Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

52 minuty temu, Jurecki napisał(a):

Tak, na 100%.

To słabo. Ale to sporadyczne wypadki, czy raczej powtarzalne? Możesz się wysikać do końca, czy nie możesz opróżnić pęcherza przed pójściem spać? Nie wiem, czy to przejdzie, sam takich działań niepożądanych nie miałem, ale zgłosiłbym lekarzowi, czy przypadkiem nie będzie konieczna zmiana leku.

Edytowane przez zew

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się nad ponownym wejściem na PARO, po wielu zmianach leków, w końcu ESCI zaczął działać, ale nie jest to to co było na PARO, boję się tylko tego cholernego tycia 🤔

Bo po 6 lekach które testowałem na ocd, lęki, depresję to wychodzi na to że PARO działało najlepiej i zdecydowanie najmocniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, Adwentystka napisał(a):

Jaka tu cisza,wszyscy dobrze się czują?

Hejka Adwentystka. Oby ta cisza wynikała z tego że faktycznie wszyscy czują się dobrze i nie mają potrzeby na forum zaglądać. 
U mnie Seroxat zrobił naprawdę dobrą robotę. Większość symptomów związanych z lękiem i stanami depresyjnymi minęły i to już piątego i pół tygodnia stosowania paro. Teraz niestety pojawił się kolejny problem. Lekarz stwierdził że odstawiamy oksazepam z dnia na dzień bo 5 tygodni brania napewno mnie nie uzależniło.  2 dnia po odstawieniu oksazepamu zaczęły się jazdy. Całkowicie nowe symptomy dla mnie które okazały się symptomami po odstawianiu tego typu leku. To co przechodziłem przez pierwsze 2 dni to był koszmar nad koszmary (o wiele gorszy od początków na paro) po dwóch dniach zgłosiłem się do specjalisty i obecnie zajmuje jeden z pokoi na oddziale psychiatrycznym. Za oknem słonko aż chciałoby się wyjść na zewnątrz i ponownie zacząć cieszyć życiem a tu takie hocki klocki. Dajcie mi proszę magiczny przycisk którym mogę cofnąć czas i nigdy żadnego benzo do ust bym nie wziął. No cóż czasu nie cofnę ale ludzie moi kochani proszę was trzymajcie się  jak najdalej od tych leków. W moim przypadku z deszczu pod rynnę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

54 minuty temu, Nieznany24 napisał(a):

trzymajcie się  jak najdalej od tych leków. W moim przypadku z deszczu pod rynnę.

No to w Twoim. Leki jak każde inne, stosowane Z GŁOWĄ krzywdy nie zrobią, ale wiele osób je traktuje jako złoty środek na dobre samopoczucie w sytuacjach które stosowania benzo nie wymagają.

Sama brałam benzo pół roku dzień w dzień, po czym odstawiłam z dnia na dzień i nawet nie odczułam tego odstawienia. Później był epizod, że 3 miesiące jadłam benzo dzień w dzień, też odstawiłam bez problemu. I tak, miałam tak zalecone przez lekarza, rozpisane w lekach stałych, tak, nadal się leczę u tego samego lekarza. I tak, ten sam lekarz nadal przepisuje mi benzo jak poproszę, ale proszę średnio 1x w roku, bo u mnie takie opakowanie się przeterminuje prędzej niż je zjem w całości. W czym tkwi sekret jedzenia benzo o wiele dłużej niż jego maksymalny okres stosowania a nie uzależnienia się? W nie traktowaniu tych leków jak  magicznych pigułek szczęścia, które rozwiązują każde problemy, zlikwidują gorszy dzień, działania uboczne innych leków, etc. A niestety większość osób tak te leki traktuje.

I może mój lekarz przepisuje mi benzo jak poproszę, ale też wymaga ode mnie radzenia sobie z lękami, atakami paniki bez leków działających doraźnie i w ogóle nie polegania na lekach.

A już absolutnie zakazane mam od niego bycie w pracy na benzodiazepinach.

Edytowane przez acherontia styx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, acherontia styx napisał(a):

No to w Twoim. Leki jak każde inne, stosowane Z GŁOWĄ krzywdy nie zrobią, ale wiele osób je traktuje jako złoty środek na dobre samopoczucie w sytuacjach które stosowania benzo nie wymagają.

Sama brałam benzo pół roku dzień w dzień, po czym odstawiłam z dnia na dzień i nawet nie odczułam tego odstawienia. Później był epizod, że 3 miesiące jadłam benzo dzień w dzień, też odstawiłam bez problemu. I tak, miałam tak zalecone przez lekarza, rozpisane w lekach stałych, tak, nadal się leczę u tego samego lekarza. I tak, ten sam lekarz nadal przepisuje mi benzo jak poproszę, ale proszę średnio 1x w roku, bo u mnie takie opakowanie się przeterminuje prędzej niż je zjem w całości. W czym tkwi sekret jedzenia benzo o wiele dłużej niż jego maksymalny okres stosowania a nie uzależnienia się? W nie traktowaniu tych leków jak  magicznych pigułek szczęścia, które rozwiązują każde problemy, zlikwidują gorszy dzień, działania uboczne innych leków, etc. A niestety większość osób tak te leki traktuje.

I może mój lekarz przepisuje mi benzo jak poproszę, ale też wymaga ode mnie radzenia sobie z lękami, atakami paniki bez leków działających doraźnie i w ogóle nie polegania na lekach.

Czyli sądzisz że łykałem te leki jak drażetki które przynoszą mi szczęście? 
Zacznę od tego że nie zostałem poinformowany o możliwych skótkach tych leków a ,,przemiły” pan doktor mówił tylko o tym żeby brać do czasu gdy seroxat zacznie działać. Oczywiście na lepszy sen też mi je polecał. Moją jedyną w tym wina że nie zapoznałem się z treścią ulotki i ubolewam do tej pory ale skoro odwiedzam specjalistę to do jasnej Anielki mógłby choć krótko wspomnieć o możliwym uzależnieniu a wtedy napewno bym się 3 razy zastanowił zanim bym ten lek żarzył. Milo jest słyszeć o tym że masz wszystko pod kontrolą i życzę Tobie z całego serca aby tak zostało. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, zoom napisał(a):

W jakim czasie? Czy czujesz że ten lek zatrzymuje wodę w organizmie, czy zacząłeś jesc więcej?

3 tygodnie -5kg. Pierwsze 3 tygodnie w moim przypadku to całkowity brak apetytu

Teraz, Nieznany24 napisał(a):

3 tygodnie -5kg. Pierwsze 3 tygodnie w moim przypadku to całkowity brak apetytu

Po 3 tygodniach apetyt wracał powoli do normy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi