Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Magdalenkaa napisał(a):

zastanawiam się, czy takie uczucie nadejdzie w ogóle?

No ale w tym celu chodzisz na terapię, żeby nauczyć się opanować lęki bez farmakoterapii.

Dlatego też zaznaczyłam w swoim poście, że opinie psychoterapeuty który Cię zna warto wziąć pod uwagę, bo on jest w stanie ocenić czy poradzisz sobie bez leków.

Na swoim przykładzie podam: moja terapeutka ogólnie fanką leków nie jest, nie jest też przeciwniczką totalną, ale uważa że leki owszem, mogą pomóc i w najgorszych okresach sama mnie odsyłała do lekarza. 

Ja jestem na lekach od lat i u mnie jest odwrotny problem, bo moja t. uważa, że czas już się żegnać z lekami bo ja jestem w stanie sobie doskonale poradzić bez nich, ale znowu moja lekarka ma obiekcje jeszcze. Z tym, że mi lekarz daje dość wolną rękę w kwestii dawkowania, odstawiania leków etc., ale no po tylu latach wie, że ja jestem w stanie sama doskonale ocenić czy jakiegoś leku potrzebuję czy nie i też nie raz ja sama wychodziłam z propozycją leku dla siebie i moja lekarka jeśli nie widziała przeciwwskazań przeważnie przepisywała mi to o co prosiłam (no ale ja też mam pewnie trochę inną pozycję wyjściową do rozmowy z lekarzem, bo mam wykształcenie medyczne).

Ja jestem za odstawieniem, ale też nie robimy tego teraz, bo jesień/zima nie jest dobrą porą na odstawianie leków. Myśleć o zejściu do 0 będziemy dopiero na wiosnę. Wręcz teraz na zimę dołożyła mi jeden lek, który ma pełnić funkcję boostera dla leku podstawowego i ten lek dodatkowy znając moją lekarkę i mnie, wyleci za pewnie max 2 miesiące, bo stwierdzę, że w sumie to nie chce go już i odstawię lub ona uzna, że "dobra, koniec, odstawiamy". No ale tu się wszystko sprowadza do tego, że ode mnie wymagano od początku nie polegania na lekach i nie uzależnianiu od nich swojego samopoczucia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 godzin temu, acherontia styx napisał(a):

No ale w tym celu chodzisz na terapię, żeby nauczyć się opanować lęki bez farmakoterapii.

Dlatego też zaznaczyłam w swoim poście, że opinie psychoterapeuty który Cię zna warto wziąć pod uwagę, bo on jest w stanie ocenić czy poradzisz sobie bez leków.

w sumie racja, bo psychiatra widzi mnie raz na trzy miesiące, ona raczej mnie nie zna, jest w stanie tylko powierzchownie ocenić moją sytuację, a z psychoterapeutką widzę się przynajmniej raz w tygodniu, no i z nią jednak gadam o wszystkim. wiadomo - są momenty załamania, ale zauważyłam, że umiem się po nich szybko podnieść póki co.

nie umiem sobie wyobrazić jak to będzie przy schodzeniu z leków, bo zapomniałam jak to jest odczuwać taki wolnopłynący lęk, bądź mieć ataki paniki.. cieszę się, bo dzięki temu wzięłam się za siebie, robię prawo jazdy i żyję, może nie ma co wychodzić za bardzo na przód, dam sobie zwyczajnie czas 🙂 

ale minęło już kilka miesięcy, senność totalnie nie odpuszcza, jakie to irytujące, po pracy drzemka, rano dobudzić się to jakaś porażka, kiedyś wstawałam po jednym budziku, teraz dochodzi chyba z 5 drzemek do tego, nie wiem jak sobie z tym poradzić za cholerę. to chyba jedyny minus paro, który mnie dopadł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 9.10.2024 o 19:50, powerade33 napisał(a):

A ktoś tu jest kto ma porównanie paroksetynę do escitalopramu w sensie że bral i to i to i się może wypowiedzieć ? Biorę już rok esci w dawce 10 mg i od około tygodnia samopoczucie się zepsuło i pojawiło się napięcie , jutro mam wizytę online u psychiatry i zapewne będzie mi chciała zwiększyć esci do 15 mg ale zastanawiam się czy nie zasugerować jej właśnie paroksetyny . 
z góry dziękuję za odpowiedź 

tak ja brałem oba leki. Paroksetyna w moim przypadku była lekiem mocniejszym, ale to niech lekarz zdecyduje co u Ciebie wdrozyc. Czasem zwiększenie dawki pomaga

W dniu 10.10.2024 o 09:00, Magdalenkaa napisał(a):

ale minęło już kilka miesięcy, senność totalnie nie odpuszcza, jakie to irytujące, po pracy drzemka, rano dobudzić się to jakaś porażka, kiedyś wstawałam po jednym budziku, teraz dochodzi chyba z 5 drzemek do tego, nie wiem jak sobie z tym poradzić za cholerę. to chyba jedyny minus paro, który mnie dopadł.

u mnie też on pozostał z paro, cokolwiek bym nie robił ( siłownia , spacer,  5 kaw) i tak drzemka popołudniowa jest silniejsza,. Z czasem sie do tego przyzwyczaiłem i uznałem, że lepsze to niz zycie w ciagłym leku i depresji.

Jak to mówią "cos za coś"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 9.10.2024 o 19:50, powerade33 napisał(a):

A ktoś tu jest kto ma porównanie paroksetynę do escitalopramu w sensie że bral i to i to i się może wypowiedzieć ? Biorę już rok esci w dawce 10 mg i od około tygodnia samopoczucie się zepsuło i pojawiło się napięcie , jutro mam wizytę online u psychiatry i zapewne będzie mi chciała zwiększyć esci do 15 mg ale zastanawiam się czy nie zasugerować jej właśnie paroksetyny . 
z góry dziękuję za odpowiedź 

Brałem jedno i drugie, z tym że na zupełnie inne przypadłości. Escitalopram dostałem na depresję, ale nie miałem wtedy lęku. Nie pomogło i była zmiana. Paroksetynę dostałem na lęki, ale bez stwierdzonej depresji i pomogło. 

21 godzin temu, AnnoDomino34 napisał(a):

tak ja brałem oba leki. Paroksetyna w moim przypadku była lekiem mocniejszym, ale to niech lekarz zdecyduje co u Ciebie wdrozyc. Czasem zwiększenie dawki pomaga

u mnie też on pozostał z paro, cokolwiek bym nie robił ( siłownia , spacer,  5 kaw) i tak drzemka popołudniowa jest silniejsza,. Z czasem sie do tego przyzwyczaiłem i uznałem, że lepsze to niz zycie w ciagłym leku i depresji.

Jak to mówią "cos za coś"

Ja mam wrażenie, że im dłużej jestem na paro to ta senność w ciągu dnia ustępuje. Nie całkowicie, bo nadal zdarza mi się drzemać, ale już nie tak intensywnie jak przez pierwsze 4 miesiące. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 28.09.2024 o 12:25, zew napisał(a):

Też bardzo narzekałem przez pierwsze cztery (!) miesiące na paroksetynie (20 mg) na nadmierną sedację. Teraz jest lepiej; co nie znaczy, że jest jakoś super aktywnie. Po prostu już nie zasypiam w ciągu dnia, a przynajmniej nie codziennie. Wiem, że na paro trudno się zmotywować do tego pierwszego kroku, ale nie jest to niemożliwe.

racja ale jak on pisze, że nie jest w stanbe sie umyc, czy odniesc talerzy to serio bym to konsultował juz lekarzem, u mnie owszem była sedacja, zmęczenie itp ale nie do takiego aż stopnia . czasem lek może szkodzic zamiast pomagać i wtedy lekarz musi decydować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam jestem lękowcem, można powiedzieć że weteranem, bo przez 6 lat szukania leku w końcu trafiłem na swój lek: PAroksetynę. A brałem na prawdę dość dużo różnych, które za bardzo nic nie dawały.

Mój lęk przeważnie polega na mocnym zdenerwowaniu, albo niepokoju. Nie mam za bardzo somatów-czasami sporadycznie.

Paro biorę od 4 lat. Brałem już 60 mg, potem 40, a od pół roku 20 mg. Czasem zdarzały się lękowe dni, ale mijały po 3-4 dniach i uważałem to za w miarę normalne.

Niestety dziś od jakiś 2 tygodni mam ciągłe zdenerwowanie, pewnie wywołane splotem zdarzeń, jak zawsze, no, ale niestety nie przechodzą. Jest tez przesilenie jesienne i to też pewnie swoje dołożyło...Bywa ciężko i muszę wspomagać się benzo, zjadłem przez te 2 tygodnie z 5 tabletek 2,5 lorafenu i chyba nie tędy droga...?

Zastanawiam się co robić...do lekarza nie chce iść bo wydam 300 zł i powie że mam zwiększyć PAroksetyne...to już wolę sam to zrobić.

Co myślicie wchodzić na 40 mg, czy jeszcze poczekać na 20mg(jednak pół roku pomagało) i wspomagać się benzo?? 

Pozdrawiam wszystkich 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napewno większa dawka zadziała paro ma max dawkę 60 mg także możesz zwiększyć do 40 bez problemu . Ja mam podobnie tylko z escitalopramem bralem 10 mg i od dwóch tygodni  słabo ciagle napięcie nie odczuwam lęku jako takiego ale takie napięcie psychiczne że nie można się zrelaksować , podniosłem już dawkę esci na 15 mg , i się zastanawiam czy jeszcze jej nie podnieść na 20 mg ale dopiero jestem na 4 dniu podniesieniu dawki także niewiem może jeszcze chwilę poczekam na tych 15 , jak myślicie ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 16.10.2024 o 12:44, tizziano napisał(a):

Witam jestem lękowcem, można powiedzieć że weteranem, bo przez 6 lat szukania leku w końcu trafiłem na swój lek: PAroksetynę. A brałem na prawdę dość dużo różnych, które za bardzo nic nie dawały.

Mój lęk przeważnie polega na mocnym zdenerwowaniu, albo niepokoju. Nie mam za bardzo somatów-czasami sporadycznie.

Paro biorę od 4 lat. Brałem już 60 mg, potem 40, a od pół roku 20 mg. Czasem zdarzały się lękowe dni, ale mijały po 3-4 dniach i uważałem to za w miarę normalne.

Niestety dziś od jakiś 2 tygodni mam ciągłe zdenerwowanie, pewnie wywołane splotem zdarzeń, jak zawsze, no, ale niestety nie przechodzą. Jest tez przesilenie jesienne i to też pewnie swoje dołożyło...Bywa ciężko i muszę wspomagać się benzo, zjadłem przez te 2 tygodnie z 5 tabletek 2,5 lorafenu i chyba nie tędy droga...?

Zastanawiam się co robić...do lekarza nie chce iść bo wydam 300 zł i powie że mam zwiększyć PAroksetyne...to już wolę sam to zrobić.

Co myślicie wchodzić na 40 mg, czy jeszcze poczekać na 20mg(jednak pół roku pomagało) i wspomagać się benzo?? 

Pozdrawiam wszystkich 🙂

Dziś troche lepszy dzień i nie wiem co mam robić,..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra zwieksze te dawkę jednak bo od rana było dobrze a już jest kicha...

I teraz pytanie jak zwiększać? Od razu z 20mg do 40mg czy bawić się w jakieś połówki przez kulka dni? 

Ps jak bierzecie 40 mg? 20 rano i 20 wieczorem? Czy wsio rano ? Bo tak kiedyś bralem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kiedyś pomyliłem zalecenia psychiatry i zwiększyłem dawki /20 mg -> 40 mg -> 60 mg. Ogólnie odczuwałem wyraźne skutki uboczne = brak apetytu, zmęczenie, znużenie. Ogólnie nieprzyjemne skutkki uboczne, potem zszedłem i zwiększałem co 10 i byylo ok. Ale każdy inaczej reaguje na leki, zawsze lepiej postępować zgodnie z zaleceniami psychiatry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 21.10.2024 o 15:25, tizziano napisał(a):

Dziś 5ty dzień na zwiększonej dawce (40mg) m wczoraj już było nieźle, momentami całkowicie dobrze, dziś kicha...

To tak jak ja esci zwiększyłem do 20 mg i czuję że coś się dzieje ale nie może się przebić tak jakby , u mnie głównym problemem nie są lęki , ale takie jakby napięcie psychiczne niewiem jak to nazwać 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

47 minut temu, powerade33 napisał(a):

To tak jak ja esci zwiększyłem do 20 mg i czuję że coś się dzieje ale nie może się przebić tak jakby , u mnie głównym problemem nie są lęki , ale takie jakby napięcie psychiczne niewiem jak to nazwać 

U mnie podobnie, głownię napięcie, zdenerwowanie czasem niepokój, mało somatów. Zawsze tak miałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, tizziano napisał(a):

U mnie podobnie, głownię napięcie, zdenerwowanie czasem niepokój, mało somatów. Zawsze tak miałem

No to ssri mam nadzieję że powinno pomóc , miesiąc dam dawce escitalopramu 20 mg , jeżeli będzie słabo to też chyba sproboje paroksetynę , ponoć właśnie wyluzowuje. Najrbardzij hmm 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi