Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

19 minut temu, Mili89 napisał(a):

Ciezkie miałeś początki na 40mg?

W moim przypadku wejście na 30 mg a potem 40 mg przebiegło względnie dobrze. Bałem się zwiększenia dawki, bo jak wchodziłem na paro to byłem na L4 bo było dość ciężko. Jak wchodziłem na 40 mg to normalnie chodziłem do pracy - miałem głównie nudności, "potykanie serca" i lekkie odrealnienie, ale nie aż tak silne jak na początku. Więc sam byłem zaskoczony "lekkością" z jaką zwiększyłem wtedy dawkę. Ale to bardzo indywidualne - na sertralinie każde zwiększenie dawki wiązało się u mnie z umieraniem.

24 minuty temu, Mili89 napisał(a):

teraz mam jeszcze 2 tyg czekac czy ta 30 teraz załapie. Ale skoro ostatnio nie zadziałała w tej dawce to czy teraz ma szansę?

Myślę, że jeśli do tej pory lek działał, a teraz wyczerpał się potencjał 20 mg,  to wyższa dawka w końcu zadziała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki! Mam taką nadzieję.

Póki co dziś wariuje, bo mam mega podwyzszony puls, ale przez 4 dni piłam po pół litra wody więc dziś staram się nadrobić i może będzie lepiej 😅

Ja brałam sertraline 11 lat temu i po którymś zwiększeniu dawki myślałam, że albo postradam zmysły albo, że to już koniec i wtedy zmieniono mi na paro, na której wejscie było dużo lżejsze dla mnie niż podwyższanie sertraliny. To był dla mnie horror i pamiętam to do dziś. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

33 minuty temu, Adwentystka napisał(a):

Kolejny dzień i skanowanie od rana.czlowiek musi być chyba strasznie silny żeby to wytrzymać,

Mili89  jak dzisiaj?

Ja dziś od rana paranoja. Właśnie dojechalam do pracy.

W trakcie snu puls miałam 80-90 a zawsze mam 65-80 i już jazdaaaa.

Mam też bardzo niska ferrytyne 9 przy normie od 22 do 250 ale od 3 dni znów mam wyzszy puls. Nie wiem czy to ubok paro czy coś mi się znów dzieje. 

Płakać mi się chce, że nie mogę być normalna.

Jeszcze od 2 dni mam problemy z usnieciem. Na 30mg jestem od tygodnia 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mili89 sama się nakręcasz tym pulsem.  Ferrytyna niska, ale ona tylko świadczy o tym, że nie masz zmagazynowanych zapasów żelaza, ale to suplementacje żelaza należałoby włączyć i ona wpływu na puls nie ma.

Edytowane przez acherontia styx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 minut temu, Mili89 napisał(a):

Ja dziś od rana paranoja. Właśnie dojechalam do pracy.

W trakcie snu puls miałam 80-90 a zawsze mam 65-80 i już jazdaaaa.

Mam też bardzo niska ferrytyne 9 przy normie od 22 do 250 ale od 3 dni znów mam wyzszy puls. Nie wiem czy to ubok paro czy coś mi się znów dzieje. 

Płakać mi się chce, że nie mogę być normalna.

Jeszcze od 2 dni mam problemy z usnieciem. Na 30mg jestem od tygodnia 

Kochana tak mi przykro,rozumiem Cię doskonale.dobrze się mówi nie nakręcaj się jak to się dzieje poza Tobą,mam wrażenie że nie da się od tak zapanować nad tym.poprostu leci to przez głowę,Ja np . wieczorem  czuję się normalnie a rano budzę się od razu nakręcona.spróbuj może chwilowo brać coś na sen,dopóki paro nie zaskoczy,ja biorę ketrel I chociaż śpię.kiedy masz lekarza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 minut temu, acherontia styx napisał(a):

@Mili89 sama się nakręcasz tym pulsem.  Ferrytyna niska, ale ona tylko świadczy o tym, że nie masz zmagazynowanych zapasów żelaza, ale to suplementacje żelaza należałoby włączyć i ona wpływu na puls nie ma.

Ale nie mogłam się nakrecic w nocy żeby ten puls zwiększyć. Rano też 118 i już zalamka. Mam nadzieję, że paroksetyna zadziała.

Mam też problem, bo najgorzej mi jest jak stoję w miejscu przy kasie albo w sklepie albo gdziekolwiek a jak idę to jest lepiej i zaczęłam sobie wkręcac że mam posturalna tachykardie ortostatyczna. Bo po zmienieniu pozycji z siedzącej na pionowa mój puls wzrasta o 30 uderzeń:/ i już mysle że to od tego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Mili89 napisał(a):

Ale nie mogłam się nakrecic w nocy żeby ten puls zwiększyć. Rano też 118 i już zalamka. Mam nadzieję, że paroksetyna zadziała.

Mam też problem, bo najgorzej mi jest jak stoję w miejscu przy kasie albo w sklepie albo gdziekolwiek a jak idę to jest lepiej i zaczęłam sobie wkręcac że mam posturalna tachykardie ortostatyczna. Bo po zmienieniu pozycji z siedzącej na pionowa mój puls wzrasta o 30 uderzeń:/ i już mysle że to od tego

Ja pamiętam jak myślałam że mam fibromialgie bo tak mnie ciało od depresji i nerwicy bolało.mysle że twój puls jest wynikiem nerwicy.uderza w czułe punkty.mysle że fizycznie jesteś zdrowa.jak paro się wkręci będzie ok z pulsem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 minut temu, Mili89 napisał(a):

Bo po zmienieniu pozycji z siedzącej na pionowa mój puls wzrasta o 30 uderzeń:/ i już mysle że to od tego

Nie, nakręciłaś się. I co, że miałaś w spoczynku 90? To nadal jest wartość prawidłowa. 

Dla przykładu ja mam teraz w spoczynku 118, a siedzę od dobrych 20 minut. Czy coś mi to robi? Nie. Czy odczuwam to w jakiś sposób? Absolutnie.  A były lata, że taki puls to była u mnie norma. Nawet w trakcie snu. Ba, w spoczynku potrafiłam mieć 160. Czy kardiolodzy coś mi na to dali? A w życiu.

14 minut temu, Mili89 napisał(a):

mam posturalna tachykardie ortostatyczna

No i? To jest zaburzenie, które w okresie dojrzewania może mieć każdy. Nie ma na to leków, bo problem nie jest stricte w pulsie co w spadającym ciśnieniu przy zmianie pozycji ciała. Na za niskie ciśnienie leków nie ma. A wzrost pulsu przy spadku ciśnienia jest reakcją prawidłową.

Dwa, że na te wszystkie opaski też trzeba brać poprawkę, one nie są w 100% wiarygodne. A już tym bardziej na te wszystkie Xiaomi Bandy bo te to w ogóle zdolne, mierzą puls leżąc na stole😆 
Jak nie masz sensownego zegarka sportowego (a sensowne to są od 800zł wzwyż, a to też nie wszystkie, bo w zegarku za 200-300 zł to sorry, ale sensor do pomiaru pulsu to jakieś gunwo), to taki pomiar jest mocno orientacyjny. 

Edytowane przez acherontia styx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, Mili89 napisał(a):

Właśnie ta posturalna tachykardia to coś innego niż hipotensja ortostatyczna. Tu puls rosnie i cisnienie nie spada. 

Puls mierze na palcu.

Przez ostatnie tyg miałam dużo niższy puls a teraz od 2 dni takie skoki. Może to być ubok zwiększenia paro? 

Nie wiem .ale ja nie mogłam ustać na nogach i papierosa utrzymać w ręku tak się trzęsłam,ból brzuch ból w piersiach.koszmar.przy zwiększaniu dawki paro.i tak szacun dla wszystkich którzy dają radę pracować 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

49 minut temu, Mili89 napisał(a):

teraz sobie wkrecilam, ze moze to zespol serotoninowy? ten zwiekszony puls... 

mozna wogole po paro 30mg dostac takiego czegos? ja oszaleje....

To tak nie działa. Nie masz nawet objawów wskazujących na chociażby minimalne podejrzenie ZS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Mili89 napisał(a):

teraz sobie wkrecilam, ze moze to zespol serotoninowy? ten zwiekszony puls... 

mozna wogole po paro 30mg dostac takiego czegos? ja oszaleje....

Ja miałam podobnie, walczyłam kilka tygodni z podwyższonym pulsem - okazało się, że sobie go wkręciłam.

To Ci już tak gdzieś z tyłu głowy siedzi, że Tobie może się wydawać iż nie masz na to żadnego wpływu i to na pewno choroba. Podejrzewam, że to tylko zakorzenione głęboko w Twojej głowie myśli to powodują.. 

Ja to przerobiłam z terapeutką, ona sama powiedziała jedno ważne zdanie - nasze ciała nie pracują jak stabilna maszyna, co chwilę coś się zmienia. To normalne, że serce reaguje na naszą aktywność, na to co jemy, na to jak śpimy, na nasze emocje. Teraz mój puls w spoczynku wynosi 55-65 zazwyczaj, w nocy potrafi do 50 spaść, bo jestem spokojniejsza. Spróbuj się temu poddać i pomyśleć, że co ma być to będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mili89 A próbowałaś ćwiczeń oddechowych może? 

Głęboki wdech, przytrzymać 2 sekundy i pomału wydychać buzią - 5minut i powinien puls spadać. Ja to praktykowałam przy moich atakach wysokiego pulsu, które miałam co chwilę. Pomagało, z czasem zapomniałam o pulsie i przestałam go nagminnie sprawdzać 🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Magdalenkaa napisał(a):

@Mili89 A próbowałaś ćwiczeń oddechowych może? 

Głęboki wdech, przytrzymać 2 sekundy i pomału wydychać buzią - 5minut i powinien puls spadać. Ja to praktykowałam przy moich atakach wysokiego pulsu, które miałam co chwilę. Pomagało, z czasem zapomniałam o pulsie i przestałam go nagminnie sprawdzać 🙂 

Spróbuję.

Narazie tak mnie dziaslo boli, że aż promieniuje na pół twarzy więc żadne ćwiczenia mi nie pomogą 😅😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi