Skocz do zawartości
Nerwica.com

CITALOPRAM (Aurex, Cipramil, Citabax, Cital, Citalopram Vitabalans, Citaxin, Citronil, Oropram, Pram)

blackfuck

Czy citalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

14 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy citalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      8
    • Nie
      3
    • Zaszkodził
      3

Rekomendowane odpowiedzi

To spoko, mi w dużym stopniu tylko SNRI i paroksetyna oraz fluwoksamina. Ale w dużym stopniu to dla mnie może 60% max, dlatego z reguły biorę też jakiś neuroleptyk, niekiedy stabilizator ale też więcej niż jeden antydepresant. Do wczoraj tym drugim był właśnie citalopram, ale obudziłem się w takim stanie że tylko dzięki benzo poszedłem i wytrwałem w pracy. Przez chwilę wydawało się że będzie ok na tym leku ale potem gwałtownie się posypał nastrój, wrócił lęk i myśli samobójcze. Także tylko dwa tygodnie ponad go brałem, możliwe że z czasem byłoby lepiej ale tego się nie dowiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Kuiklinau

Więc bez sensu by było, gdybym chodził kiedyś na pogadanki do psychologa i przerabiał kwestie fobii społecznej, skoro leki mnie wyleczyły z fobii społecznej, a po odstawieniu całkowicie leków, jeszcze pewność siebie wzrosła.

Ja uważam, że pewne zaburzenia mają pochodzenie środowisko-emocjonalne i tutaj faktycznie psychoterapia powinna być podstawą a leki wspomagaczami, ale uważam też, że są zaburzenia pochodzenia biologicznego i tutaj leki powinny być podstawą a psycholog dodatkiem.

Niektórzy ludzie po wypiciu kawy dostają objawów nerwicowych, po wypiciu kawy i co takie osoby zaraz trzeba wysyłać do psychologa na terapię? Wystarczy odstawić kawę, bo przyczyna jest biologiczna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, zburzony napisał:

To spoko, mi w dużym stopniu tylko SNRI i paroksetyna oraz fluwoksamina. Ale w dużym stopniu to dla mnie może 60% max, dlatego z reguły biorę też jakiś neuroleptyk, niekiedy stabilizator ale też więcej niż jeden antydepresant. Do wczoraj tym drugim był właśnie citalopram, ale obudziłem się w takim stanie że tylko dzięki benzo poszedłem i wytrwałem w pracy. Przez chwilę wydawało się że będzie ok na tym leku ale potem gwałtownie się posypał nastrój, wrócił lęk i myśli samobójcze. Także tylko dwa tygodnie ponad go brałem, możliwe że z czasem byłoby lepiej ale tego się nie dowiem.

Citalopram potrzebuje trochę czasu na pewno, ale z tego co czytam nie wszyscy dobrze reagują na lek, każdy jest inny.

Wróciłeś do sertraliny, na swoją dawkę?  Samopoczucie się trochę poprawiło na sertrze? Ja chyba w przyszłym tygodniu spróbuję przejść stopniowo, na zakładkę, z 20 mg citabaxa na asentrę, sama nie wiem jeszcze na jaką dawkę. 

Edytowane przez Kerstina

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kerstina całkiem możliwe że ten stan przez który odstawiłem citalopram byłby tylko przejściowy, ale ja nie umiem wytrzymać kiedy dopada mnie taki lęk, wtedy rozsypuję się. Właśnie wahałem się czy wrócić do sertraliny czy do fluoksetyny. Oba te leki brałem już wcześniej, każdy dwa razy, ostatnio na sertralinie było ok, ale prowadzę w telefonie takie mini notatki o każdym leku który biorę i napisałem tam kiedyś że sertralina, tylko na początku, ale jednak trochę powodowała senność. To jest dobry lęk i pomagał mi, ale w takim stanie w jakim obecnie jestem, postanowiłem wrócić do fluoksetyny, która jest ulubionym lekiem mojego psychiatry. Ona od początku raczej stymuluje i stawia na nogi, może pomóc wyrwać się z apatii. Nie jest to najlepszy wybór dla osób z lękiem, ale u mnie o dziwo nie pogarsza lęku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, zburzony napisał:

@Kerstina całkiem możliwe że ten stan przez który odstawiłem citalopram byłby tylko przejściowy, ale ja nie umiem wytrzymać kiedy dopada mnie taki lęk, wtedy rozsypuję się. Właśnie wahałem się czy wrócić do sertraliny czy do fluoksetyny. Oba te leki brałem już wcześniej, każdy dwa razy, ostatnio na sertralinie było ok, ale prowadzę w telefonie takie mini notatki o każdym leku który biorę i napisałem tam kiedyś że sertralina, tylko na początku, ale jednak trochę powodowała senność. To jest dobry lęk i pomagał mi, ale w takim stanie w jakim obecnie jestem, postanowiłem wrócić do fluoksetyny, która jest ulubionym lekiem mojego psychiatry. Ona od początku raczej stymuluje i stawia na nogi, może pomóc wyrwać się z apatii. Nie jest to najlepszy wybór dla osób z lękiem, ale u mnie o dziwo nie pogarsza lęku.

To super że fluoksetyna  u Ciebue dobrze działa , powodzenia !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej, schodzę właśnie z jednego leku i mam zacząć brać niedługo Cital. Ogólnie jestem dość wrażliwa na leki, po sertralinie miałam uboczne, nawet po coaxilu słabo się czułam, miałam wzmożone lęki, pieczenie w klatce i nudności. Troche się denerwuję jak to będzie po tym Citalu. Zaczynam od 10 mg. Jakie wy macie opinie o tym leku, pomógł wam i czy mieliście skutki uboczne takie do przeżycia czy gorsze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, czy naprawdę nie ma tutaj nikogo, kto w ostatnim czasie brał cital??? Ja biorę od czwartku i dzisiaj miałam najgorszą noc. Serce waliło mi non stop. Tętno było w porządku, bo sprawdzałam na pulsoksymetrze, ale ono tak waliło, ze czułam je w gardle i nie mogłam przez to spać. Boje się, ze dolega mi jakiś problemów sercem i dlatego tak reaguje na ten lek. Mam już chwile zwątpienia i myśle czy nie przerwac…. Bo po dzisiejszej nocy jestem wykończona. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Amanda55 napisał:

Hej, czy naprawdę nie ma tutaj nikogo, kto w ostatnim czasie brał cital??? Ja biorę od czwartku i dzisiaj miałam najgorszą noc. Serce waliło mi non stop. Tętno było w porządku, bo sprawdzałam na pulsoksymetrze, ale ono tak waliło, ze czułam je w gardle i nie mogłam przez to spać. Boje się, ze dolega mi jakiś problemów sercem i dlatego tak reaguje na ten lek. Mam już chwile zwątpienia i myśle czy nie przerwac…. Bo po dzisiejszej nocy jestem wykończona. 

Hej. Ja co prawda nie brałam tego leku ale takie objawy mam po każdym SSRI na początku brania. Przy paro ostatnio też tak miałam, myślałam że serce mi wysiądzie ale później wszystko wróciło do normy. Najgorsze chyba były dwa pierwsze tyg. 

Mam nadzieję że jednak ktoś tutaj bierze ten lek i odp ci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wytrzymałam 5 dni na citalu. W dzień nawet znośnie ale strasznie piecze mnie przełyk i gardło, mam zgagę od tego leku. Nocą serce wali jak waliło. Dzisiaj rano miałam jeszcze dylemat czy go wziąć i wzięłam, a teraz żałuje, bo boje się nocy, ze znów będzie to samo…. Nie wiem jak przetrwam. Po jakim czasie cital całkowicie wypłukuje się z organizmu? Myślicie ze jak jutro rano go już nie wezme to wieczorem będzie lepiej? A i wzięłam sobie aspargin oraz ipp rano na czczo mam nadzieje ze mi coś pomogą.

Edytowane przez Amanda55

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

33 minuty temu, Amanda55 napisał:

Wytrzymałam 5 dni na citalu. W dzień nawet znośnie ale strasznie piecze mnie przełyk i gardło, mam zgagę od tego leku. Nocą serce wali jak waliło. Dzisiaj rano miałam jeszcze dylemat czy go wziąć i wzięłam, a teraz żałuje, bo boje się nocy, ze znów będzie to samo…. Nie wiem jak przetrwam. Po jakim czasie cital całkowicie wypłukuje się z organizmu? Myślicie ze jak jutro rano go już nie wezme to wieczorem będzie lepiej? A i wzięłam sobie aspargin oraz ipp rano na czczo mam nadzieje ze mi coś pomogą.

Dlaczego chcesz odstawić lek? 🤨 Skutki uboczne są przy niemal każdym leku, mnie tym razem męczyły bardzo długo ale do dwóch tyg jest najgorzej. Lepiej się zastanów czy warto rzucać leczenie, no chyba że lekarz ci mówi że masz rzucić. Chociaż trochę wątpię aby tak było

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Amanda55 Czytając Twoje posty łatwo dostrzec, że od początku nastawiasz się negatywnie do leku, szukasz skutków ubocznych kompulsywnie. Staraj się zapomnieć, że coś bierzesz. Zmienisz i znowu będzie to samo z innym lekiem. Bierz przynajmniej miesiąc jedną dawkę. I rób coś, zapomnij, że coś bierzesz, wtedy citalopram zaskoczy. Zdrowia. 

Edytowane przez chester

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to napewno nastawiam się negatywnie, bo się boje i jestem panikarą. Strach jest u mnie po prostu silniejszy. Mam wkręte, ze to serce wali bo coś się dzieje złego i dostanę zawału. Do tego jestem słaba i fizycznie i psychicznie….przejmuje się, ze stanie mi się coś złego😞 chodzę na terapie, nawet dzisiaj resztkami sił poszłam, bo już miałam dość tych stresów i potrzebowałam się wygadać i trochę mi lepiej, ale przyszedł znów wieczór i serce na nowo mocno bije….

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 minut temu, Amanda55 napisał:

Tak to napewno nastawiam się negatywnie, bo się boje i jestem panikarą. Strach jest u mnie po prostu silniejszy. Mam wkręte, ze to serce wali bo coś się dzieje złego i dostanę zawału. Do tego jestem słaba i fizycznie i psychicznie….przejmuje się, ze stanie mi się coś złego😞 chodzę na terapie, nawet dzisiaj resztkami sił poszłam, bo już miałam dość tych stresów i potrzebowałam się wygadać i trochę mi lepiej, ale przyszedł znów wieczór i serce na nowo mocno bije….

Przetrzymaj to. Wiem jak się czujesz, ja " umierałam" długi czas. Też jestem mega panikara a jeszcze do tego leki mi teraz bardzo wolno wchodziły. Musisz dać im czas. Ja jak dzisiaj czytam swoje pierwsze posty tutaj to się śmieje z nich ale wtedy mi do śmiechu nie było. Staraj się nie zwracać uwagi na to co się dzieje, rób coś by odwrócić uwagę od tego wszystkiego. Może jakiś film? Serial? Książka? I do tego melisa 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Amanda55 Rozumiem Cię, wiem, że to nie jest łatwe. Te leki nie wywołują zawału, raczej mogą uchronić przed nim poprzez wyciszenie emocji. Nie myśl o tym. Rób coś żeby się zmęczyć. Jeśli nie sport, to może spacery chociaż. Każdy chciałby się tak łatwo wymiksować z padołu zawałem, ale nie ma tak łatwo 😅 Trzeba walczyć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wsparcie. Biorę dzisiaj znów tabletkę. Muszę dać rade, mam świadomość, ze z kolejnym lekiem będzie tak samo. Dzisiaj 6 dzień przyjmowania 1/4 citalu. Nie wiem czy po tygodniu zwiększyć dawkę, bo boje się ze znów będę mieć jazdy….

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi się skontaktować z moim psychiatra i kazał odstawić Cital. W środę popołudniu strasznie mi waliło to serce i do tego zaczęło przyspieszać mi tętno i kołatać. Od czwartku leku już nie biorę zgodnie z zaleceniem psychiatry, dzisiaj jest sobota, a serce nadal mi wali. Dużo mniej niż po Citalu, ale nadal nie jest normalnie…. Ewidentnie ten lek nie jest dla mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

po nieudanym podejściu do pregabaliny i sertraliny dostalam citalopram. Wcześniej przez kilka lat byłam na escitalopramie, który jednak w pewnym momencie jakby przestał na mnie działać.

Citalopram biorę tydzień, najpierw przez 5 dni pół tabletki (10 mg), potem już cała. W pierwszej chwili czułam się troszkę lżej (choć go napewno placebo), za to dzisiaj przeżywałam katusze. Ja wiem, że tego typu leki potrzebują czasu, problem jest taki, że od maja musimy wrócić do biura, a ja aktualnie mam wrażenie, że jest jeszcze gorzej i już totalnie boje się wychodzić. Dzisiaj miałam strasznie nasilony lęk przy zwykłym spacerze do paczkomatu, nie umiem sobie nawet wyobrazić podróży autobusem. Niby powinnam poczekać 2-3 tygodnie, wiem że ba początku jest pogorszenie, ale bardzo boje się, że do maja nie będzie poprawy. Aktualnie leżę w łóżku z mdłościami, bólem w żołądku i lzami w oczach, bo stresuje mnie ta presja czasu.

Dostałam na „w razie czego” tez Escitalopram, który znam i na którym skutków ubocznych nie miałam. No i zastanawiam sie, czy do niego wrócić czy próbować z Citalopramem. Jest szansa, że esci na mnie zadziała po kilku miesiącach przerwy? Ewentualnie czy mogę z dnia na dzień przeskoczyć na esci?

Help :( 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Błagam Was o ratunek!!nie wiem co mam robić. 6 dzień na Citalu 20mg,wieczorem trittico. Mam takie nasilenie leków, że mam wrażenie  że cały dzień żyje tylko w swojej głowie! Jestem przerażona! Kołatanie serca,  trzęsę się. Mam wrażenie, że umrę zaraz. Czytałam,że na początku może być ciężko, ale nie spodziewałam się,że aż tak!!! Błagam napiszcie ile to będzie trwało??!!!nie wytrzymam dłużej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Aisaoj hej, nie da się odpowiedzieć ile dokładnie będzie to trwać bo u każdego jest inaczej. Być może zacznie cię puszczać już w najbliższych dniach a może niestety dłużej potrwać.

Jeśli jest tak ciężko uważam że powinnaś wrócić się do lekarza, powiedzieć mu o tym i poprosić o coś przeciwlękowo, takich leków jest dość dużo. A być może lekarz zaleci zmianę citalopramu na coś innego w ogóle.

U mnie kiedy próbowałem cito było odwrotnie, lęk pojawił się po jakimś czasie i nie mijał dlatego odstawiłem go w cholerę, ale wielu ludziom pomógł.

Trzymaj się, wiem jak ciężko jest funkcjonować z silnym lękiem.

PS

Jeśli nie możesz niedługo zobaczyć się z lekarzem, być może powinnaś citalopramu odstawić. To nie jest zachęta z mojej strony, po prostu za dobrze znam to okropne uczucie i uważam że pacjent może sam podjąć decyzję o zaprzestaniu brania leku z powodu zbyt uciążliwych efektów ubocznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 22.06.2023 o 19:28, Aisaoj napisał(a):

Błagam Was o ratunek!!nie wiem co mam robić. 6 dzień na Citalu 20mg,wieczorem trittico. Mam takie nasilenie leków, że mam wrażenie  że cały dzień żyje tylko w swojej głowie! Jestem przerażona! Kołatanie serca,  trzęsę się. Mam wrażenie, że umrę zaraz. Czytałam,że na początku może być ciężko, ale nie spodziewałam się,że aż tak!!! Błagam napiszcie ile to będzie trwało??!!!nie wytrzymam dłużej 

Jak nie możesz już totalnie wytrzymać to spróbuj zmniejszyć dawkę citalu do 10ciu, po 2 tygodniach spróbuj do 20-stu. Połączenie tych dwóch leków może dawać zbyt mocny wyrzut serotoniny. No chyba że jesteś twarda sztuka i przetrzymasz tak jak pisali Ci wyżej do 2 tygodni.  

A ja mam pytanie pociliście się tak po citalopramie jak po escitalopramie? Po Mozarinie przebierałem się po kilka razy na dzień, koszulkę założyłem- 5 minut mokra. Tragedia chociaż lek dobrze się rozkręcał. Zastanawiam się czy nie spróbować Citalu.

Edytowane przez Stefan-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Stefan- napisał(a):

Jak nie możesz już totalnie wytrzymać to spróbuj zmniejszyć dawkę citalu do 10ciu, po 2 tygodniach spróbuj do 20-stu.

Czy jesteś lekarzem że zalecasz dawkowanie?! 

Nieraz było pisane, że użytkownicy nie leczą się sami bo to niezgodne z regulaminem. 

Jeszcze raz i będzie punkt do kolekcji. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skonsultuj  się z lekarzem, może będzie Ci kazał zmniejszyć dawkę z 20 na 10. Mi kiedyś przy podobnym miksie pomogło. Jak  bierzesz 6 dzień takie rzeczy mogą się dziać. ALE skoro nie możesz wytrzymać a jest już weekend- może zapytasz się Pani moderator 🙄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Stefan- napisał(a):

ALE skoro nie możesz wytrzymać a jest już weekend- może zapytasz się Pani moderator 🙄

ALE Drogi kolego, Pani Moderator tez nie jest lekarzem i nie powie co robić, bo nikt za to nie weźmie odpowiedzialności. W weekend tez pracują lekarze, poza tym pytanie zostało zadane w czwartek, więc cały piątek user miał możliwość kontaktu z lekarzem.

Jeśli nie podoba Ci się sposób prowadzenia forum i dbania o zasady to nikt tutaj nikogo na siłę nie trzyma. 

EOT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesteś krótko na nim musisz przeczekać

Niestety tak jest na początku i może trwać nawet do dwóch tygodni. Każdy reaguje inaczej

Wiem co przechodzisz, bo miałam to samo. Do dzisiaj mam kartkę na lodówce która pisałam gdyby rodzina miała dzwonić na pogotowie bo myślałam że zejdę. Jak się dzisiaj czujesz?

10 godzin temu, Stefan- napisał(a):

ALE skoro nie możesz wytrzymać a jest już weekend- może zapytasz się Pani moderator 🙄

Nikt z nas lekarzem nie jest, możemy tylko doradzić co zrobić w danej sytuacji albo opisać nasze przypadki. Osobiście nigdy nie wzięła bym odpowiedzialności za życie drugie osoby doradzając czy mi zmniejszysz, zwiększyć czy odstawić leki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi