Skocz do zawartości
Nerwica.com

Dyskusja o piecach, ogrzewaniu i emisjach CO2

Dalila_

Rekomendowane odpowiedzi

Kontynuacja tematu z: https://www.nerwica.com/topic/54152-lifehack-gamechanger-rzeczy-ktore-nam-pomagaja-w-codziennym-zyciu/

A te piece już nielegalne, sama mam zmieniony od paru miesięcy a i tak 2 lata po ostatecznym terminie :D

Edytowane przez shadow_no
wydzielony off

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Dalila_ napisał(a):

Na ekogroszek można. Na węgiel są piece z taką normą? Nie wiedziałam, może i są, takie nowej produkcji

tak jakas 5 generacja czy jakos tak te mozna miec

to tez zalezy moze od tego gdzie mieszkasz sa miasta jak krakow ze w ogole nie mozna palic weglem i drewnem nie mozesz miec np. kominka

Teraz, Żaba Monika napisał(a):

A co to za preparat? Masz jakąś przykładową nazwę?

Niestety wilgoć i słaba wentylacja to zmora angielskich łazienek. Zresztą innych pomieszczeń też często.

I tutaj mi się przypomina inna pożyteczna rzecz dla wilgotnego mieszkania - elektryczny osuszacz powietrza.

nastepnym razem szukaj domu z oknem w lazience bo widzialem po balkonie kiedys ze chyba w domu jakims mieszkasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem pewna z tymi piecami, bo ekogroszek to też jest w zasadzie węgiel tylko drobny i z jakaś tam kalorycznoscia. Tu na obrazku jest właśnie napisane na jakiej zasadzie działa taki kościół, ale bezsensu ta rada bo Ty sam nie rozpalasz w takim kotle bo jest podajnik i żuje sobie. Ogolnie to moze ktoś wyliczył czy się bardziej opłaca na prąd samą wodę ogrzewac latem czy tym węglem. Bo my mamy jakiś za mały zug i dymi się właśnie jak jest mała temp pieca

Nie kościół tylko kocioł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, mała_mi123 napisał(a):

Można też piecykiem gazowym. 

Nie jesteśmy do gazu podłączeni. Ale fakt piece na gaz też są a.... słyszałam słuchy że mają zakazać 🤣 także kto się podłączył to teraz się będzie musiał odłączać 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Nie jesteśmy do gazu podłączeni. Ale fakt piece na gaz też są a.... słyszałam słuchy że mają zakazać 🤣 także kto się podłączył to teraz się będzie musiał odłączać 

Mają zakazać instalacji w nowych budynkach od 2030 r., w budynkach użyteczności publicznej od 2028 r. 

W domach już wybudowanych możesz mieć jako samodzielne źródło ciepła do 2040 r., potem jako dodatkowe źródło ciepła oprócz tego "zeroemisyjnego". 

W praktyce do 2040 r. może się wszystko wydarzyć, włącznie z rozpadem UE, trzecia wojna światowa czy wielką migracja ludów i susła perełkowanego, zatem bez spiny.

Pompy ciepła już pokazały swe możliwości podczas ostatnich mrozów. Jak słyszę że ktoś musi czekać 8 h od jej uruchomienia do ogrzania domu to współczuję. 

Czekam na powołanie służb wyposażonych w odpowiednie nakazy do wjazdu na teren posesji i weryfikacji naszych palenisk, oprócz oczywiście służb dronowych.

Już widzę jak emerytów i zarabiających najniższą będzie stać na zeroemisyjność, podczas gdy Chinole, Hindusi, Ruscy i Amerykanie będą dokładać do kotła 😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, mała_mi123 napisał(a):

Mają zakazać instalacji w nowych budynkach od 2030 r., w budynkach użyteczności publicznej od 2028 r. 

W domach już wybudowanych możesz mieć jako samodzielne źródło ciepła do 2040 r., potem jako dodatkowe źródło ciepła oprócz tego "zeroemisyjnego". 

W praktyce do 2040 r. może się wszystko wydarzyć, włącznie z rozpadem UE, trzecia wojna światowa czy wielką migracja ludów i susła perełkowanego, zatem bez spiny.

Pompy ciepła już pokazały swe możliwości podczas ostatnich mrozów. Jak słyszę że ktoś musi czekać 8 h od jej uruchomienia do ogrzania domu to współczuję. 

Czekam na powołanie służb wyposażonych w odpowiednie nakazy do wjazdu na teren posesji i weryfikacji naszych palenisk, oprócz oczywiście służb dronowych.

Już widzę jak emerytów i zarabiających najniższą będzie stać na zeroemisyjność, podczas gdy Chinole, Hindusi, Ruscy i Amerykanie będą dokładać do kotła 😂

Chińczycy to raczej nie, bo tam się promuje zielone źródła energii i w wielu regionach palenie węglem i nawet drewnem już jest zakazane. Zwłaszcza w tych gęsto zaludnionych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, mała_mi123 napisał(a):

No ta powiedz to komuś co 5 lat temu wyjebal hajs na instalację gazową a do 2030 ma jej nie mieć hehe:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Żaba Monika napisał(a):

To rzeczywiście muszą się bardziej starać.

Niby tak, ale większości ludzi na świecie generalnie nie stać by płacić kokosy za ogrzewanie. Chińczycy na wsiach nie dostają chyba nic albo grosze - jeśli chodzi o emerytury. Dążenie do tego by człowiek przeznaczał 1/2 (albo i więcej) pensji na ogrzewanie jest chore i będzie prowadziło do celowego zubożenia społeczeństw. 

Wystarczy erupcja kilku wulkanów i problem emisji CO2 zostanie rozwiązany 😐

Ostatnio, podczas przetaczających się przez nasz kraj frontów burzowych, popadło się trochę domostw z instalacjami fotowoltaiczny-mi. Pozostaje współczuć ich właścicielom - nie tylko zerwanych dachów, ale i kasy utopionej w takie przedsięwzięcia. 

Żeby nie skończyło się kiedyś tym, że nadejdzie wojna lub wielka recesja, a my będziemy palić wysuszonymi zwierzęcymi odchodami - na mongolską modłę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

28 minut temu, mała_mi123 napisał(a):

Niby tak, ale większości ludzi na świecie generalnie nie stać by płacić kokosy za ogrzewanie. Chińczycy na wsiach nie dostają chyba nic albo grosze - jeśli chodzi o emerytury. Dążenie do tego by człowiek przeznaczał 1/2 (albo i więcej) pensji na ogrzewanie jest chore i będzie prowadziło do celowego zubożenia społeczeństw. 

Wystarczy erupcja kilku wulkanów i problem emisji CO2 zostanie rozwiązany 😐

Ostatnio, podczas przetaczających się przez nasz kraj frontów burzowych, popadło się trochę domostw z instalacjami fotowoltaiczny-mi. Pozostaje współczuć ich właścicielom - nie tylko zerwanych dachów, ale i kasy utopionej w takie przedsięwzięcia. 

Żeby nie skończyło się kiedyś tym, że nadejdzie wojna lub wielka recesja, a my będziemy palić wysuszonymi zwierzęcymi odchodami - na mongolską modłę.

Może wymyślą coś taniego i czystszego, niestety zwiększanie gazów w atmosferze i podgrzewanie atmosfery też jest kosztowne na dłuższą metę. Choć nie wiem czy pokładam zaufanie w zbiorowe działanie ludzi, chyba nie bardzo. Ktoś się na tym wzbogaci, a biedni będą płacić, takie mamy tendencje jako ludzkość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Dalila_ napisał(a):

No ta powiedz to komuś co 5 lat temu wyjebal hajs na instalację gazową a do 2030 ma jej nie mieć hehe:D

Źle odczytujesz pojęcie "nowego" budynku na gruncie wymogów dyrektywy unijnej. Tu nawet roczny budynek nie będzie spełniał kryterium "nowego" budynku.

Za AI, bo mi się nie chce skakać po przepisach:

W kontekście unijnej dyrektywy EPBD (dyrektywy budynkowej) oraz Prawa budowlanego, kluczowym momentem decydującym o statusie budynku nie jest data zakończenia prac, ale moment złożenia wniosku o pozwolenie na budowę lub dokonania zgłoszenia budowy. [1]
Oto jak precyzyjnie definiuje się to rozróżnienie i zasady dotyczące pieców gazowych od 2030 roku:

Co formalnie uznaje się za „nowy budynek”?
W polskim procesie inwestycyjnym standardy techniczne (w tym wymogi dotyczące ogrzewania) przypisuje się budynkowi na podstawie daty wszczęcia postępowania administracyjnego.
  • Złożenie dokumentów przed 1 stycznia 2030 r.: Jeśli wniosek o pozwolenie na budowę lub zgłoszenie z projektem trafi do urzędu do 31 grudnia 2029 roku, obiekt jest traktowany według „starych” przepisów. Można w nim zaprojektować i zamontować samodzielny, tradycyjny kocioł gazowy, nawet jeśli fizyczna budowa i montaż pieca zakończą się już w 2030 roku lub później. [1, 2]
  • Złożenie dokumentów od 1 stycznia 2030 r.: Każdy projekt budowlany złożony w urzędzie od tej daty musi bezwzględnie spełniać nowy standard ZEB (Zero-Emission Building – Budynek Bezemisyjny). Taki obiekt jest prawnie kwalifikowany jako nowy budynek objęty restrykcjami. [1, 2, 3]

Status budynków istniejących (Remonty i Modernizacje)
Dyrektywa w punkcie 21 preambuły wyraźnie wskazuje, że w przypadku modyfikacji lub remontu istniejącego obiektu, nie uznaje się go za nowy budynek. [1]
  • Zwykła wymiana pieca: Jeśli dom został wybudowany na starych zasadach, po 2030 roku nadal można w nim legalnie użytkować, serwisować, naprawiać, a nawet wymienić zepsuty piec gazowy na inny, nowy kocioł gazowy. [1, 2]
  • Głęboka termomodernizacja: Wyjątkiem są budynki istniejące, które po 2030 roku przejdą tzw. kompleksową/głęboką termomodernizację do standardu zeroenergetycznego. One również zostaną objęte nowymi wymogami systemów grzewczych. [1, 2]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Żaba Monika napisał(a):

Może wymyślą coś taniego i czystszego, niestety zwiększanie gazów w atmosferze i podgrzewanie atmosfery też jest kosztowne na dłuższą metę. Choć nie wiem czy pokładam zaufanie w zbiorowe działanie ludzi, chyba nie bardzo. Ktoś się na tym wzbogaci, a biedni będą płacić, takie mamy tendencje jako ludzkość.

Byle nie przez takie poronione pomysły jak zmniejszanie emisji metanu produkowanego przez zwierzęta, które po stosowanych preparatach padają...

https://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo-i-mleko/dodatek-ograniczajacy-emisje-u-bydla-pod-lupa-efsa-potrzebuje-czasu-na-wydanie-opinii-naukowej,180244.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi