Skocz do zawartości
Nerwica.com

Lifehack, gamechanger - rzeczy, które nam pomagają w codziennym życiu

shadow_no

Rekomendowane odpowiedzi

Brakowało mi jednego zbiorczego tematu na nasze odkrycia które zmieniły komfort życia.

Szukam polskich odpowiedników tych słów w tytule: lifehacki i gamechangery ale chyba po prostu wkleję krótką definicję dla osób, które mogły się wcześniej nie spotkać z tymi określeniami:

"Lifehack – ogólna nazwa sposobów i trików używanych do ułatwiania sobie życia. W szczególności są to pomysły programistów, którzy próbują przenosić idee i koncepcje informatyczne na codzienne życie" (c) Wikipedia

"gamechanger - coś, co gwałtownie zmienia okoliczności sytuacji i wpływa na radykalną zmianę dotychczasowego postępowania w jakimś zakresie" (c) WSJP

Mogą to być przedmioty codziennego użytku ale również np. książka, narzędzie, strona, usługa, technologia, idea. Wszystko co wpływa korzystnie na nasze życie i co realnie je polepsza. Coś co sprawdziliśmy i możemy polecić innym.

Mamy wiele wątków, które trochę zahaczały o ten temat, ale brakuje mi jednego, zbiorczego, który będzie zawierał tylko najbardziej wyselekcjonowane odkrycia.

Jako pierwsze wrzucam 3 rzeczy z różnych obszarów. Resztę pozostawię na podbicie wątku w przyszłości :d

Dokładajcie swoje 🖤

Ksiażka

Get Things Done - David Allen

Getting Things Done, czyli sztuka bezstresowej efektywności. Wydanie II (Wydanie ekskluzywne + Audiobook mp3) - książka drukowana

Jeśli miałbym polecić komuś jedną książkę o produktywności i zarządzaniu zadaniami to byłaby ta. Dużo mi pomogła i stosuję te techniki tam opisane na co dzień

Przedmiot

Switch box USB Ugreen

Przełącznik Switch Box UGREEN 30768B, USB 3.0

Jeżeli ktoś pracuje z wieloma komputerami i chce mieć szybki sposób na przełaczanie urządzeń pomiędzy nimi (np. klawiatura/myszka/pendrive/kamera itp.) to polecam takie ustrojstwo powyżej. Podłączamy usb do jednego i drugiego kompa a później przyciskiem sterujemy który aktualnie jest używany

Idea itp.

Kwestionariusz MBTI (wiki: https://pl.wikipedia.org/wiki/Test_Myers-Briggs)

Test Myers-Briggs – Wikipedia, wolna encyklopedia

Odkąd zrozumiałem, że ludzie mogą być od siebie bardzo różni ale mniej więcej da się ich wszystkich pogrupować, to moje życie się mocno zmieniło. Do określenia swojego typu osobowości polecam ten test: https://sakinorva.net/functions

Mamy też na forum wątek na ten temat jeśli ktoś się wkręci w to podobnie jak ja i jeszcze pare osób: https://www.nerwica.com/topic/26314-jakim-jestes-typem-osbowosci-mbti/#comments

🗨️ Dołącz do naszej grupy na czacie:

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny temat. Jesli chodzi o książki to mogę polecić "Factfulness" Hansa Roslinga. Pomaga nieco zweryfikować to, jak widzimy świat i uczy krytycznego myślenia, zwłaszcza w stosunku do własnych poglądów (choć momentami w łopatologiczny sposób, ale może czasem tak trzeba).

image.jpeg.abeb83c80ed4ba3713f9b11c17809599.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi