Skocz do zawartości
Nerwica.com

LAMOTRYGINA(Epitrigine, Lamilept, Lamitrin, Lamitrin S, Lamotrix, Symla)

turkawka

Czy lamotrygina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

105 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy lamotrygina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      76
    • Nie
      24
    • Zaszkodziła
      14

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, AnnoDomino34 napisał(a):

to samo co u mnie, tak wierzyłem w ten lek, bo ponoć król na OCD, że 3 podejścia robiłem, rózne dawki.. i zawsze to samo, tryb zombi, kłopoty z koncentracją, brak emocji, wieczne zamulenie w dzień, a w nocy nerwowe wybudzenia.. a szkoda:( A próbowałeś amisulpiryd Solian?

Amisulpryd to stosuje się na depresję w niskich dawkach. Przy OCD moim zdaniem nie byłby pomocny, bo skoro odhamowuje, to też może nakręcać natręctwa. Ja bym się na niego nie zgodził, bo często powoduje hiperprolaktynemię, nawet w niskich dawkach, podobnie jak rysperydon. 

Spośród neuroleptyków przy OCD byłby skuteczny tylko arypiprazol tak naprawdę, bo jako jedyny częściowo pobudza receptor serotoninowy 5-HT2C. No a z pozostałych leków, to już zostają antydepresanty SSRI w wyższych dawkach, ewentualnie klomipramina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 godzin temu, eleniq napisał(a):

Amisulpryd to stosuje się na depresję w niskich dawkach. Przy OCD moim zdaniem nie byłby pomocny, bo skoro odhamowuje, to też może nakręcać natręctwa. Ja bym się na niego nie zgodził, bo często powoduje hiperprolaktynemię, nawet w niskich dawkach, podobnie jak rysperydon. 

Spośród neuroleptyków przy OCD byłby skuteczny tylko arypiprazol tak naprawdę, bo jako jedyny częściowo pobudza receptor serotoninowy 5-HT2C. No a z pozostałych leków, to już zostają antydepresanty SSRI w wyższych dawkach, ewentualnie klomipramina.

u mnie żaden SSRI nie usunął OCD , może lekko redukował w końskich dawkach, Noradrenalina może pomóc jak i pobudzić OCD, u mnie Klomipraimna, Wenlafeksyna, duloksetyna nakręcały OCD

dlatego szukam cos innego, typu Lamo, Solian w niskiej dawce faktycznie na dopamine ale od 200Mg redukuje juz OCD, tylko trzeba badac prolaktynę, u mnie stała w miejscu, kto inny miał ja wywaloną w kosmos,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 minut temu, AnnoDomino34 napisał(a):

u mnie żaden SSRI nie usunął OCD , może lekko redukował w końskich dawkach, Noradrenalina może pomóc jak i pobudzić OCD, u mnie Klomipraimna, Wenlafeksyna, duloksetyna nakręcały OCD

dlatego szukam cos innego, typu Lamo, Solian w niskiej dawce faktycznie na dopamine ale od 200Mg redukuje juz OCD, tylko trzeba badac prolaktynę, u mnie stała w miejscu, kto inny miał ja wywaloną w kosmos,

Lamotrygina na pewno nie będzie działać na natręctwa. Od razu mówię. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

23 godziny temu, eleniq napisał(a):

Lamotrygina na pewno nie będzie działać na natręctwa. Od razu mówię. 

szkoda, na REDEDIT najwieksze fora zagraniczne pisza ze pomogło niektórym, wiec wierzylem w to ale faktycznie OCd bez zmian, moze dodac minimalną dawkę abilify, jaka najmniejsza dawkę brales? i w ogóle czy mozna łączyć lamo z abilify?

Edytowane przez AnnoDomino34

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

25 minut temu, AnnoDomino34 napisał(a):

szkoda, na REDEDIT najwieksze fora zagraniczne pisza ze pomogło niektórym, wiec wierzylem w to ale faktycznie OCd bez zmian, moze dodac minimalną dawkę abilify, jaka najmniejsza dawkę brales? i w ogóle czy mozna łączyć lamo z abilify?

Można. Akurat lamotryginę można łączyć ze wszystkimi neuroleptykami.

Arypiprazol już w dawce 5mg zmiótł mnie po kilku dniach.

Edytowane przez eleniq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, eleniq napisał(a):

mnie też

Wg badań najskuteczniejsza jest klomipramina na OCD, skuteczniejsza niż SSRI. Ja na nią wchodzę, myślisz, że na 150 mg jest szansa na poprawę OCD? Czy raczej na najwyższych dopiero (225mg)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, eleniq napisał(a):

Można. Akurat lamotryginę można łączyć ze wszystkimi neuroleptykami.

ja chyba wroce ale 2mg, na reddit polacają 2 mg na ocd, moze to uda sie tolerowac, wyzsze dawki mnie odbiły (akatyzacja, zmęcznie, try zombi, otumanienie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, AnnoDomino34 napisał(a):

ja chyba wroce ale 2mg, na reddit polacają 2 mg na ocd, moze to uda sie tolerowac, wyzsze dawki mnie odbiły (akatyzacja, zmęcznie, try zombi, otumanienie)

a co się u ciebie działo na klomipraminie na 225 mg (pozytywy, negatywy jakie?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 27.08.2024 o 20:11, Wrwsw napisał(a):

a co się u ciebie działo na klomipraminie na 225 mg (pozytywy, negatywy jakie?)

wyciszenie, zanik anhedonii i apatii, brak lęków, wyciszone OCD , bardzo ten lek mi pomagał, ale po 7 miesiącach przestał działać i musiałem szukac innych, stare TLPD są jednak królem bo działają jednocześnie na wiele receptorów , nie są tak selektywne jak przereklamowane SSRI czy SNRI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, AnnoDomino34 napisał(a):

wyciszenie, zanik anhedonii i apatii, brak lęków, wyciszone OCD , bardzo ten lek mi pomagał, ale po 7 miesiącach przestał działać i musiałem szukac innych, stare TLPD są jednak królem bo działają jednocześnie na wiele receptorów , nie są tak selektywne jak przereklamowane SSRI czy SNRI

😮 ale dopiero na 225? te efekty

Edytowane przez Wrwsw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 27.08.2024 o 17:19, Wrwsw napisał(a):

Wg badań najskuteczniejsza jest klomipramina na OCD, skuteczniejsza niż SSRI. Ja na nią wchodzę, myślisz, że na 150 mg jest szansa na poprawę OCD? Czy raczej na najwyższych dopiero (225mg)

Straszny lek ta klomipramina. Jest kardiotoksyczna. Nie mam zamiaru jej brać. Brałem ją, ale objawy uboczne dawały się mocno we znaki i poszła w odstawkę. Więc się nie wypowiem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, eleniq napisał(a):

Straszny lek ta klomipramina. Jest kardiotoksyczna. Nie mam zamiaru jej brać. Brałem ją, ale objawy uboczne dawały się mocno we znaki i poszła w odstawkę. Więc się nie wypowiem. 

a na jakiej dawcę te uboki bmiales?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lamotrygina+pregabalina+fluoksetyna.

Nie piłam alkoholu od prawie roku.

Dziś idę na dużą , ważną imprezę i na ostatnią chwilę zaczynam gorączkowo myśleć… czy przy takim zestawie leków mogę sięgnąć po alkohol?

Czy nic mi się nie stanie? 
Nie mam jak skontaktować się z moim lekarzem…. I zaczynam panikować.

Że może jednak nie jest to najlepszy pomysł…

Edytowane przez Leighana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Leighana napisał(a):

Dziś idę na dużą , ważną imprezę i na ostatnią chwilę zaczynam gorączkowo myśleć… czy przy takim zestawie leków mogę sięgnąć po alkohol?

Lamotrygina i fluoksetyna na pewno nie wchodzą w niebezpieczne interakcje z alkoholem. Co do pregabaliny, to nie wiem już, ale podejrzewam, że alkohol może nasilić hamujące działanie pregabaliny na układ nerwowy. Ja bym przy Twoim zestawie w ogóle nie pił alkoholu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Leighana napisał(a):

Wiesz, że picie może spowodować "reset" leczenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 minut temu, acherontia styx napisał(a):

Akurat w tym przypadku jest odwrotnie :D pregabalina nasila działanie alkoholu :D 

No w sumie tak. Bo czasem już sama pregabalina u niektórych wywołuje stany podobne do tych, jakie ma człowiek po spożyciu alkoholu. W ulotce jest nawet o tym informacja.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 godzin temu, Szalony Kojot napisał(a):

Wiesz, że picie może spowodować "reset" leczenia?

Nie. Tego nie wiedziałam.

I nie sądziłam , że jednorazowe wypicie kilku drinków może aż tak namieszać? 🫨

Czyli każdy , kto raz na kilka miesięcy sięga po alkohol jest z góry skazany na niepowodzenie leczenia? ☹️😳

Wczoraj nie odważyłam się napić….

chyba już nigdy nie wrócę do „normalności” imprezowej 🤣☹️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć! Chciałem się Was zapytać o rozłożenie dawkowania lamotryginy. Wiem, że to jest pytanie bardziej do lekarza, ale do sedna...

Chodzi o to, że lekarz zalecił mi zmniejszenie lamotryginy do 100mg/d, z racji obniżonego kwasu foliowego. Wiem, że lamotryginę można podawać raz lub dwa razy dziennie co 12h, jednak zastanawiam się, która opcja będzie lepsza. Mam w domu sporo opakowań lamotryginy po 100mg, ale też wykupiłem tabletki po 50mg. Tych tabletek nie można podzielić. Mógłbym wobec tego brać dwa razy dziennie po 50mg (tu oczywiste, że rano i wieczorem) albo też raz dziennie 100mg (i tu mam dylemat - rano czy wieczorem było by lepiej).

Który z tych 3 sposobów dawkowania wydaje Wam się najrozsądniejszy? 50-0-50, 100-0-0 czy 0-0-100? Bo też będę brał kwetiapinę na wieczór, a podobno jej stężenie ulega zmniejszeniu przy braniu lamotryginy, dlatego pytam o porę dawkowania lamotryginy tutaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi