Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

406 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      249
    • Nie
      120
    • Zaszkodził
      56

Rekomendowane odpowiedzi

Ponadto receptor 5-HT2c wykazuje stala blokade wyrzutu dopaminy, niezaleznie od obecnosci agonisty.

Możesz podać źródło?

The authors suggested that 5-HT2C/2B receptors mediate a tonic inhibitory control on both the mesolimbic and the nigrostriatal dopaminergic pathways; in addition they stated that, although SB 206553 does not discriminate between 5-HT2C and 5-HT2B receptors, results reported in the literature allow ascribing of the serotoninergic inhibitory control disclosed by this drug more specifically to the 5-HT2C receptor.

http://pharmrev.aspetjournals.org/content/pharmrev/59/4/360.full.pdf

Jest zupełnie odwrotnie, odwrotni antagoniści downregulują rec. 5-HT2c:[...]

Sugerowalem sie tym znaleziskiem:

As assessed by confocal microscopy and enzyme-linked immunosorbent assay, prolonged treatment of HEK-293 cells with SB206,553, mirtazapine, or mianserin, but not the other antidepressants, enhanced cell surface expression of 5-HT(2C) receptors:[...]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18083778

Ale wydaje mi sie, ze po prostu zbyt slabo odrobilem prace domowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacząłem brać esci (zdaje się po raz pierwszy w życiu). Paro przestałem brać we wrześniu, więc minęło sporo czasu jak nic nie brałem. Dzisiaj 2 dzień i co mogę powiedzieć, chyba standardzik - zwiększony lęk, natręctwa, potliwość rąk i stóp, drżenie ciała, pobudzenie, poddenerwowanie, jeszcze nie używałem kutasa to nie wiem jak tam...no i już słabo mi się spało ostatniej nocy ;p Aha - apetyt wyraźnie zmniejszony...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem na końcówce wychodzenia z dołka ;) Jestem na etapie "Klaudia jak mogłaś tak w ogóle myśleć, co za bezsens, jest wiele ciekawszych rzeczy do roboty niż jakieś bezsensowne wkręty"

:mrgreen:

Po prostu to co kiedyś było zakałą umysłu teraz jest śmieszne po prostu dla mnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem na końcówce wychodzenia z dołka Jestem na etapie "Klaudia jak mogłaś tak w ogóle myśleć, co za bezsens, jest wiele ciekawszych rzeczy do roboty niż jakieś bezsensowne wkręty"

Po prostu to co kiedyś było zakałą umysłu teraz jest śmieszne po prostu dla mnie

--- z całego Serca gratuluje Ci Klaudia Kate, i oby ten efekt leczenia pozostał u Ciebie juz na zawsze .

Trzymaj się . ;)

Dobrze ,że czasem ktos napisze o swoim zwycięstwie i da nadzieję innym ,że czasami zdarzają sie Cuda ,,, psychiczne .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję bardzo ;) Ja się cieszę, że mam taką lekarkę, która idealnie wstrzeliła się z lekiem od razu. Jak się to u mnie zaczynało w wieku 20 lat to nawet nie wiedziałam, że są jakieś leki na to :mrgreen:

Da się da, niestety za pomocą leków, no ale co zrobić :bezradny: (leki takie jak w opisie)

+ wzrasta samoocena + zero natręctw myśli + luz + zero obaw o niepotrzebne rzeczy + dobry humor + jasne myślenie, zero odrealnienia

Da się ale trzeba cierpliwości. Już 2gi raz wychodzę z dołka i znam dokładnie cały tego przebieg ;) Najlepsze jest to, że wiem, że będzie dobrze a człowiek i tak się dołuje

Cierpię na lęk uogólniony. Non stop spięcie.

Od 6 lat na tym samym leku.

W zasadzie przez te 6 lat zapomniałam co to nerwica :yeah:

Całe to świństwo powodują niepotrzebne myśli. Najlepsze jest to, że ja doskonale o tym wiem, a mimo wszystko dzieje się to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Achino - zwiększaj dawkę do 20 mg możesz spokojnie. Samo to, że chce Ci się wejść na forum pisać o lekach i przekomarzać się z Grabarzem czy kimkolwiek innym to znaczy, że coś Ci się chce. Jak ja byłam w bardzo złym stanie nie mogłam się nawet skupić na pisaniu posta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kończą mi się benzo, mam zapas może do poniedziałku, i wpadam, w panikę, że zabraknie ich i nikt mi nie zapisze. Oni nie chcą zapisywać tych leków. Wysłałem psychiatrze smsa z pytaniem, czy mogę przyjść w poniedziałek po recepty (bo przyjmuje tylko w środy i poniedziałki) i zero odpowiedzi. Na dyżurach nie chcą wypisywać benzo, w szpitalach nie chcą. Rodzinny już nie chce. Co to za życie - od recepty do recepty, życie narkomana, który trwa w ciągłym lęku, czy mu starczy jego narkotyku. A jak nie starczy, to zagrożenie życia - drgawki i może śmierć. Do czego mnie te kurwy lekarskie doprowadziły, do jakiego stanu? Przysięgam na Boga, że 2017 to ostatni rok w moim życiu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przysięgam na Boga, że 2017 to ostatni rok w moim życiu.

proszę Cię NIE PIER-DOL GŁUPOT !!!

Jesteś jedynym homem na tym świecie , którego lubię .

też zapie-dzielam to benzo- gówno , ale jeszcze bardziej siedzę w ssri, dziś aż mi czachę rozsadza po tych antydepach .

-- 11 sty 2017, 23:32 --

Mhm. U mnie 2,5 miesiąca leczenia escitalopramem w dawce 10 mg. Aktualny stan to głęboka depresja, lęki uniemożliwiające wyjście z domu, a nawet wykonanie najprostszych życiowych czynności oraz myśli samobójcze.

faktycznie lipa ,

może faktycznie zwieksz dawkę esci , dowal pregabalinę ( dobry lek na lęki ) .

Wiem ,że fajnie to sie tylko radzi , ale ja również siedziałem / czasami siedzę, w podobnych sytuacjach i jakoś jeszcze się toczę żywy do przodu .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 dzień a uboki mnie dzisiaj dojechały bardzo konkretnie, siedzę w domu i mnie telepie z zimna (wszystkie kaloryfery odkręcone w domu na maxa), silny lęk (jakbym dopiero co ducha zobaczył) :?:shock: , mdłości, nie ma mowy, żebym wyszedł z domu (na szczęście dziś nie muszę). Esci to cholernie silny lek, a to w końcu "tylko" 5mg.

Achino2017 nie chcę mówić, że wiem co czujesz, bo tylko Ty to wiesz, ale też były okresy u mnie, że nie widziałem wyjścia z sytuacji... Ale to, że dziś tak się czujesz nie oznacza, że za miesiąc nie będziesz czuł się lepiej, taki stan nie będzie permanentny... kiedy jesteś w największej choojni to nie wyobrażasz sobie, że może być lepiej, albo że coś się zmieni.. Ale dlatego tak uważasz, bo teraz masz kumulacje wszystkiego co Cię dojeżdża... w Twoim położeniu nie widzisz tego, że może być dobrze - to normalne. Prawda jest taka, że może być DOBRZE a ten epizod przez który teraz przechodzisz może być kiedyś tylko jakimś przykrym rozdziałem w Twoim życiu.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 dzień a uboki mnie dzisiaj dojechały bardzo konkretnie, siedzę w domu i mnie telepie z zimna (wszystkie kaloryfery odkręcone w domu na maxa), silny lęk (jakbym dopiero co ducha zobaczył) :?:shock: , mdłości, nie ma mowy, żebym wyszedł z domu (na szczęście dziś nie muszę). Esci to cholernie silny lek, a to w końcu "tylko" 5mg.

Achino2017 nie chcę mówić, że wiem co czujesz, bo tylko Ty to wiesz, ale też były okresy u mnie, że nie widziałem wyjścia z sytuacji... Ale to, że dziś tak się czujesz nie oznacza, że za miesiąc nie będziesz czuł się lepiej, taki stan nie będzie permanentny... kiedy jesteś w największej choojni to nie wyobrażasz sobie, że może być lepiej, albo że coś się zmieni.. Ale dlatego tak uważasz, bo teraz masz kumulacje wszystkiego co Cię dojeżdża... w Twoim położeniu nie widzisz tego, że może być dobrze - to normalne. Prawda jest taka, że może być DOBRZE a ten epizod przez który teraz przechodzisz może być kiedyś tylko jakimś przykrym rozdziałem w Twoim życiu.

Ja miałam straszne uboki. Przez pierwsze 4 dni brania. Myślałam, że wylecę w kosmos, ale uwaga poszłam do kina :mrgreen::mrgreen: To wszystko minie. Ale trzeba cierpliwości. Pamiętam, że w 4 dniu już wstałam rano w dużo lepszym humorze. Świat się stawał coraz bliższy, przyjaźniejszy.

Lexapro kupuję za 85 zł (28 tabletek), na 2 miesiące są to 3 opakowania plus wizyta u lekarki 130. Także trochę lipa, ale zdrowie jest najważniejsze.

Są zamienniki ale ja się boję zamiennika kupić.

https://www.gdziepolek.pl/produkty/43359/lexapro-tabletki-powlekane/zamienniki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem Ashton :P Ja zaczęłam od lexapro i boję się zmieniać na zamiennik - takie oto obawy nerwicowca :) Gdzieś czytałam o tym, że w oryginale masz 100% esci, a w zamiennikach może być kilka procent jakiś substancji innych - czyli jakiś zapychaczy, ale nie sugeruj się tym co ja piszę, bo to nie musi być prawda. Poza tym na każdym leku jest chyba podany skład, a przynajmniej powinien być.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zamiennikach są inne substancje pomocnicze, co może mieć wpływ np. na wchłanianie leku

" To samo, a jednak inne

Leki oryginalne poddawane są kilkunastoletnim i kosztownym badaniom. Ich pełny zakres gwarantuje bezpieczeństwo i skuteczność medykamentu. Takie leki mają zazwyczaj dość wysoką cenę. Odstrasza to pacjentów 
i skłania ich do kupna tańszych wariantów, czyli generyków. Leki te przechodzą krótszy i uproszczony proces rejestracyjny. Oznacza to, że część badań jest po prostu pomijana, co pozwala znacznie obniżyć koszty produkcji leku.

Aby lek odtwórczy został zarejestrowany, musi jednak spełniać pewne warunki. Należy udokumentować jego równoważność farmaceutyczną i biologiczną z lekiem oryginalnym. Co to oznacza? Równoważność farmaceutyczna zapewnia, że generyk zawiera tę sama ilość, postać i dawkę substancji leczniczej. Badanie równoważności biologicznej ma wykazać identyczny efekt leczniczy i toksyczny.

Bardzo istotne jest jednak to, że porównując lek generyczny z oryginalnym, dopuszczalna jest 20% różnica między nimi w wielkości, kształcie oraz składzie substancji pomocniczych. To ostatnie może mieć niestety znaczenie 
w przypadku niektórych leków."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi