Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, picziklaki napisał:

Zgadzam się z tym ale,że lek generyczny jest oryginalnemu nierówny ale było już o tym mówione. 🙂

to oczywiste ,,,

ale mi tu bardziej chodziło o przyrównanie  jednego generyku do innego generyku 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22 godziny temu, Kalebx3 Gorliwy napisał:

zzYYxx ,

bardzo się cieszę ,że w końcu coś u Ciebie pozytywnie drgnęło w dobrą stronę ,,, i oby trwało to jak najdłużej  . Owe leki z grupy SSRI ( bo te używam od lat długich) mają swój wyczerpany potencjał . U mnie Paro działało super przez  4 lata , potem kicha . Wskoczyłem na Esci , znów 4 lata żywej świadomości w miarę dobrego funkcjonowania . Po 4 latach na esci wywrotka z lekiem i koniec dobrego . Teraz znów paro( od lipca 2019 ) i z każdym dniem cooooraz lepiej . Ufff .  Wynika z tego taka jedna Prawda ,że z tymi lekami trzeba manerwować , lawirować , testować , aż w końcu odpalą  jak rakieta ,,,, a my w tej rakiecie (-: pod same Niebo , mówią alegorycznie .

SUPER !!!, Chłopie , zawiało optymizmem dla tych , którzy jeszcze cierpią ,,,

Fajnie kaleb! Wyciągnij wnioski z przeszłości i pamiętaj, że nie samymi lekami żyje człowiek. Jak czujesz się zdrowy, to pamiętaj żeby teraz zacząć coś robić ze sobą, nie wiem, szukać informacji jak walczyć z depresją (bo w końcu masz do tego energię?), pracować nad sobą i uprawiać jakiś sport, bo sam napisałeś że przez jakiś czas działało, a potem kicha, a ja się mogę pod tym całkowicie podpisać (Jak chcesz żeby było coraz lepiej i lepiej, niż ciągle tak samo a w ostateczności coraz gorzej)

W dniu 10.10.2019 o 01:30, zzYxx napisał:

Pojawiły się u mnie objawy nerwicy lękowej i zacząłem brać paroksetynę. Po 8 tygodniach stwierdzić mogę, że to naprawdę dobry lek. Zawsze byłem źle nastawiony do leków SSRI, ale tutaj spotkało mnie zaskoczcenie. W 3 tygodniu ogarnęła mnie fala uspokojenia, trochę tak jakbym był na niskiej dawce benzodiazepiny. Nieco za duże, ale teraz się wyrównało i siła uspokojenia jest w miarę naturalna.

Tak dobra odpowiedź może być uwarunkowana genetycznie - w rodzinie również mam osobę biorącą ten lek i sobie chwaliła.

Najciekawsze jest to, że ruszyło moją wieloletnią anhedonię. 

Ile prób ssri przed i które podejście do paroksetyny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, kasztaniarz napisał:

. Jak czujesz się zdrowy, to pamiętaj żeby teraz zacząć coś robić ze sobą,

Kasztaniarz , będę pamiętał ,,, bardzo dziękuje za cenne rady .

A zamiast sportu może być zbieranie grzybów jesienią ?

2 godziny temu, kasztaniarz napisał:

nie wiem, szukać informacji jak walczyć z depresją

Ok , 

mam nadzieję ,że zawsze mnie oświecisz jak coś u mnie nie tego ,,, w końcu od czego mamy zaleczonych zajobów na tym Forum (-;

Zdrówka Kasztaniasz i reszta paroksetyników (-: , pamiętajcie nie samymi lekami ( jak słusznie zauważył Kolega ) człowiek żyje , musi jeszcze jeść , pić , oddychać,srać i spać  a na końcu kopnąć w kalendarz (-: 

Edytowane przez Kalebx3 Gorliwy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwiekszyłem w dniu dzisiejszym dawkę paroksetyny do 50 mg tzn miałem już niejednokrotne podejścia do takiej jej dawki ale za każdym razem skutki uboczne w postaci zobojetnienia emocjonalnego, braku napędu, energii i motywacji do działania, lenistwa i uczucia nic mi się nie chce były za silne może tym razem wejdzie mi lepiej lub wytrzymam na niej dłuższy okres czasu tak żeby organizm się do niej przyzwyczaił i może zmaleją one na nasileniu z czasem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, picziklaki napisał:

Zwiekszyłem w dniu dzisiejszym dawkę paroksetyny do 50 mg tzn miałem już niejednokrotne podejścia do takiej jej dawki ale za każdym razem skutki uboczne w postaci zobojetnienia emocjonalnego, braku napędu, energii i motywacji do działania, lenistwa i uczucia nic mi się nie chce były za silne może tym razem wejdzie mi lepiej lub wytrzymam na niej dłuższy okres czasu tak żeby organizm się do niej przyzwyczaił i może zmaleją one na nasileniu z czasem. 

Może to chloroprotixen którego zażywasz całkiem sporo powoduje te objawy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stosuje go od 6-7 lat i bez niego nie zasnę chociaż wyjątkowo go nie lubię z tego względu, że samo działanie/zasypianie jest nieprzyjemne,a i tak budzę się co parę godzin żeby zapalić, skorzystać z toalety i dalej kładę się spać i tak cała nocka. Ale jestem tego świadomy, że on może też się do tego przyczyniać. Inne leki nie wchodzą w grę z tego względu, że mają zazwyczaj działanie oreksjogenne czyli zwiększające apetyt i są nieskuteczne. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Natrętnik napisał:

Oryginalny polwodnik Seroxat jest lepszy od bezwodnika Paxtinu

Na 1000 % lepszy , 

jednak mam spore zapasy Paxtinu i biorę póki co,,, swoją drogą nie jest najgorszy , ale Seroxat przebija go o około 50 % .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Picziklaki ,

dobrze znam Chlorprotixen i według mnie zupełnie nie nadaje się on do Paro . Rozpier,,, dala całe leczenie paroksetyną .

Już stokroć wolę clonazepam na sen , czy jakieś inne benzo "zestygmatyzowane, zupełnie niesłusznie ) niz chlora .

Biore , zamiennie z zolpidenem clona juz 4 lata non- stop i obecnie max dawka to 1mg i jeszcze  działa ( jednak zupełnie zrozumiałe ,że słabiej ) .

Odpuść sobie ten lek , wrzuć na ten czas klona ( pól tabsa max -1mg ) i poobserwujesz siebie .

Jak mi osobiście puszczało Paro ,zamiast podnosić dawki tego leku robiłem na noc wrzutkę 500 mg tryptofanu ( znacznie silniejsze od chlora w dawce 15-30 mg ) , albo dorzucałem na noc amitryptylinę 10-25 mg .

Ami to bardzo dobry dodatek do Paro ( brany na noc ) po około 2-3 tygodniach początkowej względnej senności daje z rana mocnego KOPA ( ala-imipramina ,,,PS wycofana ze względu na jej dobroczynne działanie ,jednak Firmy produkujące nowsze leki , głownie SSRI maja długie macki ,żeby więcej sprzedawać swego , nie czyjego ,,,ponimajet ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

58 minut temu, picziklaki napisał:

Clonazepam mnie nie uśpi tylko paradoksalnie pobudzi i będę po nim odpieprzał maniane. Bez chlorprotiksenu nie zasnę inne leki neuroleptyczne są przeze mnie przetestowane i nieskuteczne.

Mnie Clonazepam tylko lekko oszałamia ale to przechodzi ale spać się niechce.

Ja mam podobnie tylko chlorprotriksen mnie usypia. Raz wziąłem mitre to na drugi dzień tragedia.....kweta 25 mg obżarstwo i niespanie,trittico nie działa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś ostatnia dawka Elicea i pożegnanie. Od jutra przeskok z 10mg Seroxat'u na 20mg. Zomiren SR mam brac jeszcze przez 10 dni i odstawić.

Od tygodnia można powiedzieć, ze jest spokój nie to co ostatnie 3 tygodnie na 20mg Elicea, gdzie miałem opory na wyjscie i leki na treningach, teraz ich nie ma i wiecej pozytywnych mysli w głowie.

Myślę, ze tutaj głównie Zomiren robi swoje. Ciekawe jak bedzie po odstawieniu benzo i na samym Paro.

Na noc biore jeszcze Trittico SR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 godzin temu, picziklaki napisał:

To samo mam mianseryna, mirtrazepina odpada ze względu na ich działanie oreksjogenne czyli zwiększające apetyt, a nie mogę sobie na to pozwolić z którym mam i tak problem bo ważę 100 kg. 

Po mirtrazapinie na drugi dzień głowa tak ciężka,senność nie dało dojść do siebie. Niestety u mnie waga doszła do 140 kg a wzrost mam 187 cm. Mam ciężkie zaburzenia depresyjne + lękowe przez choroby fizyczne. Dlatego mam kompulsywne objadanie się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi