Skocz do zawartości
Nerwica.com

Samookaleczenia.

Samara

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Illi napisał(a):

Muszę przetrwać do wtorku. Tylko to. Nic więcej. 

Jedyna rada, która mi przychodzi do głowy to to, żeby starać się zajmować czymś myśli cały czas. Ja ciągle słucham podcastów albo audiobooków. A jak jest już bardzo źle to odpalam coś bardzo wciągającego i odmóżdżającego, np tik toka. 

Dlaczego musisz wytrzymać akurat do wtorku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, nieprzenikniona napisał(a):

Dasz radę, wtorek już blisko 🙂 trzymam kciuki ✊

Dzięki:) 

12 godzin temu, Monstera napisał(a):

Jedyna rada, która mi przychodzi do głowy to to, żeby starać się zajmować czymś myśli cały czas. Ja ciągle słucham podcastów albo audiobooków. A jak jest już bardzo źle to odpalam coś bardzo wciągającego i odmóżdżającego, np tik toka. 

Dlaczego musisz wytrzymać akurat do wtorku?

Jutro mam terapie i mam nadzieję, że skoro to z jej powodu się tak czuje to również ona sprawi, że to zniknie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 godzin temu, Monstera napisał(a):

Nie jestem ekspertem, ale jeśli terapia sprawia, że tak się czujesz to coś jest chyba nie tak jak trzeba ... 

Pogorszenie samopoczucia w terapii jest nieuniknione jeśli chce się przepracować traumy. Jak to mawiała swego czasu moja terapeutka "im gorzej, tym lepiej". Z tym, że to jest etap, który mija. Nie da się przepracować trudnych rzeczy nie odczuwając trudnych emocji. Już nie demonizujmy od razu pogorszeń samopoczucia w terapii, bo to jest normalny, wręcz pożądany etap.
Prędzej bym powiedziała, że coś jest nie tak jak pacjent przez cały okres terapii ma dobry nastrój.

Edytowane przez acherontia styx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 25.03.2024 o 10:38, Monstera napisał(a):

Nie jestem ekspertem, ale jeśli terapia sprawia, że tak się czujesz to coś jest chyba nie tak jak trzeba ... 

No nie do końca. Myślę, że można to porównać do operacji planowanej. Po każdej musisz dojść do siebie, jest gorzej, ale będzie lepiej. 

Napięcie rzeczywiście odpuściło, ale nie wiem czy jest lepiej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi