Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

Kalebx3 napisał(a):

a jak z seksem u Ciebie , bo ja na 15 mg esci jestem wykastrowany 100% , pozbawiony popędu płciowo -seksualistycznego i w ogóle nie staje mi ten co wcześniej zwany był " walecznym"

Skoro sam nie możesz, to po co się pytasz

-bo to ,żeby wiedzieć czy na tej dawce Esci ,,, lek ten u wszystkich robi galaretę w majtach .

-a po drugie to już się zapytać nie można czy co ,,,?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

walne se chyba esci+pregabaline

ja to samo walę ;)

i jak z lekami?

ja juz brałem kiedys paro i bylo ok .pozniej zszedłem i wracalem 2 razy i juz nie dzialalo nawet na 60mg, teraz 2 lata bylem na wenli 225 i bylo ok ale ostatnio juz przestala dzialac i schodze z niej i wlasnie z lekarzem rozmawialem juz o esci i setrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i jak z lekami

-chodzi Ci o lęki , rozumiem .

Mix daje radę , ale zanim sie rozkręci trzeba poczekać i pocierpieć( warto na ten czas koniecznie zaopatrzyć się w benzo).

Zaczynałem 2 lata temu od dawki 2,5 mg esci ( wtedy jeszcze + 5-10 mg paro) . Teraz 12,5 mg esci + 75 mg pregi . Idzie wytrzymać .

Na początku brałem 150 pregi , ale po 2 miesiącach na 150 mg zaczęła dawac na tej dawce przygnębienie i nasilenie natręctw .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KAlebx3, nie jest źle, choć nie tak jak kiedyś. :)

to ''kiedyś " to mam nadzieję ,że nie mówisz o czasach naszego pięknego dzieciństwa , kiedy człowiek miał na wszystko wywalone ;)

Panno jak nie masz lęków , ataków paniki , depresji , wstaje Ci się z rana w miarę ochotnie to możesz mówić ,że jest przynajmniej DOBRZE.

I tak trzymać .

A łeb raz może bolec , raz może być lekki , a raz ciężki jak kula armatnia .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej mam pytanie do osób które zażywają 20 mg escitalopramu (mozarin) na dobę.

Czy bierzecie go w całości 20 mg rano, czy macie go rozbitego np. 10 mg rano 10 mg w południe albo wieczór.

Pytam gdyż wyszedłem wczoraj ze szpitala przez cały pobyt brałem 10 mg rano i w południe 10 mg w sumie dawka 20 mg ale wychodząc zapytałem lekarz prowadzącej czy mogę rano brać całość bo w południe mi nie pasuje i niby się zgodziła. Czy będzie to jakaś różnica w działaniu escitalopramu czy lepiej brać rano te 20 mg bo niby na ulotce jest napisane ze powinno się brać go rano tylko nie napisane w jakiej dawce rano.

Po za tym mam jadłospis taki po miesięcznym pobycie w szpitalu gdzie na wypisie podali mi dziwaczną diagnozę f61 zaburzenia osobowości mieszane a byłem tam kierowany z diagnozą zaburzenia depresyjno-lękowe i fobia społeczna no i leki mam takie : mozarin 10mg 1-1-0, spamilan 10 mg 1-1-1, Triticco cr 150 mg 0-0-1 i kwetaplex xr 50 mg 0-0-1 - po 5 tygodniach stosowania źle się czuję mam lęki przed wychodzeniem przed ludźmi a jak już gdzieś jestem po za domem odczuwam straszliwe napięcie, ucisk w głowie, sztywność karku, pocę się i trzęsę. 2 pytanie moje brzmi tak: czy mam dobry zestaw leków na wg mnie moja fobie społeczna czy tam osobowość unikająca (podobne objawy) skoro czuje się tak jak opisałem wyżej czy po prostu mam nadal czekać na rozkręcenie leków bo z ulotek wynika ze powinien być to dobry zestaw na moje dolegliwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej :)

Biorę od tygodnia 5mg (docelowo będzie 10mg) Escitilu...I jest masakra..Codziennie biegunki i uczucie...no takie dziwne uczucie pobudzenia mam....poczekam jeszcze kilka dni..może przejdzie..Mam pytanie: czy ktoś z Was brał Escitil po wycięciu woreczka żółciowego?..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, mam pytanie, lekarka zwiększyła mi escitalopram na 20 mg, biorę od 3ch dni (wcześniej 15mg) boję się że mi się pogorszy, że będą jakieś uboki po zwiększeniu dawki. Jest taka możliwość? 15 mg biorę od 6 lat, ale nastąpiło pogorszenie mam wejść na dawkę 20 mg i jak się ustabilizuje zejść na 15 mg. Próbuję tłumaczyć sobie logicznie to, że to niemożliwe żeby się pogorszyło. 8) Że może być tylko lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi