Skocz do zawartości
Nerwica.com

Skutki uboczne leków.Wątek zbiorczy.

cicha woda

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Pablo18k2 napisał(a):

Witam wszystkich ! Na początek Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku ! 

Powiedzcie co można zrobić, zadziałać.  

Mam diagnozę: depresja nawracająca fakt ze przewinęły się też depresja i zaburzenia lękowe mieszane. 

Że 3 razy w życiu na początku sam escitalopram mnie wyciągał z opałow po powrocie do stanu "normalnosci" był odstawiany. Było to na przestrzeni 2019- 2023 roku. 

W 2023 rolu tak mnie sieknelo ze esci nie pomagał rozwalil mi sen totalnie był dokładany trazadon, miansetyna, mirtazapina, pregabalina gdzieś w 8 tygodniu na esci i pregabalinie pojawiły mi sie szumy uszne (w glowie etc) i wiele skutków ubocznych a sam lek nic nie pomógł,  w styczniu wyłącznie zmiana na wenlafaksyne, odstawiana pregabalina i dołożona mirtazapina , niestety do marca nie pomogła a ja dosłownie umierałem a cisnienie zaczęło mi skakać nawet do 180 itd etc.  Zmieniłem lekarza i zmienił wenlafaksyne na Britelix 10 mg i zostawiona mirtazapina książkowo zaczęło sie poprawiać nawet po pierwszych dniach już było lepiej. Dosłownie w 2-3 tygodnie stanąłem na nogi. Po jakiś 2 miesiącach odstawiony Brintelix a wcześniej odstawiona mirtazapina. 

Dwa lata (prawie) było naprawdę dobrze. 

Niestety od września października znowu zaczęło sie cos dziać padło ze nawrót depresji - włączony Britelix najpierw 5 mg dwa dni potem 10 mg nie było na początku lekko zaczęło sie leki dość duże dołączona pregabalina i próba zwiększenia Brintelixu 15 mg niestety zaczęło mnie dosłownie odcinać od świata odrealnienie, większe leki więc zejście do 10 mg na 10 mg do 22 grudnia z pregabaliną (brak poprawy bardzo duzo skutkow ubocznycb wraz z szumami) , pregabalina odstawiona i włączona mirtazapina 7,5 mg, i zmniejszenie britelixu do 5 mg (teraz jakby skutków ubocznych mniej ale działania korzystnego też wg mnie brak - rozwalony sen, leki, trzesiawka wewnętrzna, dalej depresja,  problemy z koncentracja, wzrokiem etc 

Co myślicie o sytuacji wg waszych doświadczeń? 

Wizytę mam 09.01 ale nie wiem jak dotrwam - ledwo już po tym wszystkim żyje- praktycznie nic nie robie nawet przestałem prawie wychodzić,  brak apetytu i wiele wiele różnych złych skutków. 

Co Wy na to? 

Ktoś cos? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

37 minut temu, Lucy32 napisał(a):

Jakiej porady potrzebujesz konkretnie ,opisales swoja historie i co dalej?
Czego oczekujesz?Pozdrawiam

Hej, szukam jakiejś podpowiedzi bo moje leczenie w tej chwili idzie do nikąd , moze tez wsparcia itd bo jestem już wyczerpany a w dodatku mam tak dużo skutkow ubocznum ze dosłownie nie wiem co sie ze mną dzieje ... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Pablo18k2 napisał(a):

Hej, szukam jakiejś podpowiedzi bo moje leczenie w tej chwili idzie do nikąd , moze tez wsparcia itd bo jestem już wyczerpany a w dodatku mam tak dużo skutkow ubocznum ze dosłownie nie wiem co sie ze mną dzieje ... 

Brintelix to wortioksetyna,czesto wywołuje lęki na poczatku leczenia(pewnie czytales troche na wątku)

Mirta moze ci pomaga nasennie i uspokajajaco ,ale sama w sobie nie zniesie leku po wortio.Ja nie bralam Wortio nigdy,aletez mam podobne wygibasy z lekami.Ciezko cos dopasowac ,a wiekszosc mnie nęka skutkami ubocznymi.Czasem ciezko to przejsc.Co na to twoj lekarz?moze jesli ci ta wortio nie sluzy a bierzesz ja dlugo?to moze trzeba zmienic na cos innego.Po co sie masz meczyc.Mirta uwazam jest ok,watpie ze ona powoduje u ciebie lęki.Zreszta sam wiesz jak ja odczuwasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Pablo18k2 napisał(a):

Ktoś cos? 

No pewnie lekarz musi Ci zmienić lek 🤷‍♀️ chcąc nie chcąc musisz przetrwać ten tydzień do wizyty.
Nikt Ci tu nie powie jakie leki masz brać, bo ile osób tyle leków można wymieniać, a zdecyduje i tak lekarz po rozmowie z Tobą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 minut temu, Catriona napisał(a):

No pewnie lekarz musi Ci zmienić lek 🤷‍♀️ chcąc nie chcąc musisz przetrwać ten tydzień do wizyty.
Nikt Ci tu nie powie jakie leki masz brać, bo ile osób tyle leków można wymieniać, a zdecyduje i tak lekarz po rozmowie z Tobą.

23 minuty temu, Lucy32 napisał(a):

Brintelix to wortioksetyna,czesto wywołuje lęki na poczatku leczenia(pewnie czytales troche na wątku)

Mirta moze ci pomaga nasennie i uspokajajaco ,ale sama w sobie nie zniesie leku po wortio.Ja nie bralam Wortio nigdy,aletez mam podobne wygibasy z lekami.Ciezko cos dopasowac ,a wiekszosc mnie nęka skutkami ubocznymi.Czasem ciezko to przejsc.Co na to twoj lekarz?moze jesli ci ta wortio nie sluzy a bierzesz ja dlugo?to moze trzeba zmienic na cos innego.Po co sie masz meczyc.Mirta uwazam jest ok,watpie ze ona powoduje u ciebie lęki.Zreszta sam wiesz jak ja odczuwasz.

Hej Dzieki za odpowiedź. Niestety ja mam wrażenie ze mam tylko same skutki uboczne a zero pozytywów a nawet jest gorzej niz przed lekami... 

Mówiłem też to na wizytach ... A było już ich kilka... Do lekarza mam zaufanie jest to dobry specjalista ... 

Z tym ze mi już brak sil ...mam wrażenie ze wariuje i sie wykańczam... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Pablo18k2 napisał(a):

Hej Dzieki za odpowiedź. Niestety ja mam wrażenie ze mam tylko same skutki uboczne a zero pozytywów a nawet jest gorzej niz przed lekami... 

Mówiłem też to na wizytach ... A było już ich kilka... Do lekarza mam zaufanie jest to dobry specjalista ... 

Z tym ze mi już brak sil ...mam wrażenie ze wariuje i sie wykańczam... 

To tym bardziej powiedz lekarzowi,ze juz nie dajesz rady i chcesz zmiany leku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi