Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie gdy brałem 40 raczej czułem więcej noradrenaliny niż na 20, co do otępienia to większość je ma na Paro. Gdy ostatnio zwiększałem. z 20 na 30 mg miałem bóle węzłów chłonnych szczególnie jak jeszcze do tego wypiłem jakieś piwko. 

Długo już jesteś na tej 40? Jeśli nie to zdecydowanie jest szansa ze to otępienie minie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 minut temu, Ricardop napisał:

U mnie gdy brałem 40 raczej czułem więcej noradrenaliny niż na 20, co do otępienia to większość je ma na Paro. Gdy ostatnio zwiększałem. z 20 na 30 mg miałem bóle węzłów chłonnych szczególnie jak jeszcze do tego wypiłem jakieś piwko. 

Długo już jesteś na tej 40? Jeśli nie to zdecydowanie jest szansa ze to otępienie minie. 

pokierowałem się zasadą więcej może być lepiej. i 40 mg jest rekomendowane dla uogólnionego lęku.

teraz mam dwa dni przerwy - czekam aż stężenie paroksetyny się obniży i zacznę 20 mg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie. Proszę o radę. Wczoraj po raz pierwszy podczas leczenia Parogenem pozwoliłam sobie na alkohol, sporo bo Ok półtora wina, trudno- stało się tylko co teraz, brać tabletkę normalnie czy zrobić dzień przerwy? Przerwy też nigdy nie robiłam... poradzcie proszę  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na noradrelanine wydaje mi się ,że działa w całym zakresie dawek tylko weź pod uwagę ,że to jest głownie selektywny inhibitor wychwytu zwrotnego serotoniny do której ma ponad stukrotnie wyższe powinowactwo, a to że oddziaływuje na tą serotoninę bardzo silnie i na antycholinergiczne receptory muskarynowe to częstym skutkiem ubocznym jest właśnie senność i brak napędu zależny od dawki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@picziklaki Właśnie u mnie po Paro nie ma żadnej senności. Budzę się super wstaje . Nie ma leżenia w łóżku. To fakt z tą dopaminą. 

Biorę 20 mg Paro. Zastanawiam się na zmniejszenia paro do 10 mg niby to dawka nie lecznicza ale z drugiej strony paro to najsilniejszy SSRI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierzesz niewielką dawkę paroksetyny stosowaną głownie w leczeniu depresji dlatego ten skutek uboczny w postaci senności i obniżonego napędu u ciebie nie występuje ale w wyższych dawkach rzedu 40-60 mg jest już niestety częsty.

Edytowane przez picziklaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@picziklaki Brałem.60 mg niestety tu nore już było czuć. 40 mg brałem 10 miesięcy i żadnej sennosci to samo na 60 mg . 20 mg biorę pół miesiąca.

Mój koktajl leków biorę na depresje , lęk uogólniony , lęk z napadami paniki , OCD i fobię społeczna . No i podejrzenie choroby dwubiegunowej .

Edytowane przez Petek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@picziklaki Po baclofenie dostałem najpierw mani wzrost nastroju , niespałem cała noc a na drugi dzień spadek i cięzka depresja i mysli samobójcze . Byłem cały czas pobudzony. W ogóle jestem cały czas pobudzony i niespokojny.

Zapomniałem powiedzieć że mam stwardnienie rozsiane.

I mam pytanie do Ciebie:

Czy można brac kurkume + pieprz z paroksetyną? Bo niektórzy pisza że może spowodować zespół serotoninowy ?    Brałem nawet trzy antydepy i nic się niestało. Czy jest się czego obawiać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Petek napisał:

@picziklaki Po baclofenie dostałem najpierw mani wzrost nastroju , niespałem cała noc a na drugi dzień spadek i cięzka depresja i mysli samobójcze . Byłem cały czas pobudzony. W ogóle jestem cały czas pobudzony i niespokojny.

I mam pytanie do Ciebie:

Czy można brac kurkume + pieprz z paroksetyną? Bo niektórzy pisza że może spowodować zespół serotoninowy ?    Brałem nawet trzy antydepy i nic się niestało. Czy jest się czego obawiać ?

Biorę 20 mg esci i jakieś tam leki poprawiające sen do tego 1000 mg ekstraktu z kurkuminy około miesiąc czasu, nic się nie dzieje. Co do brania 3 leków antydep radził bym ci mocno uważać ja skończyłem tą zabawę napadem padaczki złamanym kręgosłupem i barkiem, już o niedokrwieniu mózgu powiększeniu zmian deminizacyjnych nie wspomnę.

Edytowane przez reebok91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, Petek napisał:

I mam pytanie do Ciebie:

No bo on tak działa … Poczytaj na przyszłość o tym co bierzesz. Więc nie masz chad ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@picziklaki Powiedz mi co z moje mixu może powodować wzrost wagi ?

I jeszcze jedno chciałbym przejść na sertraline ale się cykam bo metabolizuje się do norsertraliny . Szczególnie wzrost lęków napadowy i lęk uogólniony. Tylko ma profil aktywizujący niewiem czy to dobre dla mnie  poniewaz ledwo chodzę i do pracy nie chodzę. No i jestem na rencie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Dawno mnie tutaj nie było. Pomóżcie koledzy i koleżanki... Od 7 lat lecze się nieskutecznie na zaburzenia lekowo depresyjne. Od 2 tygodni leżę w szpitalu bo już nie wyrabialem... Przerobiłem multum leków, niestety żaden na dłuższą metę nie pomagał... W tej chwili biorę miesiąc paroksetyne, od 3 tygodni 40 mg do tego dodali mi tutaj w szpitalu 45 mg mirtazapiny,ktora już biorę 2 tygodnie. Niestety nadal mam obniżony nastrój i wolno płynący lęk. Lekarz mi powiedział że skoro tyle już brałem leków i żaden nie pomógł to może być raczej zaburzenie osobowości a nie depresja... I bądź tu mądry... Co mam robić dalej? Bo pomysły mi się kończą... Czy ta paroksetyna nie powinna już działać? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 4.07.2020 o 04:36, reebok91 napisał:

Biorę 20 mg esci i jakieś tam leki poprawiające sen do tego 1000 mg ekstraktu z kurkuminy około miesiąc czasu, nic się nie dzieje. Co do brania 3 leków antydep radził bym ci mocno uważać ja skończyłem tą zabawę napadem padaczki złamanym kręgosłupem i barkiem, już o niedokrwieniu mózgu powiększeniu zmian deminizacyjnych nie wspomnę.

Jedyne co grozi przy dobrze dobranych 3 antydepach bez interakcji, to mityczny zespół serotoninowy. No i wątroba dostanie po dupie, ale na to są środki zapobiegawcze. 

Edytowane przez Natrętnik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi