Skocz do zawartości
Nerwica.com

biore od 6 dni xetanor (paroksetyna) i jestem mega zestresowany

zaleknionyy

Rekomendowane odpowiedzi

Biorę od 6 dni pół tabletki xetanor (paroksetyna), jestem mega zestresowany zwłaszcza rano, wręcz się trzęsę, mam trudności żeby coś zjeść ze stresu. Lekarz mówi żeby jeszcze pare dni spróbować brać i dopiero wówczas odstawić jak nie przejdzie. Czy ktoś tak miał?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie dasz rady, to poinformuj lekarza i odstaw zgodnie z jego zaleceniami.

Ja kiedy nie mogłem wytrzymać skutków (paroksetyny) na dawcę 50mg (rozdrażnienie, napięcie), to psychiatra powiedział, że mogę brać afobam do następnej wizyty (w 2 tygodnie nie można się uzależnić, to nie jest jakoś super uzależniający lek). Później na wizycie włączył lamotrigine i przeszło, tak więc jest dużo opcji, ale musisz słuchać lekarza.

Np. Ja na Sertralinie kiedyś tez nie mogłem wytrzymać pierwsze tygodnie, ale w końcu zostałem na niej i po 2 tygodniach się opłaciło, bo osiągnąłem znaczną poprawę jeśli chodzi o zaburzenia lękowe.

Ale np. mialem arypiprazol, który psychiatra tez mi zaleciła po wystąpieniu skutków ubocznych żebym brał 2 tygodnie i MOŻE przejdzie, ale już po kilku dniach wiedziałem, ze nie wytrzymam, bo to był lek aktywizujący, a ja na nie bardzo źle reaguje - mialem duży niepokój na tym leku i to by do niczego dobrego nie doprowadziło.

Edytowane przez Wrwsw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 minut temu, Wrwsw napisał(a):

Jak nie dasz rady, to poinformuj lekarza i odstaw zgodnie z jego zaleceniami.

Ja kiedy nie mogłem wytrzymać skutków (paroksetyny) na dawcę 50mg (rozdrażnienie, napięcie), to psychiatra powiedział, że mogę brać afobam do następnej wizyty (w 2 tygodnie nie można się uzależnić, to nie jest jakoś super uzależniający lek). Później na wizycie włączył lamotrigine i przeszło, tak więc jest dużo opcji, ale musisz słuchać lekarza.

Np. Ja na Sertralinie kiedyś tez nie mogłem wytrzymać pierwsze tygodnie, ale w końcu zostałem na niej i po 2 tygodniach się opłaciło, bo osiągnąłem znaczną poprawę jeśli chodzi o zaburzenia lękowe.

Ale np. mialem arypiprazol, który psychiatra tez mi zaleciła po wystąpieniu skutków ubocznych żebym brał 2 tygodnie i MOŻE przejdzie, ale już po kilku dniach wiedziałem, ze nie wytrzymam, bo to był lek aktywizujący, a ja na nie bardzo źle reaguje - mialem duży niepokój na tym leku i to by do niczego dobrego nie doprowadziło.

Ale pytaj lekarza, ja ci nic nie sugeruje, tylko mówię jak u mnie to wyglądało

Edytowane przez Wrwsw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak miałem wiele lat temu identyczne objawy - lęk że sobie nie poradzę, ze stresu wymiotowałem. Wówczas przez wiele lat brałem xetanor, rok temu go odstawiłem, ale byłem smutny i przygnębiony więc teraz znaów zaczynam brać xetanor. Jest ciężko, biorę dodatkowo lorafen aż się nie przyzwyczaję do xetanoru :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leki przeciwdepresyjne potrzebują przynajmniej kilku tygodni, zwykle 3 do 6, by rozwinąć swoje pełne działanie terapeutyczne.

Do tego leki z tej grupy wywołują niepożądane skutki uboczne, które powinny ustąpić w przeciągu pierwszych kilku tygodni leczenia. Jeśli po tym czasie skutki uboczne nie ustępują, to należy skonsultować się z lekarzem, który prawdopodobnie zaleci odstawienie preparatu.

Także jak widać, jest to kwestia tygodni, a nie dni. Trzeba się uzbroić w cierpliwość i w razie konieczności zgodnie z zaleceniami lekarza stosować doraźne leki przeciwlękowe. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi