Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

A ja mam pytanie takich środków przeciwbólowych moge używać np. Na ból głowy , bo chyba niektóre wchodzą w interakcję z paroksetyna . Biore również doraźnie bromazepam. Musze jakoś wyciszyć ból głowy przy rzucaniu papierów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paracetamol jest w miare bezpieczny, a jezeli pozostalych NLPZ'tow nie bedziesz bral regularnie, to tez raczej nic sie nie stanie. Z innych metod mozesz sprobowac dac glowe pod goracy prysznic lub wypic super ostrego drinka wody/oleju(konieczny, ale wystarczy kilka kropel) i pieprzu kajenskiego (gdzies pol lyzeczki plaskiej na szklanke wystarczy, i tak bedzie piekielnie ostre).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poleci ktoś jakąś pomoc w rzucaniu palenia przy braniu ssri ? Czuje że mój poziom dopaminy jest bardzo niski. Próbuje nadrobić jedzeniem ale ciężko idzie. Benzo szkoda mi marnować.

Cyzynyna (Tabex, Desmoxan).

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23404838

Cytisine is an effective treatment for smoking cessation with efficacy comparable to that of other currently licensed treatments. Given its low cost and potential for public health benefit, expedited licensing of cytisine for smoking cessation is warranted.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25517706

When combined with brief behavioral support, cytisine was found to be superior to nicotine-replacement therapy in helping smokers quit smoking, but it was associated with a higher frequency of self-reported adverse events.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21991893

In this single-center study, cytisine was more effective than placebo for smoking cessation. The lower price of cytisine as compared with that of other pharmacotherapies for smoking cessation may make it an affordable treatment to advance smoking cessation globally.

-- 20 mar 2016, 21:50 --

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25729824

Three prospective cohort studies conducted in over one hundred patients exposed to an SSRI for periods ranging from 5 weeks to 24 months found altered semen param-eters after as little as 3 months of exposure: reduced sperm concentration, reduced sperm motility, a higher percentage of abnormal spermatozoa, and increased levels of sperm DNA fragmentation. One clinical trial showed growth retardation in children considered depressed who were exposed to SSRls. SSRls may have endocrine disrupting properties.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18804223

A significant increase in the amount of denatured single strand DNA in total cellular DNA was found in patients treated with selective serotonin reuptake inhibitors compared with that in controls (43.2% +/- 11.4% vs 21.4% +/- 10.6%, p = 0.01). Each semen analysis parameter significantly correlated with treatment duration.

Selective serotonin reuptake inhibitors can impair semen quality and damage sperm DNA integrity. Further studies are needed to replicate our findings.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19515367

Mean sperm DNA fragmentation was significantly higher for men while on paroxetine (30.3%) versus baseline (13.8%). Before paroxetine, 9.7% of patients had a terminal deoxynucleotidyl transferase dUTP nick end labeling (TUNEL) score>or=30% compared with 50% at week 4 of treatment. The odds ratio (OR) of having abnormal DNA fragmentation while taking paroxetine was 9.33 (95% confidence interval, 2.3-37.9]. Multivariate logistic regression correcting for age and body mass index confirmed this correlation (OR, 11.12). Up to 35% of men noted significant changes in erectile function and up to 47% of men reported ejaculatory difficulties on medication. Recovery to near-normal sexual function was noted after stopping treatment. Standard semen parameters were not significantly altered during paroxetine treatment.

In men with normal semen parameters, paroxetine induced abnormal sperm DNA fragmentation in a significant proportion of subjects, without a measurable effect on semen parameters. The fertility potential of a substantial number of men on paroxetine may be adversely affected by these changes in sperm DNA integrity.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21776003

However there was a significant decrease in sperm concentration, motility and morphology when compared with the baseline semen measures. Daily escitalopram treatment effects the semen parameters of patients with lifelong PE. Further investigations with larger series are needed to see whether other serotonin reuptake inhibitors have similar side effects and to expose the exact mechanism underlying it. Different treatment modalities should be suggested to patients who desire fertility.

-- 20 mar 2016, 21:55 --

Warto wiedzieć, że oprócz obniżonego libido, problemów z erekcją, SSRI również negatywnie wpływają na jakość nasienia, co przedstawiłem w trzech powyższych publikacjach.

Oczywiście nie jest to nagonka na SSRI, bo nigdy nie podważałem ich skuteczności, szczególnie w leczeniu zaburzeń lękowych, również depresji, aczkolwiek leki te mają szereg dość niekorzystnych implikacji w kwestii zaburzeń seksualnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ricah i Grabarz666,

Dzięki za odpowiedzi. Straszysz Grabarz trochę tymi danymi , szkoda mi trochę się tak kastrować ale co zrobić. Paroksetyna też ma tą wadę, że ciężko ją odstawić w porównaniu z innymi SSRI, generalnie wszystko to nie za fajnie wyglada. Już samo to , że najwiekszy kac, dół , rozpacz, stres, ciężka praca mnie tak nie wykastrowala jak ten lek po kilku dniach stosowania, a to daje do myślenia .

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A masz jakieś dane jak szybko paroksetyna uzależnia ? Bo ja znalazłem tylko jedno źródło godne polecenia ale z 2007 roku bodajże w pdf.

Bo chce jeszcze 2 tyh pojesc sobie dawke 20mg i jak bedzie ok to zostawie na pol roku zeby życie trochę ulozyc a jak nie no to szkoda sie faszerowac.

P.S Już widzę siebie jak sram przed skutkami odstawienia tego leku :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żaden antydepresant nie uzależnia, przestać ciągle doszukiwać się skutków ubocznych, które nawet nie istnieją.

Nie czytaj żadnych niewiarygodnych źródeł typu opinie pewnych użytkowników, posty na hyperreal, najbardziej wiarygodne są in formacje z publikacji na PubMedzie.

Dostajesz gotowe recepty zmniejszenia kastracji po SSRI, a ciągle się o to pytasz i wymyślasz nowe skutku uboczne.

Zycie w depresji jest gorsze bez leków niż z nimi, tyle razy ci to trąbiłem, a ty ciągle swoje, ale przekonasz się o tym jak odstawisz i będziesz mia próbę suicydalną...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj moje źródło , nie czytam hyperreal i innych bzdet tego typu. Miałem na myśli objawy które pojawiają się po odstawieniu leków SSRI u pewnej części pacjentow , bo leki same w sobie nie uzależniają.

https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.psychiatriapolska.pl/uploads/images/PP_5_2007/Heitzman%2520s601_Psychiatria%2520Polska%25205_2007.pdf&ved=0ahUKEwjuwqz_l9DLAhWpYpoKHZehBckQFggmMAM&usg=AFQjCNE1UfzIblFjuWmXTmUbeQSP4yV9hg&sig2=AiBoKSRKBesX-hb4YsxQzQ

Co do skutków ubocznych to wszytskie o których pisałem, poza nieswieżym oddechem wystąpiły po braniu paro i minęły, problem został tylko z libido ale jak słysznie , lecz cynicznie zauwazyles wyczerpany jest już przeze mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pomyslales moze, ze to po prostu brutalne zderzenie z rzeczywistoscia? Zycie nie jest zawsze kolorowe, leki maja glownie za zadanie wyprowadzic z tego najgorszego bagna, dac szanse popracowac nad soba bez az tak nasilonych objawow. Leki to nie jest panaceum na caly otaczajacy je swiat. To oczywiste, ze czlowiek bedzie czul sie gorzej po odstawieniu leku, po ktorym sie czul lepiej. Generalnie jak sie odstawia leki powoli, to zmniejsza sie szansa na wystapienie dzialan niepozadanych (jak np. brain zappow w przypadku SSRI), ale nawet wtedy mozna cos zaradzic. Nie ma sensu martwic sie na zapas, bo tylko utrudnia sie samemu leczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja brałem już prawie wszystko czyli ibuprom, paracetamol i ketonal z tych bardzo znanych i czesto uzywanych....

raz wzielem nimesil po wyrwaniu 8.... ale zaszła interakcja i dostałem dusznosci i wiecej nigdy nie spróbuje go łyknąć.... z paro....

-- 21 mar 2016, 02:57 --

w dniu dzisiejszym po raz pierwszy miałem kryzys... kłótnia z Żoną... kolejne nieporozumienie w tym tygodniu i wszystko co się nazbierało od początku roku.... wybuchło we mnie...

wyszedłem z chaty z paczką Clonazepamu.... miałem ochote odłaczyć się od Matrixa.... ale mam dwójke dzieci i odwagi mi nie starczyło... coś mi mówiło, ze to dla nich musze żyć... całe szczęście, że Paro nie dała mi tak mega wielkiej pewnosci siebie.... zastanawiam sie co moglo by sie stac po kilku tabletkach Clonazepamu?? Mam najmniejsza dawke czyli 0,5.... ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacząłem brać SSRI tylko że sertralinę i mam podobny problem tylko że głównie to że jest mięka faja po tym...Z resztą jeszcze spoko.Ale gdy znów z panną to kolejna kompromitacja już mam dość tych wtop i walenia budyniowym kutasem.Da się coś z tym zrobić? Coś dodać (oprócz viagry narazie)? Normalnie to jest twardy jak dąb.Odbija mi się to na psychice ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważyłem, że na paro, znów mnie wszystko mniej interesuje i wciąga. Czytanie, filmy, przegladanie neta, to wszystko stało się mniej wyciągające :(

-- 21 mar 2016, 05:07 --

Może to przez mini akatyzje, którą paro powoduje. Nie jest to taka pełnoobiawowa akatyzja jak np. po arypiprazolu, ale czuję w środku takie puste pobudzenie i wszystko chciałbym robić na raz. Jednocześnie jestem też często senny, taki ambiwelentny, dziwny stan.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacząłem brać SSRI tylko że sertralinę i mam podobny problem tylko że głównie to że jest mięka faja po tym...Z resztą jeszcze spoko.Ale gdy znów z panną to kolejna kompromitacja już mam dość tych wtop i walenia budyniowym kutasem.Da się coś z tym zrobić? Coś dodać (oprócz viagry narazie)? Normalnie to jest twardy jak dąb.Odbija mi się to na psychice ;/

ja też normalnie mam twardy że mógłbym nim gwoździe wbijac i ogolnie bez leków moje libido jest za wysokie , za zwierzęcy jestem , masakryczne libido i twardy pal , po fluo już 20mg , pała zmiękła i mocne odhamowanie seksualne, jak bym stracił jaja . teraz biorę 30mg fluo i zobaczymy co będzie za miesiąc . dodanie wellbutrinu coś pomoże , może . mianseryna i mirta nie działa na mnie to w tej kwesti .

zaznaczam ze biore fluo , a paro brałem trochę ponad 5 lat i tak nie było - aż tak .

-- 21 mar 2016, 07:03 --

najgorzej że jak się te leki tak ciągle bierze,zmienia,wraca to wzrasta prawdopodobieństwo że wkońcu się uszkodzi coś na stałe z automatem na dole.PSSD. na fluo w necie w ulotce wyczytałem jakiejś angielskiej prozaca , problemy z libido,erekcja,ejakulacja - możliwe nawet na stałe,mimo odstawienia leku . coś takiego , na citalu to samo na wiki . ja tam biore te leki długo i zawsze po odstawieniu wracało , jak teraz wróci to ok , a z czasem powinno się ustabilizować to libido , czym dłużej bierze się lek . na paro tak miałem , że już potem tego aż tak nie odczuwałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak już trąbiłem , więc przytoczę swój post z wątku o mirtazapinie, żeby nie powtarzać się:

"Sama mirtazapina w moim przypadku w ogóle nie wpływa na libido i erekcję. Dodatek 5 mg escytalopramu celem zmniejszenia "ciągłego wkurwa" po mirtazapinie (mimo jej najlepszej aktywności p/depresyjnej spośród branych przeze mnie leków) zmniejsza libido o jakieś 35 %. Tyle mi nie przeszkadza bo ogólnie prowadzę bardzo zdrowy tryb życia i libido niestety mam bardzo wysokie.

Ogólnie bardzo polecam. Czytałem publikację, że już 10 mg mianseryny (więc jakieś 5 mg) mirtazapiny znacznie niweluje kastracje po SSRI. Warto dodać, że mianseryna jest silniejszym inhibitorem rec. alfa-1 więc teoretycznie powinna poprawiać erekcję, poza tym jest mniej serotoninergiczna (dużo słabiej blokuje rec. alfa-2) więc też mniej powinna obniżać libido, ponadto nieznacznie silniej blokuje receptory 5-HT2a i 2c oraz nieznacznie słabiej 5-HT3.

Jak jest w rzeczywistości, to nie wiem, nie znalazłem takich badań porównawczych obydwu leków.

Ja biorę mirtazapinę ponieważ uważam, że jest skuteczniejsza p/depresyjnie niż mianseryna, nie mniej ten "wkurw" może być zasługą również jej silniejszego działania noradrenergicznego (a przez to i seroitoninergicznego), natomiast jako dodatek do kastracji przy dobrej odpowiedzi antydepresyjnej SSRI stawiałbym na mianserynę, minimum 10 mg. Uwaga na tycie ;)

Osobiście uważam za obowiązek lekarze odnośnie dodawania małych ilości NaSSA do SSRI u pacjentów z zaburzeniami snu i libido.

Dodam tylko, że NaSSA zostawiają daleko w tyle trazodon jeśli chodzi o obniżanie libido zarówno w mono jak i politerapii z SSRI, więc tuta widać zaangażonwanie blokowania również rec. 5-HT2c (NaSSA) w porównaniu samego 5-HT2a (trazodon)."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skąd ja to znam. Ogólnie lekarz mówił, że paroksetynę da się łatwo zmienić, jeśli będzie mi to przeszkadzało, wymienił nawet jakiś lek, po którym libido jest ponoć większe :D Spytam przy okazji, czy nie mógłby mi tego wypisać, bo trochę mam dość galaretowatego osprzętu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedna zarwana nocka, zmiana dawki w paro i brak nikotyny i już wszystko się jebie, dziś wróciłem na dawkę 15 mg , ale mam nerwe okropną bez papierosów i już łapie się za benzo ale muszę jakoś to przeczekać. Dodatkowo objadalem się w nocy bez końca i dziś od rana sram żarem. Do dupy dzień, czuje się jak w pierwszy dzień jak zacząłem brać paro. :why: Czy kogoś na paro bardziej ciągnęło do nikotyny czy sobie to wmawiam ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grabarz666: masz jakiś link ,tabelkę cokolwiek , w jakiej dawce fluoksetyna działa tak samo na serotonine jak paroksetyna? równoważnik paroksetyny 20mg w porównaniu do fluo - siła działania. . kiedyś czytałem gdzieś i wyszło że 30mg fluo to 20mg paro , ale wydaję mi się że więcej fluo powinno być bo jest o wiele słabsza. , tak na logikę. Paroksetyna ma Ki nm 0.1 a fluoksetyna KI nm 1.1 . więc różnica spora jest . tyle że podobno to i tak się z biegiem czasu wszystko równoważy i i tak zalewa nas podobnie serotonina ,tak myślę ale nie jestem pewien

ps: czy sie obraziles na benzusia i wy*ebiesz jaja hehe :)

http://2.bp.blogspot.com/-_e35Qs3YGTc/VdWmDzoJY0I/AAAAAAAABbM/27QxzizSK34/s1600/1.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak trwoga to do boga... :roll:

Wiesz, poniżej pewnego poziomu się nie zniżam, więc nie obrażam się, co najwyżej ignoruję :roll:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25911132

Fluoxetine 40 mg/day = paroxetine 34.0 mg/day

http://ijnp.oxfordjournals.org/content/ijnp/15/8/1167.full.pdf

b3bdcd6d0cf9d.bmp

Ostatnio wielu użytkowników oburzyło się powyższym obrazkiem, czego jednak nie skomentuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no o to mi chodziło , o ten link z pubmed . "Fluoxetine 40 mg/day = paroxetine 34.0 mg/day"

to 40 jak działa tak, to:

20mg fluo działa jak 17mg paro , zaś 30 będzie około 25mg paro . coś takiego . jeśli można to tak wyliczać

ok dzięki .

no ale ten drugi obrazek przyznaj sam,że jest dziwne że 200 sertaliny działa słabiej niż 50. cital 45mg słabiej niż 20 i 30 citalu , zaś 60mg citalu mocniej.

fluoksetyna idzie cały czas w góre z podniesieniem dawki , to dobrze . bo biore fluo obecnie 30mg.

szkoda że nie ma paroksetynki na tym wykresie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wynik badania jaki jest taki jest, być może pojawił się błąd, być może sprawa jest bardziej skomplikowana niż wynikałoby to tylko z Ki inhibicji SERT przez SSRI i zależnej od dawki okupacji SERT.

Poniższy obrazek przedstawia korelację pED50 (pIC50), czyli siłę inhibicji SERT, z działaniem serotoninergicznym wykonanym na szczurach (Hyttel et al. (1992)).

esci%2B6%2B6.png

Ciekawe jest to, że nie ma jednoznacznej korelacji Ki inhibicji SERT z działaniem serotoninergicznym, np. escytalopram mimo nieznacznie niższej siły inhibicji SERT (Ki), w porównaniu do paroksetyny, wykazuje silniejsze działanie serotoninergiczne.

Linku do badania nie podam, bo nie chce mi się szukać.

-- 21 mar 2016, 15:59 --

http://www.nature.com/npp/journal/v33/n13/pdf/npp200847a.pdf

npp200847f2.jpg

Zobacz, na powyższym przykładzie, że korelacja Ki inhibicji NET dla paroksetyny = 40 nM i wenlafaksyny = 800 nM (o ile dobrze pamiętam) ma się nijak do okupacji NET w OUN. Tak więc nie jest to tylko kwestia wartości Ki, ale innych mechanizmów. W powyższym przypadku być może jest to blokowanie rec. cholinergicznych przez paroksetynę oraz wpływ wenlafaksyny na receptory opioidowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko informuję, zazwyczaj po odstawieniu leków z grupy SSRI sprawy związane z seksualnością wracają do normy.

Grabarz666, zgadzam się z Tobą . Biorę Paro od 2011 ( bardzo mi pomogła , na moje szajby i pomaga nadal , choc już zdecydowaniemniej, dlatego musiałem dołożyć do niej niewielką dawkę Esci ) .

U mnie nawet zmniejszenie dawki Paro po kilku dniach daje efekt zwiekszonego libido . Jednak bywają osoby ( nawet na Tym Forum ) , które nawet biorąc paro kilka miesięcy , po jego odstawieniu mają kosmiczne problemy z libido , erekcją etc .

Mi tam nawet na rękę ,że to Paro w pewnym stopniu mnie "kastruje" , ponieważ od dziecka miałem wysokie libido i tylko pizdy miałem przed oczami . A teraz po kuracji paro , z wiekiem jest juz lepiej . Bo nie jest to przyjemne , anio zdrowotne uprawić seks codziennie i myślęć o tych sprawach zbyt często .

tictac, dostajesz Tu tyle fachowych rad jak sobie poradzić z libido na paroksetynie , a Ty tylko zmniejszyć dawkę , zwiększyc dawkę . Bez Agonistów dopaminy ( jak na moje oko ) to u Ciebie sie nie obędzie . Już samo to ,że jarasz tyle szlugów oznacza w jakimś stopniu ,że masz braki w dopaminie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe jest to, że nie ma jednoznacznej korelacji Ki inhibicji SERT z działaniem serotoninergicznym, np. escytalopram mimo nieznacznie niższej siły inhibicji SERT (Ki), w porównaniu do paroksetyny, wykazuje silniejsze działanie serotoninergiczne.

ponieważ jest bardziej selektywny , wybiórczy , omija receptory,niektore.

Zobacz, na powyższym przykładzie, że korelacja Ki inhibicji NET dla paroksetyny = 40 nM i wenlafaksyny = 800 nM (o ile dobrze pamiętam) ma się nijak do okupacji NET w OUN. Tak więc nie jest to tylko kwestia wartości Ki, ale innych mechanizmów. W powyższym przypadku być może jest to blokowanie rec. cholinergicznych przez paroksetynę oraz wpływ wenlafaksyny na receptory opioidowe.

tak wiem , a tu mi się wydaję z tą paroksetyną i wenlafaksyna , że przy paro to ta silna inhibicja serotoniny ,zalewa działanie noradrenaliny. zaś wenlafaksyna siłę inhibicji wychwuytu zwrotnego SERT nie ma zbyt dużej , stąd czuć działanie NET , a na paro nie . tak mi się wydaję

-- 21 mar 2016, 16:13 --

ja biorę 45mg mianseryny przed snem i nie poprawia mi libido . :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mało tego, przeczytajcie to:

http://www.nature.com/npp/journal/v34/n4/pdf/npp2008148a.pdf

... our trial replicates that dose escalation of paroxetine above the 20 mg per day standard dose has no additional clinical benefit. As a novel extension, we revealed the underlying neurobiological mechanism for this inefficacy: maximum SERT occupancy was already reached with the standard dose. Similarly, high SERT occupancies reported with low doses of other SSRIs suggest that our conclusion may be applicable to the entire

drug class.

If dose escalation is not promising for paroxetine and presumably other SSRIs, two clinical options remain for the treatment of nonresponders to standard doses. These are either continuation of treatment until 10 weeks while waiting for a potential delayed response, or a change to a different and potentially more effective treatment strategy. Both strategies will further improve response rates, but studies directly comparing these strategies have not yet been performed.

To w kwestii okupacji SERT zależnej od dawki.

However, this does not exclude that dose escalation has clinical benefits for antidepressants with additional molecular targets, eg the norepinephrine transporter, such as venlafaxine. This drug has shown dose dependency of the clinical response in fixed dose studies.

A to w kwestii występowania innych mechanizmów niż inhibicja SERT powyżej dawek standardowych w przypadku niektórych SSRI (paroksetyna, sertralina, fluwoksamina - agonizm sigma-1)) i wenlafaksyna (NRI).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym objawia sie jeszcze niedobor dopaminy ? Bo co do fajek to rzucam I wracam I rzucam I wracam , zapale czasem dwie czasem nie zapale I tak sie mecze jak debil. Z dawka tez juz nie kombinuje nic bo sie czuje dzis fatalnie. Biore 15 mg I tyle codziennie bez skakania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi