polskie społeczeństwo, czyli jakby nie było jest to dyktat Kościoła Katolickiego. Wiem, zaraz mi powiesz, że katolicy się na to nie godzą, ale tak jak napisałem wcześniej, kwestie finansowania mogą pogodzić obie strony. Dodatkowo niepokoją mnie wypowiedzi takich osób jak np. posła PiS Krzysztofa Szczerskiego (za którym także stoi Kaczyński), który twierdzi, że:

Należy przekształcić izbę wyższą parlamentu w reprezentację osób zaufania publicznego, w tym przedstawicieli Kościołów chrześcijańskich z dominującą reprezentacją Episkopatu Kościoła katolickiego.

Dodatkowo twierdzi, że to co niemoralne, ma być karalne, a niemoralne jest to, co niezgodne z doktryną katolicką, czyli np. seks przed ślubem. Cała jego wypowiedź dąży do tego, żeby KK miał oficjalny i realny wpływ na to co się w państwie dzieje, a to dobrze nie wróży, jeśli ten wpływ ma mieć instytucja kierująca się dogmatami.

Ręce opadają i nogi, zwłaszcza jak pomyślę, że masz prawo wyborcze.

"Poglądy" Szczerskiego lansowane na końcówce brudnej kampanii PO to fragmenty utworu literackiego (powstałego w wyniku zabawy literackiej), a nie żadnego programu i nie są to autentyczne poglądy Szczerskiego. ( Nawiasem mówiąc oglądałam rozmowy z nim i jest to jeden z posłów z wyższej półki intelektualnej i pod względem kultury, no ale teraz wszyscy tylko "wiedzą", że to jakiś szaleniec.)

Widziałam dzisiaj w necie więcej takich geniuszy, siejących "grozę", że jak wygra Duda, to będzie obowiązkowa religia, państwo wyznaniowe i inne głosili debilizmo-farmazony. Wręcz że będą patrole interwencyjne złożone z biskupów na ulicach.

Co do kwestii niedających nam żyć.

Tabletka "po" jest dawno już dostępna, tylko lekarz musiał wypisać receptę, a teraz każda 15-latka wie, że to jej podstawowe prawo obywatela iść, kupić i zjeść. In vitro kosztuje miliony, a efekty są niewielkie (dużo lepsze ma tania naprotechnologia, która w przeciwieństwie do in vitro leczy, to znaczy usuwa przyczyny). Poza tym nie ma pieniędzy na leczenie dzieci, które już są na tym świecie i dorosłych, więc finansowanie in vitro z budżetu jest raczej sprzeczne ze społecznym interesem. Ustawa o zakazie in vitro nie wejdzie, nie przejdzie i nikt naprawdę moim zdaniem nie chce jej wprowadzać, podobnie jak zmieniać ustawy o aborcji, co jakiś czas tylko pojawiają się ruchy pozorowane, żeby podtrzymać rozwiązanie "środkowe".

Z tego co słyszałam w kampanii, to Duda nie chce zamrażania zarodków, a nie chce zakazu in vitro (chyba wymiękł).

Oczywiście rozumiem, że sprawa in vitro i aborcji jest Waszą istotną kwestią życiową i w ogóle najważniejszą z punktu widzenia działania państwa i życia obywateli, a już najchętniej byście zagłosowali na kogoś, kto ma program "zburzyć kościoły". Na pewno Hans, jak tylko znowu wygra Komorowski, a potem Platforma, najpierw pójdziesz się zapłodnić in vitro, potem się poddasz aborcji, a na koniec zgłosisz do eutanazji. (Przy czym ostatnie będzie mieć nawet cień sensu przy takich rządach. ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już nie wstawaj bo więcej dobrego zrobisz jako mop z tymi brwiami. ;)

yyy, przepraszam, a co to ma niby być, e :?:

No niestety kolega jest niedojrzały, jak widać i troche cofnięty, akurat po nim widać, dlaczego znalazł się na tym forum. Bądźmy wyrozumiali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.