Skocz do zawartości
Nerwica.com

Spamowa wyspa

Etna

Rekomendowane odpowiedzi

Salirka, Uwierzyłem jako pełnoletni nie dawno, a od urodzenia do lat kilkunastu byłem bardziej lub mniej w Wierze. Powróciłem do niej, ale na ile ten powrót jest szczery :?: To nie wiem. Czuję w głębi mnie, że ataki na moją osobę, którymi sprawcami jest zły, się nasiliły. To chyba idę w dobrym kierunku. Ty też jeszcze się możesz nawrócić. Nie Trać Nadziei.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko jest prywatna sprawa, ale o takich tu wlasnie rozmawiamy

No tak, i o świętach, i o pracy, i o rodzinie, o bólach różnych części ciała, nie ma tematów wstydliwych.

Dlaczego bym miała milczeć na temat czegoś co robię lub czuję, skoro to dla mnie ważne :bezradny:

Fakt, czasem staramy się omijać politykę, bo u niektórych ludzi pobudza nerwy, a zależy nam na zdrowiu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry :D

tosia_j, też jestem ateistką, święta to dla mnie jedynie tradycyjne spotkania rodzinne, przy smakowitym jedzonku. Przeważnie staram się przyrządzać coś nowego, by było inaczej niż w zwykłe dni. Jest to znakomita okazja do rozmów, na które zazwyczaj brak nam czasu. Moja rodzina jest mieszana światopoglądowo, bo jedna z Synowych jest wierząca, ale Ona, z Mężem-moim Synem, święta spędza u swoich Rodziców.

mirunia, kilka razy były i tutaj spory religijne, ale nie warto tego roztrząsać. Najważniejsze, by nie ranić innych, ich uczuć wszelkich, a odrobina życzliwości może tylko pomóc...nam wszystkim :D

Salirka, masz prawo wyrazić swoją opinię, zdanie, zgadzam się z Tobą :!: Każdy ma :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakończmy ten temat...przyznaję obrazek był zbyt dosadny.

Ostatnio miałam rozmowę z bliską mi osobą na temat mojego stosunku do wiary i niezbyt dobrze to się skończyło.

Niestety nie mam chęci na nic, zostało mi jedno okno do ogarnięcia. Zmuszam się jak mogę a jutro do pracy :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coraz więcej ateistów. To cieszy.

gdyby była prywatna, to nie byłoby Chrztu Polski 1050 lat temu, a modlilibyśmy się tylko w domu, a nie w kościołach.

Nie byłoby tyle kościołów i katedr na świecie, Stolicy Piotrowej...itd. - tylko cichy kącik w domu, a tak nie jest.

Nie rozumiem Twojego podejścia. W końcu jest rozdział koścoła od państwa, nie mamy prawa kanonicznego, tylko cywilne, karne, administracyjne. więc to czy ktoś wierzy czy nie to jest jego prywatna sprawa i nie powinien się z tym obnosić. Tak samo byłabyś zdegustowana gdyby Żyd czy Muzułmanin wystąpił z jakimś charakterystycznym pozdrowieniem wystosowanym w tym wątku. Weźmy na to Allah jest wielki, albo Szalom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu jest rozdział koścoła od państwa, nie mamy prawa kanonicznego, tylko cywilne, karne, administracyjne. więc to czy ktoś wierzy czy nie to jest jego prywatna sprawa i nie powinien się z tym obnosić.

Proszę w takim razie o paragraf w prawie cywilnym lub karnym, z którego wynika, że ktoś się nie powinien "obnosić" z "prywatnymi sprawami".

Problem jest taki, że zakaz obnoszenia się wskazywałby, że o pewnych sprawach nie można rozmawiać, bo w towarzystwie (na żywo czy w internecie) może być np. osoba niewierząca, czyli prowadziło by to do konieczności ukrywania jakichś informacji o sobie, swoich przekonaniach i działaniach, a na coś takiego się nie zgadzam.

Poza tym słowo "obnoszenie się" wskazuje na próbę zwrócenia na siebie uwagi, wywołania konkretnego wrażenia, może reakcji, a na prawdę stwierdzenie "wczoraj zrobiłam sernik, potem poszłam do kościoła" to tylko opis jakiegoś elementu naszej codzienności.

Tak samo byłabyś zdegustowana gdyby Żyd czy Muzułmanin wystąpił z jakimś charakterystycznym pozdrowieniem wystosowanym w tym wątku.

Gdyby mi dobrze życzył, to nie widzę problemu.

Witam ;)

Purpurowy, nie słuchaj, w trakcie mycia skóra się ściera i przez to krócej się żyje :D

Zarżnąłeś rymowankę, to leciało tak:

Częste mycie

skraca życie,

Skóra się wyciera

I człowiek umiera.

no wiesz ...wanna to wanna...

Nie wiem, nie używam. :bezradny:

Dwóch woodstockowiczów pomaga zakonnicy z gipsem przejść przez ulicę:

- Co się pani stało?

- Poślizgnęłam się, jak wychodziłam z wanny.

Później:

- Ej, stary, co to jest wanna?

- Nie wiem, nie chodzę do kościoła.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi