| Autor |
|
|
anonimowa
|
Re: Książki  04 Wrz 2008, 16:49 |
|
Od: 20 Kwi 2008, 19:05 Posty: 132 Miejscowość: Żory Płeć:  Ostrzeżenia: 0
|
|
Ja w ogóle nie czytam książek, koneserem literatury nie jestem. Czytam tylko obowiązkowe lektury, ale ostatniego tygodnia sierpnia coś mi odbiło i poszłam do biblioteki. Przeczytałam przez tydzień 4 książki, które łączyło jedno: w każdej pojawiła się postać psychopaty. Dwie mi się wyjątkowo spodobały, mianowicie "Artysta zbrodni" i "Psychopata". Nie wiem co mnie podkusiło, aby coś takiego wypożyczyć (może przez moje dziwaczne myśli). Czy ktoś czyta z was takie książki? Chciałabym coś wypożyczyć, ale trudno coś wybrać, gdy książki nie są posortowane i trudno odnaleźć coś ciekawego.
______ Najpierw muszę pokochać siebie, aby pokochać życie.
|
|
|
|
 |
|
Lariana
|
Re: Książki  04 Wrz 2008, 19:59 |
|
Od: 13 Sie 2008, 15:02 Posty: 535 Płeć:  Ostrzeżenia: 0
|
|
Jeśli chodzi o psychopatów lub odmienne postrzeganie otoczenia polecam książki rosyjskich autorów. Jeśli chodzi o szukanie sensu życia itd. czytałam wiele książek OSHO , A.De Mello "Śpiew Ptaka" jest też dobry. Psychologiczne: Potęga podświadomości, W życiu możesz wybierać, Świadomość samego siebie, Neurotyczna osobowość naszych czasów.
______ 'A ja za dużo widzę, zbyt mocno czuję'
|
|
|
|
 |
|
supermoniczka
|
Re: Książki  05 Wrz 2008, 10:15 |
|
Od: 19 Sie 2008, 21:48 Posty: 66 Płeć:  Ostrzeżenia: 0
|
|
Potęgę podświadomości akurat czytałam a możesz powiedzieć jakich autorów są te pozostałe z kategorii psychologiczne???
______ Supermoniczka
Ceń słowa. Każde może być Twoim ostatnim
Dowodem odwagi nie jest umrzeć, ale żyć.
|
|
|
|
 |
|
Lariana
|
Re: Książki  05 Wrz 2008, 14:05 |
|
|
|
Oczywiście. Neurotyczna osobowość naszych czasów- Karen Horney (dostępna w bibliotece) Świadomość samego siebie- Peter Lauster W życiu możesz wybierać- William Glasser
|
|
|
|
 |
|
Reptile
|
Re: Książki  16 Wrz 2008, 22:52 |
|
Od: 10 Wrz 2008, 18:38 Posty: 84 Płeć:  Ostrzeżenia: 0
|
|
|
|
 |
|
integralny
|
Re: Książki  21 Wrz 2008, 14:27 |
|
Od: 26 Cze 2008, 12:49 Posty: 36 Miejscowość: Poznań Płeć:  Ostrzeżenia: 0
|
|
Polecam "W strone psychologii istnienia" Abraham Maslow :)
______ Zapraszam wszystkich na mój psychologiczny blog :) http://www.psychika.net
|
|
|
|
 |
|
Lariana
|
Re: Książki  21 Wrz 2008, 16:32 |
|
|
|
Anthony de Mello -Śpiew Ptaka :)
|
|
|
|
 |
|
arturk
|
"Oswoić lęk"  09 Paź 2008, 19:45 |
|
Od: 04 Paź 2007, 16:22 Posty: 173 Miejscowość: Koszalin Płeć:  Ostrzeżenia: 0
|
|
Mam pytanko, czy czytał ktoś książkę "Oswoić lęk". Zamówiłem ją przez internet kilka dni temu i wciaż z niecierpliwością jej oczekuję. Nie liczę na cudowne ozdrowienie, ale na długotrwałą terapie z samym sobą dzięki radom zawartym w tej książce. Z nerwicą walczę 2,5 roku, z lepszym lub gorszym skutkiem (absolutnie żadnych leków) Bywają koszmarne sytuacje, lecz mam okresy dobrego nastawienia kiedy potrafię być normalny zupełnie. Pracuję, studiuję, mam nerwowy i szybki tryb życia, ale myślę..., mam taką nadzieję, że ta książka pomoże mi radzić sobie z tą potworną dolegliwością. Wyraźcie opinię Ci co czytali. Pozdro świry.
|
|
|
|
 |
|
aldara.35
|
Re: "Oswoić lęk"  09 Paź 2008, 21:18 |
|
Od: 10 Sie 2006, 16:00 Posty: 322 Miejscowość: malopolska Płeć:  Ostrzeżenia: 0
|
|
,,Oswoic lęk,,Judith Bemis i Amr Barrada? Ja czytalam.Faktycznie mozna duzo dowiedziec sie o zachowaniach pozwalajacych radzic siobie z lękiem.Dobra ksiązka napisana przystepnym językiem.Sporo jest na temat tzw.dialogu wewnętrznego ktory prowadzimy sami ze soba,ktory to napawa nas lękiem,ksiązka uczy jakie rozmowy prowadzic aby zniwelowac lęk.Jest sporo cwiczen jak opanowac lęk w codziennych sytuacjach. Ksiązka godna polecenia.
|
|
|
|
 |
|
arturk
|
Re: "Oswoić lęk"  11 Paź 2008, 18:25 |
|
Od: 04 Paź 2007, 16:22 Posty: 173 Miejscowość: Koszalin Płeć:  Ostrzeżenia: 0
|
|
Dokładnie to ta książka, właśnie dziś ją dostałem, jutro niedziela, mam nadzieję i zamiar ją sobie poprzeglądać, jeśli mi pomoże, na pewno się odezwę i postaram się pomóc i wam. Pozdrawiam.
|
|
|
|
 |
|
Michaldziwolong
|
Re: "Oswoić lęk"  11 Paź 2008, 23:43 |
|
Od: 01 Paź 2008, 15:03 Posty: 12 Płeć:  Ostrzeżenia: 0
|
Przy skrajnym nasilonym lęku to nawet książka nie pomoże To nie żadne oprogramowanie komputerowe które wystarczy zainstalować i będzie git Pozdro dla kumatych
|
|
|
|
 |
|
Lariana
|
Re: Książki  12 Paź 2008, 13:01 |
|
|
|
Zgadzam się .Przeczytałam wiele książek o tematyce psychologicznej. Po przeczytaniu miałam mega dobre nastawienie :Tak teraz się uda ,mam siłe itd. Potem załamka i bierność. Żadna książka nas nie uleczy, jeśli się nie do czegoś nie przyłożymy..
|
|
|
|
 |
|
cixi81
|
Re: Książki  18 Paź 2008, 23:47 |
|
Od: 21 Mar 2008, 13:22 Posty: 131 Płeć:  Ostrzeżenia: 0
|
czytałam ją , zmienia myslenie o lękach trzeba sie dostosowac i praktykowac w trakcie paniki  ---- EDIT ---- a czytaliście Potęga podswiadomosci "/?? ja zaczełam czytac , ale na poczatku mnie ta ksiazka szokowala teraz sie oswajam i ciekawska jestem z kazda nastepna kartka czego jeszcze sie dowiem.. 
|
|
|
|
 |
|
Lariana
|
Re: Książki  19 Paź 2008, 11:14 |
|
|
|
Czytałam ,próbowałam praktykować ale wmawianie sobie że "przestaje się lękać ludzi i wszystkiego" wzmożyły we mnie te dolegliwości. Mi odpowiada technika cofania się ku przeszłości w celu zrozumienia czemu się tak naprawdę lękam ,a nie wmawiania sobie że nie jest źle. to tak jakby komuś odrąbano nogę a on sobie mówił że nie jest źle ,przecież mam głowe, oczy itd.
|
|
|
|
 |
|
supermoniczka
|
Re: Książki  22 Paź 2008, 23:06 |
|
Od: 19 Sie 2008, 21:48 Posty: 66 Płeć:  Ostrzeżenia: 0
|
|
Chciałabym polecić książkę M. Sara Rosenthal "Depresja - przyczyny-objawy-jak sobie radzić bez leków", książka ta wbardzo prosty spoób przedstawia jak sobie radzić z depresją nie radzi aby nie brać leków, ale radzi co robić oprócz brania ich. Pokazuje w bardzo proste sposoby radzenia sobie z tym problemem. Kiedyś gdy ja kupiłam przeczytałam ją bo interesowałam się psychologią(kupiłam ją w KDC) teraz czytam ją aby sobie pomóc. Nie jest to recepta na całe zło związane z tą chorobą, ale jak się nie dać.
______ Supermoniczka
Ceń słowa. Każde może być Twoim ostatnim
Dowodem odwagi nie jest umrzeć, ale żyć.
|
|
|
|
 |
|
Tharna
|
Re: Książki  24 Paź 2008, 13:38 |
|
Od: 18 Maj 2006, 15:31 Posty: 67 Miejscowość: Krzynia Płeć:  Ostrzeżenia: 0
|
Lariana napisał(a): Czytałam ,próbowałam praktykować ale wmawianie sobie że "przestaje się lękać ludzi i wszystkiego" wzmożyły we mnie te dolegliwości. Mi odpowiada technika cofania się ku przeszłości w celu zrozumienia czemu się tak naprawdę lękam ,a nie wmawiania sobie że nie jest źle. to tak jakby komuś odrąbano nogę a on sobie mówił że nie jest źle ,przecież mam głowe, oczy itd. Nie ma w tym nic nadzwyczajnego. Nie powinnaś afirmacjami zwalczać lęków tylko przyczyny tych lęków. Jeśli interesuje was zastosowanie afirmacji i wizualizacji dla poprawy własnego zdrowia, polecam zapisać się na kurs Metody Silvy. Rezultaty bywają zaskakujące a nawet szokujące. Jest tez książka o tym, ale lepiej przejść kurs :) http://www.gandalf.com.pl/b/samouzdrawi ... oda-silvy/Naprawdę polecam i nie jest to żaden odłam religii, tylko świetne ćwiczenia z samym sobą!
______
|
|
|
|
 |
|
czasnazmiany
|
Re: Książki  26 Lis 2008, 00:50 |
|
Od: 18 Gru 2007, 23:02 Posty: 19 Płeć:  Ostrzeżenia: 0
|
Jezeli ktos czytal "Potege Podswiadomosci" polecam film "the secret" mozna go sciagnac z sieci,jest o tym samym co ksiazka i naprawde fajnie zrobiony 
______ Mysl pozytywnie :)
|
|
|
|
 |
|
wyimaginowana
|
Re: Książki  12 Lut 2009, 14:51 |
|
Od: 09 Lut 2009, 15:23 Posty: 164 Miejscowość: kraków Płeć:  Ostrzeżenia: 0
|
|
Ja polecam książkę "Wirus samotności" W. Kruczyńskiego. Opisuje źródła oraz metody zwalczania. Uświadamia również, że oprócz złej samotności jest również ta dobra. Jak yin i yang.
______ Wisława Szymborska - "W zatrzęsieniu"
|
|
|
|
 |
|
Joanova
|
Re: Książki  29 Kwi 2009, 07:28 |
|
Od: 29 Kwi 2009, 07:01 Posty: 26 Miejscowość: Poznań Płeć:  Ostrzeżenia: 0
|
Zdecydowanie Potega podswiadomosci Murphy'ego, bo juz samo czytanie dziala kojaco i terapeutycznie. 
|
|
|
|
 |
|