Skocz do zawartości
Nerwica.com

dieta - ktora najlepsza?

kabaretka

Rekomendowane odpowiedzi

Kierunek -> Azja

Szczególnie przypada mi do gustu Koreańska i Wietnamska. Często robię Kimchi.

I pare potraw z Japońskiej też lubie np. często robię Dashi Miso bo w sumie wymaga tylko podgrzania wody, wsypania glonów i włożenia łyżki:

Pasta Miso Dashi 300g Miyasaka – De Care Group

No i Ramen lubię.

🗨️ Dołącz do naszej grupy na czacie:

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prażonki to nasze regionalne danie, dusi się w kociołku na ogniu ziemniaki, cebulę, buraki, marchew (opcjonalnie), boczek i kiełbasę. Wersja wege to bez boczku i kiełbasy 😄

image.thumb.jpeg.092187b027c8fd2db43b68ffa5bd6335.jpeg

image.thumb.jpeg.093ac66789e5ae9e11aa397460074261.jpeg

A Eton mess to angielski deser, pavlova, która spadła na podłogę w Eton I kucharz pozbierał ją do szklanek. Taka jest legenda, nie wiem czy prawdziwa 😄

Czyli beza, bita śmietana, owoce.

image.thumb.jpeg.8595702007caae5e6f2781dcd484afc0.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O mniam, ja niedawno jadłem ramen w restauracji :P Lubię te pikantne tajskie zupy, są mega. :D 

Z glonów to chyba zdrowa jest spirulina. 

A jadłem podobny deser, ale nie wiedziałem, że to ma taką nazwę. 

No ten kociołek warzywny o kurna 🙂 Dobre na maxa. Jadłem kiedyś ziemniaki z ogniska też były mega. 

Edytowane przez KochamElcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, KochamElcie napisał(a):

A możliwe, ja nie mam pojecia. :P A nie wiem czym się różnią japońskie zupy od tajskich? 

Japońskie mają bardziej wytrawny smak umami (nie wiem czy wytrawny to dobre słowo) np. często mają wodorosty lub japonskie grzyby, a tajskie są bardziej pikantno- kwaskowate, z trawą cytrynową i często mleczkiem kokosowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Żaba Monika napisał(a):

Japońskie mają bardziej wytrawny smak umami (nie wiem czy wytrawny to dobre słowo) np. często mają wodorosty lub japonskie grzyby, a tajskie są bardziej pikantno- kwaskowate, z trawą cytrynową i często mleczkiem kokosowym.

OO dzięki za info, nie miałem o tym pojęcia. No japońskie grzyby mogą być, ale pikanto kwasowe z mleczkiem dawno nie jadłem, chyba ostatni raz u mamy, gdy gotowała. 

Możliwe, że te z wodorostami japońskie mi bardziej podchodzą, ale niestety mało tych potraw próbowałem, więc nie mam za dużo do powiedzenia, niestety.

Może sobie gdzie skoczę niedługo do jakiejś knajpy albo baru i sobie co wypróbuje. :P Mam chęć na taką pikantną zupę z wodorostami i japońskie grzyby też. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi