Skocz do zawartości
Nerwica.com

LAMOTRYGINA(Epitrigine, Lamilept, Lamitrin, Lamitrin S, Lamotrix, Symla)

turkawka

Czy lamotrygina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

105 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy lamotrygina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      76
    • Nie
      24
    • Zaszkodziła
      14

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś bierze lamotryginę w małych dawkach (25mg) łącznie z Zoloftem.? Wiem, że są tam jakieś interakcje, ale nie bardzo istotne. Kiedyś fajnie na mnie podziałała wraz z Citalem.

Z kto ma lek

"Przyjmujesz leki zawierające w swoim składzie LAMOTRYGINĘ oraz SERTRALINĘ. Stosowanie obu leków jednocześnie może nasilać działanie lamotryginy i zwiększać ryzyko wystąpienia objawów niepożądanych: bólów i zawrotów głowy, senności lub bezsenności, drżenia, pobudzenia, nudności, wymiotów, biegunki, suchości w ustach, bólów stawów, nadmiernego zmęczenia, wzmożonej agresji i drażliwości. Jeżeli leki zostały przepisane przez różnych lekarzy, wskazana jest konsultacja w celu ustalenia, czy leki te mogą być jednocześnie stosowane, a jeśli tak, to czy nie zachodzi konieczność zmiany zaleceń odnośnie dawkowania. W przypadku, gdy leki zaordynował ten sam lekarz przestrzegaj jego zaleceń. W razie wystąpienia jakichkolwiek niepokojących objawów - skontaktuj się z lekarzem."

Te objawy sa dla mnie żadne. Od dwóch dni biorę i nic mi nie dolega.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,biorę długo lamitrin k ssrit zabm depresja lekowe, nie wiem już czy to efekt leków czy depresji ale trochę odczuwam taka apatię w trakcie pracy trudno mi się zmotywować nie odczuwam sensu, sam zacząłem się leczyć u psychiatry byłem bardzo pracowity.

Ktoś ma podobne odczucia ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 5.05.2021 o 08:13, baltazar12gabka napisał:

Hej,biorę długo lamitrin k ssrit zabm depresja lekowe, nie wiem już czy to efekt leków czy depresji ale trochę odczuwam taka apatię w trakcie pracy trudno mi się zmotywować nie odczuwam sensu, sam zacząłem się leczyć u psychiatry byłem bardzo pracowity.

Ktoś ma podobne odczucia ?

Masz uczucie jakby ktoś Ci powoli prąd odcinał?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacząłem dzisiaj brać lamotryginę, lekarz o dziwo kazał mi od razu brać 2x50 mg dziennie ale chyba jednak najpierw pobiorę 50mg/dzień jakiś czas, niespecjalnie mam ochotę dostać tej całej wysypki. Zastanawiam się też czy nie lepiej docelowo brać 100 mg rano zamiast w dawce podzielonej, ktoś coś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorę 100 mg lamo i 225 mg wenlafaksyny, ale czy dobrze stabilizuje to nie jestem pewien, od jakiegoś czasu mam mocny zjazd nastroju, nie jest to raczej wina lamotryginy ale będę prosił lekarza o zwiększenie do 150 mg chociaż. Byłem z niej zadowolony na początku bardziej niż teraz, może faktycznie dawka za mała.

@Petek ile lamo bierzesz, jak efekty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, goliat1989 napisał:

Cześć. Od czterech dniz zażywam lamotrix 25mg. Jak szybko zwiększaliście dawkę na początku stosowania z 25mg na 50mg? Biorę oprócz tego tylko wellbutrin 150mg

Możesz zajrzeć w ulotkę albo bierz tak jak zalecił ci lekarz. Bupropion nie ma wpływu na farmakokinetykę lamotryginy. Producent zaleca takie dawkowanie: 

1.-2. tydzień - 25mg/d

3.-4. tydzień - 50mg/d

5. tydzień - 100mg/d

6. tydzień - 200mg/d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś jestem trzeci dzień na Lamilepcie, mam zdiagnozowana depresję i zaburzenie osobowości borderline typ impulsywny. Do tego mój zestaw to trittico i hydroxyzyna. Trzy tygodnie temu zeszłam z mobemidu i od dwóch tygodni dopiero biorę trittico. Muszę przyznać, że w połączeniu z hydroxyzyną już czuję poprawę, a pewnie jak lamilept zacznie działać to będzie całkiem spoko:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej. Moglibyście mi napisać czy cięzko się z tego schodzi jesli chodzi o zaburzenia nerwicowe? Dostałam go na tzw trzęsiawki,drgawki nerwicowe. Biore od stycznia 150mg. Teraz powoli schodzę. Drugi dzien biore 75-0-50 i już czuję że mnie lekko trzesie. Czy to normalne  zy sobie wkręcam?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałam lamo na wyciszenie leków, nie mam chad ani nie miałam depresji. Tylko nerwice lękową. Brałam od stycznia 150 na dobę. Lekarz zaczął mi zmniejszać lamo . Co 25 mg co trzy dni.Dziś trzeci dzień jak jestem na 50 rano i 50 wieczorem czyli 100 na dobę. A mój nastrój tak poleciał w dółłł ze nie qiem co robić. Czuje pustkę okropną. Lęk straszny. Czy myślicie ze to od odstawienia lamo mam taki straszny nastrój depresyjny? To minie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Marcelina 28 Słyszałem, że lamotrygina rozkręca się koło 2 miesięcy, do tego trzeba powolutku na nią wchodzić wg pewnego schematu, bo inaczej zwiększa się ryzyko wystąpienia reakcji skórnych. 

Lamotrygina ma rejestrację w zapobieganiu nawrotom (czyli w tzw. leczeniu podtrzymującym, a nie doraźnym!!!) epizodów depresyjnych. ale nie tylko przy chorobie dwubiegunowej się ją stosuje. Jest też stosowana pozarejestracyjnie w zapobieganiu napadów migreny oraz w leczeniu pomocniczym u osób z zaburzeniem osobowości ze spektrum borderline. Nie widzę, żeby miała jakieś szczególne wskazania w leczeniu lęku, choć kto wie... Może pomaga zapobiegać jakiejś takiej wybuchowości przy nerwicy. Lepiej spytać się lekarza.

Lamotrygina blokuje kanały sodowe i hamuje przez to w pewien sposób uwalnianie glutaminianu (nie zwiększając przy tym uwalniania GABA), co ma zapobiegać niekontrolowanym pobudzeniom neuronów. Do tego jest prawdopodobnie agonistą receptorów sigma-1 i podobno dzięki temu przypisuje się jej działanie na objawy afektywne, choć ten aspekt nie został jeszcze dokładnie zbadany.

No i jeszcze dodatkowo blokuje receptor 5-HT3 i coś tam się podejrzewa, że może to wpływać na jej rzekome działanie na lęk. Tylko to też jest takie gdybanie jeszcze chyba...

Co do schodzenia, to w ulotce jest napisane, że:

Stosowanie leku Lamitrin w leczeniu zaburzeń afektywnych dwubiegunowych

Może upłynąć pewien czas, zanim lek Lamitrin zacznie działać, więc jest mało prawdopodobne, aby poprawa wystąpiła natychmiast. W przypadku kończenia leczenia lekiem Lamitrin nie ma konieczności stopniowego zmniejszania dawki. Należy jednak zasięgnąć porady lekarza prowadzącego, jeżeli pacjent zamierza przerwać stosowanie leku Lamitrin.

Edytowane przez MarekWawka01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, MarekWawka01 napisał:

@Marcelina 28 Słyszałem, że lamotrygina rozkręca się koło 2 miesięcy, do tego trzeba powolutku na nią wchodzić wg pewnego schematu, bo inaczej zwiększa się ryzyko wystąpienia reakcji skórnych. 

Lamotrygina ma rejestrację w zapobieganiu nawrotom (czyli w tzw. leczeniu podtrzymującym, a nie doraźnym!!!) epizodów depresyjnych. ale nie tylko przy chorobie dwubiegunowej się ją stosuje. Jest też stosowana pozarejestracyjnie w zapobieganiu napadów migreny oraz w leczeniu pomocniczym u osób z zaburzeniem osobowości ze spektrum borderline. Nie widzę, żeby miała jakieś szczególne wskazania w leczeniu lęku, choć kto wie... Może pomaga zapobiegać jakiejś takiej wybuchowości przy nerwicy. Lepiej spytać się lekarza.

Lamotrygina blokuje kanały sodowe i hamuje przez to w pewien sposób uwalnianie glutaminianu (nie zwiększając przy tym uwalniania GABA), co ma zapobiegać niekontrolowanym pobudzeniom neuronów. Do tego jest prawdopodobnie agonistą receptorów sigma-1 i podobno dzięki temu przypisuje się jej działanie na objawy afektywne, choć ten aspekt nie został jeszcze dokładnie zbadany.

No i jeszcze dodatkowo blokuje receptor 5-HT3 i coś tam się podejrzewa, że może to wpływać na jej rzekome działanie na lęk. Tylko to też jest takie gdybanie jeszcze chyba...

Co do schodzenia, to w ulotce jest napisane, że:

Stosowanie leku Lamitrin w leczeniu zaburzeń afektywnych dwubiegunowych

Może upłynąć pewien czas, zanim lek Lamitrin zacznie działać, więc jest mało prawdopodobne, aby poprawa wystąpiła natychmiast. W przypadku kończenia leczenia lekiem Lamitrin nie ma konieczności stopniowego zmniejszania dawki. Należy jednak zasięgnąć porady lekarza prowadzącego, jeżeli pacjent zamierza przerwać stosowanie leku Lamitrin.

Tak,rozumiem. Ja biorę dawkę 150 mg od stycznia. Teraz schodzilam w systemie o 25 mg co 3 dni. Kiedy byłam drugi dzień na 50-0-50 pojawił sie u mnie niesamowity lęk,uczucie piustki i ogromna depresja,wrecz doł taki że zaczełam panikowac ze sobie coś zrobię. Nie miałam wcześniej depresji,lekarz przepisał mi lamo na wyciszenie i bylam pewna że nie działa dopóki nie zaczełam odstawiac. Dodam jeszcze ze jestem 13 dzien na escitalopramie 10mg. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Marcelina 28 No to myślę, że Twój organizm dopiero przyzwyczaja się do escitalopramu. Niestety leki SSRI w pierwszych tygodniach leczenia mogą powodować takie "lękowe pobudzenie". Niestety trzeba to przeżyć jakoś, tak do 3 miesięcy max. Jeśli naprawdę jest ciężko dobrze mieć jakiś mały doraźny lek uspokajający. U mnie jest to hydroksyzyna.

Ale też odstawienie lamotryginy może troszkę na to wpływać. Odstawienie takiego leku jak lamotrygina może wywołać nagły nawrót depresji. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi