Do tych co kumają komputery

Nic związanego z tematami 'nerwica', 'stres', 'depresja', 'psychologia' itd.
W końcu nie tylko psychologią człowiek żyje. ;)

Avatar użytkownika
przez IceMan 18 sie 2007, 20:37
MaRiAnEk napisał(a):Jak się standardowo wchodzi do BIOSu?

Ja nie korzystałem nigdy z niczego innego niż Delete. Musi działać
Avatar użytkownika
Offline
Przyjaciel forum
Posty
4789
Dołączył(a)
30 wrz 2006, 13:49
Lokalizacja
Wroc

Avatar użytkownika
przez anonim 18 sie 2007, 23:30
Na samym początku po włączeniu musi być napisane np: press del to enter setup, lub f2 to enter setup.

//Ech nie doczytałem, gdy startuje tak szybko komputer to masz klawisz pause/ break który wciskasz i wszystko się zatrzymuje, spróbuj.

Chciałem wejść do BIOSu zobaczyć tą termoregulację,

Możesz ustawić w biosie wyższy próg temperatury dla komputera może to pomoże, choć może i być zabójcze jeśli temperatura skoczy zbyt wysoko..
"MUSZĘ LECZYĆ SIĘ NA BÓL I STRACH
GDZIE JEST CZŁOWIEK KTÓRY Z SIEBIE SAM POKAŻE MI JAK
KTO POKAŻE MI JAK ?"
Avatar użytkownika
Offline
Posty
583
Dołączył(a)
08 paź 2006, 20:10

przez MaRiAnEk 18 sie 2007, 23:54
...
Ostatnio edytowano 29 wrz 2007, 22:18 przez MaRiAnEk, łącznie edytowano 1 raz
Offline
konto zablokowane
Posty
738
Dołączył(a)
04 kwi 2007, 22:36

Doradca Nerwica.com

przez Doradca Nerwica.com
Polecam tych psychologów i psychoterapeutów z Twojej okolicy
Doradca Nerwica.com

Avatar użytkownika
przez anonim 19 sie 2007, 02:07
Nie miałem nigdy laptopa, ale myślę(tak na chłopski rozum), że się nie opłaca zwiększać, ponieważ jeśli zwiększysz ilość pamięci dla grafiki to zostanie zmniejszona ilość pamięci ram, co spowoduje wolniejsze działanie komputera, chyba że chcesz właczać jakieś gry na nim to wtedy włącz na wyższą pamięć dla grafiki, bo 128 mb w nowszych gierkach to już minimum. Auto to auto :D myślę że komputer dobierze optymalną wartość(pewnie 64..)
"MUSZĘ LECZYĆ SIĘ NA BÓL I STRACH
GDZIE JEST CZŁOWIEK KTÓRY Z SIEBIE SAM POKAŻE MI JAK
KTO POKAŻE MI JAK ?"
Avatar użytkownika
Offline
Posty
583
Dołączył(a)
08 paź 2006, 20:10

Avatar użytkownika
przez IceMan 19 sie 2007, 16:19
Ja dodam że auto może (choć nie musi bo to tylko moja hipoteza) oznaczać dynamiczne przydzielanie pamięci adekwatne do wykorzystania przez aplikacje (i jeżeli to dynamiczna zmiana to opcja auto jest najlepsza - poczytaj co to auto u Ciebie znaczy).
Avatar użytkownika
Offline
Przyjaciel forum
Posty
4789
Dołączył(a)
30 wrz 2006, 13:49
Lokalizacja
Wroc

Avatar użytkownika
przez morpheus 20 sie 2007, 11:31
MaRiAnEk napisał(a):W jakiej temperaturze powinien pracować komputer przenośny?


odpowiadajac na twoje pierwsze pytanie: Nie ma takiej temperatury to zalkowicie zalezy od stresu jaki wywierasz na procku czy na dysku bo grafa watpie aby wywierala taka temperature wiec, to zalezy co robis na tym lapie jesli konwertujesz filmy to sie nie dzi bo takich rzeczy nie robi sie n lapie bo to jestwielki stres dla prock wiec on bedzie sie grzal lapy odolnie so do pracy ;) ale nawet jak sie mocno grzeje to nie powinno sie z nim nic stac bo w Biosie sa ustawienie shutdown przy zbytwysokiej temperaturze fany (wiatraki) sa przystosowane do poszczegolnych podezespolow...(jesli jeszcze czegos nie wiesz pytaj)


Otóż wyobrażcie sobie, że w serwisie odmowili mi naprawy na gwarancji, bo wczoraj był zbyt gorący dzień na używanie laptopa!!!
Już pomijam superinteligetne pytanie "rejestratorki" czy napewno naładowałem baterie...
Zarzucono mi, że musiałem siedzieć z komputerem na słońcu - tak chyba w noktowizorze, aby wogole coś zobaczyc na LCD. A na obudowie podobno znajduje sie nalepka "for home and office use only", czyli mam go używać w klimatyzowanym biurze lub domu? Niestety, ja nieszczęsny, aby mieć klimę w domu, to bym chyba musial zrobić przeciąg.


Jesli zas chodzi o reklamacje to wiadomo musisz nawciskac im kitow i zapamietaj ze tak sie zawsze robi: mowisz np. ze wlaczas lapa i dziala sobie przegladasz neta pracujesz czyli wypelniasz papierki i takie tam i oni wtedy nie maja wyjscia a jesli nadalmaja jakies ae w polsce nie tak calkiem dawno temu powstala istytucja zwana rzecznikiem praw konsument wiec idz jeszcze raz do sklepu i powiedz na czym soi sprawa i jesli nie przyjma go to postrasz rzecznikiem zobaczysz jak im mina zblednie i nagle jacy mili sie zrobia powodzenia rzycze...nie ma takiej opcji ze oni odmawiaja jesli tobie nie podoba sie cos w dzialaniu kompa musza to naprawic

[ Dodano: Dzisiaj o godz. 11:34 am ]
a jesli chodzi o wasza dyskusje na temat pamieci wirtualnej to zapamietajcie moje slowa: RAMU NIDGY DOŚĆ!!! i jesli masz ochote na zwiekszenie jej ilosci to prosze bardzo wtoj komp bedzie szybciej dzialal. wlaczal programy itp...
"...Gdyby były same piękne chwile, nie wiedział bym że żyłem..."

Obrazek
Avatar użytkownika
Offline
Posty
261
Dołączył(a)
05 sie 2007, 03:21
Lokalizacja
Fantazja

Avatar użytkownika
przez Twilight 21 sie 2007, 20:49
Pamięć RAM przydzielana na grafę w BIOS'ie niema nic wspólnego ze współdzieleniem pamięci przez karty graficzne wielu laptopów - takie coś ustawia się nawet w komputerach stacjonarnych z kartami posiadającymi własną pamięć, to jest tak zwana pamięć graficzna 2 rzędu i jest używana na to, co nie potrzebuje aż tak szybkiego dostępu jak to, co siedzi w karcie graficznej (bo w pamięci karty graficznej siedzi to, co potrzebuje najszybszego dostępu, sorka za stylistykę, ale staram się pisać łopatologicznie, by wszyscy zrozumieli)

Najzabawniejsze jest to, że ludzie ''lecą'' na superszybkie procesory w drogich laptopach, które jednocześnie posiadają karty graficzne bez własnej pamięci, słabe - lolowe to, bo cała reszta kompa nie nadąża wtedy za grafą. A co takiego będziecie robić, co wymaga tylko superszybkiego procesora, pakować po 10 giga plików zaawansowanymi programami zmniejszającymi objętość, szyfrować 1000 0000 stron tekstu kodowaniem 512 bitowym? :D

Ja sie mogę ''mądrzyc'', bo mam Laptopa z kartą graficzną posiadającą własną pamięć i wiem jak mi śmiga. Acer Aspire 3023WLMi, niby "tylko" 1,8 MHZ, (64 bitowy) 512 RAM, ale za to karta graficzna Radeon X700 Moblity z własna pamięcią i śmiga przy wymagających rzeczach lepiej, niż niejedna ''nówka''. Jedyne, co zamierzam póki co rozbudować, to ilość pamięci RAM.

Pozdrawiam
Avatar użytkownika
Offline
PersonaNonGrata
Posty
935
Dołączył(a)
19 lip 2007, 01:47
Lokalizacja
Rivendell

Avatar użytkownika
przez anonim 02 wrz 2007, 00:05
Dobra odkopię temat, moja siostra sprawiła sobie lapka z systemem windows vista, problem jest w tym że za cholere nie mogę zrobić żeby działał net,(netia na kablach tp, modem thomson speedtouch st330) niby instaluje sterowniki przeznaczone dla visty i po instalacji palą się obie diody to w programie od modemu jest komunikat, że urządzenie nie jest podłączone :shock: Vistą się wiele nie bawiłem, a lapkami to już w ogóle(wole grzebać w bebechach zwykłego pc) więc może ktoś mnie pokieruje co zrobić?
"MUSZĘ LECZYĆ SIĘ NA BÓL I STRACH
GDZIE JEST CZŁOWIEK KTÓRY Z SIEBIE SAM POKAŻE MI JAK
KTO POKAŻE MI JAK ?"
Avatar użytkownika
Offline
Posty
583
Dołączył(a)
08 paź 2006, 20:10

Avatar użytkownika
przez IceMan 02 wrz 2007, 11:55
Jeżeli sterowniki są napisane pod Vistę to zwykle problem leży po stronie komputer - modem. Czyli zastanawiam się czy lap ma dobrze skonfigurowane urządzenie łączące je z modemem (kontroler USB z tego co wynika ze specyfikacji modemu - może sterowników wymaga a nie ma). Druga sprawa - zajrzyj tutaj:
http://www.thomson-broadband.co.uk/code ... ductID=471
i sprawdź czy masz najświeższe sterowniki - może jest jakiś problem który rozwiązuje nowa wersja sterowników.

jeszcze jedno - czy modem na 100% działa sprawnie razem z innym sprzętem? to też warto zweryfikować - drogą eliminacji dojdziesz do właściwej przyczyny
Avatar użytkownika
Offline
Przyjaciel forum
Posty
4789
Dołączył(a)
30 wrz 2006, 13:49
Lokalizacja
Wroc

Avatar użytkownika
przez anonim 02 wrz 2007, 12:16
No przez ten sam modem właśnie jestem podłączony do internetu problem by znikł gdybym mógł zainstalować oprogramowanie od neo które samo wszystko konfiguruje, ale niestety na viscie nie działa :/
Zaraz zobaczę te sterowniki.
"MUSZĘ LECZYĆ SIĘ NA BÓL I STRACH
GDZIE JEST CZŁOWIEK KTÓRY Z SIEBIE SAM POKAŻE MI JAK
KTO POKAŻE MI JAK ?"
Avatar użytkownika
Offline
Posty
583
Dołączył(a)
08 paź 2006, 20:10

Avatar użytkownika
przez IceMan 02 wrz 2007, 12:20
anonim napisał(a):które samo wszystko konfiguruje

Wszystko = też konfigurację samego modemu? Jeżeli tak to po prostu musisz to zrobić ręcznie - jest to do zrobienia. Bo też jest różnica - czy Vista nie łączy się z modemem czy nie łączy się z netem.
Avatar użytkownika
Offline
Przyjaciel forum
Posty
4789
Dołączył(a)
30 wrz 2006, 13:49
Lokalizacja
Wroc

Avatar użytkownika
przez anonim 02 wrz 2007, 12:57
Ręcznie niby jest do zrobienia, ale posługiwałem się kilkoma schematami i wszystko g.. dało.

Bo też jest różnica - czy Vista nie łączy się z modemem czy nie łączy się z netem.


Jedno wynika z drugiego w drugim przypadku jest najczęściej winny operator, albo awaria linii w tym przypadku chodzi o to żeby poprawnie skonfigurować modem z czym mam problemy.
"MUSZĘ LECZYĆ SIĘ NA BÓL I STRACH
GDZIE JEST CZŁOWIEK KTÓRY Z SIEBIE SAM POKAŻE MI JAK
KTO POKAŻE MI JAK ?"
Avatar użytkownika
Offline
Posty
583
Dołączył(a)
08 paź 2006, 20:10

Avatar użytkownika
przez IceMan 02 wrz 2007, 13:20
No właśnie ja kiedyś cały dzień mordowałem się z konfiguracją routera - okazało się że net padł na osiedlu a ja o tym nie wiedziałem (nie miałem od kogo się dowiedzieć).

[ Dodano: Dzisiaj o godz. 1:22 pm ]
Próbuj różnych konfiguracji "na oko" - mi się w końcu tak udało całkiem nieźle skonfigurować sprzęt (no do końca na oko nie było bo wiedziałem w większości co do czego jest ale dopasować to wszystko razem to już inna bajka)
Avatar użytkownika
Offline
Przyjaciel forum
Posty
4789
Dołączył(a)
30 wrz 2006, 13:49
Lokalizacja
Wroc

przez MaRiAnEk 02 wrz 2007, 13:23
...
Offline
konto zablokowane
Posty
738
Dołączył(a)
04 kwi 2007, 22:36

Sortuj wg

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości

Przeskocz do