Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

JNawet w większym stopniu niż citalopramu gdy mówimy o maksymalnych dawkach, czyli odpowiednio 40 i 20 mg.

http://www.bmj.com/content/bmj/346/bmj.f288/F1.large.jpg?width=800&height=600

Badania na dużej próbie - 40 tys osób.

Ale w mniejszym stopniu dla escytalopramu niż cytalopramu, a nawet niższym niż dla paroksetyny (jak również fluoksetyny, sertraliny i mirtazapiny), gdy mówimy o standardowych dawkach równoważnych, odpowiednio 10, 20 i 20 mg :twisted:

Z przedziałów ufności wynika jednak, że prawie połowa ładuje 20mg escitalopramu i prawie nikt 5mg. Wagowo więc te dwa leki - cita i esci wyglądają podobnie jeśli chodzi o ten konkretny efekt uboczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przedział ufności – podstawowe narzędzie estymacji przedziałowej. Pojęcie to zostało wprowadzone do statystyki przez matematyka polskiego pochodzenia Jerzego Spławę-Neymana.

Niech cecha X ma rozkład w populacji z nieznanym parametrem θ. Z populacji wybieramy próbę losową (X1, X2, ..., Xn). Przedziałem ufności o współczynniku ufności 1 − α nazywamy taki przedział (θ1, θ2), który spełnia warunek:

{\displaystyle P(\theta _{1}<\theta <\theta _{2})=1-\alpha } {\displaystyle P(\theta _{1}<\theta <\theta _{2})=1-\alpha }

gdzie θ1 i θ2 są funkcjami wyznaczonymi na podstawie próby losowej.

Podobnie jak w przypadku estymatorów definicja pozwala na dowolność wyboru funkcji z próby, jednak tutaj kryterium wyboru najlepszych funkcji narzuca się automatycznie – zazwyczaj będziemy poszukiwać przedziałów najkrótszych.

Współczynnik ufności 1 − α jest wielkością, którą można interpretować w następujący sposób: jest to prawdopodobieństwo wyznaczenia takiego przedziału, że rzeczywista wartość parametru θ w populacji znajdzie się w tym przedziale. Im większa wartość tego współczynnika, tym szerszy przedział ufności, a więc mniejsza dokładność estymacji parametru. Im mniejsza wartość 1 − α, tym większa dokładność estymacji, ale jednocześnie tym większe prawdopodobieństwo popełnienia błędu. Wybór odpowiedniego współczynnika jest więc kompromisem pomiędzy dokładnością estymacji a ryzykiem błędu. W praktyce przyjmuje się zazwyczaj wartości: 0,99; 0,95 lub 0,90, zależnie od parametru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grabarz666, bez urazy, ale jestem ciekawy czemu mają służyć te Twoje "elaboraty"? Jest to Twoja forma samorealizacji, uświadamiasz społeczeństwo dzięki temu? Nie neguję Twoich działań, ale z notki o przyjmowanych przez Ciebie leków, nie ma tam paroxetyny, dlaczego więc tak uparcie drążysz temat?

1. fakt, że nie używam paroksetyny nie oznacza, że nie mogę na jej temat się wypowiadać

2. jeśli nie podobają ci się moje "elaboraty" to ich nie czytaj, jeśli nie masz nic ciekawego do powiedzenia, oprócz osobistych wycieczek, to łaskawie nie zaśmiecaj wątków, od wylewania frustracji są inne tematy

3. od stawiania mi diagnoz jest mój lekarz, a nie jakiś internetowy znafca

4. czy naprawdę myślicie, że ktoś, kto szuka informacji o leku chce czytać wasze pseudoteorie o moim rzekomym niedowartościowaniu i samorealizacji, zamiast faktów o nich

5. powtarzam po raz kolejny, póki nie łamię regulaminu, mogę pisać o lekach co tylko mi się podoba, a z pisaniem faktów o nich nie mijam się

6. jeżeli macie braki w wiedzy i jest to dla was kompleks, to nie próbujcie obarczyć mnie tym samym, bo to tylko ujawniacie się z tym, że jest to dla was problem

7. czas poświęcony na pisanie postów z diagnozami mojej osoby, moglibyście poświęcić na pracę nad sobą, aby zrobić krok w przód w dochodzeniu do zdrowia psychicznego

Ma zdiagnozowane zaburzenia obsesyjno-kompulsyjne F42 :smile:

Znów nie trafiłeś, ja natomiast (bezbłędnie) diagnozuje u ciebie pedalstwo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grabarz666, bez urazy, ale jestem ciekawy czemu mają służyć te Twoje "elaboraty"? Jest to Twoja forma samorealizacji, uświadamiasz społeczeństwo dzięki temu? Nie neguję Twoich działań, ale z notki o przyjmowanych przez Ciebie leków, nie ma tam paroxetyny, dlaczego więc tak uparcie drążysz temat?

1. fakt, że nie używam paroksetyny nie oznacza, że nie mogę na jej temat się wypowiadać

Grabarz bo nie chce mi sie czytac 10 stron ostatnich wątku, co masz do paroksetyny tak w skrócie ? jesli komus pomaga to czemu jest zla ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja się pytam, gdzie jest policja?

weż proszę nie mieszaj w to Policji , bo Policja jest od poważniejszych spraw , a nie od pierdut znerwicowanych lekomanów . No chyba ,że był to poważny żarcik .

Od dawna już brakuje TU( w dziale leków ) porządnego Moderatora , który by trochę przystopował emocjonalne zapędy co niektórych Użytkowników .

Bo zaczyna się tu robić wzajemne obrażanie . Może brakuje dobrej woli , może nie potrafimy inaczej , może tak mamy nasrane w emocjach ,,,

Od kiedy Lord kapucyn sie obsrał i depresyjnie dogorywa to nie komu tu porządku zrobić . Tak to widzę ,,, może sie mylę , jest to moje zdanie . Oczywiście sam nie jestem wzorem kultury i ogłady , ale staram się nikogo osobiście nie obrażać . I może tego się przynajmniej trzymajmy , nawet jako psychiczne zjebki . ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja się pytam, gdzie jest policja?

weż proszę nie mieszaj w to Policji , bo Policja jest od poważniejszych spraw , a nie od pierdut znerwicowanych lekomanów . No chyba ,że był to poważny żarcik .

Od dawna już brakuje TU( w dziale leków ) porządnego Moderatora , który by trochę przystopował emocjonalne zapędy co niektórych Użytkowników .

Bo zaczyna się tu robić wzajemne obrażanie . Może brakuje dobrej woli , może nie potrafimy inaczej , może tak mamy nasrane w emocjach ,,,

Od kiedy Lord kapucyn sie obsrał i depresyjnie dogorywa to nie komu tu porządku zrobić . Tak to widzę ,,, może sie mylę , jest to moje zdanie . Oczywiście sam nie jestem wzorem kultury i ogłady , ale staram się nikogo osobiście nie obrażać . I może tego się przynajmniej trzymajmy , nawet jako psychiczne zjebki . ;)

a nie od pierdut znerwicowanych lekomanów

:great:

Lord Kapucyn ? przecież to taki grabarz v2. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

achino2017 wychodzi na to że grabarz666 to homofob.

Myślisz? Moim zdaniem zwyczajny polski burak. Pewnie jakiś wąsaty, tłusty, łysy Janusz. A o zdiagnozowanych zaburzeniach obsesyjnych sam pisał na forum, tylko "nie zgadza się z tą diagnozą". Mamy więc (obok cebulactwa) brak krytycyzmu wobec własnych zaburzeń, co może wręcz sugerować psychozę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

achino2017 wychodzi na to że grabarz666 to homofob.

Myślisz? Moim zdaniem zwyczajny polski burak. Pewnie jakiś wąsaty, tłusty, łysy Janusz. A o zdiagnozowanych zaburzeniach obsesyjnych sam pisał na forum, tylko "nie zgadza się z tą diagnozą". Mamy więc (obok cebulactwa) brak krytycyzmu wobec własnych zaburzeń, co może wręcz sugerować psychozę.

No właśnie, ktoś wie gdzie kończy się zaprzeczenie a zaczyna psychoza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Straciłam pracę, popadłam w lęki, nerwicę i depresję, proszę mi napisać radę jak wyjść z tego bagna, bo próbuję szukać pracy i mam jeszcze gorsze lęki i nerwy, pytanie to kieruję do Grabarza bo na pewno w tych nerwicach ma jakieś rozeznanie. Co zrobić z urazem z przeszłości.

Bosche co za post. :shock:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tu Cię muszę zaskoczyć. Ha! Własnie policja miesza się w takie sprawy, ja już nawet byłem wzywany odnośnie jakiegoś głupiego posta własnie z tego forum

ernest00, nie wierzę Ci .

Bajery wciskasz . Ciekawe jak Oni cię wzywali , poprzez internet . Chciało im się bawić w szukaniu Cię poprzez portale, numery ID , itd .tylko dlatego ,że proszki psychojebliwe wcinałeś i majaczyłes po nich .Składałeś wyjaśnienia , acha :lol: A gdzie tu złamałes Prawo ??? Jak Ty ( rzekomo ) byłes wzywany, to co drugi tutaj powinien siedzieć w więzieniu .

Był tu jeden taki pedofil sfiksowany na punkcie kobiet , Amfce na niego mówili . Wklejał gołe zdjęcia młodych niepełnoletnich dziewuszek , okazywał nieopisywalnie wielką agresję wobec kobiet i niechęć wręcz psychopatyczna do nich . Sprawa była zgłaszana wielokrotnie na Policję ( z tego co wiem ) , a Policja miała to bardzo głęboko w dupie . Dopóki wszyscy żyją i nikt nikogo nie zabił Policja ma nasze tutaj przepychanki w czarnej dupie u murzyna .

Jak dla mnie jesteś kiciarz . I PROSZĘ MI TU NIE STRASZYĆ SWOIMI DURNOWATYMI WYMYŚLONYMI GŁUPOTAMI INNYCH WRAŻLIWYCH FORUMOWICZÓW . NORMALNIE MNIE WKURWIŁEŚ!!! .

-- 26 mar 2017, 12:55 --

Lord Kapucyn ? przecież to taki grabarz v2.

Lord to bardzo inteligentny i obcykany w temacie człowiek , który znał się w temacie leków jak niejeden tutejszy mądrala . Poza tym człowiek ten skończył szkołę aptekarską i pracował w branży farmaceutycznej .

A Grabarz ( pomimo wajchy wklejania tych swoich angielskich informacji ) swoje wie i wie dużo mądrych rzeczy . Ostatnio sprzedał mi patent werapamil + esci , który bardzo mi pomógł . Za co jestem mu dozgonnie wdzięczny .

Mam nadzieję ,że Lord , jak już wysra się ze swojej deprechy to wróci tu żywszy . I cieszę się ,że jest Tu też Grabarz . Kto nie chce Go słuchać , niech wsadzi go do IGNORUJ i będzie miał spokój .

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lord to bardzo inteligentny i obcykany w temacie człowiek , który znał się w temacie leków jak niejeden tutejszy mądrala . Poza tym człowiek ten skończył szkołę aptekarską i pracował w branży farmaceutycznej .

A Grabarz ( pomimo wajchy wklejania tych swoich angielskich informacji ) swoje wie i wie dużo mądrych rzeczy . Ostatnio sprzedał mi patent werapamil + esci , który bardzo mi pomógł . Za co jestem mu dozgonnie wdzięczny .

Mam nadzieję ,że Lord , jak już wysra się ze swojej deprechy to wróci tu żywszy . I cieszę się ,że jest Tu też Grabarz . Kto nie chce Go słuchać , niech wsadzi go do IGNORUJ i będzie miał spokój .

Pozdrawiam

Już to gdzieś pisałeś. Ciekawi mnie jak sobie on ma już pomóc skoro pewnie jak większość tutaj ekspertów zjadło wszystkie leki jakie mogło to co mu pomorze ?. Ty lepiej powiedz jak ty się czujesz i jak tam lęki męczą cię jeszcze z rana ?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrawiam

Już to gdzieś pisałeś. Ciekawi mnie jak sobie on ma już pomóc skoro pewnie jak większość tutaj ekspertów zjadło wszystkie leki jakie mogło to co mu pomorze ?. Ty lepiej powiedz jak ty się czujesz i jak tam lęki męczą cię jeszcze z rana ?.

Pomorze, może Mazowsze... cholera wie

Ja też nie raz radziłem się Grabarza w różnych sprawach i chociaż i tak mam wypracowaną swoją opinię na temat tego co mi pomaga i znam swój organizm i nie zawsze podzielam jego entuzjazm odnośnie niektórych leków lub krytykę innych, to często się pytam go na PW o różne nowości, które chciałbym spróbować. Raczej mało tutaj z kim podyskutowałbym o tych sprawach, bo tak na prawdę nieliczne osoby stąd mają wiedzę jak i praktykę. Mi podpowiedział także pewne ciekawe rzeczy co były na plus dla mojej terapii.

Co do Lorda Kapucyna to jego teksty też bardzo lubiłem poczytać, nie wiedziałem, że się obesrał... właśnie tak zauważyłem, że go coś nie widać w postach i raczej pomyślałbym prędzej, że zaznał reemisji i wyciął w długą stąd ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty lepiej powiedz jak ty się czujesz i jak tam lęki męczą cię jeszcze z rana ?.

- obecnie jest u mnie pod tym względem coraz lepiej . Nie powiem ,że idealnie , lub nawet dobrze , ale przynajmniej znośnie i do przetrwania .

Ranki , odkąd pamiętam zawsze były dla mnie zakałą , a odkąd zaczęło się u mnie powolne inwalidztwo psychiczne stały się wręcz makabryczne .

Jestem pewien ,że bez leków nie dałbym sobie rady nie tylko z rankami , ale z całym dniem z jego większością aspektów .

spiety99, jedziesz tak na te leki , ale pomyśl , może bez leków juz by nie było wśród żywych Lorda , a tak to jeszcze dycha , a jak dycha to zawsze jest jakaś szansa . Mnie się wydaje ,że Twoje myślenie jest zbyt czarno--- białe , zbyt skrajne . Pewnie i terapia by mi jakoś pomogła, ale żeby trafić na rozsądnego psychoterapeutę to trzeba mieć duzo szczęścia . Ostatnio w 2011 trafiłem na niezbyt ogarniętego terapeutę , który po 3 spotkaniach ze mną poddał się i nie podjął się dalszego mnie prowadzenia . Za duzo i za głęboko tego złego mam we łbie nasrane . Ale jedno Ci powiem ,że te trzy spotkania ,bardzo duzo mi dały , wygadałem się o najgorszych demonach ( głownie swego dzieciństwa , ale nie tylko ) i zeszło ze mnie cisnienie . Jednak proces naprawczy -psychoterapeutyczny po 3 spotkaniach nawet sie nie rozpoczął .

Taka jest pomiędzy lekami , a psychoterapia różnica ,że bez psychoterapi umiem jakoś kuśtykać do przodu , bez leków rozleciałbym się w góra 3 dni . Jestem z tym pogodzony , nie wszyscy rodzą się psychicznymi gigantami ,tak samo jak nie wszyscy rodzą się biznesmenami ,,, ktoś musi być ostatni , a ktos musi być pierwszy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty lepiej powiedz jak ty się czujesz i jak tam lęki męczą cię jeszcze z rana ?.

- obecnie jest u mnie pod tym względem coraz lepiej . Nie powiem ,że idealnie , lub nawet dobrze , ale przynajmniej znośnie i do przetrwania .

Ranki , odkąd pamiętam zawsze były dla mnie zakałą , a odkąd zaczęło się u mnie powolne inwalidztwo psychiczne stały się wręcz makabryczne .

Jestem pewien ,że bez leków nie dałbym sobie rady nie tylko z rankami , ale z całym dniem z jego większością aspektów .

spiety99, jedziesz tak na te leki , ale pomyśl , może bez leków juz by nie było wśród żywych Lorda , a tak to jeszcze dycha , a jak dycha to zawsze jest jakaś szansa . Mnie się wydaje ,że Twoje myślenie jest zbyt czarno--- białe , zbyt skrajne . Pewnie i terapia by mi jakoś pomogła, ale żeby trafić na rozsądnego psychoterapeutę to trzeba mieć duzo szczęścia . Ostatnio w 2011 trafiłem na niezbyt ogarniętego terapeutę , który po 3 spotkaniach ze mną poddał się i nie podjął się dalszego mnie prowadzenia . Za duzo i za głęboko tego złego mam we łbie nasrane . Ale jedno Ci powiem ,że te trzy spotkania ,bardzo duzo mi dały , wygadałem się o najgorszych demonach ( głownie swego dzieciństwa , ale nie tylko ) i zeszło ze mnie cisnienie . Jednak proces naprawczy -psychoterapeutyczny po 3 spotkaniach nawet sie nie rozpoczął .

Taka jest pomiędzy lekami , a psychoterapia różnica ,że bez psychoterapi umiem jakoś kuśtykać do przodu , bez leków rozleciałbym się w góra 3 dni . Jestem z tym pogodzony , nie wszyscy rodzą się psychicznymi gigantami ,tak samo jak nie wszyscy rodzą się biznesmenami ,,, ktoś musi być ostatni , a ktos musi być pierwszy .

Czym sobie tak sprułeś glowe ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi