Skocz do zawartości
Nerwica.com

Wkurza mnie:

linka

Rekomendowane odpowiedzi

Głupie AI, które generuje chujowy, brzydki kod i muszę ciągle po nim poprawiać. Idiota bez szkoły. 

Czasem szybciej by było napisać to samemu, ale nie cierpię pythona. 

No i wkurwiam się sam na siebie, że nie mogę odpuścić jak coś nie idzie, tylko będę cisnął jak w transie, mimo że jestem wkurwiony, co powoduje, że jeszcze bardziej mi nie idzie robota. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, MicMic napisał(a):

Czasem szybciej by było napisać to samemu, ale nie cierpię pythona. 

Jak napiszesz sam, to przynajmniej czegoś nowego się nauczysz. A z AI jedynie odbębnisz coś, co jakoś będzie działało, a przyrost wiedzy przy tym będzie bardzo niewielki.

Ja lubię pythona, szybko można zrobić w nim rzeczy, które np. w C++ zajęłyby mi dużo więcej czasu (więcej boilerplate code). Poza tym ma bardzo łagodną krzywę uczenia się. Z Perlem na przykład łatwo mi nie szło i dalej wygląda dla mnie jakby ktoś wcisnął shift, złapał kota za ogon i tłukł nim po klawiaturze, a jedyną regułą było to, żeby literki na siebie nie nachodziły.

Ale ja w zasadzie nie korzystam z AI.

Choć w sumie rozumiem niechęć, bo też mam języki, których po prostu nie lubię. Cośtam w swoim życiu zrobiłem w C#, parę apek na Androida w Javie (teraz się chyba w Kotlinie pisze), ale nigdy się do tego nie przekonałem. Nie sprawiało mi to takiej przyjemności i nie dawało nazwijmy to „uskrzydlenia” jak np. asembler.

Edytowane przez Doktor Indor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Doktor Indor napisał(a):

Jak napiszesz sam, to przynajmniej czegoś nowego się nauczysz. A z AI jedynie odbębnisz coś, co jakoś będzie działało, a przyrost wiedzy przy tym będzie bardzo niewielki.

Niczego się tu nie nauczę, to jest wtórny projekt, jak 99 procent w branży. Tego kodu, który muszę tam stworzyć napisałem się miliony razy. Gdyby nie AI, to bym się nie podjął. Jest dobre w analizowaniu kiepskiego kodu, ale już gorsze w tworzeniu swojego.

Ja lubię pythona, szybko można zrobić w nim rzeczy, które np. w C++ zajęłyby mi dużo więcej czasu (więcej boilerplate code).

Zgadzam się, że jest spoko do tworzenia szybkich skryptów i niewielkich programików. Ale tylko do tego i nie jest to tylko moje zdanie. Używanie do takich rzeczy c++ to jak używanie rakiety żeby dostać się do  sąsiedniego województwa 🙂

Hmm, mnie asembler w ogóle nie uskrzydla, dobrze, że po studiach już nie musiałem używać. Za duży narzut kognitywny na szczegóły, ja się łatwo mylę, tak samo jak nie lubiłem się z algebrą na studiach. 

Mnie uskrzydla F# i Haskell - szkoda, że niszowe w branży. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Perlem na przykład łatwo mi nie szło i dalej wygląda dla mnie jakby ktoś wcisnął shift, złapał kota za ogon i tłukł nim po klawiaturze, a jedyną regułą było to, żeby literki na siebie nie nachodziły.

Tylko nie kota!

Ale ja w zasadzie nie korzystam z AI.

Nadal nie widzisz u siebie zastosowania? A jakbyś zmienił definicje, że to nie AI tylko po prostu LLM? :P I takie dedykowane modele do kodowania, niekoniecznie od gemini czy chatgpt tylko bardziej od claude code?

Ja na obecnym etapie modeli zaczynam się czuć przy niektórych projektach jak debil. Gdy chodzi o kod, który pisze(my) tak mniej więcej w proporcji 60% AI / 40% DEV. To ten kod AI naprawdę jest coraz lepszy i niektóre rozwiązania problemów są zdecydowanie lepiej zoptymalizowane niż sam bym to napisał. A mam z tego nowy fun robiąc "vibe coding" i tylko robiąc code review. 

Potencjał uczenia się, przy tym przecież jest gigantyczny

Wkurza mnie jedynie:

vibe-coding-be-like-v0-ezh174i0vh5f1.webp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Debilny pycharm i to, że wszystkie skróty klawiaturowe ma inne niż pamiętam z innych języków, nawet jak ściągnąłem keymap od ReSharpera.

Do tego znowu nie mogę się skupić, jestem jakiś niespokojny, w taki sztuczny sposób, znowu przez leki. 

W każdym razie jebnalem piescia w biurko az z klawiatury klawisze wyjebało xd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 minut temu, MicMic napisał(a):

biedna klawiatura...

dzisiaj też byłam bliska walnięciu pięścią w blat, bo oczywiście po takiej przerwie w pracy nie działa wszystko tak jak powinno działać i już mi się odechciało robienia czegokolwiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 minut temu, MicMic napisał(a):

Do tego znowu nie mogę się skupić, jestem jakiś niespokojny, w taki sztuczny sposób, znowu przez leki. 

Badałeś witamine D? Serio ja czuje się jak nowonarodzony odkąd się nasyciłem tym wynalazkiem. A też nie mogłem się skupić i byłem niespokojny.

No tylko, że ja biorę normalne leki a nie to ścierwo na w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

24 minuty temu, shadow_no napisał(a):

Badałeś witamine D? Serio ja czuje się jak nowonarodzony odkąd się nasyciłem tym wynalazkiem. A też nie mogłem się skupić i byłem niespokojny.

No tylko, że ja biorę normalne leki a nie to ścierwo

No, muszę zbadać, ale nie sądzę żeby to było to. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@MicMic żebyś się nie zdziwił. Prawie każdy ma niedobory a jeśli słońce nie jest Twoim najlepszym kumplem to mogą być one bardzo duże. Ja miałem na granicy niedoboru/ciężkiego niedoboru. Max 80zł badanko z krwi a mozna przy okazji sobie reszte sprawdzic jakies witaminy B6, B12 itp. One tez lubią nisko schodzić u nas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, MicMic napisał(a):

Debilny pycharm i to, że wszystkie skróty klawiaturowe ma inne niż pamiętam z innych języków, nawet jak ściągnąłem keymap od ReSharpera.

A musisz go używać? Ja mam swoje ulubione edytory, pokonfigurowane pod siebie, i piszę tylko w nich, bo by mnie szlag trafił z innymi.

2 godziny temu, MicMic napisał(a):

Widziałem jak ktoś kiedyś połamał komuś klawiaturę na plecach. Taki chiński kruchy plastikowy syf teraz robią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawdę wiele rzeczy jest wkurzających.

Np. strzelanie petardami i fajerwerkami przez piromanów, których nie obchodzi zagrożenie dla ptaków i innych zwierząt, jakie to ze sobą niesie.

Wkurzający są zachłanni patodeweloperzy, których obchodzą tylko własne zyski uzyskiwane kosztem przyrody i miejsc do rekreacji.

Wkurzający są ci, którzy postanowili zlecać budowy dróg ekspresowych bez dbania o środowisko naturalne.

Wkurzający są wszyscy ludzie, którzy twierdzą, że inne gatunki są gorsze i mniej ważne niż ludzie.

Wkurzający są ci, którzy wymyślili i zlecają dmuchanie jesiennych liści z trawników, a już zwłaszcza w sobotę o siódmej rano.

Wkurzający są ci, którzy wymyślili, żeby chodniki i ulice posypywać solą zamiast ziemią okrzemkową.

Wkurzające jest sądzenie po pozorach i ocenianie książki po okładce.

Wkurzający są ci, których nie stać na refleksję, którzy są pozbawieni refleksyjności i krytycyzmu.

Wkurzający są komórkowi didżeje w komunikacji miejskiej i innych miejscach publicznych.

Wkurzający są ci, którzy przy innych pociągają nosem zamiast wydmuchać nos.

Wkurzający są ci, którzy gwiżdżą na palcach będąc zbyt blisko osób postronnych.

Wkurzające jest to, że etanol i papierochy są akceptowalne społecznie i legalne, a wiele rzeczy mniej szkodliwych jest zakazanych i napiętnowanych, choć nie powinny takimi być.

Wkurzający są ci, którzy obwiniają ofiary.

Wkurzający są propagatorzy diety carnivore, a także diety ketogenicznej, szkalujący węglowodany.

Wkurzający są wyrachowani influencerzy i hejterzy, którzy dla lajków i zasięgów publikują w internecie ultraradykalne, kłamliwe i obrzydliwe wpisy.

Wkurzające są media społecznościowe i ich idiotyczne i absurdalne algorytmy.

Wkurzające są nadęte snoby, które wymyśliły określony sposób wymowy i standardy językowe.

Wkurzający są jutubowi przemądrzalcy i zarozumialcy, którym wydaje się, że edukują ludzi i im pomagają, a tak naprawdę to szkodzą, bo ich widzowie czują się poddawani presji i zadaniowości i są dodatkowo stresowani.

Wkurzający są ci, którzy przed wejściem do publicznego basenu nie biorą dokładnego prysznica.

Wkurzający są ci, dla których sauna jest smażalnią gaci czy stroju kąpielowego.

Wkurzający są rasiści.

Wkurzający są fanatycy religijni.

Wkurzający są ci, którzy powielają propagandę konkwistadorów.

Wkurzający są ci, którzy twierdzą, że islam ma rację co do kobiet.

Wkurzający są redpillowcy i inni alt-rightowcy.

Ogólnie, podsumowując: ludzie to strasznie wkurzający gatunek.

1 godzinę temu, MicMic napisał(a):

ale nie sądzę żeby to było to

A czy jesienią i zimą codziennie bierzesz witaminę D?

Ludzie z naszej szerokości geograficznej zawsze mają wtedy jej niedobory, jeśli jej nie biorą.

Edytowane przez Kiusiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Doktor Indor napisał(a):

A musisz go używać? Ja mam swoje ulubione edytory, pokonfigurowane pod siebie, i piszę tylko w nich, bo by mnie szlag trafił z innymi.

No to jest najlepszy, jaki znalazłem. Po prostu ja nie programowaniem nigdy dużo w Pythonie, a teraz muszę. Kiedyś wszystko miałem pokonfigurowane, ale to było miliony lat temu i nie w python. 

Strasznie człowiek się zrobił na starość leniwy, kiedyś to nie był żaden problem sobie środowisko ogarnąć. To już jakieś ogólne zmęczenie, wypalenie, nie wiem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi