Skocz do zawartości
Nerwica.com

PREGABALINA (Egzysta, Linefor, Lyrica, Naxalgan, Pragiola, Preato, Pregabalin Accord/Mylan/ Pfizer/ Sandoz/ Sandoz GmbH/ STADA/ Zentiva, Pregamid, Tabagine)

tekla67

Czy pregabalina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

221 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy pregabalina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      157
    • Nie
      47
    • Zaszkodziła
      20

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 28.05.2024 o 19:16, Mozo napisał(a):

Sorki, mój błąd, nie te okulary. Przeczytałem alprazolam.

Mea culpa.

No już miałem pisać że jaki alprazolam xd no ale i tak dalej nie mam odp na pytanie xd 

Mea culpa.

I tak pregi 50 mg przez 2 tyg potem 100 może takie małe dawki bo ja strasznie bałem się ogólnie leków przyjąć ale do meritum czy jest to kurde możliwe że 6 tyg i nic nie czuję że gorzej się czuję xD ponoć  przy zwiększeniu dawki też może być pogorszenie kolejne tygodnie 

Mea culpa.

No i czy prega wgl może pomóc na natręctwo myślowe ocd itp 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Psychiatra zalecił mi dodanie pregi 75mg wieczorem do paroksetyny 20mg bo przestała na mnie działać po 9 latach. 

Po tyg mam wejść na 75 rano i 75 wieczorem.

Kiedy mogę poczuć jakieś pozytywne efekty?

Wzięłam wczoraj przed spaniem i dziś nie czuje ani nic złego ani nic dobrego. 

Dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z relacji lekarza psychiatry 75 mg to chyba najczęściej dobierana dawka początkowa dla pacjentów (2 x dziennie). Ja brałem 2 x 150 mg i było dobrze.

I że jak? 75 mg dla kota? 😀 są dawki i po 50 mg. Może niech zje całe opakowanie? Pregabalina nie działa sedatywnie, więc nawet nie zmuli.

12 godzin temu, Mili89 napisał(a):

Wzięłam wczoraj przed spaniem i dziś nie czuje ani nic złego ani nic dobrego

To jest dość delikatna dawka, ale to dobrze, że nie poczuła pani nic złego. Lepsze rezultaty mogą przyjść po dołączeniu drugiej dawki dobowej, ale mogą też wcześniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 godzin temu, Mili89 napisał(a):

Po tyg mam wejść na 75 rano i 75 wieczorem.

Ja takich wyraźnych efektów działania pregabaliny nie czułam nigdy, dla mnie to jest lek raczej działający w tle, a brałam też 75mg rano i 125mg wieczorem przez ok. 2 lata. 

No ale ja mam trochę inne podejście do leków niż duża część osób na tym forum ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co człowiek, to opinia. Pamiętam, kiedy jeszcze się nią leczyłem, że dnia bym bez niej nie rozpoczął, a działała ok. 30 min. od wzięcia. Nie rozkręcała się dwa tygodnie. Na kilka godzin ze spiętego, przestraszonego człowieczka zmieniałem się w wyluzowanego gościa i trudno mi to nazwać działaniem w tle. Było ono szybkie, odpowiednio silne i bezpośrednie. Dla mnie leki działające w tle, to lamotrygina, większość antydepresantów np. Tylko ja walczyłem z mocnymi uogólnionymi zaburzeniami lękowymi, więc może stąd tak dobra reakcja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Fobic, fakt, że ja w momencie jej włączania do leczenia nie miałam nasilonych lęków, stąd pewnie mój taki a nie inny odbiór tego leku. Lęki utrudniające mi mocno życie pojawiły się dopiero przy wchodzeniu na paroksetynę i pregabalina nie dała rady ich zminimalizować.

Edytowane przez acherontia styx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

27 minut temu, Fobic napisał(a):

Co człowiek, to opinia. Pamiętam, kiedy jeszcze się nią leczyłem, że dnia bym bez niej nie rozpoczął, a działała ok. 30 min. od wzięcia. Nie rozkręcała się dwa tygodnie. Na kilka godzin ze spiętego, przestraszonego człowieczka zmieniałem się w wyluzowanego gościa i trudno mi to nazwać działaniem w tle. Było ono szybkie, odpowiednio silne i bezpośrednie. Dla mnie leki działające w tle, to lamotrygina, większość antydepresantów np. Tylko ja walczyłem z mocnymi uogólnionymi zaburzeniami lękowymi, więc może stąd tak dobra reakcja.

A jak było przy zejściu z niej? Było ciężko? Bo tak naprawdę nie chce brac 2 leków...i paro I prege... wolałabym być na jednym wiadomo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Mili89 napisał(a):

A jak było przy zejściu z niej? Było ciężko? Bo tak naprawdę nie chce brac 2 leków...i paro I prege... wolałabym być na jednym wiadomo.

Ja nie miałem problemów z odstawieniem jej przy dobowej dawce 300 mg po kilku miesiącach, w przeciwieństwie do antydepresantów, wśród których była też paroksetyna. Kiedy lekarz nagle odciął dopływ leków, dochodziłem do siebie przez jakieś dwa tygodnie i nie było lekko. Nie nadawałem się do niczego.

Trochę dziwi mnie to, że paroksetyna przestała działać. Może nasiliły się twoje problemy? Nie próbowałaś porozmawiać o tym z lekarzem, nie chciał zwiększyć dawki?

Odstawienie paroksetyny po tylu latach powinno zaboleć. Najlepiej robić to stopniowo, zmniejszając dawkę przez 2-4 tyg. Z pregabaliną też może nie być łatwo, ale mówimy tu o większych dawkach i przynajmniej kilku latach leczenia. Najważniejsze, żeby coś pomogła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

25 minut temu, Fobic napisał(a):

Ja nie miałem problemów z odstawieniem jej przy dobowej dawce 300 mg po kilku miesiącach, w przeciwieństwie do antydepresantów, wśród których była też paroksetyna. Kiedy lekarz nagle odciął dopływ leków, dochodziłem do siebie przez jakieś dwa tygodnie i nie było lekko. Nie nadawałem się do niczego.

Trochę dziwi mnie to, że paroksetyna przestała działać. Może nasiliły się twoje problemy? Nie próbowałaś porozmawiać o tym z lekarzem, nie chciał zwiększyć dawki?

Odstawienie paroksetyny po tylu latach powinno zaboleć. Najlepiej robić to stopniowo, zmniejszając dawkę przez 2-4 tyg. Z pregabaliną też może nie być łatwo, ale mówimy tu o większych dawkach i przynajmniej kilku latach leczenia. Najważniejsze, żeby coś pomogła.

No wlasnie... tu masz racje- problemy sie nasilily- bo byla mega traumatyczna sytuacja i tydzien po niej wybuch objawow, za ktory obwinialam zwiekszenie paro do 30mg ...

Ogolnie byla traumatyczna sytuacja, po ktorej 6 dni po  zwiekszylam paro i na 7my dzien mialam mega ataki paniki.

Dzis rozmawialam z psychiatra i powiedzial mi, ze to co odczuwalam moglo wcale nie byc od 30mg paroksetyny, bo juz kiedys wchodzilam z 20 na 30 bez problemu, a wlasnie z rozhulania mojej nerwicy przez sytuacje w jakiej sie znalazlam.

powiedzialam mu o moich obawach przed prega i powiedzial, ze jesli nie chce dolaczac leku to musze dac szanse paro. czyli mam na 3 tyg wejsc na 30mg i jesli po 3 tyg nie bedzie poprawy mam wrzucic 40mg, ale jesli bedzie poprawa to mam zostac na dawce do 10tyg zeby osiagnela pelny efekt. i dopiero jak wykorzystam cala max dawke paroksetyny i nie pomoze to moge zmienic lek na inny rodzaj lub dodac prege.

Wczesniej paro ratowala mi zycie- po 2 latach nie wychodzenia z domu dala mi normalne zycie, a uwierz mi nie bylam w stanie wyjsc za prog domu...

mam nadzieje, ze tym razem tez mi pomoze. wiec narazie prege zostawiam na pozniej i probuje z paro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest właśnie problem z antydepresantami, ich rozkręcanie się trwające czasem miesiącami. W traumatycznych sytuacjach, kiedy odczuwa się bardzo silne emocje, wg mnie wskazanym wręcz byłoby przepisanie tymczasowo jakiejś benzodiazepiny, np. Relanium, czy Sedam, żeby uniknąć jakichś niepożądanych zdarzeń.

58 minut temu, Mili89 napisał(a):

wiec narazie prege zostawiam na pozniej i probuje z paro

Powodzenia z leczeniem, zdrowia życzę 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, miL;) napisał(a):

cześć,

ja jestem na 60 mg paroksetyny dziennie. Wchodzenie na wyższe dawki to był koszmar... po paru miesiącach (obecnie) chyba zaklikała bo w końcu (po 3 latach koszmaru) mogę normalnie funkcjonować 🙂

Wow super, że jest poprawa! Jak wyglądała Twoja przygoda z paro? Od kiedy na niej jesteś i od jakiej dawki zaczynałas/les? Po jakim czasie zaklikala?;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodawał to ktoś do fluoksetyny przy ciągle utrzymujących się lękach? Czy raczej nie ma to sensu w związku z tym, że będzie to działanie tylko doraźne, tzn. będę musiał wdrożyć już na stałe pregabaline bo leki oddzialujace na Gaba to szybka tolerancja i zwiększanie dawek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 11.06.2024 o 19:57, mio85 napisał(a):

Dodawał to ktoś do fluoksetyny przy ciągle utrzymujących się lękach? Czy raczej nie ma to sensu w związku z tym, że będzie to działanie tylko doraźne, tzn. będę musiał wdrożyć już na stałe pregabaline bo leki oddzialujace na Gaba to szybka tolerancja i zwiększanie dawek?

fluoksetyna potrafi napędzać lęki, i działa często pobudzająco.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 x ok. 40 mg a więc chyba mikrodawka, 3 dzień a ja już czuję mocne zakręcenie, które nie ma nic wspólnego z upojeniem alkoholowym jak większość to opisuje. Nieprzyjemny mocno brain fog i taki ucisk na głowie. Nie dość, że po fluo cały czas jestem intelektualnie cofnięty, to teraz już naprawdę ciężko mi wyrazić jakieś swoje zdanie do innych osób. Ciekawe jak będzie na wyższych dawkach - (jutro 2x 75), ale jak zawsze u mnie początek nie zwiastuje nic dobrego. A niektórzy już po 2-3 dniach czuli rozluźnienie. Masakra, mnie by najlepszy narkotyk świata nie rozluźnił tylko dał UBOKI. Dam znać jak będzie dalej szło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 8.06.2024 o 19:39, melon432 napisał(a):

Ile pregabalina się rozkreca??? Lekarz poweidział ,że 2 tygodnie to za krótko by zadziałała w pełni

pregabalina działa po 1-2-3h od wzięcia (zależy ile się zjadło i czy w ogóle). Tu nie ma mowy o rozkręcaniu, wręcz przeciwnie, rośnie tolerancja, później dana dawka nie działa już jak działała...
Nie wiem o co Twojemu lekarzowi chodziło, może o jakąś stabilizację stanu przez samo to, że bierze się leki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 godzin temu, Kamil8890 napisał(a):

Czy pregabalina jest dobrym lekiem aby schodzić z benzodiazepin takich jak clonazepam czy alprazolam? Czy ona pomaga? Lekarz mi ją dołączył właśnie aby schodzić z clonazepamu 

Chyba najlepszy lek na zejście z benzo. 

Ogólnie świetny lek, ale brany doraźnie. Tolerancja szybko rośnie, potem wręcz spać się tylko chce. No i zejście średnio przyjemne. Brak sił, ból głowy, nastrój do doopy przez jakiś czas. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 godzin temu, daammk1 napisał(a):

Chyba najlepszy lek na zejście z benzo. 

Ogólnie świetny lek, ale brany doraźnie. Tolerancja szybko rośnie, potem wręcz spać się tylko chce. No i zejście średnio przyjemne. Brak sił, ból głowy, nastrój do doopy przez jakiś czas. 

Ale czy łagodniej się schodzi z tej pregabaliny niż z clonazepamu? 

Dodam, że jeszcze stosuje zolpidem i zmniejszam dawkę clona a zwiększam dawkę zolpidemu i pregabaliny, a clonazepam stosuje już 5 miesiąc w dawce 2mg teraz lekarz wymyślił nową rozpiskę dodając nasen i pregabaline a zmniejszając dawkę clona 

Stwierdził że z pregabaliny i zolpidemu o wiele łatwiej zejsc niż z clonazepamu i że to najgorsze piekło jeśli chodzi o benzodiazepiny. 

Główny problem u mnie to bezsenność, a w dzień skutki uboczne po nieregularnym braniu clonazepamu 

Bez niego nie zasnę i na drugi dzień czuje się fatalnie.

No i jeszcze chciałem dopytać czy po pregabaline tyje się tak jak po kwetapinie? 

Edytowane przez Kamil8890
Edycja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, Kamil8890 napisał(a):

Ale czy łagodniej się schodzi z tej pregabaliny niż z clonazepamu? 

Dodam, że jeszcze stosuje zolpidem i zmniejszam dawkę clona a zwiększam dawkę zolpidemu i pregabaliny, a clonazepam stosuje już 5 miesiąc w dawce 2mg teraz lekarz wymyślił nową rozpiskę dodając nasen i pregabaline a zmniejszając dawkę clona 

Stwierdził że z pregabaliny i zolpidemu o wiele łatwiej zejsc niż z clonazepamu i że to najgorsze piekło jeśli chodzi o benzodiazepiny. 

Główny problem u mnie to bezsenność, a w dzień skutki uboczne po nieregularnym braniu clonazepamu 

Bez niego nie zasnę i na drugi dzień czuje się fatalnie.

No i jeszcze chciałem dopytać czy po pregabaline tyje się tak jak po kwetapinie? 

Wiadomo że łatwiej zejść z pregabalina. 2mg clona to chyba jeszcze nie tak dużo, nic lepszego niż pregabalina nie mogło Cie spotkać. 

Apetyt jest zwiększony, ale po klona też. Jak nie będziesz się objadał to dasz radę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi